Dodaj do ulubionych

Kolejność bootowania, SATA i ATA

28.06.15, 20:34
Na płycie podłączony jest dysk poprzez SATA i napęd DVD na złączu ATA.Pomimo ustawienia w BIOSie jako pierwszego napęd (tak by wgrać system) zawsze bootuje z dysku.Nic nie daje zmiana slave na mastera (napędu do w SATA nie ma zworki). Jak zmienić by startował z napędu?
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Kolejność bootowania, SATA i ATA 29.06.15, 10:26
      Odpiąć kabelek SATA od dysku.
    • thanathos4 Re: Kolejność bootowania, SATA i ATA 29.06.15, 20:53
      Klikając odpowiedni przycisk podczas startu komputera możesz wejść do ręcznego wyboru napędu z którego komputer wystartuje. W zależności od sprzętu mogą to być różne klawisze (spróbuj dell, Esc, F12). Oczywiście to tylko niektóre możliwości. Najlepiej poczytaj w specyfikacji komputera.
    • md.123 Re: Kolejność bootowania, SATA i ATA 30.06.15, 17:47
      Wgrałem Win7 z poziomu Visty,więc już mi tak nie zależy na tym bootowaniu. Ale z takim przypadkiem stykam się po raz pierwszy, żeby w BIOSie było jak należy a stale sczytywał z dysku.Pewnie dlatego że napęd optyczny na ATA a dysk na SATA, który to ma priorytet mimo ustawień BIOSu.
      Na razie dziękuję za odpowiedzi.
      • wariant_b Re: Kolejność bootowania, SATA i ATA 30.06.15, 23:21
        > Pewnie dlatego że napęd optyczny na ATA a dysk na SATA,
        > który to ma priorytet mimo ustawień BIOSu.

Nie ma takiej reguły. Jeśli już, to częściej jest odwrotnie i przy emulacji IDE
        urządzenia PATA są wcześniej niż SATA. Ale kolejność bootowania działa..
        Natomiast instalator Windows nie uruchamia się automatycznie z krążka,
        jeśli na dysku jest już system operacyjny - wyświetla się prompt z pytaniem,
        czy uruchomić system z CD i trzeba nacisnąć dowolny klawisz, by wystartował
        instalator z krążka. Czasem jest problem, jeśli komputer ma klawiaturę USB
        i jej obsługa nie jest ustawiona w BIOS-ie.
        • md.123 Re: Kolejność bootowania, SATA i ATA 01.07.15, 13:06
          Rzeczywiście, by wejść do BIOSu musiałem poszukać starej klawiatury na PS2...systemu nie wymażę podepnę inny dysk i sprawdzę tę drugą opcję.Dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka