Dodaj do ulubionych

Problem z wentylatorem Vostro 1700

03.11.15, 13:35
Jakiś czas temu był problem z głośną pracą wentylatora w laptopie Dell Vostro 1700. Rozebrałem i przeczyściłem ze śmieci cały układ chłodzenia. Był on zresztą nie raz rozbierany, choćby z powodu wymiany procesora ze standardowego T4500 na T9300. "przepastowałem" nową pastą (AG Silver) miejsca styków procka i chipu, wszystko działało i poza terkotaniem z wentylatora nie było niepokojących objawów. Po ostatnim czyszczeniu (jakieś 3-4 miesiące temu) jakiś czas pojawiały się objawy terkotania, ale od jakiegoś czasu nie ma ich wcale. I to jest właśnie problem, bo odnoszę wrażenie, że nie słychać w ogóle pracy wentylatora. Pojawiają się za to objawy jakby po dłuższej pracy laptop zaczynał coraz bardziej się mulić i spowalniać. Dzieje się to zarówno na Linuksie jak i na Windowsie. Zainstalowałem NHC do monitorowania temperatur i chciałem wymusić jakoś załączanie wentylatora, ale nie ma takiej możliwości (chyba że ja o tym nic nie wiem). Dodatkowo doczytałem się na forach, że Dell ma ponoć takie widzimisię i nie zawsze montuje czujniki temperatur a swoje pomiary opiera o jakieś wyliczenia wynikające z obciążenia procesora i z jego "wnętrza". Może się to zgadzać, bo przykładowo teraz pokazuje mi obciążenie procka 13% (z 2493MHz) i temperaturę 44*C a jak coś włączę (np. drugą kartę w przeglądarce) to obciążenie skacze mi na 77% i temp. 48*C by po uruchomieniu spaść znów na 43-44*C. Zdarza mi się zaobserwować, że czasem pokazywana temperatura dochodzi do 60*C, ponad 50 po dłuższej pracy (wskazanie temperatury w stanie spoczynku pomału się podnosi) jest normą obecnie, a chyba tak raczej nie powinno być? Wygląda tak, jakby wskazanie temperatury było ściśle związane z obciążeniem procka. Co może potwierdzać, że wskazanie temperatury jest symulowane z obciążenia.
Pomału zmierzam więc do sedna i do pytania. Czy jest jakiś sposób aby wymusić uruchomienie wentylatora? Odłączenie go od mobo i uruchomienie z innego zasilania może skutkować brakiem startu laptopa tak jak na niektórych stacjonarnych. Tu BIOS nie wyświetla obrotów wiatraka, więc jak to sprawdzić, czy uszkodzony jest wentylator, układ załączania wentylatora na płycie czy wreszcie coś innego? Pomijam oczywiście sprawdzenie przez wyjęcie wentylatora i sprawdzenie go na innym źródle poza laptopem, zrobię to jak wykorzystam inne możliwości na sprawdzenie go w "jego miejscu pracy". Jakieś sugestie, rady?

--
www.eres.alpha.pl/userbar26
Obserwuj wątek
    • abcdefowicz Re: Problem z wentylatorem Vostro 1700 03.11.15, 19:44
      Wskazywanie temperatur wygląda tak jak na załączonym obrazku. Połączony z dwóch fragmentów obrazów w jeden pokazujący obydwa wskazania temperatur w zależności od obciążenia procesora. Po otworzeniu strony temperatura wraz ze wskaźnikiem obciążenia spada na powrót do poziomu sprzed otwierania nowej karty.
      s2.ifotos.pl/img/tempCPUjp_srnhenw.jpg
      • abcdefowicz Re: Problem z wentylatorem Vostro 1700 07.11.15, 23:44
        Jakby co, to problem już rozwiązałem. Tak asekuracyjnie piszę, żeby komuś pomysł nie przyszedł kierować mnie do zaufanego serwisu komputerowego.

PS: A za pomoc dziękuję.
        • Gość: asd Re: Problem z wentylatorem Vostro 1700 IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.15, 17:03
          To może napisz jak rozwiązałeś problem, komuś pewnie się przyda.Tak to wychodzi"chcę pomocy ale jak już sobie poradziłem to na razie"
          • abcdefowicz Re: Problem z wentylatorem Vostro 1700 08.11.15, 21:28
            Podejrzewam, że wiele osób nie zrobiłoby tego co ja zrobiłem, ale kupiło nowy wentylator i zapłaciło za wymianę, bo roboty z tym trochę jest. Problem z tym, że nowy wentylator do Vostro 1700 kosztuje sporo ponad 100, z demobilu około 90zł. Ale skoro pytasz to zrobiłem tak:
            1- Sprawdziłem igłą między szczelinami kratki wentylatora, czy wiatrak się lekko obraca. Nie obracał się lekko.
            2- Zrobiłem kilka obrotów wiatraka żeby go rozruszać i po wzroście temperatury wiatrak zaczął pracować. Włączał się i wyłączał prawidłowo. Lekko terkotał.
            3- Następnego dnia wentylator znów nie pracował.
            4- Rozebrałem laptopa (niemalże na czynniki pierwsze. Żeby do wiatraka się dostać, trzeba rozdzielić spód od góry i zdjąć górę, wcześniej odłączając klapę z matrycą od kadłubka i mobo), zdemontowałem radiator z procesora i chipa (ze zdjętym łatwiej wyjąć wentylator, nie trzeba wyjmować radiatora grafiki), wyjąłem wentylator. Rozebrałem go (jest rozbieralny, wiatrak z magnesem jest w tulejkach stojana który jest na stałe zamontowany w obudowie). Obracał się ciężko.
            5- Wyczyściłem ośkę wiatraka benzyną ekstrakcyjną, przesmarowałem olejkiem silikonowym, zamontowałem wiatrak w wentylatorze i po kilku obrotach powtórka. Czyszczenie i smarowanie aż do momentu, kiedy wiatrak lekko się obracał.
            6- Oczyszczenie procesora i chipa ze starej pasty. Przesmarowanie wszystkiego nową pastą i złożenie wszystkiego z powrotem.
            7- Działa cicho i nic nie terkocze.

PS:
            Gość portalu: asd napisał(a):

> To może napisz jak rozwiązałeś problem, komuś pewnie się przyda.Tak to wychodzi
            > "chcę pomocy ale jak już sobie poradziłem to na razie"

Zapomniałeś dodać, że nie otrzymałem żadnej porady, sugestii ani pomocy, powinno więc być: "Chciałem pomocy, nie otrzymałem jej ale sobie poradziłem..." Zrozumiałbym oburzenie, gdybym po jakichś poradach nie chciał napisać co zrobiłem, ale w obecnej sytuacji, to nie wiem skąd oburzenie. W zasadzie miałem nic nie pisać, ale dlaczego napisałem to wyjaśniłem. Ty uznałeś inaczej, nie wnikam w to więcej.
            • wariant_b Re: Problem z wentylatorem Vostro 1700 08.11.15, 23:09
              Skoro laptop jest już bezpieczny i chłodzenie działa sprawnie, to mogę poradzić,
              byś na przyszłość używał lepszych narzędzi do sprawdzania komputera pod obciążeniem.
              Na początek ściągnij i wypróbuj OCCT Perestroikę. Sprawdź też Stablity test w Aida64

Co do odczytów temperatur CPU, to przypuszczalnie jest ona uśrednieniem
              temperatur z obu rdzeni Core0 i Core1 mierzonych w procesorze Intela,
              co niestety w niczym nie ułatwia oceny, czy odczyt sensorów był i jest prawidłowy.
            • Gość: asd Re: Problem z wentylatorem Vostro 1700 IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.15, 17:12
              Dzięki za wyjaśnienie, ktoś może skorzystać.O nic złego mi nie chodziło tylko o sytuacje na forach typu "Cześć mam problem, jak zrobić to i tamto bo to i tamto nie działa" a za chwilę post "nie ważne poradziłem sobie" i znika z forum.A tak ładnie wyjaśniłeś i możesz być zadowolony że udało się naprawić i być może komuś się przyda Twoje wyjaśnienie.Pzdr.
    • abcdefowicz Re: Problem z wentylatorem Vostro 1700 24.11.15, 13:49
      Był aktualizowany do A07 parę lat temu, na stronie producenta nie ma nowszej niż zainstalowana u mnie, ale dzięki za zainteresowanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka