koaa 26.10.04, 14:19 chciałbym wstawic co drugi wiersz pusty (do zapisanego tekstu)- ale nie wiem jak to zrobic automatycznie - recznie boli juz mnie opuszek od klikania Ktos wie jak? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: hiolka Re: Excel -pytanie? IP: 194.156.135.* 26.10.04, 15:14 Przychodzi mi do glowy tylko napisanie prostego makra. Sprobuj ponizszego (ale najpierw skopiuj sobie caly arkusz dla celow doswiadczalnych - bedziesz mogl je w nim przetestowac). Ta procedura dziala na calym zapisanym zakresie komorek w arkuszu. Ustawi sie w jego drugiej od gory komorce i powstawia wiersze "co drugi" (WAZNE: przy zalozeniu, ze zakres, do ktorego chcesz wstawiac wiersze jest jednorodny tzn. nie ma w nim juz wstawionych pustych wierszy). Mozesz skopiowac ponizsze makro do edytora VBA (wcisnij Alt+F11) i wyprobuj je najpierw na jakims roboczym arkuszu. Powinno dzialac. Powodzenia! Sub WstawCoDrugiWiersz() Dim zakres As Range Set zakres = ActiveSheet.UsedRange Dim w As Integer w = zakres.Rows.Count zakres.Cells(2, 1).Select For w = 1 To w ActiveCell.EntireRow.Insert ActiveCell.Offset(2, 0).Select Next End Sub Link Zgłoś
Gość: hiolka Re: Excel -pytanie? IP: 194.156.135.* 26.10.04, 16:34 Nie ma za co :). Mam nadzieje, ze nie dziekujesz na wyrost. Zadzialalo poprawnie? Link Zgłoś
Gość: kruk Re: Excel -pytanie? IP: *.icpnet.pl 26.10.04, 23:53 trochę nie na temat, ale widzę wreszcie że ktoś ma coś do powiedzenia nt Excela. Po prośbie: szukam sposobu by po zaistnieniu wpisu w komórce A1 (ręcznie), w A2 pojawiła się data dokonania tegoż wpisu, ale nie typu "dziś()" tj. dynamiczna, ale statyczna, na sztywno, bez jej aktualizowania przy kolejnym otwarciu pliku (odświeżeniu) gdy po drodze zmieniła się data w kalendarzu. Szukam, szukam, i tracę nadzieję... Pozdrawiam kruk Link Zgłoś
Gość: hiolka Re: Excel -pytanie? IP: 194.156.135.* 27.10.04, 10:09 Jest na to sposob (jezeli taki Cie zadowala) - date i czas "na sztywno" wpisuje sie do komorki za pomoca kombinacji klawiszy: Ctrl + dwukropek - aktualna data Ctrl + Shift + dwukropek - aktualny czas. To by bylo na tyle, na razie nie przychodzi mi do glowy pomysl na "automatyzacje" tego wpisu. Pozdr! Link Zgłoś
Gość: Beny Re: Excel -pytanie? IP: 195.127.197.* 27.10.04, 12:28 Ty upierdliwy jestes, zadajesz to pytanie i zadajesz. IMHO nie da sie w opisany przez ciebie sposob czyli w pelni automatyczny bez udzialu czlowieka tego zrobic. Jedyna automatyka moze polegac nao przygotowaniu formatki do wprowadzania danych, gdzie po jej wypelnieniu beda wypelniane dwie komorki, jedno z wartoscia wprowadzona przez czlowieka a druga z aktualna na czas wprowadzania data. Komorka w excelu nie ma wlasciwosci czas ostaniej modyfikacji. Taka wlasciwosc ma tylko arkusz kalkulacyjny. Jedynie co mozna zrobic automatycznie to zapamietac w komorce ostratnia date zapisania calego pliku, ale nie poszczegolnych komorek. Link Zgłoś
mejson.e Re: Excel -pytanie? 26.10.04, 23:55 koaa napisał: > chciałbym wstawic co drugi wiersz pusty (do zapisanego tekstu)- ale nie wiem > jak to zrobic automatycznie - recznie boli juz mnie opuszek od klikania Ktos > wie jak? Zamiast makra wystarczy sztuczka. Np.: Numerujesz zapisane wiersze wstawiając w sąsiednią kolumnę serię danych - 10, 20 , 30, .... - wpisujesz dwie pierwsze liczby jedna pod drugą a potem przeciągasz myszką. Potem do pustych wierszy poniżej też wstawiasz numeratory ale seria np. 15-25-35. Po posortowaniu całego zakresu, ponumerowane wiersze ustawią sie w kolejności 10-15-20-25... czyli co drugi wiersz będzie pusty! Napisanie tego zajęło mi więcej czasu niż wstawienie tysiąca pustych wierszy... Pozdrawiam, Mejson Link Zgłoś