Dodaj do ulubionych

linux sie zawiesil, pomocy.

22.11.04, 22:20
wczoraj zamontowalem na swoim kompie mandrake 10.1 na osobnej partycji
sformatowanej ext2 pod linuxa. wczoraj jeszcze wszystko chodzilo ok. wlaczalem
i wylaczalem kompa kilka razy i nie bylo problemu. dzis linux nie dziala.
po wlaczeniu kompa pokazuje sie konsola z wyborem albo linuxa albo windowsa.
po wybraniu linuxa inicjacja dochodzi do pewnego momentu i pokazuje sie
informacja:
warning:unable to open an initial console.
i koniec. dalej nie idzie
w windowsie mimo ze wczoraj pokazywal mi na linuxowym dysku pliki, dzis nie
moze go odczytac. pokazuje jako dysk lokalny niedostepny. natomiast pod
paragon partion hard disk manager widze ten dysk sformatowany pod linuxa,
zawierajacy ok. 1,6 mb plikow (tak jak wczoraj) ale w podgladzie w systemie
binarnym same zera.
co mam robic by przywrocic uruchamianie linuxa, a jesli nie mozna jak go
odinstalowac.
bardzo prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • miras75 Re: linux sie zawiesil, pomocy. 22.11.04, 22:24
      i jeszce jedno, dos tez nie widzi tego dysku.
      informacja dodatkowa: mam u siebie win.98.
      jeszcze raz prosze o pomoc
    • kell99 Re: linux sie zawiesil, pomocy. 22.11.04, 22:30
      COS uszkodzilo tobie system plikow na partycji z linuksem. Upewnij sie, ze dysk
      jest sprawny i nie masz pod windows wirusow.
      Jezeli to nowa instalacja, to nie oplaca sie bawic w naprawe tylko reinstalowac
      linuksa (nie zapomnij o pelnym formacie ze sprawdzaniem blednych sektorow).
      • miras75 Re: linux sie zawiesil, pomocy. 22.11.04, 22:46
        ale jak to zrobic?
        czy moge zrobic format tylko tego wirtualnego dysku?
        i czy jest ewentualnie jednak jakis sposob na uruchomienie linuxa. skoro stalo
        to sie teraz, moze sie to kiedys jeszce powtorzyc.
      • miras75 Re: linux sie zawiesil, pomocy. 22.11.04, 22:47
        a wlasnie, wczoraj program antywirusowy sprawdzal mie calosc, wszystkie dyski(
        nic nie bylo), a dzis nie widzi linuxowego.
        • kell99 Re: linux sie zawiesil, pomocy. 22.11.04, 23:21
          arghhh.. podpiales dysk linuksowy by byl widoczny pod windowsem? nie wolno tego
          robic na systemach ext (pewnie masz ext3 do knoppixa)..
          poza tym nie rozumiem co rozumiesz przez wirtualny..
          • miras75 Re: linux sie zawiesil, pomocy. 22.11.04, 23:30
            na dysku wydzielilem partycje dla windowsa 10 mb i dla linuxa 10 mb i powstaly
            dwa dyski c i d.
            ja nic nie robilem, to samo sie tak zainstalowalo ze bylo widoczne pod
            windowsem. jak otworzylem dysk linuxowy. a na dysku linuxowym mam mandrake 10.1
            na ext2.
            • beny51 Re: linux sie zawiesil, pomocy. 23.11.04, 09:08
              ext2 widoczne pod windows - a to ciekawostka przyrodnicza.
              Na moj gust to krecisz przyjacielu, albo instalowales to jakos "bardzo krzywo".
              Ale ciekaw jestem znalezienia przyczyny - jak juz bedziesz wiedzial daj znac.
              • miras75 Re: linux sie zawiesil, pomocy. 23.11.04, 09:21
                po pierwsze jakbym znal przyczyne wiedzialbym jak to usunac, albo znalazlbym na
                to odpowiedz.
                po drugie jaki bylby cel w kreceniu??? zalezy mi na rozwiazaniu problemu, a nie
                na zagmatwaniu.
                nie wiem co to jest "instalowac krzywo". robilem tak: dysk podzielilem na
                partycje pod windowsem. potem czesc dla linuxa sformatowalem pod ext2 i
                zalozylem mandrake 10.1. to wszystko. jesli to jest krzywe, to jak powinienem
                to zrobic by bylo proste?
                • kell99 Re: linux sie zawiesil, pomocy. 23.11.04, 15:30
                  krecisz, bo napisales jakoby partycja linuksa byla widoczna spod windows (jest
                  to mozliwe dopiero przy pomocy dodatkowego programu i tylko do odczytu - zapis
                  moze ja uszkodzic), ale cos wspomniales o sprawdzaniu wszystkich partycji -
                  jezeli sprawdzales linuksowa ext2 spod windows to bardzo mozliwe, ze to wlasnie
                  ja ubilo.
                  napisz dokladnie jak sie to stalo:
                  - jak i czym partycjonowales,
                  - gdzie formatowales (spod instalacji linuksa),
                  - czy uzywales ja pod windows etc..
                • beny51 Re: linux sie zawiesil, pomocy. 26.11.04, 19:20
                  Co do krecenia to kell byl ci juz oswiecil.
                  Twoj blad to bylo dzielenie i formatowanie dysku spod paragou, zamiast za pomoca
                  instalatora linuksowego/mandrakowego. To bylo krzywe. Krzywym byl takze pomysl
                  instalacji na partycji rozszerzonej.
                  Ogladajac twoje zmagania z podstawami - dobra rada daj ty se spokoj z linuksem,
                  szkoda twojego czasu.
    • miras75 Re: linux sie zawiesil, pomocy - do kell99 23.11.04, 18:17
      jesli nie potrafisz pomoc lub nie chcesz nie musisz sie tu odzywac, a nie
      zarzucac kretactwo. to jest obrazliwe.
      wszystko opisalem powyzej w watku. lecz jesli chcesz powtorze to jeszcze raz
      krok po kroku:
      1. standardowe formatowanie dysku i zalozenie win.98. i uzywanie go.
      2. zainstalowanie programu: paragon partion hard disk manager i za jego pomoca
      wydzielenie partycji rozszerzonej. format tej partycji pod ext2 dla linuxa
      3. zainstalowaniena (na tej nowej partycji pod ext2) mandrake 10.1 z czasopisma
      chip linux (wydanie trzyplytowe) i urochomienie. ( czynnosci wykonywane pod
      linuxem: sluchanie mp3, wejscie do netu itd. programow zadnych dodatkowych nie
      instalowalem (nie zdazylem)
      4. kilkukrotne wlaczenie i wylaczenie komputera.
      to wszystko.
      dodatkowe informacje:
      1.po wejsciu do windowsa moglem poprzez otworzenie "moj komputer" zobaczyc
      wszystkie dyski i zapisana na nich zawartosc(z linuxowym wlacznie). to do wczoraj
      obecnie:
      1. po wlaczeniu kompa: zaczyna sie instalacja i po chwili pokazuje sie na
      niebieskim tle mandrake pytanie ktory system chce otworzyc windows, linux czy
      failsafe (nie wiem co to jest wiec nie otwieralem)
      jesli otworze linuxa zaczyna sie jego instalacja: informacja o rozpakowanym
      jadrze, potem kolejno kroki az w pewnym momencie staje z informacja:
      warning:unable to open an initial console.
      2. obecnie dodatkowy dysk nie mozna otworzyc pod dosem, pod windowsem w "moj
      komputer" jest tyko ikonka z tym dyskiem i zadnej informacji (jest jako dysk
      lokalny d) a pod programem "paragon partion hard disk manager" jest widoczny
      jako pod ext2 dla linuxa z zajetym ca 1,5 mb i nie mozna na nim nic zrobic poza
      podgladem binarnym gdzie pokazuje kolumny samych zer.

jesli potrzebne ci inne informacje o ktorych tu nie wspomnialem pytaj. ale nie
      czepiaj sie.
      pozdrawiam
      miras
      • kell99 Re: linux sie zawiesil, pomocy - do kell99 23.11.04, 18:33
        kolego, troche grzeczniej prosze. to forum nie istnieje na zasadzie, ze ktos
        musi ci pomoc, tylko ktos poswieca swoj czas by tobie pomoc.
        kilka osob zwrocilo tobie uwage, ze:
        - standadrowo dysk linuksa nie moze byc widoczny pod windows, bo windows nie
        potrafi odczytac partycji ext,
        - nie napisales jak instalowales linuksa - inicjalizowales instalacje spod
        windows czy bootowales z cdromu,
        - nie zdajesz sobie sprawy, ze przegladanie i modyfikowanie (np skanowanie jakis
        programem - narzedziowym czy antywirusem), moga poslac tobie partycje do nieba,
        kopiowales dane z windows na linuksa (by posluchac muzyki) pod windows?

do tego kilka osob podpowiedzialo co zrobic:
        - reinstalowac (bootowac z cdromu), preformatowac dysk pod linuksem, nie z
        programu pod windows, nie przegladac dysku pod windows, nie modyfikowac partycji
        z linuksem pod windows,
        - uruchomic raz jeszcze linuksa z 1szej plyty cd, sprobowac naprawic partycje,
        - uruchomic jakakolwiek samobootujace distro z cd (knoppix) czy dyskietki i tam
        uzyc narzedzia fsck, aczkolwiek po tym co windows zrobilo z partycja dostaniesz
        pewnie blad (bad magic number on <nazwa urzadzenia>)
        po tym co napisales, to w jakis sposob pozbyles sie tej partycji, cos ja
        uszkodzilo, najprawdopodobniej gdy modyfikowales ja pod windows trafil ja szlak.
        tak sie nie robi, na przyszlosc pod linuksem kopiuj z windows na linuksa a
        odwrotnie to tylko w przypadku fat32 (z ntfs ostroznie, bo tez mozesz miec
        problemy).

poza tym, zakladasz watek na 2ch forach... mam coraz wieksze wrazenie, ze jestes
        gluchy na argumenty i probujesz potrollowac
        • miras75 Re: linux sie zawiesil, pomocy - do kell99 23.11.04, 20:47
          witaj,
          troche potne twoj post, by latwiej mi bylo odpowiedac.

> kolego, troche grzeczniej prosze.
          ***przepraszam, ale ja nikogo nie wyzywam od kretaczy, a wrecz odwrotnie. wiec
          kto tu do kogo o grzecznosci. majac jednak na wzgledzie ze nie to jest
          przedmiotem mojego problemu, przemilcze ta sprawe (bylo, minelo)

> to forum nie istnieje na zasadzie, ze ktos musi ci pomoc, tylko ktos poswieca
          swoj czas by tobie pomoc.
          ***i bardzo dziekuje, za poswiecenie czasu i udostepnienie swojej fachowej wiedzy

> kilka osob zwrocilo tobie uwage, ze:
          > - standadrowo dysk linuksa nie moze byc widoczny pod windows, bo windows nie
          > potrafi odczytac partycji ext,
          ***nie wiem co potrafi a co nie. napisalem co bylo i co jest, jakie objawy by
          latwiej mozna bylo to zdiagnozowac i rozwiazac problem.

> - nie napisales jak instalowales linuksa - inicjalizowales instalacje spod
          > windows czy bootowales z cdromu,
          ***fakt. wlazylem dysk z linuxem do cd romu i odpalilem komputer. potem wg.
          wskazan kreatora.

> - nie zdajesz sobie sprawy, ze przegladanie i modyfikowanie (np skanowanie
          jaki s programem - narzedziowym czy antywirusem), moga poslac tobie partycje do
          nieba,
          ***fakt, nie zdawalem sobie z tego sprawy. ale ja nic nie modyfikowalem w
          linuksie z poziomu windowsa. jedynie co to zobaczylem ze dysk z linuksem jest
          widoczny. nic wiecej.

> kopiowales dane z windows na linuksa (by posluchac muzyki) pod windows?
          ***nie kopiowalem zadnych danych z windowsa na linuksa!!! ani odwrotnie!!!.
          muzyke mialem na przenosnej pamieci usb, ktora otworzylem pod linuxem (bez
          problemu) i bezposrednio z niej odtwarzalem.

> do tego kilka osob podpowiedzialo co zrobic:
          > - reinstalowac (bootowac z cdromu), preformatowac dysk pod linuksem, nie z
          > programu pod windows, nie przegladac dysku pod windows, nie modyfikowac
          >partycj i z linuksem pod windows,
          ***nie chcialem przeformatowywac dysku linuxowego, to najprostsze co mozna
          zrobic ale kasujace zawarte w linuxie dane. co prawda nie mam tam niczego, ale
          jesli stalo by sie tak za jakis czas bylby to powazny problem dla mnie z
          odzyskaniem danych. poza tym program o ktorym pisalem robi to wszystko z poziomu
          dosa (cale formatowanie, podzial dysku, i wszystkie czynnosci wykonywane
          bezposrednio na partycjach)

> - uruchomic raz jeszcze linuksa z 1szej plyty cd, sprobowac naprawic partycje,
          ***jak sie naprawia partycje? jak to zrobic? podalem juz, ze nie jestem
          informatykiem.

> - uruchomic jakakolwiek samobootujace distro z cd (knoppix) czy dyskietki i
          >tam uzyc narzedzia fsck, aczkolwiek po tym co windows zrobilo z partycja
          dostaniesz pewnie blad (bad magic number on <nazwa urzadzenia>)
          ***mam tylko mandrake 10.1, czy tym to moge zrobic? i jak tak to w jaki sposob?
          a czy to z powodu windowsa sie stalo, czy czegos innego (mowie o "zniknieciu"
          zawartosci dysku) nie wiem.

> po tym co napisales, to w jakis sposob pozbyles sie tej partycji, cos ja
          > uszkodzilo, najprawdopodobniej gdy modyfikowales ja pod windows trafil ja
          >szlak. tak sie nie robi, na przyszlosc pod linuksem kopiuj z windows na linuksa
          a odwrotnie to tylko w przypadku fat32 (z ntfs ostroznie, bo tez mozesz miec
          > problemy).
          ***nic nie modyfikowalem pod windowsem!!!!!! tylko zobaczylem ze linux jest na
          plycie. nic wiecej. chyba ze to juz jest modyfikacja. i jeszce jedno. pod
          linuxem nie widzialem wcale dysku z windowsem. pokazywal tylko ze jest dysk c
          (windosowy) ale nie mozna bylo go otworzyc. myslalem ze to normalne. a pozbycie
          polegalo na tym za nastepnego dnia nie moglem odpalic linuxa. nic wiecej. nie
          znikna mi w trakcie pracy ani sie nie zawiesil. po prostu nastepnego dnia brak.

> poza tym, zakladasz watek na 2ch forach... mam coraz wieksze wrazenie, ze
          jestes gluchy na argumenty i probujesz potrollowac
          *** tak ale o tym samym temacie, dotyczacym komputerow i oprogramowania. nie
          uzywam jakis unikow z kilkoma nikami. zobacz na czestosc odwiedzania fora
          glownego i tego. to zdecydowanie mniej osob. a mnie zalezy jak juz mowilem na
          rozwiazaniu problemu. wiec takie umieszcenie watku zwieksza szanse na
          znalezienie pomocy. ja linuxa dopiero poznaje i sie go ucze.

pozdrawiam i przepraszam za zajecie twojego czasu. i jesli potrzebne ci jakies
          jeszcze informacje pytaj a sprawy pozamerytoryczne pozostawmy na inna okazje.
          zaraz zaczna sie odzywac rozne osoby, tylko po to by cos
          "naszczekac"(przepraszam za wyrazenie). a mi chodzi o to tylko by dowiedziec sie
          jak to naprawic, i czy jest taka mozliwosc.
          ps. co to znaczy potrollowac?
          pss.
          chcialbym uzyskac jesli to mozliwe konkretny sposob postepowania przy
          rozwiazaniu tego problemu.
          • kell99 Re: linux sie zawiesil, pomocy - do kell99 23.11.04, 20:59
            w tym momencie jedynym konkretnym wyjsciem dla ciebie bedzie:
            - zabootowanie komputera z plyty z mandrakiem,
            - reinstalacja systemu z wczesniejszym przeformatowaniem partycji dla linuksa
            (spod programu instalacyjnego),
            - jezeli sytuacja sie powtorzy (partycja sie uszkodzi) to bedzie znaczylo, ze
            masz albo uszkodzony dysk, albo nieswiadomie masz uruchomiony jakis program
            (antywirus, narzedziowy do sprawdzania dysku), ktory uszkadza dysk.

mozesz bawic sie w naprawde (pojawilo sie info bys uruchomil z plyty
            instalacyjnej i wybral opcje naprawy).
            • miras75 Re: linux sie zawiesil, pomocy - do kell99 23.11.04, 21:07
              dziekuje,
              czyli najpierw musze ponownie sformatowac ten dysk (czy tak?) a dopiero potem
              cala reszta.
              i pewnie tak zrobie, ale po formatowaniu strace wszystko to co jest na tym dysku
              linuxowym, prawda? mialem nadzieje ze jest jakis inny sposob na naprawienie
              problemu. tego problemu.
              jeszce raz dziekuje i pozdrawiam.
              • kell99 Re: linux sie zawiesil, pomocy - do kell99 23.11.04, 21:14
                nie nie nie;) musisz sformatowac TYLKO partycje z linuksem.
                btw, pamietasz moze czy to jest partycja logiczna (extended) czy fizyczna
                (primary). najlepiej gdyby byla to fizyczna partycja.
                tylko zapamietaj oznaczenie partycji, np pierwszy dysk twardy to hda z
                numerkiem, gdzie 1-4 to numery partycji fizycznych a 5+ to rozszerzonych. jezeli
                linuks to druga partycja na pierwszym dysku to jest to hda2 (a windows to
                najprodopodbiej hda1 - oczywiscie tego formatowac nie chcesz - moze sie to
                roznic u ciebie zaleznie od tego ile masz dyskow i partycji na kazdym z nich).
                • miras75 Re: linux sie zawiesil, pomocy - do kell99 23.11.04, 23:52
                  wiec tak, oto do czego doszedlem (na razie ;))
                  po wlaczeniu opcji rescue pokazal sie komunkat z pytaniem dokad chce wejsc.
                  poszedlem do opcji z botowaniem (pierwsza opcja od gory) i tam wyswietlo mi
                  komunikat o bledzie:
                  fatal: raid_setup: start ("/dev/hda)
                  po tym komunikacie po "kliknieciu nastepny:
                  program exited abnormaly
                  return code 1

to na razie tyle.
                  i co moge dalej zrobic?
                  jak uzupelnic ta linie(fatal:..)?
                  jak podkreslilem nie chce formatowac partycji z linuxem. jest to dla mnie
                  "swoiste cwiczenie". mam nadzieje ze nigdy sie nie przyda ,ale kto wie za jakis
                  czas...
                  acha linux jest na hda5 partycja logiczna ustawiona na rozszezonej, a windows
                  na hda1
                  dzieki za juz prosze o jeszcze.
                  :-)
                  • kell99 Re: linux sie zawiesil, pomocy - do kell99 24.11.04, 01:19
                    dziwne, twoje dyski dzialaja jako raid?
                    zdobodz dostep do linii koment i tam wpisz fsck /dev/hda5 (to nie jest najlepszy
                    pomysl trzymanie linuksa na dysku logicznym). mozesz poprobowac rozne ustawienia
                    fsck np -a by samoczynnie naprawial wiekszosc bledow

ps. nie sadze, by bylo warto, sprobowac mozesz
                    • miras75 Re: linux sie zawiesil, pomocy - do kell99 24.11.04, 11:36
                      dzieki za odpowiedz.
                      w jaki sposob moge zdobyc ten dostep. jakie komendy?
                      co to jest ze dyski dzialaja jako raid?
                      dzieki za cierpliwosc i dotychczasowe odpowiedzi.
                      pozdrawiam
                      • kell99 Re: linux sie zawiesil, pomocy - do kell99 24.11.04, 16:52
                        dostep do komend - musisz odpalic konsole, w jaki sposob zrobic to z plyty
                        instalacyjnej mdk10? - nie wiem (ale poradzisz sobie bootujac z knoppixa czy np
                        jednodyskietkowego linuksa). opis komend to tradycyjnie podrecznik, ale www dla
                        poczatkujacych.
                        z raid, to ustawiasz w biosie, ten program na ktorym sie wywala to imho jakis
                        konfigurator, ale akurat w tej kwesti tobie nie pomoge.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka