Dodaj do ulubionych

Dysk twardy

IP: *.attu.pl / *.attu.pl 10.08.04, 16:02
Zainstalowałam nowy dysk twardy o pojemności 160 GB. Komputer przy
formatowaniu widział tylko 131 GB. I to sformatowałam. Gdzie się podziała
reszta? Pracuję na Windows XP
Obserwuj wątek
    • moneoo Re: Dysk twardy 10.08.04, 16:05
      Radzę udac się na stronę domową Windows.
      no zalezy jeszcze, czym formatowałaś i na ile partycji.

• tetraktis Mam160sata Sygate syst.widzi 19.5+129.w ntfs 10.08.04, 17:44
      Czy robiłeś format PM ? miewa kłopoty .
      Znaczy xp ma pm.
      • Gość: ass Re: Mam160sata Sygate syst.widzi 19.5+129.w ntfs IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.04, 18:14
        Komputer dobrze WIDZI.
        Kazdy dysk twardy ma pewna ilosc /ok.20%/zarezerwowane.
        Tego nikt nie zmieni.
        Tam sa wszystkie twoje dane /zkompresowane automatycznie z chwila
        zamykania Windowsa/.
        To jest zastrzezone.
        Pamietacie glosne historie z dyskami twardymi w Aferze Rywina.
        To wlasnie z tego pobiera sie zapisane dane /zakodowane/ specjalnymi programami.
        Takze wszystko jest ok.
    • Gość: piecyk gazowy Re: Dysk twardy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 18:24
      A BIOS widzi 160 MB? Zajrzyj do Panelu sterowania -> Narzędzi
      administracyjnych -> Zarzędzania komputerem -> Magazynu dysków i zobacz, jak to
      wygląda.

Poza tym w Windows XP do poprawnej pracy na takim dysku wymaga zainstalowania
      SP 1.

download.microsoft.com/download/8/1/4/814a9d5f-54e0-43ee-b1b5-5509101f3e7b/xpsp1a_pl_x86.exe
      • amon-ra Re: Dysk twardy 10.08.04, 20:16
        Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Poza tym w Windows XP do poprawnej pracy na takim dysku wymaga zainstalowania
        > SP 1.

... i upewnienia się, że opcja EnableBigLba jest włączona.
        • Gość: Grazka Re: Dysk twardy IP: *.attu.pl / *.attu.pl 15.08.04, 20:22
          Ta opcja nie jest wlaczona, ale nie wiem, jak to zrobic. Prosze o rade.
          • amon-ra Re: Dysk twardy 15.08.04, 21:43
            Otwórz edytor rejestru poleceniem regedit (Menu Start -> Uruchom) i przejdź do klucza
            HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters\
            W prawym oknie powinna znajdować się wartość binarna EnableBigLba (jeżeli nie ma, utwórz ją - kliknij na podklucz Parameters prawym przyciskiem myszy, wybierz Nowy -> Wartość binarna, nadaj jej nazwę EnableBigLba i wartość 1) o wartości 1. Do obsługi dużych dysków nieodzownie potrzebny jest jednak SP1.
            • Gość: Grazka Re: Dysk twardy IP: *.attu.pl / *.attu.pl 16.08.04, 07:17
              Bardzo dziekuje.
    • Gość: Radek Re: Dysk twardy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 20:33
      Prawdopodobnie BIOS nie widzi tak dużych dysków w całości. Pomoże jego upgrade,
      zajrzyj na stronę producenta BIOS-u albo płyty głównej. Jeśli nie ma darmowych,
      to znajdziesz sposób płatny, za nie więcej niż 150 zł. Więcej nie warto dawać,
      bo karta sterownika dużych dysków IDE kosztuje od 130 zł.
      Jeszcze lepiej zainstaluj sobie Linuksa, on sobie z tym radzi bez żadnych
      manewrów i zakupów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka