Dodaj do ulubionych

Ile pradu "zjada" komputer?

14.08.04, 14:22
Nasz komp jest wlaczony caly dzien, przez caly tydzien. Nietety licznik mamy
wspolny z siostra i rodzicami i tak sie zastanawiam ile wiecej powinnam
dokladac do produ?
Obserwuj wątek
    • Gość: rrrr Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: 195.117.23.* 14.08.04, 14:32
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=12781134&a=12781134
      • Gość: bzikbzik Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 16:29
        wspaniały wątek - nie ma co
        • Gość: bzykbzyk. Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 14.08.04, 19:23
          bzikbzik napisał(a):

> wspaniały wątek - nie ma co

A co w Tarchomonie ci odbzikalo?
          • Gość: bzikbzik Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 05:11
            bździk bździk
            • Gość: bzykbzyk. [...] IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 15.08.04, 19:06
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • Gość: bzikbzik brawo, brawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 12:15
                w końcu moderatorzy dostrzegli, że pewien pan bez ustanku obraża
              • Gość: Petent czekamy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 19:36
                No i co bzykbzyk? Potrafisz pan udzielic rzeczowej informacji dla Pani? czy
                tylko bluzgi? pokaz na co cie stac. daj kontrargument twoim przeciwnikom
    • inkaa1 DZIEKUJE!!! 14.08.04, 14:35

• Gość: Amper Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.petrus.com.pl 14.08.04, 18:13
      Nic nie zjada! Dokładnie tyle ile "wypłynie" z jednej dziurki zostanie zwrócone
      do drugiej. Jak nie wierzysz, to mając dwa amperomierze możesz sama sprawdzić.
      • Gość: AND Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.08.04, 09:01
        Aleś dowcipny, jak nie potrafisz obliczys to sie nie wychylaj!!! to wszystko
        zależy od tego co jest w tym komputrze i jak często jest zmuszane do pracy, w
        najgorszzym przypadku możn przyjąć pobór max. zasilacza + monitor
    • Gość: lukiz Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 18:47
      Mój zjada 1.50 bez monitora i 2.50 z monitorem włączonym. Dziennie.
    • Gość: Rojal Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 21:57
      Najtaniej działa jak się go karmi kartoflami.
      Natomiast najbardziej wydajny jest w tedy jak karmisz go szyneczką.
      No ale trzeba pójść na jakiś kompromis bo przecież cały tydzień karmić
      szyneczką za drogo.
      Ps. W tygodniu zalecane także jedno piwko.
      Pozdrawiam serdecznie.
    • Gość: ciekawy Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.acn.waw.pl 15.08.04, 22:42
      przeciez Inka napisala "zjada"
    • Gość: Wampir Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 08:06
      Zrób tak:
      dostań się do licznika energii. Powinna być na nim tzw. stała licznika
      np. k=360 obr/kWh.
      Wyłącz wszystko w domu (pamiętaj nawet o lodówce) nawet z gniazdek. Włączony
      powinien być tylko komputer.
      Widać jak tarcza licznika się obraca. Jest na niej czerwona kreska.
      Policz 10 obrotów i zmierz ich czas stoperem.
      k -stała licznika
      n - liczba obrotów
      t - czas pomiaru
      Policz 3600000*n/kt
      Wyszła moc pobierana w watach.
      Podziel przez 1000 wyjdzie w kilowatach.
      Pomnóż przez liczbę godzin spędzanych przy komputerze i wyjdą kilowatogodziny.
      Pomnóż przez cenę i masz koszt.
      :-)
      • Gość: Dexter Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 09:12
        To się można zaczekać na śmierć czekając na pełne obrty licznika.
        • Gość: Wampir Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 09:30
          Dexter,
          wcale nie, możesz zmierzyć czas jednego obrotu, tylko pomiar mniej dokładny.
          • Gość: Michał Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 19:59
            albo ja jestem głupi albo czegoś nie kumam

komp ma zasilacz np 300 Watt, monitor 150 watt razem 450 - a w praktyce 250 Watt
            tyle mniej wiecej żjada, a ile to kosztuje ?
            24 godziny razy 0.25 KW razy 35 groszy za kilowatogodzinę to jest...
            2 zł 10 groszy na dobę
            czyli jakieś 63 zł miesięcznie

czy o taka odpowiedź chodziło

mm@mitko.pl
            • Gość: licealistka Korki z fizyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 20:27
              Skoro tacy mądrzy jesteście, to może będziecie mi pomagać w zad. z fizyki? W
              ciągu roku szkolnego będę wpisywać na forum treść zadań, a Wy mi będziecie
              przysyłać rozwiązania, zgoda? ;-)
              • Gość: Wampir Re: Korki z fizyki? Zgoda licealistko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 05:44
                Tylko jak sama nie ruszysz głową, pójdziesz na łatwiznę, to sie nigdy nie
                nauczysz. Godzisz sie na to?
            • Gość: glizda Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 21:54
              no dobra, ale musisz od tego odjac koszt urzadzen, ktorych w tym czasie nie
              uzywasz. to znaczy, jak siedzisz przy kompie to nie siedzisz przy telewizorze,
              wiec musisz odjac sredni koszt siedzenia przy telewizorze np. 2 h dziennie.
              podobnie ze swiatlem i innymi urzadzeniami. jak dobrze policzysz to ci wyjdzie,
              ze im dluzej siedzisz przy komputerze tym wiecej zaoszczedzisz :)
              • Gość: hubert Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.KEPA.euro-lan.pl 17.08.04, 00:23
                to ja zakładam elektrownie :)
            • Gość: N/A Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 17.08.04, 13:24
              > komp ma zasilacz np 300 Watt, monitor 150 watt razem 450 - a w praktyce 250
              Wat

Niezupelnie tak. Jeżeli zasilacz PC-ta jest "300 watowy" to znaczy, że
              maksymalnie bez jego spalenia można ssać 300 watów. Jednak normalnie tyle mocy
              komputer nie potrzebuje - te 300 watów to rezerwa "na wszelki wypadek".

W praktyce komputer "rozkręcony", nie mielący dyskami itp., to pewnie jakieś
              100 watów, do tego monitor CRT to kolejne drugie tyle. Czyli jakieś 200 watów i
              to nie przez 24 godziny (hej, śpisz czasem? chodzisz do pracy/szkoły/z psem?),
              tylko przez dajmy na to 10 godzin...

200 * 8 * 0.35 [W h zł kW^-1 h^-1] = 0.56 [zł]

... czyli około 17 złotych miesięcznie.

Monitory LCD potrafią zmniejszyć wydatki do około 10 zł na miesiąc.

Oczywiście w tym czasie gdy włączony jest PC-et "oszczędza" się na np.
              wyłączonym telewizorze, choć tego rodzaju "oszczędności" nie można brać
              poważnie.

A co mniej oczywiste, ale prawdziwe, to fakt iż pobrana energia elektryczna
              niemal w całości służy do ogrzewania mieszkania.

W tym rachunku nie ma wydatków na np. prąd zasilający drukarkę.

> czyli jakieś 63 zł miesięcznie

Owszem, to jest górna granica - więcej taki komputer nie może, bo by się spalił
              nawet gdyby pracował 24 godziny na dobę. Jednak jak już wyjaśniłem - raczej nie
              jest to realna suma.
            • Gość: rachmistrz Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.08.04, 14:18
              Podana kwota 63 złote dotyczyła by u mnie nie tylko komputera,ale włączone non
              stop 31 dni komputer z monitorem 19 cali,grający średnio wzmacniacz,załączone 3
              tunery satelitarne i wideo w stanie spoczynku.W praktyca jest więcej,bo zerka
              się na telewizor w którym brakuje filmów.
    • Gość: Anita Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.local.pl / 62.233.187.* 17.08.04, 12:39
      U mnie podobnie komputer jest wlaczony na okraglo. Ostatni rachunek za prad za
      2 miesiace to 77 zl wiec 38,5/miesiac. Poza tym mam wlaczone radio, telewizor
      rzadko, poza tym zwykle swiatlo. Wg mnie sam komputer + monitor moze pobierac
      prad za ok.20-25 zl miesiecznie nie wiecej.
      • Gość: mastedar Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 14:10
        Hmmm... mam notka i ostatni rachunek za prąd za 2 miechy to 45zł. Student + kawalerka = oszczędność :)
        • Gość: gogo Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 18:55
          mój komp zjadł już mnie i czeka na innych.
      • Gość: pip Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.espol.com.pl 18.08.04, 13:03
        moc komputera w KW + monitora + innych urządzeń X czas w gdz. X
        0,35Zł/kwh/około/
    • Gość: jasratuuu a ile szarych komórek zjada głupota? IP: *.acn.waw.pl 17.08.04, 20:42
      drugie pytanie - czy głupota boli?
    • yanioo BzykBzyk na prezydenta !!! :))))))) 18.08.04, 02:09
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=12781134&a=12781134
      Normalnie można płakać ze śmiechu :)))))
    • Gość: Salou Najprostsze rozwiązanie - kup licznik za 40 zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 11:33
      W większości sklepów elektrycznych i w wielu hipermarketach budowlanych kupisz
      licznik prądu jednofazowego (taki właśnie potrzebujesz) za około 40 zł.
      To sprzęt wycofany z użytku przez zakłady energetyczne, ale wyremontowany i
      ocechowany (więc masz gwarancję poprawnych odczytów). Wystarczy go tylko teraz
      poprawnie zamontować (dwa kabelki "wchodzą", dwa kabelki "wychodzą" - nie
      zapomnieć przy tym o "uziemieniu") - potrafi to każdy absolwent technikum
      elektrycznego - i z głowy. Teraz będziesz mieć DOKŁADNE pomiary zużytej energii
      elektrycznej.
      • antrab Re: Najprostsze rozwiązanie - kup licznik za 40 z 18.08.04, 15:48
        I nareszcie ktoś rozsądny!!
        To jest właśnie pomysł na dokładne rozliczenia w rodzinach wielopokoleniowych!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka