Dodaj do ulubionych

Jak pozbyć sie Linuksa

IP: *.acn.waw.pl 14.11.04, 00:14
Coś mnie podkusiło żeby jeszcze raz sprawdzić Linuksa . Zainstalowałem to
ponure badziewie na fizycznym dysku nr 2 i za cholerę nie mogę sie go teraz
pozbyć. Nic nie rozpoznaje,niczego nie słucha a w oknie mój komputer s.o.WXP,
dysk (w tym wypadku oznaczony jako "I")widoczny jest jako napęd DVD "J".
Granatowo-szary interfejs opanował mojego kompa i tkwi jak paździoro w dupie.
Do trzech razy sztuka powiadają starzy Polacy. Mnie wystarczy dwa razy. Za
żadne skarby nie ruszę tego gówna więcej. Nawet mój do tej pory niezawony
Partition Magic nie działa. Kompletna klapa.
I pomysleć że piekna i elegancka płytka instalacyjna z WKomputer obiecywała
mi pełną polską wersję instalacyjną. O naiwności ludzka, o tempora, o mores!
To gó.. do którego powinni dołączać mikroskop lub co najmniej dużą lupę,
zawładnęło moją wyobraźnią i nie puszcza. Ratunkuuuuuuuuuu !!!
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: Jak pozbyć sie Linuksa 14.11.04, 00:29
      Nie no, twoj "cudowny" windows nie potrafi pozbyc sie takiego badziwia? To
      wprost nie do pomyslenia! Napisz do ONZ niech cos z tym w koncu zrobia;)

ps. Tylko nie zapomnij spuscic wode, bo "gowna" maja to do siebie, ze smierdza:)
      • Gość: Nabrany na Linuksa Re: Jak pozbyć sie Linuksa IP: *.acn.waw.pl 14.11.04, 00:52
        kell99 napisał:

> Nie no, twoj "cudowny" windows nie potrafi pozbyc sie takiego badziwia? To
        > wprost nie do pomyslenia! Napisz do ONZ niech cos z tym w koncu zrobia;)
        > ps. Tylko nie zapomnij spuscic wode, bo "gowna" maja to do siebie, ze
        smierdza:
        > )

Masz rację, śmierdzą niesamowicie. Każde nastepne śmierdzi dodatkowo. Gdybym
        chciał napisać do ONZ-tu to nie potrzebował bym do tego idiotów którzy nie
        wiedzą o co chodzi. Zdrówka życzę, wpadnij jak wytrzeźwiejesz.
    • Gość: jose_g Re: Jak pozbyć sie Linuksa IP: *.ne.client2.attbi.com 14.11.04, 00:57
      jak rozumiem tego typu posty pisze sie na forum zeby sie powyzywac, bo chyba nie
      po to zeby uzyskac pomoc. najwyrazniej nie zalezy ci na tym zeby sie czegos
      dowiedziec i sama satysfakcje czerpiesz z umieszczeniu w internecie paru
      epitetow. gdybys tak moze mniej ubarwil ten tekst a podal wiecej konkretow to
      wiedzielibysmy gdzie jest problem w twoim komputerze. tymczasem czytajac te
      wypociny mamy najwyzej wrazenie ze problem znajduje sie w twojej glowie.
      • Gość: Nabrany na Linuksa Re: Jak pozbyć sie Linuksa IP: *.acn.waw.pl 14.11.04, 01:20
        Gość portalu: jose_g napisał(a):

> jak rozumiem tego typu posty pisze sie na forum zeby sie powyzywac, bo chyba
        ni
        > e
        > po to zeby uzyskac pomoc. najwyrazniej nie zalezy ci na tym zeby sie czegos
        > dowiedziec i sama satysfakcje czerpiesz z umieszczeniu w internecie paru
        > epitetow. gdybys tak moze mniej ubarwil ten tekst a podal wiecej konkretow to
        > wiedzielibysmy gdzie jest problem w twoim komputerze. tymczasem czytajac te
        > wypociny mamy najwyzej wrazenie ze problem znajduje sie w twojej glowie.

Przykro mi że tak to odbrałeś. Mylisz się, mam naprawdę mały problem a pisałem
        to w okreslonym momencie. Teraz pewnie napisłbym to inaczej. Naprawdę, nie mogę
        sformatować tego dysku. Jak odrzucisz to "ubarwianie" to zauważysz że mi na tym
        zależy.
        Pzdr.
        • kell99 Re: Jak pozbyć sie Linuksa 14.11.04, 01:28
          To teraz na kolana, przeprosic i zalozyc nowy watek;)

A na serio to cos tam nabazgrales, ale moge sie tylko domyslac co ci dolega.
          Jezeli chodzi o lilo (bootloader) to usuniesz go najprosciej z linuksa komenda
          'lilo -u'.
          Jezeli nie masz linuksa, to fdisk /mbr usunie lilo z boot sektora. Po tym mozesz
          usunac partycje i przeformatowac/dolaczyc partycje.

ps. Na nastepny raz to nie zachowuj sie jak sfrustrowany dupek, skoro oczekujesz
          pomocy od innych.
          • Gość: Nabrany na Linuksa Re: Jak pozbyć sie Linuksa IP: *.acn.waw.pl 14.11.04, 01:46
            kell99 napisał:

> To teraz na kolana, przeprosic i zalozyc nowy watek;)
            >
            > A na serio to cos tam nabazgrales, ale moge sie tylko domyslac co ci dolega.
            > Jezeli chodzi o lilo (bootloader) to usuniesz go najprosciej z linuksa komenda
            > 'lilo -u'.
            > Jezeli nie masz linuksa, to fdisk /mbr usunie lilo z boot sektora. Po tym
            mozes
            > z
            > usunac partycje i przeformatowac/dolaczyc partycje.
            >
            > ps. Na nastepny raz to nie zachowuj sie jak sfrustrowany dupek, skoro
            oczekujes
            > z
            > pomocy od innych.

Może trudno ci to zrozumieć, ale nie potrzebuję pomocy od takich jak ty. Daruj
            sobie więc te kolana itp. bzdury. Masz do wyboru kilkadziesiat czy kilkaset
            innych wątków w których możesz sie popisywać. Życzę powodzenia i trochę
            skromności.
            • Gość: koko Re: Jak pozbyć sie Linuksa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 02:27
              naprawdę trudno zrzumieć o co ci chodzi...
              to jest odrębny dysk czy partycja?
              nie możesz z biosu wystartować xp-eka, żeby ci to sformatował?
              jak piszesz, to znaczy że masz dostęp do netu: ściągnij Acronis - jest wersja
              chyba 30-dniowa, ten program świetnie formatuje dyski i partycje.

a w ogóle jaki to linux, że sobie z nim nie radzisz?
              • Gość: Nabrany na Linuks Re: Jak pozbyć sie Linuksa IP: *.acn.waw.pl 14.11.04, 02:56
                Gość portalu: koko napisał(a):

> naprawdę trudno zrzumieć o co ci chodzi...
                > to jest odrębny dysk czy partycja?
                > nie możesz z biosu wystartować xp-eka, żeby ci to sformatował?
                > jak piszesz, to znaczy że masz dostęp do netu: ściągnij Acronis - jest wersja
                > chyba 30-dniowa, ten program świetnie formatuje dyski i partycje.
                >
                > a w ogóle jaki to linux, że sobie z nim nie radzisz?

Odrębny dysk. Linuks Mandrake 8. Spróbuję jak mi radzisz z Biosu XP-eka.
                • polar_khan Jaki HD masz 14.11.04, 04:57
                  Jaki twardy dysk masz? Podaj Firme/Model pojemnosci itd.
                • m.gregor Re: Jak pozbyć sie Linuksa 14.11.04, 11:15
                  Mandrake 8? Hmmm...toz to ma jadro 2.4 i brak obslugi 99% nowszych urzadzen na
                  starcie! To tak jak bys na swoim komputerze zainstalowal DOS i plakal ze nie
                  dziala Ci USB2.0, nie masz akceleracji i ze nie mozesz pograc sobie w Doom 3.
    • password01 w sprawie błedu w pqmagic 14.11.04, 11:21
      > żadne skarby nie ruszę tego gówna więcej. Nawet mój do tej pory niezawony
      > Partition Magic nie działa. Kompletna klapa.

tak ten bbład w PQmagic to właściwei nie bład a nieprecyzyjne zdefiniowanie jak
      ma wyglądać boot record w w pc-tach
      chodzi dokładnie o dwa ostatnie bajty boot recordów i o wstrość 55 AA hex w
      na tych pozycjach
      różne domumentacje róznie podają co to oznacza
      1. zancznik końca master boor recordu
      2. koniec tablicy partycji
      3. koniec każdego boot rekordu

PQmagic przyjmuje najbardziej rygorystyczne podejście 3. W linuxie tak nie jest
      i narzędzia do dzielenia dysków nie wpisują tych znaczników 55 AA h. Dlatego
      pod PQmagic nie widzisz partycji. Aby to naprawić użyj dowolnego Disk editora i
      ustaw te dwa bajty właściwie w całej hierarhi partycji. wszystko wróci do normy.

P.s. jeżeli masz zamiar to zrobić pod win to daj lock off by odblokować
      bezposredni dostęp do sektorów z pominięciem systemu.
    • Gość: linux-bobas Re: Jak pozbyć sie Linuksa IP: *.crowley.pl 14.11.04, 20:24
      wiesz co,ja jestem kobitka,z komputerem mamdo czynienia od niecałych 5 lat-po
      niecałych 4 latach pracy na win 95 w pracy,98 w domu zainstalowałam sobie
      inuksa-Mandrake 9.2 i jakoś sobie radzę(instalowałam go sama,windowsa nigdy
      przedtem nie instalowałam-robił to kuzyn informatyk)-i jakoś sobie radzę,więc
      to chyba dobrze że nie zamierzasz próbować trzeci raz-bo mimo wszystko linuks
      jest świetnym systemem także do domu,ale na razie nie jest aż tak prosta
      konfiguracja niektórych rzeczy(bo np.jest dużo dystrybucji i jeszcze nie doszli
      do ustalenia standardu wspólnego dla wszystkich-ale już nad tym pracują),poza
      tym linuks nie oszukujmy się,wymaga jednak trochę pracy(przynajmniej na razie w
      przeciwieństwie do windows,gdzie czasem instaluje się np.coś zupełnie bez
      naszej wiedzy i udziału)-jeśli nie masz umysłu odkrywcy,nie lubisz poszerzać
      swojej wiedzy i horyzontów i nie lubisz się za bardzo wysilać to sobie daruj
      linux(choć nie dowiesz się wtedy jaki na prawdę jest ten system aby móc się o
      nim obiektywnie wypowiedzieć)
      gdybyś jednak miał ochotę spróbować jeszcze raz,a masz nowy komputer lub
      przeciwnie starszy sprzęt to zawsze wcześniej wejdź na forum i zapytaj jaką
      dystrybucję łatwą dla początkującego i obsługującą Twój sprzęt powinieneś
      zainstalować,a najlepiej jeśli jeszcze raz chcesz jednak spróbować to wybierz
      jednopłytową dystrybucję,której nie będziesz musiał instalować na dysku a
      uruchamiał ją bezpośrednio z płyty-tzw.live-oczywiście nie musisz ich kupować
      ani za nie płacić-ściągnieszje z netu,potem sprawdź sumy md5,a potem nagraj na
      CD jako bootowalną płytkę-wiele przydatnych rzeczy znajdziesz przeszukując
      www.google.pl/linux
      www.linux.pl/?id=article&kategoria=8&show=96&PHPSESSID=c393f3fc51c1c1db3f5c5a018db138cb
      www.google.pl/linux?
      q=cache:A60XrK0FV0gJ:lws.linux.com.pl/attachments/dla_ludzi.pdf+dystrybucje+live
      &hl=pl&lr=lang_pl
      gdl.hopto.org/~spider/centrumiso/index.php?uri=linux
      Mandrake Move możesz pobrać od razu ze strony polskiej tej dystrybucji-
      wcześniej możesz sprawdzić czy Mandrake ma sterowniki do wszystkich Twoich
      podzespołów komputera=czy nie będzie kłopotów z instalacją
      pobieranie
      www.mandrakelinux.pl/produkty/pobieranie.php (o i widze,że wszystko
      idzie bardzo szybko do przodu-prosto z tej strony można sobie skonfigurować
      aktualizacje systemu(oczywiscie tego na płycie się nie aktualizuje inaczej niż
      przez nagranie nowszej wersji na nowa płytę)-jak sobie skonfigurujesz Mandrake
      instalowanego na dysku twardym to wszystkie wypuszczone aktualizacje instaluje
      się podobnie łatwo jak w windows)

krótki opis
      www.mandrakesoft.com/products/mandrakemove/
      i baza obsługiwanego sprzętu:
      www.linux-mandrake.com/en/hardware.php3
      tu możesz sobie obejrzeć jak wygląda Mandrake na twardy dysk najnowsza wersja
      www.mandrakelinux.pl/?dzial=informacja&id=4
      a tu wygląd kilku czołowych dystrybucji live i porównanie z MandrakeMove
      desktops.linux.com/desktops/04/02/09/1840218.shtml
      ewentualnie z tego co przeczytałam to dobre i fajne-a także w wersji live-są
      też Knoppix i PLD
      • Gość: koko Re: Jak pozbyć sie Linuksa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 22:42
        no to mu wyłożyłaś...
        obawiam się, że gość tego nie przetrawi.
        skoro był aż tak "aktywny", żeby sie dowiedzieć o Mandrake 7 - w czasie, gdy
        jesteśmy juz w 10.1!
        to jest jakiś archiwista, ściślej informatyczny-mediewista, tylko - zdaje się -
        z nieszczęśnie nowoczesnym sprzętem, który nie jest kompatybilny z jego
        mentalnością...

boshee! instalować dziś mandrake 7!
        powaliło mnie - z podziwu... (że to gdzieś znalazł!)
        • Gość: koko Re: Jak pozbyć sie Linuksa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 23:03
          sorry -oczywiście mdk8, a nie 7! (choć nie wiem czy różnica jest wielka)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka