Dodaj do ulubionych

Problem z uruchomieniem komputera

13.01.14, 19:06
Mam problem, aby uruchowmić komputer.
Po włączeniu go do zasilania na monitorze pokazuje się długi i szybko przesuwający się tekst.
Zdarza się, że ten tekst zatrzyma się w połowie jego biegu i komputer nie może załączyć.
W tym przypadku mój znajomy otworzył obudowę i poruszył paskiem, ale nie wiem którym, bo nie przyglądałam się. Nazwał ten pasek, ale ja nie zapamietałam. Powiedział, że jak będzie to się powtarzać, to trzeba ten pasek wymienić.
Gdy ponownie komputer zatrzymał tekst, odkręciłam obudowę i poruszałam wszystkimi paskami i komputer załączył. Obawiam się, że jak tak często będę poruszać paskami, to sobie uszkodzę ten komputer.
Podpowiedzcie mi , którym paskiem /kolor/ poruszyć, aby nie manipulować wszystkimi paskami.
Przepraszam za nieumiejętne nazwanie poszczególnych części, ale jestem "blondynką w mocno zaawansowanym wieku, a komputer to dla mnie ciemna magia."
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Problem z uruchomieniem komputera 13.01.14, 20:50
      Niestety ilość i kolory pasków w komputerze nie są stałe.

Następnym razem spróbuj poruszyć tylko jednym paskiem.
      Najlepiej najpierw tym, który podłączony jest do dysku.
      Jeśli nie poskutkuje - spróbuj z następnym i tak dalej.
    • Gość: waldek Re: Problem z uruchomieniem komputera IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 14.01.14, 11:01
      Ile ten serwis odpala ci za reklamę?
    • Gość: aqq Re: Problem z uruchomieniem komputera IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.14, 11:54
      tak, jak napisał Wariant - sprawdzaj po kolei każdy pasek
      ten, którego poruszenie spowoduje, że komputer ruszy - TRZEBA wymienić
      od razu
      Możesz to zrobić nawet sama!
      Jeśli już wiesz, który to pasek, to zobacz gdzie jest wetknięty (podłączony) i oznacz te miejsca (gniazda) np. małymi karteczkami samoprzylepnymi i dla pewności zrób jeszcze zdjęcie tych podłączeń (np. komórką)
      później w jakimś sklepie komputerowym kup taki sam pasek (wyjęty pokaż sprzedawcy a potem sprawdź końcówki) o takiej samej długości
      włożenie go w złącza starego nie powinno już być problemem ;))

i jeszcze jedno!
      Temu znajomemu zdejmij pasek zerżnij dupsko!
      Taki pasek kosztuje kilkanaście max. kilkadziesiąt złotych, a może spowodować zwarcie w instalacji i uszkodzenie podzespołów komputera, a niesprzyjających okolicznościach nawet jego spalenie...
      • Gość: ? Re: Problem z uruchomieniem komputera IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.14, 20:48
        Akuku, nie przesadzaj...
    • phowiec Re: Problem z uruchomieniem komputera 15.01.14, 15:10
      Jak dla mnie to uszkodzona karta graficzna i żadne ruszanie 'paskami' nie pomoże. Stąd latające paski na ekranie.
      Ruszanie taśmami od dysku nie pomoże - jakby był problem z dyskiem.. to komputer zatrzymał by się na ekranie startowym bez żadnych komunikatów - tak jakby dysku w ogóle by nie było.
      Oddaj lepiej komputer do serwisu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka