Dodaj do ulubionych

Niebieski ekran w Windows 7

14.01.14, 23:29
Witam
Mam dosc stary komputer:procesor pentium 3, 4 Ghz, 6Gb ram płyta głowna MSI P 965 Neo-F i zainstalowany Windows 7 64 bit. Co jakis czas pojawia mi sie blad ktory uniemozliwia uruchomienie systemu/niebieski ekran. Gdy nie udaje sie naprawic systemu formatuje dysk, jednak mimo tego kilka dni po formacie problem powtarza sie. Ostatnio niebieski ekran pojawił mi się tuż po zakonczeniu formatowania.
1. 1. Jakie moga byc tego przyczyny.
2. Czy istnieje jakis program diagnostyczny ktorym mozna sprawdzic poprawnosc dzialania plyty glownej
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: Niebieski ekran w Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.14, 01:05
      andrzej7611 napisał:
      "1. 1. Jakie moga byc tego przyczyny."

Tyle przyczyn ile podzespołów w komputerze, ale ja obstawiam pamięć.
      Jeśli masz 6GB ram-u, to zapewne jest są to 2 lub 3 moduły.
      Wyjmij dwa (lub jeden) moduł, tak żeby na płycie pozostał tylko jeden moduł.
      Odpal kompa.
      Jeśli odpali i będzie pracował stabilnie, to już masz przyczynę, czyli jedna z pozostałych pamięci jest uszkodzona.
      Jeśli nadal to samo, to kolejno sprawdzaj każdą pamięć pojedynczo.
      Jeśli na każdej sztuce pamięci będzie to samo, czyli komp nie ruszy albo powiesi się (blue screen), to przyczyna raczej leży gdzie indziej.
      Oczywiście nie wykluczone, że każda z pamięci jest uszkodzona, ale jest to tak mało prawdopodobne, że prawie niemożliwe.

Jeśli wykluczymy uszkodzenie pamięci, to całkiem możliwe, że to zasilacz.
      Pożycz od kogoś sprawny zasilacz, podłącz do kompa i już będziesz widział czy to był zasilacz czy nie.

Jeśli nie zasilacz, to być może płyta główna, ale tego już nie sprawdzisz tak szybko bo potrzebowałbyś takiej samej płyty.

Na samym końcu zostaje jeszcze procesor, ale to najmniej prawdopodobna przyczyna boue screena.

> 2. Czy istnieje jakis program diagnostyczny ktorym mozna sprawdzic poprawnosc d
      > zialania plyty glownej
      • phowiec Re: Niebieski ekran w Windows 7 15.01.14, 15:07
        Sprawdź czy masz wszystkie sterowniki zainstalowane Mój komputer>prawy guzik myszki>właściwości>menadżer urządzeń - wyświetlone z żółtym !! to nie zainstalowane podzespoły lub braki np. sterowniki do płyty głównej.
        • Gość: lajosz Re: Niebieski ekran w Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.14, 15:35
          Nigdy nie spotkałem się z sytuacją, że brak jakiegoś sterownika powodował blue screena, a w ogólnie pojętych komputerach siedzę już od 25 lat.
      • andrzej7611 Re: Niebieski ekran w Windows 7 16.01.14, 11:14
        no ale mi komputer np przez tydzień/dwa działa normalnie i nagle kiedy następnego dnia chce go uruchomić po normalnym wyłaczeniu pojawia mi sie komunikat że system Windows nie moze być normalnie uruchomiony, a przy probie naprawy z dysku instalacyjnego pojawia mi się niebieski ekran, a ostatnio miałem nawet trudnosci ze sformatowaniem bo tuz po zakonczeniu pojawiał mi się niebieski ekran. Moze to zbieg okoliczności bo po rozkreceniu i odkurzeniu wewnatrz odpalił sie normalnie i działa. (Ostatnio czysciłem go ok 2 m temu wiec nie mogl byc mocno zabrudzony)
        • snka Re: Niebieski ekran w Windows 7 16.01.14, 14:05
          Odrazu mówię, że nie znam się specjalnie na komputerach, ale coś mi w sieci wpadło w oko niedawno i znowu tego poszukałam. Proszę bardzo: nufi.pl/chkdsk-przydatny-naprawiacz/
    • Gość: mixer Re: Niebieski ekran w Windows 7 IP: *.icpnet.pl 17.01.14, 16:52
      Sprawdź czy płyta obsługuje 6 GB Ramu. Komputery z podanym przez ciebie procesorem obsługiwały maxymalnie do 4 GB.
      • andrzej7611 Re: Niebieski ekran w Windows 7 17.01.14, 22:41
        Obsługuje, 6 RAm mam od niedawna problem wystepował tez gdy mialem 2
        • wariant_b Re: Niebieski ekran w Windows 7 17.01.14, 23:04
          Pewnie mixer z pierwszego postu wywnioskował, że masz leciwe Pentium III 4GHz (?)

Wyjmij stare kości i zostań na jakiś czas tylko na nowych - może pomoże.

Bo niestety na razie przyczyną awarii może być wszystko, co jest w komputerze
          lub jest do niego podłączone, nie wykluczając oprogramowania.
          • andrzej7611 Re: Niebieski ekran w Windows 7 18.01.14, 14:40
            A czy istnieje jakis program diagnostyczny do sprawdzenia płyty głownej?
            • wariant_b Re: Niebieski ekran w Windows 7 18.01.14, 16:32
              andrzej7611 napisał:
              > A czy istnieje jakis program diagnostyczny do sprawdzenia płyty głownej?

W zasadzie nie. Przy starcie komputera wykonywany jest POST (Power-On Self Test).
              BIOS również kontroluje i steruje płytą główną, a część problemów sprzętowych
              usuwanych jest przez jego aktualizację. Na płycie znajdują się układy kontrolne
              i sensory mierzące parametry typu napięć czy temperatur, w bardziej zaawansowanych
              płytach głównych zdarza się nawet osobny procesor diagnostyczny, niekiedy z własnym
              źródłem zasilania. Choć praktyka serwisowa uczy, że układy mające zwiększać
              niezawodność płyty głównej same psują się stosunkowo często.

Prócz awarii samej płyty głównej (najpopularniejsze są spuchnięte kondensatory
              lub uszkodzenia mostka południowego) częste są też problemy "kabelkowe"
              oraz niestabilna praca zasilacza.
    • phowiec Re: Niebieski ekran w Windows 7 18.01.14, 14:55
      Po instalacji Windowsa uruchom tryb awaryjny - po włączeniu komputera kliknij F8 aż pokaże się ekran z możliwością wyboru. Potem sprawdź w menadżerze urządzeń (panel sterowania) czy masz wszystkie sterowniki zainstalowane. Prawdopodobnie masz jakiś konflikt sterownika - zapisz kod z blue screena i sprawdź w Google za co on odpowiada.
    • Gość: ibm Re: Niebieski ekran w Windows 7 IP: 95.83.249.* 19.01.14, 15:34
      padl dysk
    • cctvinstaller Re: Niebieski ekran w Windows 7 28.01.14, 21:00
      Chyba głosowałbym na dysk twardy, kolo pisze ,że miał kłopoty z komputerem, a po deinstalacji jest gorzej . zacząłbym od płyty startowej z ubuntu lub innym linuxem i sprawdził urządzenia , jeśli dobrze pamiętam jest tam taka możliwość , bez instalacji. Pozdrawiam
      cctv installer
    • soulshuntr BSOD w laptopie 04.02.14, 09:48
      toshiba satellite zainstalowany windows 7 i 4 GB ramu. Od pewnego czasu pojawia sie BSOD, komputer sie sam resetuje i znowu dziala do nastepnej awarii. Po restarcie pojawiaja sie komunikaty (2 po 2 kolejnych zwiechach):
      Podpis problemu:
      Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
      Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.768.3
      Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
      Dodatkowe informacje o problemie:
      BCCode: d1
      BCP1: 00000004
      BCP2: 00000002
      BCP3: 00000000
      BCP4: 89AE7053
      OS Version: 6_1_7601
      Service Pack: 1_0
      Product: 768_1
      Pliki pomagające opisać problem:
      C:\Windows\Minidump\020114-16286-01.dmp
      C:\Users\John\AppData\Local\Temp\WER-35474-0.sysdata.xml

Podpis problemu:
      Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
      Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.768.3
      Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
      Dodatkowe informacje o problemie:
      BCCode: d1
      BCP1: 00000004
      BCP2: 00000002
      BCP3: 00000000
      BCP4: 89B07053
      OS Version: 6_1_7601
      Service Pack: 1_0
      Product: 768_1
      Pliki pomagające opisać problem:
      C:\Windows\Minidump\020214-18361-01.dmp
      C:\Windows\Temp\WER-25521-0.sysdata.xml

Przeczytaj w trybie online nasze zasady zachowania poufności informacji:
      go.microsoft.com/fwlink/?linkid=104288&clcid=0x0415
      Jeśli zasady zachowania poufności informacji w trybie online nie są dostępne, przeczytaj nasze zasady zachowania poufności informacji w trybie offline:
      C:\Windows\system32\pl-PL\erofflps.txt

Co moze powodowac awarie?
      • wariant_b Re: BSOD w laptopie 04.02.14, 11:10
        Ściągnij i uruchom BlueScreenView i wystaw zrzuty ekranu.
        Albo spakuj i udostępnij kartotekę C:\Windows\Minidump.

Jeśli system resetuje się w tym samym miejscu - winne są zwykle sterowniki,
        jeśli w różnych - najczęściej pamięć operacyjna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka