Dodaj do ulubionych

Formatowanie k.na którym jest xp (do żywego biosu)

IP: *.aster.pl 08.09.04, 14:48
Poprzednim każdym razem gdy formatowałam komputer, na którym był i zakładałam
też (ten sam oczywiście) xp, "coś" zostawało. Bardzo mnie to dziwi, bo
chciałabym sformatować go do "żywego biosu", żeby nawet wspomnienie po tamtych
programach, wirusach etc nie zostało. Czy jest jakiś haczyk? Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • maciejpoczta Re: Formatowanie k.na którym jest xp (do żywego b 08.09.04, 14:53
      Nie wiem, co to jest "Formatowanie do żywego biosu". Bios nie jest zapisany na
      HDD, ale w pamięci eprom na płycie głównej. Jeżeli formatujesz dysk (partycję)
      przy użyciu narzędzi fim trzecich (np. DiskWiper) to nic Ci na dysku nie
      zostanie. Zresztą nawet formatując dysk podczas instalacji windows (z płyty)
      nie powinnaś nic zauważyć. Musiałaś coś źle zrobić.
      • Gość: SM Re: Formatowanie k.na którym jest xp (do żywego b IP: *.aster.pl 08.09.04, 15:08
        Właśnie chodziło mi o to - żeby został tylko bios.
        Formatowałam instalując nowy xp.
        Tymczasem podczas tej instalacji, xp jakby sobie "przypominał" że coś miał
        wcześniej i podrzucał. A jaki system plików polecasz - ntfs czy fat32? czy można
        go zmienić?
    • Gość: dominik666 low level format ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.04, 15:13
      niestety niektóre programy nie kasują "do końca" wpisów w mbr (master boot record)

www.ariolic.com/activesmart/low-level-format.html
      • Gość: SM Re: low level format ? IP: *.aster.pl 08.09.04, 15:20
        Nawet full format? (może poprzednim razem wybrałam quickie...hm)
        Jak długo trwa formatowanie jednej partycji ok. 10gigowej? (ram 256)
        • isuam Re: low level format ? 08.09.04, 15:33
          Wszyscy mysla ze jak maja win xp i zrobia format c:\ i zainstaluja winde pozniej
          jest wszystko w porzo , nic bardziej mylnego - przyklad -kiedys tak zrobilem i
          po zainstalowaniu produktu micro$oftu w koszu mialem to samo co przed
          formatowaniem dodam ze nie byla to aktualizacja win xp tylko normalana instalacja.
          Rozwiazanie:
          -uruchomic komputer z dyskietki startowej najlepiej win me
          -urzyc narzedzia fdisk wpisujac w lini polecen c:\fdisk
          -usunac partycje podstawowa
          -utworzyc na nowo partycje podstawowa
          -uczynic ja aktywna
          -na niej zainstalowac xp
          10Gb formatuje sie gora kilkanascie minut
          • isuam Re: low level format ? 08.09.04, 15:36
            oczywiscie po uczynieniu partycji aktywnej nalezy ja sformatowac
            • Gość: SM Re: low level format ? IP: *.aster.pl 08.09.04, 15:53
              Bardzo dziękuję, isuam.
              Czy bez dysk. start. win me (której nie mam, mam tylko cd xp) można posłużyć się
              fdiskiem?
              • m.gregor Re: low level format ? 08.09.04, 16:03
                Polecalbym Ci usuniecie partycji i jej utworzenie instalatorem WinXP.
                • Gość: SM Re: low level format ? IP: *.aster.pl 08.09.04, 16:15
                  > Polecalbym Ci usuniecie partycji i jej utworzenie instalatorem WinXP.

Tak zrobię. Potrafię?
          • tetraktis Re: isuam !? 09.09.04, 17:37
            isuam napisał:

> Wszyscy mysla ze jak maja win xp i zrobia format c:\ i zainstaluja winde poznie
            > j
            > jest wszystko w porzo , nic bardziej mylnego - przyklad -kiedys tak zrobilem i
            > po zainstalowaniu produktu micro$oftu w koszu mialem to samo co przed
            > formatowaniem dodam ze nie byla to aktualizacja win xp tylko normalana instalac

To raczej dziwne co napisałeś.
            Proszę napisz czy była to instalacja na czystym dysku czy tylko na jego części.
            Jeśli część HDD była bez zmian / czyli minimum jedna partycja pozostała / to
            opisana przez Ciebie sytuacja jest standatdem, ponieważ nie usuwałeś kosza z tej
            "starszej" instalki xp-ka.
            A skoro zostawiłeś partycję , zostawiłeś i zawartość kosza.
      • Gość: dominik666 Re: low level format ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.04, 22:30
        1 - jaki masz HDD (firma )
        2 - w msb można mieć virusa,dlatego format do "gołego" biosa jest wskazany
        3 - istnieją na to dwa sposoby - 1wszy to format z pod biosa (jeśli masz opcje w
        biosie low level format) druga to format toolem (narzędziem od producenta)

# podaj pełne dane dotyczące twojego HDD

• Gość: SM Re: low level format ? IP: *.aster.pl 08.09.04, 22:37
          O HDD teraz nic nie powiem bo tego komputera nie mam pod reka. Żadnych
          specjalnych narzędzi też do niego nie mam.
          Ale czy można określić, że komp (mający ok. roku) ma taki bios, że ma funkcję
          low level format? Jeśli tak, to na pewno z tego skorzystam.
          W przeciwnym razie komp/dysk będzie się chyba nadawał do wyrzucenia. Każdej
          dobby łapie ok. 400 wirusów. Niezłe?
          • m.gregor Re: low level format ? 08.09.04, 22:43
            Jak zrobisz low level format to wlasnie wtedy dysk bedzie nadawal sie do
            wyrzucenia. Sciagnij program ze strony producenta do czyszczenia dysku (np. WD
            Format firmy Western Digital zapisuje dysk zerami od poczatku do konca takze nic
            nie ma prawa przetrwac takiej operacji).
            • Gość: SM Re: low level format ? IP: *.aster.pl 08.09.04, 22:50
              Czy od tego czyszczenia mam rozpocząć formatowanie?
              Wielkie dzięki za podpowiedź - nie miałam pojęcia, że istenieją takie narzędzia.
              • m.gregor Re: low level format ? 08.09.04, 22:56
                Jesli dotad Twoich problemow nie rozwiazywalo formatowanie (cos zostawalo) to
                tak. Sciagnij takowe narzedzie ze strony producenta dysku, stworz dyskietke
                czyszczaca i wymaz dysk do czysta. Potem instalatorem WinXP zaloz partycje,
                sformatuj ja na NTFS w trybie normalnym (nie szybkim) i zainstaluj windowsy.
                Zazwyczaj producenci dyskow na swoich stronach udostepniaja tez programy do
                testowania dyskow (np. w IBM'ie taki program nazywa sie Drive Fitness Test i
                testuje tak mechanike jak i elektronike dysku).
                • Gość: SM Re: Dzieki! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.09.04, 23:00
                  Dzieki! :*
            • Gość: e.111 Re: low level format ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.09.04, 23:02
              ...tylko Ranish -niezawodny ;)
              www.komputerswiat.pl/include/download/download_komentarze.asp?idp=1831
            • Gość: dominik666 Re: low level format ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.04, 10:04
              m.gregor napisał:

> Jak zrobisz low level format to wlasnie wtedy dysk bedzie nadawal sie do
              > wyrzucenia.

dobra low level format jest be

Sciagnij program ze strony producenta do czyszczenia dysku (np. WD
              > Format firmy Western Digital zapisuje dysk zerami od poczatku do konca takze
              >nic nie ma prawa przetrwac takiej operacji).

a teraz sam piszesz o programie zapisującym zerami co nazywa się właśnie LOW
              LEVEL FORMAT !! :))

rozdwojenie jazni ?
              • m.gregor Re: low level format ? 09.09.04, 10:22
                Nie. Zapisanie dysku zerami to nie jest low level format. Low level format jest
                wykonywany w fabryce i polega na stworzeniu na dysku struktury logicznej. W
                dzisiejszych czasach kiedy struktura logiczna wogole nie odpowiada strukturze
                fizycznej dysku (np. uzywasz 16 glowic a tak naprawde masz tylko 4)
                niskopoziomowe formatowanie dysku moze zrobic mu powazna krzywde. Zapisanie
                dysku zerami wpisuje zamiast istniejacych danych (do tablicy FAT, obszaru
                danych) samych zer. I tyle. Niszczy wszystkie zapisane dane (informacje o
                partycjach jak i dane). Poczytaj troche na temat organizacji fizycznej i
                logicznej dysku ;-)

Pozdrawiam serdecznie
                mgregor
                • Gość: dominik666 Re: low level format ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.04, 11:23
                  high level format to ogólnie przejęte określenie formatowania dysku za pomocą
                  programu format.exe,low level format kasuje również zapis mbr koniec kropka

(n.) Short for high-level format, a formatting method that initializes portions
                  of the hard disk and creates the file system structures on the disk, such as the
                  master boot record and the file allocation tables. Also see low-level format.

High-level formatting is typically done to erase the hard disk and reinstall the
                  operating system back onto the disk drive.

(v.) The process of performing high-level formatting

factory low level format - musisz mieć prawdziwego dos`a (np. dysk startowy od 98)

wpisz debug (enter)

A:\>debug <enter>
                  -F 200 L1000 0 <enter>
                  -A CS:100 <enter>
                  xxxx:0100 MOV AX,301 <enter>
                  xxxx:0103 MOV BX,200 <enter>
                  xxxx:0106 MOV CX,1 <enter>
                  xxxx:0109 MOV DX,80 <enter>

(80 dla hd 0 albo 81 for hd 1 )

xxxx:010C INT 13 <enter>
                  xxxx:010E INT 20 <enter>
                  xxxx:0110 <enter>
                  -g <enter>
                  Program terminated normally
                  -q<enter>

ps. są to rozkazy w kodzie maszynowym,a LLV zrobiony w ten sposób usuwa
                  WSZYSTKIE informacje z HDD.
                  • Gość: Reader Mylisz sie. IP: *.sys.teleca.se 09.09.04, 12:14
                    co do low level format. Ale nie chce Cie sie klocic...
                    Poza tym to co podales to assembler. Jeszcze troche brakuje do kodu maszynowgo :-)
                    Pozdrowionka
                    • Gość: dominik666 ehhhh IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.04, 06:16
                      i tak zabrneliśmy za głęboko ...

assembler=kod maszynowy (wiadomo że nikt nie pisze w postaci 0,1)

Gość portalu: Reader napisał(a):

> co do low level format. Ale nie chce Cie sie klocic...

masz racje znużył mnie ten temat :)
                      kod bezwzględny,kod komputera,kod wewnętrzny,kod maszynowy nie ważne...

co do LLV to podam jeszcze raz linka
                      www.ariolic.com/activesmart/low-level-format.html - w nagłówku strony
                      widnieje jak byk "Low level format utilities for the hard disk"

ps. hehhe ale założe się że nie wiesz co to jest "kod bezwzględny" :) tylko nie
                      grzeb w google`ach - nie oszukuj :)

pozdrawiam :)

• Gość: Reader Low level to nie zapisywanie zerami. IP: *.sys.teleca.se 09.09.04, 10:24
                Low level format odnosi sie do starych dyskow jeszcze przed ATA. Termin zostal i
                jest zle uzywany. Obecnie mozna mowic o ZERO FILL czyli wlasnie wypelnianiu
                dysku zerami...
                • Gość: Reader Oczywiscie IP: *.sys.teleca.se 09.09.04, 10:25
                  mam na mysli dzialania uzytkownika. Proces produkcyjny wymaga stworzenia
                  pierwotnej struktury na dysku co nazywa sie low level format.
                  Wyjasnil to powyzej rozniez m.gregor
                  • m.gregor Re: Oczywiscie 09.09.04, 10:27
                    Dziekuje Reader :-) Milo spotkac kogo kompetentego :-)
              • Gość: niktabc@vp.pl Re: low level format ? IP: *.toya.net.pl 09.09.04, 19:52
                TAK LOW LEVEL FORMAT ALE TYLKO NARZĘDZIEM ZGODNYM Z DANY<M DYSKIEM, NARZĘDZIAMI
                PRODUCENTA, urzycie innych może ZNISZCZYĆ dysk i być powodem NIEUZNANIA
                gwarancji.
    • user0001 Re: Formatowanie k.na którym jest xp (do żywego b 09.09.04, 10:18
      Mój pomysł na dokładne sformatowanie:
      1. zobaczyć jaka jest geometria dysku (w biosie)
      2. odpalić knoppixa lub jakiegoś dyskietkowego linuksa.
      3. wydać jako root komendę:
      dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs=HEADSxSECTORSx512 count=CYLS
      Zastępując słowa HEADS SECTORS i CYLS odpowiednimi wpisami z geometrii dysku.
      4. Zrestartować komputer.
      5. Używając narzędzi wybranego systemu operacyjnego założyć tablicę partycji i
      partycję którą potem należy sformatować.
    • kosmos_b yyyy... 09.09.04, 10:34
      > Poprzednim każdym razem gdy formatowałam komputer, na którym był i zakładałam
      > też (ten sam oczywiście) xp, "coś" zostawało. Bardzo mnie to dziwi, bo

Mnie też to bardzo dziwi. Zgadzam się z tym co napisał maciejpoczta, coś źle
      robisz. Założenie partycji na nowo i zapisanie nowego MBR (fdisk /mbr) powinno
      załatwić sprawę. Nie, *musi* załatwić sprawę jeśli chodzi o pozostałości
      poprzedniego systemu. NIE zalecam wykonywania Low-level formatu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka