tswiercz 02.09.04, 21:00 Czy można jakoś zweryfikować poprawność ściągniętego iso (instalacyjne pliki) ale przed wypaleniem, bo wypaliłem płytki i niektóre nie poszły. Link Zgłoś Obserwuj wątek
zigibi Re: iso weryfikacja poprawnosci 03.09.04, 07:46 Możesz zrobić test albo WinRarem 3.30 ( poprzednie też dadzą radę ) albo WinIso . Link Zgłoś
beny51 Nie to forum 03.09.04, 08:52 Bzdura, tym sprawdzisz co najwyzej poprawnosc obrazu iso i to w dodatku dla WinIso i WinRar, musisz pierdzielic sie z wine. Czemu ludzie tak sobie komplikuja zycie? Proponuje, poczytac troche zamiast robic to po windowsowskiemu, click, cklick, kolejny program, kolejny program. Do obrazu w kazdej dystrybucji zalaczona jest suma kontrolna - zapisac, przeczytac "man md5sum" uruchomic sprawdzic. Link Zgłoś
zigibi Re: Nie to forum 06.09.04, 18:20 WinRar jest również dostępny pod linuksa więc co dociekliwsi nie muszą się "pierdzielić" z wine. Link Zgłoś
beny51 Re: Nie to forum 07.09.04, 13:38 zigibi napisał: > WinRar jest również dostępny pod linuksa więc co dociekliwsi nie muszą > się "pierdzielić" z wine. Natywny WinRar _Nie_Jest_Dostepny pod linuksem (jak sama nazwa wskazuje). rar oczywiscie jest dostepny tyle ze nie do tego sluzy. Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: iso weryfikacja poprawnosci 06.09.04, 22:01 K3b przed wypaleniem płyty z obrazu, analizuje ją i tworzy sume kontrolną. wystarczy sprawdzic ją z sumą ściągnieta razem z obrazami, jak jest jednakowa - OK, jak sie różni to albo przy sciaganiu coś sie zgubiło, albo na serwerze plik został uszkodzony, albo ktos grzebał przy obrazie i niewiadomo co wcisnął. Z tego trzeciego powodu zawsze sprawdzam sumy kontrolne. Link Zgłoś
tswiercz Re: iso weryfikacja poprawnosci 07.09.04, 11:00 Dzieki za te komentarze, przydadza sie moze pozniej bo juz od paru dni mam zainstalowany Aurox, a glowna przyczyna tamtych bledow byla jednak kiepska plyta. Ale teraz jest inny, denerwujacy problem. W Auroxie 9.1 moglem w menu przy logowaniu wybrac moja domyslna sesje (Gnome/KDE) a teraz tego nie ma. Musze za kazdym razem przy logowaniu zmienic na sesje KDE. Przeszukalem wszystkie opcje w menu start i nic. Czy ktos wie gdzie to moge zmienic? Link Zgłoś