Dodaj do ulubionych

komputer mi sie ZAWIESZA bardzo czesto

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 04:54
czasem nawet co pięc minut, to jest nie do wytrzymania a ja wlasciwie prawie nic z tym nie robie od kilku lat, tzn kiedys bylo lepiej, raz lepiej raz gorzej, czasem zawieszal sie co pare godzin (lepiej) a czasem co kilkanascie/dziesiat minut (gorzej); ostatnio jest tragicznie, ten topic pisze w notesie i zapisuje co kilka slow gdyz mam swiadomosc iz jest tylko kwestia czasu kiedy sie zawiesi :( wlasciwie juz od pierwszych dni kiedy go kupilem (mam go ponad 3 lata) sie zawieszal ale ja przyzwyczajony do podobnego stanu przy poprzednim kompie uznalem to za norme; az do teraz kiedy to "normalne funkcjonowanie" bezpowrotnie odeszlo i praktycznie nie da sie nic zrobic; nie chce robic formata bo wiem ze to nic nie da, wielokrotnie formatowalem i dawalo to tylko tyle ze wydluzalo sredni czas zawieszania i to wcale niezbyt zauwazalnie i raczej krotkoterminowo

komputera glownie uzywam do internetu (www - opera, czasem IE5, komunikatory, sciagam pliki roznymi programami p2p, gram w StarCrafta przez siec), zwykle jest wlaczony caly dzien

dane techniczne:
--windows98 (wolalbym nie zmieniac na XP bo StarCraft, moja ulubiona gra, dziala tam nieodpowiednio)
--Athlon 850TB (wentylator Spire falconrock2 - rok temu wymienilem jakis stary czarny ktory zaczal glosno i wolno chodzic)
128Mb ram dimm
--plyta glowna: shuttle AK123 KT133A (brak karty muzycznej, uzywam VIA)
--gefore2 MX-100/200 32MB (tez jakis rok moze poltore temu zepsul sie wentylator, zaczal glosno chodzic wiec go wywalilem a niedawno - podejrzewajac ze brak wentylatora jest przyczyna czestszego zawieszania - wstawilem nowy , ale to nic nie dalo - moze k.graficzna jest juz trwale uszkodzona ?)
--HDD seagate 20 GB Ata/100 ( ponad rok temu - tuz przed koncem gwarancji - zepsul sie kompletnie wiec zanioslem do naprawy i mi "naprawili" z tym ze trwalo to kilka tygodni , bo po 2 "naprawach" nadal nie dzialal i dopiero za trzeciem razem im sie udalo)
po pierwszej "naprawie" kupilem sobie nowy i to teraz byl glowny dysk (Caviar 20GB) a tamten stary sluzy do przechowywania plikow i od niedawna rowniez instalacji nowych programow, bo glowny caviar sie zapelnil ( 18/20 GB- trzymam mala rezerwe)
Obserwuj wątek
    • Gość: Grzegorz Re: komputer mi sie ZAWIESZA bardzo czesto IP: *.phil.east.verizon.net 10.09.04, 05:24
      Z tego co piszesz wyglada mi to na pamiec ram bo skoro formatowales dysk i zaraz
      po tym nastepuje zawieszanie to jest duze prawdopodobienstwo uszkodzenia
      pamieci.www.majorgeeks.com/downloads26.html wejdz na ta strone i sciagnij
      sobie program do testowania memory ram i sprawdz.
      Wogole przyczyn moze byc wiele np procesor sie przegrzewa i komp sie wiesza
      takze ciezko poradzic Ci tak na odleglosc.
      Pozdrawiam Grzegorz
      • Gość: SsMyK Re: komputer mi sie ZAWIESZA bardzo czesto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 09:56
        Mnie tez sie takie rzeczy dzieją ,tyle ze troszkę zadziej ,czasem moge cały
        dzień popracowac na Corelu by wyjść po herbate i wracając ruszyc myszką i
        zwisa....

nie wiem co sie dzieje,nie wiem jak poprawnie działa ten program
        memtest,wyswietlaja mi sie w rzędzie cyfry a stacja fdd pracuje przerywanie...

mnie tez sie wydaje ze to pamięć..
        robilem formata,wymieniłem hdd wymieniłem zasilacz zrobiłem upgrade ze strony
        microsoftu i nic...
        dzien było dobrze i nagle duupa...

Pomógł bym ale sam nie wiem jak sobie pomóc...

Pozdrawiam ..
    • Gość: Ruras Re: komputer mi sie ZAWIESZA bardzo czesto IP: *.euv / 193.174.122.* 10.09.04, 11:03
      Jezuuuuu!Stary ale masz nerwy!Trzy lata sie tak meczyc to sporo.Tez mysle ze to
      wina ramu albo plyty glownej.Jak piszesz ze na starcrafcie sie nie wiesza wiec
      karte graficzna bym wykluczyl.Tak jak i procesor.Blednie moze byc zainstalowany
      sam windows.Czy probowales komputer na DOSie?czy tam sie wiesza?Jezeli cos bylo
      robione w BIOSie to zmien ustawienia na domyslene (default).Proponuje test
      podzespolow programami.Moze cos nie jest kompatybilne z czyms.
      Ciezko odpisac nie widzac kompa.
      Pozdrawiam i podziwiam za nerwy.Ja bym juz dawno zmienil kompa.Zakup nowych
      czesci czasami nie jest tak tragiczny jak sie wydaje.
    • kosmos_b Re: komputer mi sie ZAWIESZA bardzo czesto 10.09.04, 11:28
      Ciężko powiedzieć, to może byc wszystko, włącznie z zasilaczem albo tym, że
      płyta główna jest po prostu do bani. Sprawdzaj wszystko po kolei, zacznij od
      RAMu, jak to już wcześniej ktoś zaproponował. Jeśli masz wyżyłowane ustawienia w
      biosie to poustawiaj np. timingi na coś łagodniejszego. Możesz spróbować
      pozmieniać poszczególnym urządzeniom przerwania. Pożycz od kogoś zasilacz itd. A
      jak wygląda sprawa z temperaturą i chłodzeniem? A os? Czy kiedykolwiek
      próbowałeś na innym systemie? Moze się okazać że np. XP dużo lepiej sobie radzi
      na tym chipsecie. Aha, i co się dzieje, gdy odłączysz sieć, wyjmiesz kartę
      sieciową/modem czy co tam masz, czy wtedy też są problemy?
      • Gość: trepert@o2.pl Re: komputer mi sie ZAWIESZA bardzo czesto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 22:57
        Grzegorz: nie umiem korzystac z tych dosowych programow z tego linka, szukam wlasnie jakichs windowsowych; procesor mysle ze sie nie przegrzewa bo radiator jest ciagle zimny, aczkolwiek przy samym procku jest juz dosc cieplo :) (jak pisalem mam od jakiegos czasu Spire falconrock2)

Ruras: w dosie sie nie wiesza w ogole; hm a jak nalezy prawidlowo windowsa instalowac ? zdaje sie ze nigdy nie mialem z tym problemu; w Biosie nic nigdy nie zmienialem; napisz jakich programow uzyc do testowania podzespolow; a zeby kupic nowy komputer trzeba miec pieniadze :)

kosmos_b: zasilacz raczej nie bo byl wymieniany 3 miesiace temu; z tym timingiem w biosie to nie wiem w ogole o co chodzi to samo z przerwaniami, jestem laikiem komputerowym; odlaczenie modemu nic nie daje; innych systemow nie probowalem bo nie mam, a XP nie chce bo do StarCrafta potzrebuje 98;
        • Gość: Kamil Re: komputer mi sie ZAWIESZA bardzo czesto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 00:33
          Powiem tak mialem to samo po zamontowaniu do starego kompa 2 kostki ramu,
          okazalo sie ze po 2 msc pracy obie byly uszkodzone [ze 256 zrobilo sie 25mb]
          czyli ramik szybciutko sie zapelnial i blokowal procka, wtedy pomaga jedynie reset;/
          A wiadomo jezeli formatujesz dysk i nagruywasz nowy win to wtedy wszystko
          jeszcze jest po ukladane na dysku wiec mozesz dluzej popracowac na kompie niz po
          miesiacu pracy, wiec moge Ci zagwarantowac 2 rzeczy;
          jezeli nie plyta glowna, to ram [stawialbym na niego na 99% bo muwisz ze dzieje
          sie tak od nowosci, czyli mgles dostac uszkodzony], jezeli jednak chcesz miec
          100% pewnosci pozycz jakas kosc do kompa i zamien na godzinke, to rozwieje
          wszystkie watpliwosci. Przynajmniej u mie pomoglo.....
          Tak wiec pedem po kolege z ramem i czeka Ci zamiana, a w najblizszym czasie
          zakup nowego ramiku ;d

pozdrawiam Kamil :-)
        • Gość: Grzegorz Re: komputer mi sie ZAWIESZA bardzo czesto IP: *.phil.east.verizon.net 11.09.04, 15:08
          Nie mam pojecia o jakich dosowskich programach piszesz.Przed chwila sam
          sciagnalem dla proby dwa programy do optymizacji RAMu i pracuja normalnie .(Fast
          Defrag Freeware i Free Ram ).Programy te pozwola Ci optymizowac Ram jak tego
          sobie zyczysz i ostrzegaja Cie jak jest jej zdyt malo.
          Ale mysle ze nie obejdzie sie w Twoim przypadku bez wizyty u fachowca.
          To Ci proponuje ze swojego punktu widzenia.
          Pozdrawiam Grzegorz
    • Gość: dziadek72 Re: komputer mi sie ZAWIESZA bardzo czesto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 01:34
      Poszukaj jakiegoś programu do czyszczenia RAM'u. Jeśli to nie pomoże przetestuj
      pamięć.
      • Gość: trepert@o2.pl Re: komputer mi sie ZAWIESZA bardzo czesto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 01:50
        chyba rzeczywiscie chodzi o RAM, ledwo pare programow mam wlaczone i juz ponad 90% pamieci poszlo
    • Gość: komputrzak Re: komputer mi sie ZAWIESZA bardzo czesto IP: *.nyc.rr.com 11.09.04, 05:40
      Odinstaluj Internet Explorer. Mialem to samo w win98.
    • kosmos_b Re: komputer mi sie ZAWIESZA bardzo czesto 11.09.04, 11:16
      A sterowniki VIA próbował zmieniać?
      • Gość: trepert@o2.pl Re: komputer mi sie ZAWIESZA bardzo czesto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 18:20
        IE prawie nie uzywam (tylko jesli w operze mi cos nie dziala np chat w javie); jak mam zmienic sterowniki VIA ?

w sumie to teraz znowu nie wiem co to jest, nawet gdy zuzycie pamieci bylo stosunkowo niskie (30-50%) to komp sie zawieszal (mam ciagle wlaczony Memory and CPU Observer)

i mam z niego taki odczyt:
        CPU: 8% M: 14% P:100%

--wykres--

Memory: 71% 91/128 MB
        Pagefile: 5% 93/1 920 MB

ten ostatni parametr przy CPU ( P: ) czesto wynosi 100% moze to o to chodzi ? co to w ogole jest ?
        • Gość: Orwo Re: komputer mi sie ZAWIESZA bardzo czesto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 22:12
          Mam dokładnie te same objawy tzn, (Althon 1.4Xp+ RAM256/133MHz),System Win Xp.
          Właściwie nic nie robię na komputerze,tylko podłączony jest do netu np.
          odbieram pocztę i od razu zużywa ok.70% pamieci RAM natomiast procesor pracuje
          na 1%-3%.
          W sytuacji gdy otworzę jakikolwiek dodatkowy program zaczyna sie problem,
          zuzycie RAM-u wzrasta do 95% i komputer przestaje reagować na polecenia, po
          prostu się" wiesza".
          Jedynym wyjściem jest uzycie Menadżera Zadań Windows aby pozamykać wszystkie
          aplikacje.
          Myślałem,że to wina trojanów i innych tego typu programów szpiegowskich,które
          obciążają RAM tak,że nie jest w stanie pracować poprawnie,ale sprawdziłem
          komputer na www.lavasoft.de/ nic nie znalazł.
          Dlatego tez zastanawiam się nad pamięcią czy jest jej zwyczajnie za mało 256MB
          ( bo musi obsługiwać JVM + IE, czy tez RAM jest popsuty i nadaje się do wymiany.
          Orwo
          • Gość: Kamil Re: komputer mi sie ZAWIESZA bardzo czesto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 22:33
            'Synu' nie ma co sie zastanawiac wymien ram, nawet na 128 [byle sprawna] i
            bedziesz mial po klopocie :D

Pozdrawiam
            • Gość: trepert@o2.pl Re: komputer mi sie ZAWIESZA bardzo czesto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 14:37
              i mam z niego taki odczyt:
              CPU: 8% M: 14% P:100%

--wykres--

Memory: 71% 91/128 MB
              Pagefile: 5% 93/1 920 MB

co to jest P:100% ? to sie ciagle na takim poziomie utrzymuje, mysle ze to raczej to chociaz pamiec pewnie tez bo jak wlaczam kompa to od razu jest 50%+
    • Gość: blumm A KORZYSTACIE Z NEOSTRADY ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 15:04
      jezeli tak to wiem czemu sprzet sie wiesza , a jezeli do tego jest chpiset Via
      to na 100% !!!!!!!!!!
    • Gość: tommi ROZWIAZANIE PROBLEMU DLA PLYT VIA : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 15:13
      pclab.pl/thread41687.html#pid
      oraz ciag dalszy :
      pclab.pl/thread41957.html#pid
      • Gość: trepert@o2.pl Re: ROZWIAZANIE PROBLEMU DLA PLYT VIA : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 15:38
        nie, zainstalowalem te sterowniki VIA i to nic nie dalo, poza tym nie mam aplikacji neostrady, tylko sterowniki do Sagem, wiec nie w tym rzecz

czy ktos moze powiedziec co to jest w MEmoery and CPU Observer: P: 100% ??
        • Gość: Orwo P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 02:12
          P-page file/ pamięć wirtualna
    • Gość: trepert@o2.pl Re: komputer mi sie ZAWIESZA bardzo czesto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 15:50
      hm poza tym mysle ze nie ma sensu teraz kupowac RAMu zeby sie przekonac ze to plyta glowna, ktora mi ten nowy ram od razu rozwali
    • Gość: paweł Re: komputer mi sie ZAWIESZA bardzo czesto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 23:06
      miałem kiedyś podobny problem na podobnej konfiguracji. Awaria ramu jest
      raczej mało prawdopodobna. Przy cięzkiej awarii pamięci nie przejdą testy post
      biosu i komp się nie uruchomi. Możliwe jest , że błedy pamięci pojawiają się
      dopiero gdy się nagżeje no ale wtedy to batdziej prawdopodobne są blue screeny
      i wyjątki 0xD - nielegalna instrukcja lub 0xE wyjątek stronicowania. Co do
      wykorzystania 90% pamięci to pod win 98 jest to normalne system przeznacy
      nieużywaną pamięć na bufory niepotrzebne dll itp.
      Ja raczej stawiam na płyte główną via 133A to poprawiony chipset 133. W
      tamtych czasach Via miała poważne problemy ze stabilnością tych układów.
      Podobno pomagają patche do płyty spróbój poszukać na stronach porducenta płyty
      lub na strobach Via.
      przy takiej konfiguracji to może także być problem z Biosem.Może trzeba go
      aktualizować ALE UWAGA JAK CI SIĘ NIE UDA TO PŁÓYTA NI RUSZY I WTEDY WGRANIE
      BIOSU W SERWISIE TO 20 - 70 ZŁ Jeżeli nigdzy tego nie robiłeś to poproś kogoś z
      większym doświadczeniem w tej ddziedinie nowego biosa możesz poszukać na
      stronach producnta płyty głównej

W moim przypadku pomogło odgięcie czujnika temperatury procesora. Był
      zgięty i nie dotykał procesora. Jak to zrobić :
      1. otwierasz obudowe
      2. zdejmujesz wentylator i procesor
      3 W środku podstawki procesora jest puste miejsce i jest tam taki mały
      element ( kulka około 2 mm średnicy ) zrobiony czegoś podonego do szkła albo
      plastiku albo polakierowany koloty są różne. Element ten ma 2 wyprowadzenia.
      Czasami te druciki jak są dłudie to są zaizolowane - takie wężyki z plastiku.
      Element ten - kulka powinna dotykać podstawy procesora po amontowaniu. Odegnij
      ją troche do góry żeby tak było. Teraz możesz już zmontować kompa.

W moim przypadku to trochę pomogło. Przed odgięciem komp wieszał się batdzo
      często co 10-15 min , a potem to już nie. Wieszał się tylko pod bardzo dużym
      obciążeniem ale i tak tylko czasami. No ale w grach to było wkurzające.

Konfiguracja tego kompa to było duron 600, via KT 133 , GeForce2 GTS , 256 ram
      itd.

Spróbuj najpierw ze seteownikami VIA , potem sprawdz ten termometr , bios na
      końcu.

Powodzenia i gratuluje cierpliwości w użytkowaniu wieszajązego się kompa

• Gość: galilleo Re: komputer mi sie ZAWIESZA bardzo czesto IP: *.west.biz.rr.com 15.09.04, 04:47
      trepert@o2.pl napisał(a):

> czasem nawet co pięc minut, to jest nie do wytrzymania a ja wlasciwie prawie
      > nic z tym nie robie od kilku lat, tzn kiedys bylo lepiej, raz lepiej raz
      > gorzej, czasem zawieszal sie co pare godzin (lepiej) a czasem co
      > kilkanascie/dziesiat minut (gorzej); ostatnio jest tragicznie, ten topic
      > pisze w notesie i zapisuje co kilka slow gdyz mam swiadomosc iz jest tylko
      > kwestia czasu kiedy sie zawiesi
      > :( wlasciwie juz od pierwszych dni kiedy go kupilem (mam go ponad 3 lata) sie
      > zawieszal ale ja przyzwyczajony do podobnego stanu przy poprzednim kompie
      > uznalem to za norme; az do teraz kiedy to "normalne funkcjonowanie"
      > bezpowrotnie odeszlo i praktycznie nie da sie nic zrobic; nie chce robic
      > formata bo wiem ze to nic nie da, wielokrotnie formatowalem i dawalo to tylko
      > tyle ze wydluzalo sredni czas zawieszania i to wcale niezbyt zauwazalnie i
      > raczej krotkoterminowo

> Grzegorz: nie umiem korzystac z tych dosowych programow z tego linka, szukam
      > wlasnie jakichs windowsowych; procesor mysle ze
      > sie nie przegrzewa bo radiator jest ciagle zimny, aczkolwiek przy samym
      > procku jest juz dosc cieplo :) (jak pisalem mam od
      > jakiegos czasu Spire falconrock2)

> Ruras: w dosie sie nie wiesza w ogole; hm a jak nalezy prawidlowo windowsa
      > instalowac ? zdaje sie ze nigdy nie mialem z tym
      > problemu; w Biosie nic nigdy nie zmienialem; napisz jakich programow uzyc do
      > testowania podzespolow; a zeby kupic nowy komputer trzeba miec pieniadze :)

> kosmos_b: zasilacz raczej nie bo byl wymieniany 3 miesiace temu; z tym
      > timingiem w biosie to nie wiem w ogole o co chodzi to samo z przerwaniami,
      > jestem laikiem komputerowym; odlaczenie modemu nic nie daje; innych systemow
      > nie probowalem bo nie mam, a XP nie chce bo do StarCrafta potrzebuje 98;

ILE watts MA ZASILACZ?

Jezeli mniej niz 350 W to nie ma zadnej kwestji ze to zasilacz, jezeli
      mniej niz 450 W to prawdopodobnie zasilacz.

Powinienes miec dobry zasilacz przynajmniej 475 W z dual fan.
      Potem dodac memory aby mial 256 ale pod windows 98 NIE przekraczac
      256 bo sie zaczna przecieki pamieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka