Dodaj do ulubionych

jak rozbudować kompa

27.02.14, 22:48
Witam
Chciałbym ulepszyć mojego staruszka o nowy procesor i kartę a może coś jeszcze, może Macie jakieś pomysły, poniżej przedstawiam specyfikację:
Intel® Core™2 Duo Processor E6400
(2M Cache, 2.13 GHz, 1066 MHz FSB)
Płyta: MS-7235
Motherboard Chipset: Intel P965 (Broadwater-P) + ICH8(R)
Motherboard Slots:4xISA, 4xPCI, 1xPCI Express x1, 1xPCI Express x16
Video Chipset:ATI Radeon X1600 PRO (RV530 PRO)
Video Memory:256 MBytes of DDR2 SDRAM
Total Memory Size:2 GBytes

Dzięki za podpowiedzi.

Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: jak rozbudować kompa 27.02.14, 23:36
      Liczenia czeka cię dużo:
      Tu lista procesorów obsługiwanych przez płytę:
      www.msi.com/product/mb/P965_NeoF_V2.html#/?div=CPUSupport
      Tu orientacyjne wydajności procesorów:
      www.cpubenchmark.net/cpu_list.php
      Do mocniejszych procesorów (np. Core2Quad dolicz nowy cooler)
      A tu kart orientacyjne wydajności grafiki:
      www.videocardbenchmark.net/gpu_list.php
      Jeśli masz XP pamięć można rozbudować, jeśli Win 7/8 - należy rozbudować.
      Grafika w zasadzie też do wymiany.

Do przemyślenia wymiana kompletu bebechów: płyta + procesor + pamięć.
      Wyjdzie niewiele drożej, a posłuży dłużej.
      Jeśli komp do grania to dochodzi grafika, jeśli nie - to integra wystarczy.
      Obudowy, zasilacza, dysków itp. nie znam, więc rozumiem, że mogą zostać.
      Jako osobny temat drugi dysk SSD.
      • kyzy71 Re: jak rozbudować kompa 28.02.14, 00:18
        No właśnie do grania jest mi potrzebny a przy tych parametrach to mogę pograć co najwyższej w pacmana a chciałbym w L.A Noire :) może masz na oku jakiś komplet tzn plyta+ karta+procek
        • wariant_b Re: jak rozbudować kompa 28.02.14, 00:27
          A masz na oku jakiś określony budżet?
          Przy okazji - dane i stan zasilacza można prosić.
          • kyzy71 Re: jak rozbudować kompa 28.02.14, 00:36
            Zasilacz stary tak jak cały komp 250W a dysk 250gb - budżet ok 600 - taką samą płytę tylko z trochę mocniejszą kartą graf. Widzialem na allegro za 169pln ale procek był gorszy wiec nadal to samo :(
            • kyzy71 Re: jak rozbudować kompa 28.02.14, 00:39
              Aha win7 i trochę tnie you tube powyżej 480p
              • wariant_b Re: jak rozbudować kompa 28.02.14, 01:22
                Czeka cię dużo szukania po Allegro.
                Przyjmując procek C2Q (mocne C2D) + 2GB RAM + grafa + ew. cooler mieści się na wcisk.
                Tylko potem nie opłaci się już nic zmieniać.

Ale poszedł bym w wymianę całej platformy na nową.
                Wtedy chyba FM2+ (np. ASRock FM2A88M Extreme4+) + 4 GB RAM
                + procek z grafiką (AMD A8-6600K, ale będzie nieco powyżej budżetu).
                Ewentualnie Intel 1150 z bazowym prockiem G3220 (z perspektywą przyszłej wymiany)
                i RAM-em. Dopłacasz do lepszej grafiki.
                • kyzy71 Re: jak rozbudować kompa 28.02.14, 01:53
                  Może to:
                  K Asus H87M-PRO s.1150

H87M-PRO oferuje bardzo skuteczną ochronę 5X PROTECTION i nowy BIOS UEFI5X

OCHRONA ASUS 5X: Wszechstronna ochrona zapewnia najwyższą jakość, niezawodność i wytrzymałośćUSB BIOS Flashback - Proste sprzętowe wgrywanie BIOSuFan Xpert 2 - Wszechstronna kontrola zapewniająca skuteczne chłodzenie i cichą pracęUSB 3.0 BOOST (Obsługa UASP)-O 170% szybszy transfer, niż w tradycyjnym USB 3.00Ai Suite 3 - Jedno miejsce dla wszystkich nowatorskich funkcji ASUS-a cena 399pln brutto
                  + to
                  tegoria:akcesoria i części komputeroweLokalizacja:ul. Wola Duchacka , Kraków, małopolskie
                  Witam mam na sprzedaż półrooczny procesor na podstawke 1150 Intel Pentium G3220 3.0GHz x 2 sprawny box chłodzenie / naklejka / całe pudełko orginalne. Udzielam 3tygodniowej gwarancji rozruchowej ponieważ paragon zginał. Odbiór osobisty Podgórze/Wola Duchack
                  Cena 160 pln brutto
                  • Gość: a Re: jak rozbudować kompa IP: *.dynamic.mm.pl 28.02.14, 02:30
                    Asus H81M-PLUS s.1150
                    Intel Pentium G3220

Taki zestaw za 400zł spokojnie wystarczy. Nowe części pewniej kupić z gwarancją. Nie do końca wiadomo co to jest a korzyść z niższej ceny niewarta utraty gwarancji.
                    • kyzy71 Re: jak rozbudować kompa 28.02.14, 02:45
                      Ewentualnie takie coś też za 400 ze sklepu nowe:
                      Płyta główna Gigabyte GA-Z87-HD3

• Gość: a Re: jak rozbudować kompa IP: *.dynamic.mm.pl 28.02.14, 03:07
                        Mówiłem o cenie płyty z procesorem. Wg mnie nie ma sensu kupować najtańszego procesora z płytą za 400zł. Skoro budżet wynosi 600 to:
                        wspomniana płyta+procesor
                        400zł
                        pamięć
                        270zł
                        karta graficzna 370zł
                        Nawet zakładając,że sprzedasz stary zestaw za 150zł to i tak przekraczasz budżet o 3 stówki..
                        • Gość: ? Re: jak rozbudować kompa IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.14, 05:59
                          Komputer to raczej biurowiec trochę starawy.
                          Autor wątku chce na nim w coś grać.
                          Budżet 600 zł.

Jedyne rozwiązanie nie-marnotrawne to kupić coś co przyda się w następnym komputerze

sugeruję- zaspamuję jeden sklep /tigez wybaczy?/ - zasilacz - np www.morele.net/zasilacz-ocz-corexstream-series-500w-atx-non-modular-ocz-cxs500w-eu-463853/
                          i karta graficzna np - www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-hd-7770-ghz-edition-oc-1gb-11201-05-20g-481195/

te elementa będzie można wykorzystać w następcy.
                          Jakiekolwiek inwestycje w procesor, RAM - są IMHO bezsensowne.

w miarę dalszego napływu pieniędzy proponuję zastanowić się nad dyskiem SSD...
                      • wariant_b Re: jak rozbudować kompa 28.02.14, 09:53
                        kyzy71 napisał(a):
                        > Ewentualnie takie coś też za 400 ze sklepu nowe:
                        > Płyta główna Gigabyte GA-Z87-HD3

Przy tym budżecie i wymaganiach trudno namawiać na płytę z Z87,
                        primo, że drogie, secundo - i tak nadwyżek nad tańszymi nie wykorzystasz.
                        Raczej budżetowe H81 np. Asus H81M-E H81 lub jeszcze sensowne B85 lub H87.
                        Powiedzmy rozsądne byłoby ASRock B85 PRO4, a góra to Fatal1ty H87 Performance
                        (ma lepsze audio ALC1150 i port HDMI-in, których nie było w twoich propozycjach).

Jeszcze musisz kupić pamięć DDR3/1600 (przy H81 lepiej 8GB, przy czterech gniazdach
                        można na początek 4GB) i procesor, a po sprawdzeniu ulubionych gier na integrze
                        (która już jest sporo mocniejsza od starego ATI) pewnie dodatkową grafikę.
                        No i ten zasilacz lub zasilacz+obudowa cały czas gdzieś w tle.

I alternatywa na AMD, z których można złożyć mocniejszy komputer za mniejsze
                        pieniądze, ale bez takich możliwości przyszłej rozbudowy, jaką daje Intel.
            • wariant_b Re: jak rozbudować kompa 28.02.14, 08:57
              Zasilacz jest tu bardzo zagadkowym elementem. W czasach młodości komputera
              stosowano masowo zasilacze 350W, a ten jak podałeś ma o 100W mniej.
              Przy procku o wyższym niż dotychczas TPD możliwa będzie tylko karta grafiki
              zasilana z PCI-E o możliwie niskim TDP. Poza tym, z racji wieku, dotychczasowy
              zasilacz jest niepewny i spore zwiększenie poboru prądu może mu zaszkodzić.
              Jeśli to któryś z tanich i kiepskich zasilaczy, lepiej go prewencyjnie wymienić,
              zanim spali płytę i dysk. Szaleć nie ma co - jeśli grafika będzie ze średniej półki,
              a podkręcać nie zamierzasz wystarczy 400-450W, a nawet nowsze 350W.
              • kyzy71 Re: jak rozbudować kompa 28.02.14, 12:18
                przepraszam ale było już dość późno a małżonka spała obok :) i źle przeczytałem zasilacz to: FEEL II 350ATX
                Czy można jakoś wrzucić zrzut ekranu do odpowiedzi ?
                • Gość: wodnikSzuwarek Re: jak rozbudować kompa IP: *.tktelekom.pl 28.02.14, 12:44
                  Występuje ten zasilacz raczej w różnych "czarnych listach" zasilaczy...
                • kyzy71 Re: jak rozbudować kompa 28.02.14, 12:45
                  na moim post dodałem zdjęcie parametrów jako zrzut ekranu programem HWinfo32
                • wariant_b Re: jak rozbudować kompa 28.02.14, 14:04
                  Zasilacz dobry nie jest, ale dostał moratorium przy rozbudowie i wymianie
                  na tańszych płytach. Jeszcze zapytam technicznie, czy są jakieś zaszłości typu dysku
                  lub napędu PATA albo stacji dyskietek, bo tego na nowych płytach nie uświadczysz.
                  • kyzy71 Re: jak rozbudować kompa 28.02.14, 14:18
                    Przepraszam ale nie za bardzo znam się na tym i totalnie nie kumam o co pytasz :) mam ihasa pod nagrywanie gier na xboxa ale od kiedy mam rgh to go nie uzywam
                    • Gość: ? Re: jak rozbudować kompa IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.14, 16:17
                      " mam ihasa pod nagrywanie gier na xboxa ale od kiedy mam rgh"

totalnie nie kumam :-)
                    • Gość: Greg Re: jak rozbudować kompa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.14, 16:38
                      Chodziło o interfejs napędów optycznych i dysków - czy jest to (P)ATA-IDE, czyli takie szerokie złącze 40-pinowe, czy też SATA (wąska, najczęściej czerwona, taśma)
                      • kyzy71 Re: jak rozbudować kompa 28.02.14, 17:08
                        dysk jest na wąskiej czerwonej taśmie natomiast napędy są na szerokiej - wstawiłem zdjęcia na mojego posta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka