Dodaj do ulubionych

Atak wroga na 2 komputery linuxowe raczej

02.01.21, 16:57
Czesc
Jestem polakiem i teraz mam 2 Debian komputery gdzie root password i crypt-password, ktore dobrze pamietam. Nie dzialaja. Nawet probowalem wiele kombinacji aby wlogowac sie ale bez sukcesu. Ja nie bede ufal swiatu ze wszyscy wrogowie polscy sa niewinni tylko ja sam mam wielka wine. Nie. Oni sa pewnie winni, wrogowie polscy. Jakiesz imperia, moze rosyjskie, albo angielskie, albo niemieckie. Phaja sie na polsce z wszystkich stron i jescze z aprobata uczelni wyszych polskich!

Co myszlice trzeba zrobic teraz jak hce sie miec polskie komputery Debian?
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Atak wroga na 2 komputery linuxowe raczej 02.01.21, 20:51
      Jestem trochę nie na bieżąco z serwerami linuxowymi i nie wiem, czy będę w stanie pomóc.
      Ale mimo to mam kilka pytań:

Jaka to wersja debiana? W jaki sposób możliwe było włamanie do systemu - czy ktoś
      jeszcze ma fizyczny dostęp do sprzętu lub możliwość zdalnego logowania na root?
      Czy masz możliwość zalogowania na własne konto i odzyskania swojego home,
      bo jak rozumiem z wcześniejszych postów było ono zaszyfrowane?
      Czy przeprowadziłeś już jakąś kontrolę antywirusową systemu?
      Czy wykluczyłeś banalne problemy np. klawiaturowe i czy na pewno dokładnie pamiętasz
      hasło, bo mogły być w nim jakieś szykany typu znaków specjalnych lub dużych liter.
      • michael.nowik Re: Atak wroga na 2 komputery linuxowe raczej 05.01.21, 00:25
        Dziekuje za odpowiedz. Blad byl uzywanie "sudo su" zamiast "su" na jednym Debianie. A jak chodzi o crypt-password to raczej sobie przypomnialem go.
        • awariant Re: Atak wroga na 2 komputery linuxowe raczej 05.01.21, 16:03
          michael.nowik napisał:

> Dziekuje za odpowiedz. Blad byl uzywanie "sudo su" zamiast "su" na jednym
          > Debianie. A jak chodzi o crypt-password to raczej sobie przypomnialem go.

To dobrze, że wróg się już znalazł i udało się go pokonać.
          Szkoda, że nie będę miał pretekstu, aby przećwiczyć odzyskiwania Debiana
          bez znanego hasła roota. Kiedyś się dało, ale dawno to było.
    • strasznywariat Re: Atak wroga na 2 komputery linuxowe raczej 06.01.21, 08:15
      W Debianie można zresetować hasło roota przez manager uruchamiania GRUB.
      Sznurek:
      www.tecmint.com/reset-forgotten-root-password-in-debian/
      • wariant_b Re: Atak wroga na 2 komputery linuxowe raczej 06.01.21, 14:58
        strasznywariat napisał(a):

> W Debianie można zresetować hasło roota przez manager uruchamiania GRUB.

Dzięki. Ostatni raz bawiłem się Debianem 8, więc wolałem sprawdzić.
        Swoją drogą - co dystrybucja, to wejście do single mode potrafi być inne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka