abcdefowicz
03.11.15, 13:35
Jakiś czas temu był problem z głośną pracą wentylatora w laptopie Dell Vostro 1700. Rozebrałem i przeczyściłem ze śmieci cały układ chłodzenia. Był on zresztą nie raz rozbierany, choćby z powodu wymiany procesora ze standardowego T4500 na T9300. "przepastowałem" nową pastą (AG Silver) miejsca styków procka i chipu, wszystko działało i poza terkotaniem z wentylatora nie było niepokojących objawów. Po ostatnim czyszczeniu (jakieś 3-4 miesiące temu) jakiś czas pojawiały się objawy terkotania, ale od jakiegoś czasu nie ma ich wcale. I to jest właśnie problem, bo odnoszę wrażenie, że nie słychać w ogóle pracy wentylatora. Pojawiają się za to objawy jakby po dłuższej pracy laptop zaczynał coraz bardziej się mulić i spowalniać. Dzieje się to zarówno na Linuksie jak i na Windowsie. Zainstalowałem NHC do monitorowania temperatur i chciałem wymusić jakoś załączanie wentylatora, ale nie ma takiej możliwości (chyba że ja o tym nic nie wiem). Dodatkowo doczytałem się na forach, że Dell ma ponoć takie widzimisię i nie zawsze montuje czujniki temperatur a swoje pomiary opiera o jakieś wyliczenia wynikające z obciążenia procesora i z jego "wnętrza". Może się to zgadzać, bo przykładowo teraz pokazuje mi obciążenie procka 13% (z 2493MHz) i temperaturę 44*C a jak coś włączę (np. drugą kartę w przeglądarce) to obciążenie skacze mi na 77% i temp. 48*C by po uruchomieniu spaść znów na 43-44*C. Zdarza mi się zaobserwować, że czasem pokazywana temperatura dochodzi do 60*C, ponad 50 po dłuższej pracy (wskazanie temperatury w stanie spoczynku pomału się podnosi) jest normą obecnie, a chyba tak raczej nie powinno być? Wygląda tak, jakby wskazanie temperatury było ściśle związane z obciążeniem procka. Co może potwierdzać, że wskazanie temperatury jest symulowane z obciążenia.
Pomału zmierzam więc do sedna i do pytania. Czy jest jakiś sposób aby wymusić uruchomienie wentylatora? Odłączenie go od mobo i uruchomienie z innego zasilania może skutkować brakiem startu laptopa tak jak na niektórych stacjonarnych. Tu BIOS nie wyświetla obrotów wiatraka, więc jak to sprawdzić, czy uszkodzony jest wentylator, układ załączania wentylatora na płycie czy wreszcie coś innego? Pomijam oczywiście sprawdzenie przez wyjęcie wentylatora i sprawdzenie go na innym źródle poza laptopem, zrobię to jak wykorzystam inne możliwości na sprawdzenie go w "jego miejscu pracy". Jakieś sugestie, rady?
--
www.eres.alpha.pl/userbar26