Dodaj do ulubionych

Excel -pytanie?

26.10.04, 14:19
chciałbym wstawic co drugi wiersz pusty (do zapisanego tekstu)- ale nie wiem
jak to zrobic automatycznie - recznie boli juz mnie opuszek od klikania Ktos
wie jak?
Obserwuj wątek
    • Gość: hiolka Re: Excel -pytanie? IP: 194.156.135.* 26.10.04, 15:14
      Przychodzi mi do glowy tylko napisanie prostego makra. Sprobuj ponizszego (ale
      najpierw skopiuj sobie caly arkusz dla celow doswiadczalnych - bedziesz mogl je
      w nim przetestowac).

Ta procedura dziala na calym zapisanym zakresie komorek w arkuszu. Ustawi sie w
      jego drugiej od gory komorce i powstawia wiersze "co drugi" (WAZNE: przy
      zalozeniu, ze zakres, do ktorego chcesz wstawiac wiersze jest jednorodny tzn.
      nie ma w nim juz wstawionych pustych wierszy).

Mozesz skopiowac ponizsze makro do edytora VBA (wcisnij Alt+F11) i wyprobuj je
      najpierw na jakims roboczym arkuszu. Powinno dzialac. Powodzenia!

Sub WstawCoDrugiWiersz()

Dim zakres As Range
      Set zakres = ActiveSheet.UsedRange

Dim w As Integer
      w = zakres.Rows.Count

zakres.Cells(2, 1).Select

For w = 1 To w
      ActiveCell.EntireRow.Insert
      ActiveCell.Offset(2, 0).Select
      Next

End Sub
      • koaa Re: Excel -pytanie? 26.10.04, 16:17
        dzieki:)
        • Gość: hiolka Re: Excel -pytanie? IP: 194.156.135.* 26.10.04, 16:34
          Nie ma za co :). Mam nadzieje, ze nie dziekujesz na wyrost. Zadzialalo
          poprawnie?
          • Gość: kruk Re: Excel -pytanie? IP: *.icpnet.pl 26.10.04, 23:53
            trochę nie na temat, ale widzę wreszcie że ktoś ma coś do powiedzenia nt Excela.
            Po prośbie: szukam sposobu by po zaistnieniu wpisu w komórce A1 (ręcznie), w A2
            pojawiła się data dokonania tegoż wpisu, ale nie typu "dziś()" tj. dynamiczna,
            ale statyczna, na sztywno, bez jej aktualizowania przy kolejnym otwarciu pliku
            (odświeżeniu) gdy po drodze zmieniła się data w kalendarzu.
            Szukam, szukam, i tracę nadzieję...
            Pozdrawiam
            kruk
            • Gość: hiolka Re: Excel -pytanie? IP: 194.156.135.* 27.10.04, 10:09
              Jest na to sposob (jezeli taki Cie zadowala) - date i czas "na sztywno" wpisuje
              sie do komorki za pomoca kombinacji klawiszy:

Ctrl + dwukropek - aktualna data
              Ctrl + Shift + dwukropek - aktualny czas.

To by bylo na tyle, na razie nie przychodzi mi do glowy pomysl
              na "automatyzacje" tego wpisu.
              Pozdr!
            • Gość: Beny Re: Excel -pytanie? IP: 195.127.197.* 27.10.04, 12:28
              Ty upierdliwy jestes, zadajesz to pytanie i zadajesz.
              IMHO nie da sie w opisany przez ciebie sposob czyli w pelni automatyczny bez
              udzialu czlowieka tego zrobic. Jedyna automatyka moze polegac nao przygotowaniu
              formatki do wprowadzania danych, gdzie po jej wypelnieniu beda wypelniane dwie
              komorki, jedno z wartoscia wprowadzona przez czlowieka a druga z aktualna na
              czas wprowadzania data. Komorka w excelu nie ma wlasciwosci czas ostaniej
              modyfikacji. Taka wlasciwosc ma tylko arkusz kalkulacyjny. Jedynie co mozna
              zrobic automatycznie to zapamietac w komorce ostratnia date zapisania calego
              pliku, ale nie poszczegolnych komorek.
    • mejson.e Re: Excel -pytanie? 26.10.04, 23:55
      koaa napisał:

> chciałbym wstawic co drugi wiersz pusty (do zapisanego tekstu)- ale nie wiem
      > jak to zrobic automatycznie - recznie boli juz mnie opuszek od klikania Ktos
      > wie jak?

Zamiast makra wystarczy sztuczka.
      Np.:
      Numerujesz zapisane wiersze wstawiając w sąsiednią kolumnę serię danych - 10, 20
      , 30, .... - wpisujesz dwie pierwsze liczby jedna pod drugą a potem przeciągasz
      myszką.
      Potem do pustych wierszy poniżej też wstawiasz numeratory ale seria np. 15-25-35.

Po posortowaniu całego zakresu, ponumerowane wiersze ustawią sie w kolejności
      10-15-20-25... czyli co drugi wiersz będzie pusty!

Napisanie tego zajęło mi więcej czasu niż wstawienie tysiąca pustych wierszy...

Pozdrawiam,

Mejson
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka