Dodaj do ulubionych

EKSPERCI ???

08.10.04, 13:33
Sądząc po odpowiedziach "ekspertów" prawdziwi EKSPERCI siedzą na forum Wirusy
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=430
ale z pewnością nie tutaj.
Obserwuj wątek
    • eksperci.cert Re: EKSPERCI ??? 08.10.04, 13:38
      *Konstruktywna* krytyka zawsze jest w cenie. Zachęcam do dzielenia się wiedzą z innymi.
    • broch Re: EKSPERCI ??? 08.10.04, 14:56
      Nie masz racji. O slabosci forum "wirusy" swiadczy fakt ze te same osoby prosza
      o pomoc po kilka(nascie) razy w zwalczaniu, wirusow, adware, trojanow itp.
      Innymi slowy "eksperci" wiedza niewiele poza odczytem loga z hijackthis itp. To
      jest pomoc dorazna, nie ma wiele wspolnego z byciem ekspertem.
      Skonfiguruj komputer tak aby zaden wirus/trojan/adware nie byl w stanie
      zainfekowac Twojego komputera, nawet bez programow typu AV (a windows mozna
      zabezpieczyc w stopniu wystarczajacym i to bez dodatkow).
      Na forum wirusy amatorzy pomagaja amatorom (i dobrze), ale ekspertow tam nie ma.
      • wildmac Re: EKSPERCI ??? 12.10.04, 11:53
        A jak bez AV (i/lub) firewalla zabezpieczyc sie przed exploitami na dziury w systemie?
        Pzdr, WM
      • netsec Re: EKSPERCI ??? 12.10.04, 14:20
        Co do forum Wirusy to ktoś musi pomagać "zwykłym" userom bo chyba nie ty z Twoją
        przerośniętą ambicja wszechwiedzącego admina.
        Spróbuj wspiąć się czasami i zwykłym językiem przemówić do zwykłego użytkownika,
        zobaczymy na jak długo starczy ci cierpliwości.
        To że ludzie wracają z problemami na forum i pytają , a czy Ty zawsze byłeś taki
        pojętny za pierwszym razem. Większość ludzi niestety ma taką mała wadę NIE CZYTAJĄ.
        • broch Re: EKSPERCI ??? 12.10.04, 14:56
          Nie napisalem ze to co robisz Ty netsec, czy piecyk gazowy jest niepotrzebne.
          Oczywiscie ze jest. Napisalem ze nie jest to pomoc na poziomie eksperta
          (prawdopodobnie mamy rozne rozumienie definicji slowa "ekspert"). Jest to pomoc
          dorazna o watpliwej skutecznosci (o czym swiadczy fakt ze te same osoby dopytuja
          sie o interpretacje logow hijackthis wielokrotnie).
          Nie nie czuje sie ekspertem. Nie obraza mnie to ze ktos twierdzi ze jestem
          amatorem.

wildmac,
          zamknij porty wszystkie porty (w ten sposob zaden worm nie bedzie w stanie
          dostac sie na Twoj komputer), uruchom tylko niezbedne serwisy, loguj sie jako
          uzytkownik z ograniczonymi uprawnieniami tzn bez prawa instalacji programow oraz
          zapisu/zmiany do partycji system, oraz bez prawa do egzekucji programow z
          %TEMP%, zamien IE/OE na cos rozsadnego, zmodyfikuj rejestr, popraw parametry tcp
          stack, nie instaluj programow z niewiadomego zrodla, jesli nie jestes w stanie
          sie powstrzymac to rzeczywiscie AV bedzie potrzebny, ale jedynie do sprawdzania
          programow ktore zamierzasz zainstalowac. W zwiazku z czym obecnosc AV w pamieci
          jest zbedna. Instaluj laty.

Jesli powyzsze jest zbyt trudne dla uzytkownika to juz sama zmiana IE/OE i
          logowanie jako uzytkownik z ograniczonymi prawami (bez modyfikacji) plus hotfix
          zapewnia spokojne zycie. AV potrzebny w sytuacjach j.w.
          W tym wypadku sciana rowniez bedzie potrzebna.

Rzecz w tym ze wiele osob ma zainstalowane kilka programow AV, czesto dwie
          sciany a i tak maja problemy. Jesli postapisz wedkug uproszczonego, drugiego
          scenariusza, to praktycznie bedziesz wolny od ~95% klopotow.
          • netsec Re: EKSPERCI ??? 12.10.04, 15:46
            Myślę że nikomu nie ujmę jeśli powiem że większość ludzi nie zrozumie co znaczy:
            "niezbedne serwisy", "użytkownik z ograniczonymi uprawnieniami",
            "bez prawa do egzekucji programów", "AV" etc.
            Komputer dla wielu to przedmiot codziennego użytku, a nie przedmiot uwielbienia,
            stad większość z nich nie ma zamiaru zgłębiać tajników jego działania.
            Ograniczają się do neutralizacji problemów,nawet słowo „hotfix” budzi u wielu
            odrazę. To właśnie jest to czym się różni to forum Wirusy od Twojego języka.
            • broch Re: EKSPERCI ??? 12.10.04, 15:51
              przy calym szacunku dla tego co robisz ekspertem nie jestes. Dla osoby ktora nie
              umie czytac, ktos kto potrafi dukac tez jest ekspertem.

Mamy rowniez rozny sposob podejscia do udzielania pomocy. Ja wychodze z
              zlozenia, ze osoba ktora prosi o pomoc mosi sama lozyc nieco wysilku w
              rozwiazanie problemu.
              • netsec Re: EKSPERCI ??? 12.10.04, 16:19
                Przekonałeś mnie że mam zupełnie rozbieżne podejście do tematu. Ciekaw jestem
                dlaczego swojej córce nie pozwoliłeś samodzielnie skonfigurować zabezpieczeń na
                swoim komputerze, tylko zrobiłeś to za nią. Powinna dołożyć trochę wysiłku i na
                własnej skórze przekonać się że surfowanie po sieci to nie tylko przyjemność.
                Powiem Ci dlaczego, bo ryzyko było zbyt wielkie. Tak łatwo się doradza nie
                myśląc o tym jak wielkie jest ryzyko, tylko czasami trzeba pomyśleć jak czuje
                się ta osoba po drugiej stronie.
                • broch Re: EKSPERCI ??? 12.10.04, 16:32
                  Moje dziecko ma lat 13. Ponad poltora roku temu kiedy instalowalem system dla
                  Niej Windows XP miala lat 11.
                  Dzisiaj jest bardziej swiadoma problemow zwiazanych z internetem niz wielu
                  "pytaczy" tutaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka