Dodaj do ulubionych

problem z siecią lokalną - pomocy !!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 17:44
Niedawno kupiłam do firmy drugi komputer i założyłam sieć. Niestety jak
narazie same kłopoty. Sieć działa tylko w jedną stronę a mianowicie ja nie
mogę korzystać z zasobów tego drugiego komputera natomiast on z moich może.
Mój jedynie drukuje przez drukarkę sieciową ale nie ze wszystkich programów.
Druga sprawa zainstalowałam program księgowy na którym pracuję, a który jest
pod DOS-em i nie chce się otworzyć. Pojawia się komunikat, że nie ma pliku
autoexe.nt i kiedy ten plik wkleję z innego miejsca to program działa do
następnego uruchomienia. Poza tym z tego programu nie drukuje. Już dwóch
informatyków do tego zaglądało i nic. Może ktoś mi podpowie co jest nie tak.
Chociaż i tak będę musiała zawołać jeszcze jakiegoś specjalistę ale
chciałabym wiedzieć czy ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać.- POMÓŻCIE
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: problem z siecią lokalną - pomocy !!!! 13.10.04, 17:53
      Musisz podac troche wiecej szczegolow:
      1.) Jakie sa systemy na obu komputerach?
      2.) Jaki jest system na komputerze na ktorym jest udostepniona drukarka, jaki na
      komputerze z oprogramowaniem ksiegowym?
      3.) Czy przy braku dostepu do zasobow sieciowych dostajesz jakis komunikat?
      4.) Jaki blad pojawia sie przy probie wydruku? Czy wogole sie cos pojawia?

Pozdrawiam
      mgregor
      P.S.: kiepskich bierzesz informatykow...
      • Gość: monikar3 Re: problem z siecią lokalną - pomocy !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 18:44
        1.) Jakie sa systemy na obu komputerach?
        2.) Jaki jest system na komputerze na ktorym jest udostepniona drukarka, jaki na
        komputerze z oprogramowaniem ksiegowym?
        3.) Czy przy braku dostepu do zasobow sieciowych dostajesz jakis komunikat?
        4.) Jaki blad pojawia sie przy probie wydruku? Czy wogole sie cos pojawia

Na starym Win XP profesional, na nowy Win XP Home (to mój)
        drukarka HP Laser 3300 podłączona do starego
        Prz próbie wejścia do drugiegio komputera pojawia się komunikat brak dostępu
        (dokładnie nie pamiętam, bo jestem teraz w domu)w drugą stronę działa dobrze.
        Program księgowy zrobiony pod DOS-em przez lokalnego programistę - dlatego
        nazwa nic nie powie (dzisiaj to on siedział nad tym cały dzień i nie mógł
        zrobić). Prz próbie wydruku nie pojawia się żaden komunikat - zawiesza się ale
        jak drukarka jest jest wyłączona to pojawia się komunikat, że nie ma połączenia
        z drukarką.
        • m.gregor Re: problem z siecią lokalną - pomocy !!!! 13.10.04, 19:11
          Usystematyzujmy nazewnictwo:
          Dwa komputery:
          Komputer 1: Windows XP Pro, LaserJet 3300
          Komputer 2: Windows XP Home Edition, program ksiegowy X

Zeby dzialalo:
          1.) Na obu komputerach musza byc wlaczone konta gosci. Robi sie to tak:
          Start -> Panel sterowania -> Konta uzytkownikow -> Konto goscia -> Wlacz konto

2.) Jesli chodzi o drukarke:
          Udostepniasz ja na "Komputerze 1" (zalozmy ze nazwiesz ja LJ3300) a potem na
          "Komputerze 2" robisz cos takiego:
          Dodajesz drukarke LaserJet 3300 lokalnie (czyli tak jakby byla zainstalowana na
          tym komputerze) a potem wpisujesz cos takiego:
          Start -> Uruchom -> wpisz CMD, wcisnij ENTER a w okienku ktore Ci sie pojawi wpisz:
          net use lpt1 \\komputer1\LJ3300 a potem wcisnij ENTER (slowo komputer1 musisz
          zastapic nazwa komputera udostepniajacego drukarke)

Po takim dzialaniu powinno juz dzialac drukowanie z "Komputera 2" na "Komputer 1".

3.) autoexec.nt i config.nt znajdziesz w katalogu: C:\Windows\system32 . Dopisz
          do nich potrzebne w programie ksiegowym zmienne (jakies files, buffers czy co
          tam potrzeba) a w pliku autoexec.nt polecenie:

net use \\komputer1\LJ3300 (oczywiscie slowo komputer1 znowu musisz zastapic
          nazwa komputera ktory udostepnia drukarke).

Po takich operacjach wszystko powinno zadzialac (ew. moga byc problemy z
          programem ksiegowym ktory dziala pod DOS'em i moze nie lubic Windows XP). Aha.
          Zeby drukowac z "Komputera 2" na drukarke na "Komputerze 1" musisz w programie
          ksiegowym ustawic aby wydruki szły na LPT1.

Jesli bys miala jakies pytania albo cos nie dzialalo to daj znac. Bedziemy
          kombinowac.

Pozdrawiam
          mgregor

P.S. Ale tutorialik :-) Moze by go do FAQ podlaczyc?
          • Gość: monikar3 Re: problem z siecią lokalną - pomocy !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 20:12
            Tylko z tym autoexec.nt jest taki problem, że pojawia się komunikat że nie ma
            go właśnie w tym katalogu c:\windows\system32 i dzisiaj informatyk wgrał mi do
            innego katalogu a ja później go kopiuję do c:\windows\system32 ale działa tylko
            do restaru komputera.
            • m.gregor Re: problem z siecią lokalną - pomocy !!!! 13.10.04, 20:37
              A wgrywasz go jako administrator/uzytkownik z uprawnieniami administratora? Nie
              bardzo chce mi sie wierzyc ze tak "sam z siebie" znika. Musi byc tego jakas
              przyczyna...
            • m.gregor Re: problem z siecią lokalną - pomocy !!!! 13.10.04, 20:48
              Sprobuj wyedytowac ten plik, doprowadzic go do stanu uzywalnosci, potem zapisac
              i nadac mu atrybut "Tylko do odczytu" (prawym na plik i tam postawic ptaszek
              obok Tylko do odczytu). Jesli nie pomoze to daj znac.
              • Gość: monikar3 Re: problem z siecią lokalną - pomocy !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.04, 17:10
                W autoexec.nt zaznaczyłam tylko do odczytu i jak narazie działa więc chyba
                jeden problem z głowy. Niestety pozostałe problemy dalej nierozwiązane. Jeżeli
                chodzi o program księgowy pod DOS- em to drukował kiedy był na pierwszym
                komputerze, a teraz jest przeniesiony i nie chce, ale wszystko inne się
                drukuje. Ponadto nadal nie widzę na komuterze 2 udostępnionych plików przez
                komuter 1 chociaż w otoczeniu sieciowy komputera 1 są udostępnione pliki
                komputera 1 i 2 natomiast na komp.2 tylko pliki udostępnione w tym właśnie
                komputerze. Sieć została założona 2 tygodnie temu i na początku było ok a potem
                nie wiem co się stało.
                • m.gregor Re: problem z siecią lokalną - pomocy !!!! 17.10.04, 20:45
                  Myslalem ze juz zapomnialas o forum :-)

Ciesze sie ze problem z autoexec.nt sie rozwiazal. Jesli chodzi o reszte:

1.) Drukowanie z programu:
                  Sprobuj wykonac nastepujace polecenie:
                  net use lpt1 \\komputer1\LJ3300 /persistent:yes (oczywiscie zamien komputer1 na
                  nazwe komputera udostepniajacego drukarke a LJ3300 na nazwe pod jaka
                  udostepnilas drukarke na komputerze1)

2.) Czy protokoly TCP/IP na obu komputerach sa skonfigurowane poprawnie?
                  Konfiguracja: kliknij prawym klawiszem myszy na ikonie "Moje miejsca sieciowe",
                  wybierz wlasciwosci, prawym na "Połączenie lokalne", wlasciwosci, "Ogólne",
                  "Protokół TCP/IP", wlasciwosci i tam ustawiasz:

Komputer1: adres IP 192.168.0.1 , maska podsieci: 255.255.255.0
                  Komputer2: adres IP 192.168.0.2 , maska podsieci: 255.255.255.0

Potem Ok, Ok, zamykasz wlasciwosci "Moje miejsac sieciowe", klikasz prawym na
                  Moj komputer, wlasciwosci, Identyfikacja i tam ustawiasz nazwe komputera i grupe
                  robacza (nazwa taka zeby Ci sie nie mylily - oczywiscie rozna dla kazdego, a
                  grupa musi byc taka sama na obu). Potem OK, Ok, restart komputera i sprawdz czy
                  dziala. Jesli nie zadziala to daj znac. Bedziemy szukac dalej :-)

Pozdrawiam
                  mgregor
    • netsec Re: problem z siecią lokalną - pomocy !!!! 13.10.04, 18:52
      Poczytaj to:
      infojama.pl/sections.php?op=viewarticle&artid=81
      banita.pl/konf/smbudostwinxp.html
      support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;PL;304040

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka