mariner4 01.07.15, 18:02 Chcę używać dysku NTFS z routerem TP Link W8968 via USB. Wyskakuje błąd 0x80070035 Nie można odnaleźć scieżki sieciowej. Może ktoś wie? M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wariant_b Re: Problem z HDD i routerem 01.07.15, 22:53 Przypuszczalnie jakiś nadmiar zabezpieczeń NETBIOS-u po TCP.IP ze strony MS. Spróbuj wystartować od Sieć a nie od Komputer - w VirtualBoxie to skutkuje. Problem dotyczy instalatora Windows, przy czym nie zawsze - reszta działa. Podaj trochę więcej detali, to spróbuję poszukać jakiegoś lepszego rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Router TPLlink W8969 05.07.15, 15:15 Robię krok po kroku zgodnie z instrukcją. W ustawieniach Router rozpoznaje dysk, ale Po wpisaniu do "Uruchom" frazy "\\192.168.1.1" komunikat: "Nie można odnaleźć ścieżki sieciowej" i kod błędu 0x80070035 Dysk ma system plików NTFS przewidziany w instrukcji routera. Pozdrowienia M Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Router TPLlink W8969 05.07.15, 16:19 Najpierw łagodnie - ustaw serwer FTP dla sieci lokalnej i spróbuj, czy jakiś klient FTP jest w stanie czytać z serwera. Wydaje mi się, że domyślnie jest dostęp anonimowy, jakby co możesz na routerze zdefiniować konta z różnymi poziomami uprawnień. To musi zadziałać na każdych Windowsach z każdym sensownym klientem FTP. Pora na SMB. Zobacz, czy w otoczeniu sieciowym widać ten router. Nie mam doświadczeń z tym sprzętem, ale wydaje się, że powinien być. Na routerze muszą być utworzone i nazwane zasoby. Na przykład możesz utworzyć zasób TPLINK na roocie dysku USB. Z eksploratora spróbuj wywołać \\192.168.1.1\TPLINK. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Sprawdzę to jutro 05.07.15, 20:23 Dzięki. Nigdy nie korzystałem z serwera FTP. Muszę się poduczyć. M. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Sprawdzę to jutro 05.07.15, 21:59 Router jest serwerem ftp, więc tylko musisz uruchomić usługę i ew. określić uprawnienia. Za klienta posłuży prawie każdy menedżer plikowy, choćby Total Commander lub FAR. FTP to stara usługa, kiedyś większość plików przesyłana była po ftp, więc powinna działać mniej zależnie od ustawień Windowsów, a próbujemy ustalić, czy problem jest po stronie routera, czy po stronie komputera. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Nic nie zakłoca sygnału 05.07.15, 15:31 na kanale jestem sam. Tylko moja sieć i podsieć, oraz drugi router taki sam, ale bez USB 3 piętra wyżej jako acces point, (slave) połączony kablem z "master" M. Odpowiedz Link Zgłoś
thanathos4 Re: Problem z HDD i routerem 02.07.15, 19:46 Ze specyfikacji wynika że ruter obsługuje dyski HDD natomiast nic nie pisze jaki format powinien zostać użyty. Prawdopodobnie (jak większość urządzeń) wymaga on fat32. Sprawdź najpierw np. na pendrive czy jeden i drugi system jest obsługiwany. Jeśli NTFS nie będzie działał sprawa jest jasna. Format dysku do systemu fat32. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 FAT 32 tez nie działa 05.07.15, 15:25 Próbowałem z paluchem z FAT32 błąd jak w odpowiedzi Wariantowi. Też na to wpadłem i nic. M. Odpowiedz Link Zgłoś
gyubal_wahazar Re: To nie to, ale już wiem. Znalazłem 08.07.15, 14:26 I już, nie ? Kolejny ktoś niech się męczy sam, tak jak ty. A może elementarna kultura podpowiedziałaby ci, by podzielić się tym rozwiązaniem, by inni mogli kiedyś z niego skorzystać, tak jak ty skorzystałeś z czasu który poświęciło ci powyżej 2 kolegów ? Odpowiedz Link Zgłoś
gyubal_wahazar Re: To nie to, ale już wiem. Znalazłem 08.07.15, 14:32 PS Że o jakimś 'dziękuję' nie wspomnę Odpowiedz Link Zgłoś
gyubal_wahazar Re: Bo sam znalazłem. 09.07.15, 14:31 A jak myślisz ? Może Panczenlamie XIV, albo maharadży pendżabu Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Znalazłem i proszę bardzo 09.07.15, 10:32 Panel sterowania > Zapora Windows> Zaawansowane > System i zabezpieczenia> Reguły przychodzące i reguły wychodzące znaleźć Udostępnienie [plików i drukarek SMB i utworzyć wyjątek. (ikona szara ma się zmienić na zieloną) I już! U mnie były 3 dwa dozwolone i jeden zablokowany. Odblokowanie pozwoliło na czytanie HDD USB podłączonego do routera. Pomogło? M. Odpowiedz Link Zgłoś
gyubal_wahazar Re: Znalazłem i proszę bardzo 09.07.15, 14:32 W każdym razie, miło z Twojej strony Odpowiedz Link Zgłoś