Dodaj do ulubionych

Nowy monitor

10.10.14, 10:07
Witam
Mam starego Della GX620. Dell ma grafikę zintegrowaną - Express Chipset Family 224 MB
Do tego mam monitor LCD 15 cali - też Dell.
Chciałbym kupić nowy monitor panoramiczny - np. 19 cali. I w związku z tym mam pytanie. Gdy sprawdzam (panel sterowania - ekran - karta) listę dostępnych trybów karty graficznej, to najwyższy tryb to 1024 na 768 75 hz.
Jak się przynajmniej domyślam ten komputer może pracować z monitorami o wyższych rozdzielczościach. Czy ta lista dostępnych trybów karty jest zawężana do monitora z którym obecnie komputer współpracuje, czy to jest lista wszystkich możliwych trybów tej karty (chipsetu)
Dzięki za odp. POZDr.
Obserwuj wątek
    • Gość: aqq Re: Nowy monitor IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.14, 11:16
      we właściwościach grafiki, w opcjach zaawansowanych możesz włączyć "Pokaż nieobsługiwane tryby"
      tym niemniej tak, jak się domyślasz - obsłuży wyższą rozdzielczość obsługiwaną przez monitor
      podobne zestawy obsługują fullHD:
      zobacz->>podobny
      • Gość: wlomat1 Re: Nowy monitor IP: *.icpnet.pl 10.10.14, 11:43
        U mnie chyba nie ma takiej opcji jak lista nieobsługiwanych trybów. W każdym razie nie widzę.(Mam XP)
        POZDr.
        • wariant_b Re: Nowy monitor 10.10.14, 12:36
          W zaawansowanych ustawieniach grafiki w zakładce Monitor usuń ptaszka przy
          "Usuń tryby, których ten monitor nie może wyświetlić". Wtedy w zakładce Karta
          pod przyciskiem Lista wszystkich trybów będą faktycznie tryby karty, a nie tylko
          możliwe do wyświetlanie, czyli wspólne dla karty i monitora.

A właściwie nie musisz nic sprawdzać - tryb 1920x1080 32-bit jest przez GX620 obsługiwany.
          • Gość: wlomat1 Re: Nowy monitor IP: *.icpnet.pl 10.10.14, 13:35
            No rzeczywiście - zrobiłem jak radziłeś i ukazały się wszystkie tryby dla chipsetu.
            Dziękuję i Pozdrawiam
            • Gość: 123 Re: Nowy monitor IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.14, 17:12
              Weź 22 cale nie są drogie.Pewnie nie jest super, hiper ale za 349 zł
              produkty-z-bdr.blogspot.com/2014/09/monitor-lg-215-lcd-led-z-biedronki.html
              • Gość: wlomat1 Re: Nowy monitor IP: *.icpnet.pl 10.10.14, 20:58
                Dzięki za radę - ale taki 22 calowy pewnie żre dużo prądu
                • praktiss Re: Nowy monitor 10.10.14, 21:36
                  No jakieś 25W. Okropnie dużo :D
                • wariant_b Re: Nowy monitor 10.10.14, 22:00
                  Monitory LCD były kiedyś bardzo energooszczędne - żarły o połowę mniej niż prądu niż CRT,
                  góra jakieś 50-60W.

Przy wyborze monitora zwróć uwagę, że twoja integra nie obsługuje niższych rozdzielczości
                  w formacie 16:9, więc niektóre monitory panoramiczne nie będą najlepszym wyborem
                  jeśli nie znajdziesz nowszych sterowników.
                  No i na wydajność większa rozdzielczość też będzie miała jakiś wpływ.
                  • Gość: wlomat1 Re: Nowy monitor IP: *.icpnet.pl 11.10.14, 18:21
                    Czyli jak rozumiem taki monitor panoramiczny powinien być raczej nowszy niż starszy (myślałem też o używanym)
                    Ale może rzeczywiście kupię ten polecony z Biedronki.
                    POZDr.
                    • wariant_b Re: Nowy monitor 11.10.14, 22:46
                      Zwykle zakłada się, że monitor przeżyje komputer, a więc po przyszłej wymianie komputera
                      monitor posłuży nam dalej. Dlatego powinien mieć w miarę standardowe parametry.

Starsze monitory panoramiczne były w proporcjach 16:10 np. 1680x1050 czy 1280x800.
                      Obecnie najpopularniejsze są rozdzielczości 16:9 - FullHD 1920x1080 lub HD 1366x768
                      co odpowiada najpopularniejszym rozdzielczościom dla filmów.
                      • Gość: ? Re: Nowy monitor IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.14, 07:40
                        I jest tańsze w produkcji, (troszkę mniej odpadów) - to zdaje się główna przyczyna...
                        • wariant_b Re: Nowy monitor 12.10.14, 10:20
                          Oczywiście panorama ma mniej pikseli (i mniejszą powierzchnię ekranu)
                          niż jej prostokątny odpowiednik w proporcjach 5:4 lub 4:3 więc jest tańsza.
                          Ale przede wszystkim jest produkowana masowo, co najbardziej obniża koszty.
                          Nowy, standardowy monitor FullHD 21.5" jest sporo tańszy niż 19" 1280x1024.
                          Oczywiście typowe 18.5" 1366x768 lub 19.5" 1600x900 są jeszcze tańsze.
                          Poniżej 400 zł można nawet kupić 21.5" z niezłą matrycą VA.

Kwestię jakości wyświetlania filmów w formacie HD lub FullHD zostawmy na boku,
                          bo jeśli ich nie oglądamy, to do pracy z tekstem proporcje 5:4 są wygodniejsze,
                          ale już np. z arkuszem kalkulacyjnym - nie koniecznie.
                          • Gość: wlomat1 Re: Nowy monitor IP: *.icpnet.pl 12.10.14, 16:13
                            Jeżeli o mnie chodzi to komputera używam głownie do przeglądania stron internetowych i oglądania filmów na YouTube. Tak że panorama tu będzie najlepsza.
    • karol_miko88 [...] 15.10.14, 16:17
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: qwe Re: Nowy monitor IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.14, 22:12
        Smutna ta reklama jest, dlatego że jest taka słaba :(
        • Gość: wlomat1 Re: Nowy monitor IP: *.icpnet.pl 21.10.14, 12:25
          Widziałem zgrabny i tani monitor LG 19,5 cala. tylko jest jeden problem - ma rozdzielczość 1600 X 900.
          Ta moja wbudowana grafika nie ma takiej rozdzielczości. Ma 1600 X 1200 w różnych wersjach.
          Czy taki monitor będzie z nią współpracować? Miał ktoś może podobne doświadczenia?
          POZDr.
          • Gość: 123 Re: Nowy monitor IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.14, 17:07
            Samochód jedzie max. 200km/h a Ty się boisz więcej jak 100km/h.To co wtedy?Jedziesz czy nie jedziesz te 100?
            • Gość: wlomat1 Re: Nowy monitor IP: *.icpnet.pl 21.10.14, 20:32
              Tylko że to porównanie nie do końca oddaje istotę sprawy. Bo jak już to można mówić o samochodzie który jedzie tylko 200 km/h. A jak ja nie mogę jechać te 200km/h, tylko np. 100km/h albo 250 km/h to czy mi się nie sp....li skrzynia biegów ?
          • wariant_b Re: Nowy monitor 21.10.14, 22:48
            Jeśli dobrze kojarzę, to z tą rozdzielczością będzie problem.
            Płyta jest mocno stara i trudno będzie znaleźć pasujący sterownik,
            bo wtedy monitory o takiej rozdzielczości nie istniały na rynku.
            W najgorszym razie będziesz musiał zainwestować w kartę graficzną.
            • Gość: wlomat1 Re: Nowy monitor IP: *.icpnet.pl 22.10.14, 11:37
              Kupiłem tego LG. I faktycznie - maksymalna rozdzielczość jaką mogę uzyskać to 1280 X 768. (przy ukryciu trybów których monitor nie może wyświetlić) Nie będę próbować z wyższymi rozdzielczościami, bo się boję że padnie monitor albo karta.
              Ale jakoś działa z tą rozdz. 1280 X 768.
              Dzięki za rady. POZDr.
              • wariant_b Re: Nowy monitor 22.10.14, 22:19
                Nie jest to to, co tygrysy lubią najbardziej.
                Rozdzielczość 1280x768 to proporcje 16:10. a monitor jest 16:9.
                No i monitor LCD jednak najlepiej działa w natywnej rozdzielczości.

Niestety nie mam monitora w tej rozdzielczości, żeby sprawdzić,
                czy da się znaleźć lepszy sterownik albo zmodować istniejące.
                Nie mam pojęcia, czy ewentualne karty graficzne AYI X300 lub X600
                które bywały opcjonalnie w tych DELL-ach i można je tanio kupić
                zachowają się lepiej. Jeśli uda mi się dopaść jakiś monitor 16:9
                inny niż FullHD (1920x1080) to postaram się to sprawdzić. Na monitorach
                FullHD i 16:10 grafika daje się ustawić poprawnie, nawet jeśli formalnie
                rozdzielczość nie była wykazywana w ustawieniach karty graficznej.
                • Gość: wlomat1 Re: Nowy monitor IP: *.icpnet.pl 23.10.14, 09:48
                  Cieszę się ze w ogóle działa - bo myślałem że monitory LED pracują tylko z jedną - swoją rozdzielczością. Sterowniki które były na płycie dołączonej do monitora to sobie wgrałem. Ale to nic nie zmienia - bo wąskim gardłem jest wbudowana grafika. Nowej karty chyba nie kupię - bo nie ma sensu inwestować w tego Della GX620.
                  • Gość: wlomat1 Re: Nowy monitor IP: *.icpnet.pl 23.10.14, 10:17
                    Chociaż jak widzę to ta wbudowana grafika potrafi pracować w rozdzielczości 1600X1050. Może pracować nawet do 1980. Nie wiem dlaczego dla tego monitora nie wykazała np. tej 1600X1050? Jest w końcu bardziej zbliżona do 1600X900. Tak że kupowanie karty nie miało by sensu jeżeli nie obsługiwała by tej konkretnej rozdzielczości.
                    • Gość: wlomat1 Re: Nowy monitor IP: *.icpnet.pl 27.10.14, 09:57
                      Jakby kogoś to interesowało to ten LG ma w swojej instrukcji podane zamienne rozdzielczości kompatybilne z 1600X900.
                      Są to 1024X768 i 1152X864. Zmieniłem sobie na tą wyższą i wszystko działa idealnie.
                      Dzięki za odp. POZDr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka