Dodaj do ulubionych

Advanced System Care; opinie

21.02.22, 09:09
Temat nawiązuje nieco do poprzedniego (zalecano wyłączenie wszystkich iobitów) a mam ich kilka: defragmenter,

uninstaler, malware fighter i właśnie (do niedawna) ASC. Usunął mi do AdwCleaner, czy rzeczywiście słusznie?
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Advanced System Care; opinie 22.02.22, 00:16
      menago_bb napisał:

> Temat nawiązuje nieco do poprzedniego (zalecano wyłączenie wszystkich iobitów)
      > a mam ich kilka: defragmenter, uninstaler, malware fighter i właśnie (do niedawna) ASC.
      > Usunął mi do AdwCleaner, czy rzeczywiście słusznie?

AdwCleaner przeznaczony jest do usuwania niechcianego oprogramowania, które samo
      "wprosiło się" do naszego komputera przez nieuwagę lub niewiedzę użytkownika.
      IObit akurat często korzystał z tej formy dystrybucji i jego programy można było
      pobrać "przy okazji" instalacji czegoś zupełnie innego, czego akurat potrzebowaliśmy.
      Często działały jak "wyłudzacze" - sugerując istnienie problemu, które potrafi rozwiązać
      zakup płatnej wersji programu. Równie często po prostu szpiegowały użytkownika
      i próbowały wpływać na jego działania podsuwając mu jakieś własne treści.

Druga sprawa - programy te są dość konfliktowe i często powodują nieoczekiwane problemy.
      Zwykle pierwsze zalecenie w razie problemów z funkcjonowaniem Windows to wyłączenie
      wszelkich "ulepszaczy" i "poprawiaczy" systemu. Kiedyś łatały one braki systemu operacyjnego,
      ale te zostały już dawno usunięte i obecnie takie "dodatki" niczego istotnego już nie wnoszą,
      a jedynie zamulają system i powodują dodatkowe problemy np. przy aktualizacjach systemu.

Ale skoro problem z aktualizacjami Chrome sam zniknął, pewnie AdwCleaner miał rację.
      • menago_bb Re: Advanced System Care; opinie 22.02.22, 14:03
        Raczej nie obarczałbym winą ASC za blokadę aktualizaji, po czyszczeniu rejestru z wszelkich "Chrome" i usunięciu ręcznym istniejących folderów sam proces pobierania Chrome z internetu trwał wiele dłużej co moim zdaniem świadczy o usunięciu wielowagowego pliku chrome który konflikty powodował. A racja pewnie ze polityka Iobita względem ASC spowodowała że jest na "czarnej liścię" AdwCleanera....bo np. doinstalowany Smart Defrag mimo że Microsoft twierdzi że defragmentacja w Win10 niepotrzebna sprawił, że system działa wyraźnie lepiej. Dzięki, może jednak za czas jakiśzainstaluję ASC ponownie.
        • wariant_b Re: Advanced System Care; opinie 23.02.22, 23:03
          menago_bb napisał:

> Raczej nie obarczałbym winą ASC za blokadę aktualizaji...

Może, ale zainstalowałem sobie ASC na próbę i zauważyłem, że w ramach czyszczenia
          zbędnych plików na dysku usuwa mi kopię zapasową instalacji Chrome w pliku
          C:\Program Files\Google\Chrome\Application\<numer wersji>\Installer\chrome.7z
          Być może była potrzebna do samonaprawy uszkodzonego programu, stąd konieczna
          była pełna instalacja z usunięciem plików.

> ... sam proces pobierania Chrome z internetu trwał wiele dłużej co moim zdaniem świadczy
          > o usunięciu wielowagowego pliku chrome który konflikty powodował.

Raczej nie - przy instalacji pobierany jest pełny instalator, a przy update być może tylko zmiany.
          Ale czas pobierania będzie bardziej zależał od aktualnej przepustowości łącza i obciążenia
          zasobów komputera, bo wielkość pobieranych danych jest od nas niezależna.

> A racja pewnie ze polityka Iobita względem ASC spowodowała że jest na "czarnej liścię" AdwCleanera...

Ale na mojej również, bo parę razy musiałem naprawiać system uszkodzony przez IObita.
          Ale było to dość dawno temu, a obecna wersja ASC wygląda całkiem nieźle, choć wykonuje
          sporo ryzykownych lub wręcz bezsensownych operacji. Tutaj przy pobieraniu systemu zostałem
          odesłany do instalatora sieciowego z dobreprogramy.pl, który próbował mi również wepchać VPN.
          Ponieważ kiedyś ASC sam próbował dostawać się do komputerów w podobny sposób, czyli
          jako niechciany dodatek do innego programu, dlatego Malwarebytes traktuje go jak szkodnika.

> .. .bo np. doinstalowany Smart Defrag mimo że Microsoft twierdzi że defragmentacja
          > w Win10 niepotrzebna sprawił, że system działa wyraźnie lepiej.

Od 10 lat system mam system na dyskach elektronicznych, którym defragmentacja szkodzi
          zamiast pomagać, do której to modernizacji sprzętu namawiam wszystkich. Windows 10
          na dyskach magnetycznych muli strasznie i odnoszę wrażenie, że już nie są one testowane.
          Notabene ASC oferuje również Turbo Boost i Optymalizator Startup.

> Dzięki, może jednak za czas jakiś zainstaluję ASC ponownie.

To jest twój wybór, ja tylko sugeruję, że w razie problemów przed naprawą lepiej pozbyć
          się wszelakich "ulepszaczy" systemu, bo mogą być źródłem problemów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka