inkaa1 14.08.04, 14:22 Nasz komp jest wlaczony caly dzien, przez caly tydzien. Nietety licznik mamy wspolny z siostra i rodzicami i tak sie zastanawiam ile wiecej powinnam dokladac do produ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: rrrr Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: 195.117.23.* 14.08.04, 14:32 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=12781134&a=12781134 Link Zgłoś
Gość: bzikbzik Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 16:29 wspaniały wątek - nie ma co Link Zgłoś
Gość: bzykbzyk. Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 14.08.04, 19:23 bzikbzik napisał(a): > wspaniały wątek - nie ma co A co w Tarchomonie ci odbzikalo? Link Zgłoś
Gość: bzikbzik Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 05:11 bździk bździk Link Zgłoś
Gość: bzykbzyk. [...] IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 15.08.04, 19:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Link Zgłoś
Gość: bzikbzik brawo, brawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 12:15 w końcu moderatorzy dostrzegli, że pewien pan bez ustanku obraża Link Zgłoś
Gość: Petent czekamy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 19:36 No i co bzykbzyk? Potrafisz pan udzielic rzeczowej informacji dla Pani? czy tylko bluzgi? pokaz na co cie stac. daj kontrargument twoim przeciwnikom Link Zgłoś
Gość: Amper Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.petrus.com.pl 14.08.04, 18:13 Nic nie zjada! Dokładnie tyle ile "wypłynie" z jednej dziurki zostanie zwrócone do drugiej. Jak nie wierzysz, to mając dwa amperomierze możesz sama sprawdzić. Link Zgłoś
Gość: AND Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.08.04, 09:01 Aleś dowcipny, jak nie potrafisz obliczys to sie nie wychylaj!!! to wszystko zależy od tego co jest w tym komputrze i jak często jest zmuszane do pracy, w najgorszzym przypadku możn przyjąć pobór max. zasilacza + monitor Link Zgłoś
Gość: lukiz Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 18:47 Mój zjada 1.50 bez monitora i 2.50 z monitorem włączonym. Dziennie. Link Zgłoś
Gość: Rojal Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 21:57 Najtaniej działa jak się go karmi kartoflami. Natomiast najbardziej wydajny jest w tedy jak karmisz go szyneczką. No ale trzeba pójść na jakiś kompromis bo przecież cały tydzień karmić szyneczką za drogo. Ps. W tygodniu zalecane także jedno piwko. Pozdrawiam serdecznie. Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.acn.waw.pl 15.08.04, 22:42 przeciez Inka napisala "zjada" Link Zgłoś
Gość: Wampir Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 08:06 Zrób tak: dostań się do licznika energii. Powinna być na nim tzw. stała licznika np. k=360 obr/kWh. Wyłącz wszystko w domu (pamiętaj nawet o lodówce) nawet z gniazdek. Włączony powinien być tylko komputer. Widać jak tarcza licznika się obraca. Jest na niej czerwona kreska. Policz 10 obrotów i zmierz ich czas stoperem. k -stała licznika n - liczba obrotów t - czas pomiaru Policz 3600000*n/kt Wyszła moc pobierana w watach. Podziel przez 1000 wyjdzie w kilowatach. Pomnóż przez liczbę godzin spędzanych przy komputerze i wyjdą kilowatogodziny. Pomnóż przez cenę i masz koszt. :-) Link Zgłoś
Gość: Dexter Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 09:12 To się można zaczekać na śmierć czekając na pełne obrty licznika. Link Zgłoś
Gość: Wampir Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 09:30 Dexter, wcale nie, możesz zmierzyć czas jednego obrotu, tylko pomiar mniej dokładny. Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 19:59 albo ja jestem głupi albo czegoś nie kumam komp ma zasilacz np 300 Watt, monitor 150 watt razem 450 - a w praktyce 250 Watt tyle mniej wiecej żjada, a ile to kosztuje ? 24 godziny razy 0.25 KW razy 35 groszy za kilowatogodzinę to jest... 2 zł 10 groszy na dobę czyli jakieś 63 zł miesięcznie czy o taka odpowiedź chodziło mm@mitko.pl Link Zgłoś
Gość: licealistka Korki z fizyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 20:27 Skoro tacy mądrzy jesteście, to może będziecie mi pomagać w zad. z fizyki? W ciągu roku szkolnego będę wpisywać na forum treść zadań, a Wy mi będziecie przysyłać rozwiązania, zgoda? ;-) Link Zgłoś
Gość: Wampir Re: Korki z fizyki? Zgoda licealistko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 05:44 Tylko jak sama nie ruszysz głową, pójdziesz na łatwiznę, to sie nigdy nie nauczysz. Godzisz sie na to? Link Zgłoś
Gość: glizda Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 21:54 no dobra, ale musisz od tego odjac koszt urzadzen, ktorych w tym czasie nie uzywasz. to znaczy, jak siedzisz przy kompie to nie siedzisz przy telewizorze, wiec musisz odjac sredni koszt siedzenia przy telewizorze np. 2 h dziennie. podobnie ze swiatlem i innymi urzadzeniami. jak dobrze policzysz to ci wyjdzie, ze im dluzej siedzisz przy komputerze tym wiecej zaoszczedzisz :) Link Zgłoś
Gość: hubert Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.KEPA.euro-lan.pl 17.08.04, 00:23 to ja zakładam elektrownie :) Link Zgłoś
Gość: N/A Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 17.08.04, 13:24 > komp ma zasilacz np 300 Watt, monitor 150 watt razem 450 - a w praktyce 250 Wat Niezupelnie tak. Jeżeli zasilacz PC-ta jest "300 watowy" to znaczy, że maksymalnie bez jego spalenia można ssać 300 watów. Jednak normalnie tyle mocy komputer nie potrzebuje - te 300 watów to rezerwa "na wszelki wypadek". W praktyce komputer "rozkręcony", nie mielący dyskami itp., to pewnie jakieś 100 watów, do tego monitor CRT to kolejne drugie tyle. Czyli jakieś 200 watów i to nie przez 24 godziny (hej, śpisz czasem? chodzisz do pracy/szkoły/z psem?), tylko przez dajmy na to 10 godzin... 200 * 8 * 0.35 [W h zł kW^-1 h^-1] = 0.56 [zł] ... czyli około 17 złotych miesięcznie. Monitory LCD potrafią zmniejszyć wydatki do około 10 zł na miesiąc. Oczywiście w tym czasie gdy włączony jest PC-et "oszczędza" się na np. wyłączonym telewizorze, choć tego rodzaju "oszczędności" nie można brać poważnie. A co mniej oczywiste, ale prawdziwe, to fakt iż pobrana energia elektryczna niemal w całości służy do ogrzewania mieszkania. W tym rachunku nie ma wydatków na np. prąd zasilający drukarkę. > czyli jakieś 63 zł miesięcznie Owszem, to jest górna granica - więcej taki komputer nie może, bo by się spalił nawet gdyby pracował 24 godziny na dobę. Jednak jak już wyjaśniłem - raczej nie jest to realna suma. Link Zgłoś
Gość: rachmistrz Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.08.04, 14:18 Podana kwota 63 złote dotyczyła by u mnie nie tylko komputera,ale włączone non stop 31 dni komputer z monitorem 19 cali,grający średnio wzmacniacz,załączone 3 tunery satelitarne i wideo w stanie spoczynku.W praktyca jest więcej,bo zerka się na telewizor w którym brakuje filmów. Link Zgłoś
Gość: Anita Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.local.pl / 62.233.187.* 17.08.04, 12:39 U mnie podobnie komputer jest wlaczony na okraglo. Ostatni rachunek za prad za 2 miesiace to 77 zl wiec 38,5/miesiac. Poza tym mam wlaczone radio, telewizor rzadko, poza tym zwykle swiatlo. Wg mnie sam komputer + monitor moze pobierac prad za ok.20-25 zl miesiecznie nie wiecej. Link Zgłoś
Gość: mastedar Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 14:10 Hmmm... mam notka i ostatni rachunek za prąd za 2 miechy to 45zł. Student + kawalerka = oszczędność :) Link Zgłoś
Gość: gogo Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 18:55 mój komp zjadł już mnie i czeka na innych. Link Zgłoś
Gość: pip Re: Ile pradu "zjada" komputer? IP: *.espol.com.pl 18.08.04, 13:03 moc komputera w KW + monitora + innych urządzeń X czas w gdz. X 0,35Zł/kwh/około/ Link Zgłoś
Gość: jasratuuu a ile szarych komórek zjada głupota? IP: *.acn.waw.pl 17.08.04, 20:42 drugie pytanie - czy głupota boli? Link Zgłoś
yanioo BzykBzyk na prezydenta !!! :))))))) 18.08.04, 02:09 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=12781134&a=12781134 Normalnie można płakać ze śmiechu :))))) Link Zgłoś
Gość: Salou Najprostsze rozwiązanie - kup licznik za 40 zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 11:33 W większości sklepów elektrycznych i w wielu hipermarketach budowlanych kupisz licznik prądu jednofazowego (taki właśnie potrzebujesz) za około 40 zł. To sprzęt wycofany z użytku przez zakłady energetyczne, ale wyremontowany i ocechowany (więc masz gwarancję poprawnych odczytów). Wystarczy go tylko teraz poprawnie zamontować (dwa kabelki "wchodzą", dwa kabelki "wychodzą" - nie zapomnieć przy tym o "uziemieniu") - potrafi to każdy absolwent technikum elektrycznego - i z głowy. Teraz będziesz mieć DOKŁADNE pomiary zużytej energii elektrycznej. Link Zgłoś
antrab Re: Najprostsze rozwiązanie - kup licznik za 40 z 18.08.04, 15:48 I nareszcie ktoś rozsądny!! To jest właśnie pomysł na dokładne rozliczenia w rodzinach wielopokoleniowych!! Link Zgłoś