Dodaj do ulubionych

Fora komputerowe - zmiany.

24.11.04, 13:30
Witam :-)

Zostaną wprowadzone pewne zmiany w forach o tematyce komputerowej.

Wstępna propozycja (może ulec zmianom):

- po wciśnięciu linka na stronie głównej
forum.gazeta.pl/forum/0,0.html pojawi się układ analogiczny do tego:
forum.gazeta.pl/forum/0,46581,1540804.html?x=1281206

znajdą się tutaj fora publiczne (Internet, Wirusy itd.) i prywatne (Linux i
OS, SAP R/3 itd.). Forum Komputery przestanie być węzłem łączącym fora.

- dzisiejsze forum Komputery dzielimy na dwa odrębne:

1. typowy Helpdesk - tutaj pytania i odpowiedzi dotyczące problemów ze
sprzętem, oprogramowaniem itp.

2. dyskusje, opinie, komentarze - ogólnie tematyka informatyczno-
technologiczna : tu liczymy na dyskusje o systemach operacyjnych,
oprogramowaniu i branży, dochodzi jeszcze tematyka - media (radio, tv,
internet)

Obecny link f. Komputery będzie prowadził do Helpdesku. Zatem panowie - z
dyskusjami i kłótniami ;) przenosimy się najprawdopodobniej na inne forum.

Wątki niepasujące do koncepcji danego forum będą przerzucane :-)

Jak odnosicie się do tego pomysłu?
Szczególnie interesują nas Wasze propozycje na nazwy i opisy dla nowych
forów (punkt 1. i 2.).
Obserwuj wątek
    • kalinowski11 Re: Fora komputerowe - zmiany. 24.11.04, 13:40
      Wszyscy są przyzwyczajeni do starego "układu" . Moim zdaniem zmiany wprowadzą
      zbędne zamieszanie . Komu to przeszkadza ? Może lepiej poprawić jakość , bo
      przed sekundą gdy chciałem wysłać posta " system Cię wylogował" . Pozdrawiam .
    • Gość: Cornolio Re: Fora komputerowe - zmiany. IP: *.ch.pwr.wroc.pl 24.11.04, 13:47
      Dołożycie sobie tylko pracy. Bo będziecie musieli bez przerwy przerzucać wątki
      do "odpowiednich" for. Myślę, żę to się nie sprawdzi. Dlaczego? Proponuję wejść
      na forum "Telewizja" i zobaczyć co się tam dzieje. Ludzie piszą o wszystkim,
      np. większość miejsca zajmują tematy o Reality shows. Jest odrębne
      forum "Reality shows" ale ludzie i tak wolą "Telewizję". Co prawda
      forum "Telewizja" wydaje się być forum niemoderowanym, ale mimo wszystko ludzie
      mają swoje preferencje, które ciężko będzie zmienić.
      Pozdrawiam. Hejas
      • eressea Re: Fora komputerowe - zmiany. 24.11.04, 13:52
        Juz coś jest
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48
      • Gość: Cornolio Re: Fora komputerowe - zmiany. IP: *.ch.pwr.wroc.pl 24.11.04, 14:01
        Aha. Co do ew. nazw - A może zrobić następujące podfora?:
        1. Hardware - Sprzęt i problemy sprzętowe + dyskusje na temat: Jaki komputer
        sobie złożyć, jaki procesor, etc.
        2. Systemy operacyjne - instrukcje, problemy, dyskusje.
        3. Software - cała reszta oprogramowania
        4. Gry
        • user0001 Re: Fora komputerowe - zmiany. 24.11.04, 14:07
          To nie wyjdzie, dla zwykłego użyszkodnika różnica między systemem operacyjnym, a
          oprogramowaniem nie istnieje.

Profesjonalistom też może sprawiać problem stwierdzenie, czy IE to już
          oprogramowanie czy jeszcze część tak zwanego systemu operacyjnego.
      • Gość: piecyk gazowy Re: Fora komputerowe - zmiany. IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 24.11.04, 14:25
        Zgadzam się z Cornolio. Inny przykład. Na forum Białystok są podfora:
        - Białostocki Hyde Park,
        - Komunikacja i inwestycje,
        - Kto nami rządzi?
        - Sport w Białymstoku.

Podfora te pełnią de facto funkcję jakiejś mutacji Oślej ławki. Nikt tam nie
        pisze i nie zakłada nowych wątków. Wątki po przeniesieniu na "właściwe" forum
        umierają.
        • Gość: mały Re: Fora komputerowe - zmiany. IP: *.aster.pl 24.11.04, 15:12
          zgadzam się z piecykiem gazowym i Cornolio
          • kalinowski11 Re: Fora komputerowe - zmiany. 24.11.04, 15:33
            Mam pomysł ... prosty i wygodny . Zamiast kombinować może by tak na każdym z
            forów komputerowo - sprzętowo - internetowych :) umieścić taką ramkę "szybkiego
            dojścia" jak na forum komputery . Myślę , że to bardzo fajne rozwiązanie które
            by znacznie przyśpieszyło poruszanie się po forach .
          • eressea Re: Fora komputerowe - zmiany. 24.11.04, 15:39
            > Wszyscy są przyzwyczajeni do starego "układu" . Moim zdaniem zmiany wprowadzą
            > zbędne zamieszanie . Komu to przeszkadza ? Może lepiej poprawić jakość , bo
            > przed sekundą gdy chciałem wysłać posta " system Cię wylogował" .

Cóż, z przyzwyczajeniem prawda, jednak forum powinno się także rozwijac a to
            oznacza niestety zmiany.

Co do jakości, hmmm, robimy zrzutkę na nowy serwer ;-)
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=17950200

>To nie wyjdzie, dla zwykłego użyszkodnika różnica między systemem operacyjnym,
            a oprogramowaniem nie istnieje.

> Profesjonalistom też może sprawiać problem stwierdzenie, czy IE to już
            oprogramowanie czy jeszcze część tak zwanego systemu operacyjnego

Chyba się nie zrozumieliśmy. Na jednym forum problemy i pytania (nie działa mi
            windows, strona stratowa, jaki mam kupic komputer itp.), na drugim dyskusje -
            moga byc o OS-ach, przeglądarkach, oprogramowaniu - ogólnie wszystkim co wiąze
            się z informatyką, mediami, technologią. To takie wstępne założenie. Nic
            jeszcze nie jest ustalone ostatecznie.

> Dołożycie sobie tylko pracy. Bo będziecie musieli bez przerwy przerzucać
            > wątki do "odpowiednich" for

No na początku pewnie się tego nie uniknie :/

> Podfora te pełnią de facto funkcję jakiejś mutacji Oślej ławki. Nikt tam nie
            > pisze i nie zakłada nowych wątków. Wątki po przeniesieniu na "właściwe" forum
            > umierają

To nie będą pofora. Kazde forum bedzie istniało osobno, nie będzie między nimi
            węzła.
            Zobaczymy, jak bedzie w praniu ;-) trochę optymizmu!

Za wszystkie uwagi dziękujemy. Proszę o kolejne :-D
        • tebe Re: Fora komputerowe - zmiany. 24.11.04, 15:31
          Witam
          Właśnie tego co jest na Białymstoku i TV chcemy uniknąć. Dzieje się tam tak dlatego, że trzeba jeszcze raz kliknąć by dojść do właściwego podforum
          a np. na Białymstoku człowiek się pojawia bo wcześniej wszedł na stronę miasta.

Istota zmiany jest taka, że do Komputera NIE będzie bliżej niż do Internetu
          (tak jak dziś jest, bo to węzła). Trzeba będzie świadomie wybrać.

Chcemy promować forum komputerowe z dyskusjami o systemach operacyjnych
          informatyce itp, równocześnie zostawiając możliwość wymiany informacji
          o kłopotach z komputerami i programami. Teraz ciekawe dyskusje są przez nie
          spychane na dalsze strony i ktoś, kto przychodzi tu pierwszy raz po prostu
          myśli że ich nie ma (rzadko kto klika na drugą stonę).

To chyba konsekwencja tego, co proponowaliście, gdy chcieliście opisu, który
          zmniejszyłby ilość powtarzających się pytań.
          Mam nadzieję, że wątek z faq to trochę uporządkował, to były dalszy krok.
          Poza tym płaska struktura tchnie więcej życia w fora prywatne.

Pozdrawiam
          • kalinowski11 Re: Fora komputerowe - zmiany. 24.11.04, 15:36
            Skoro decyzje już zapadły , to po co ta komedia z pytaniem nas o zdanie ?
            • tebe Re: Fora komputerowe - zmiany. 24.11.04, 15:44
              Zapadła tylko decyzja co do płaskiego układu - wszędzie tak robimy, bo lepiej
              pokazuje prywatne i wybór jaki jest. Poza tym możemy wszystko zostawić tak
              jak jest. Powoli będzie przychodzić tu coraz więcej świeżych osób, które nie
              wiedzą jak coś zainstalować i żadnej dyskusji nie będzie.
              Wolałbym jednak, żebyś rozwinęli te fora :-)
          • tebe PS 24.11.04, 15:38
            Największy problem dotyczy tego jak nazwać nowe forum na te dyskusje typu
            Windows czy Linux, zachowania Mictosoftu itp. Może Komputery - dyskusje a
            obecne: Problemy i rozwiązania.
            Plus na liście będą widoczne opisy.
    • mika_p Re: Fora komputerowe - zmiany. 24.11.04, 16:31
      eressea napisała:

>
      > Obecny link f. Komputery będzie prowadził do Helpdesku. Zatem panowie - z
      > dyskusjami i kłótniami ;) przenosimy się najprawdopodobniej na inne forum.
      >

Rozumiem, że panie moga pisać gdzie chcą ? ;-))

>
      > Wątki niepasujące do koncepcji danego forum będą przerzucane :-)

A jak dyskusja technologiczno-filozoficzna rozwinie się w wątku helpdeskowym,
      to kryterium będzie początek czy koniec wątku ?

> Jak odnosicie się do tego pomysłu?

Ja nie lubię płaskich forów. Jedynie eDziecko akceptuję w tym kształcie, bo
      zawsze takie było. Ale ja jestem konserwatywna jak beton partyjny :)

Gdzieś tam niżej napisałaś, że na początku będzie dużo przenoszenia, a potem
      naród przywyknie - otoż nie przywyknie i tak czy siak będzie pisał tam, gdzie
      jest największy ruch, albo gdzie mu się kliknie. Naród też konserwatywny jest.

Proponowane opisy:
      Helpdesk - "Masz problem, napisz do nos"
      Dyskusyjne - "Podyskutujmy o informatyce"
      • kell99 Re: Fora komputerowe - zmiany. 24.11.04, 17:30
        eh, pomysl jest durny, by zamieniac forum o komputerach na forum pomocy
        komputerowym sierotom (forum luserow;). to juz nie mozna rozmawiac o komputerach
        i informatyce, tylko TRZEBA pomagac.. durne to, bo przy okazji jakiegos watku
        czestwo wyskakuja ciekawe dyskusje o danym problemie czy programie, a tutaj
        oczekujecie, ze bedzie: otworz aaa, kliknj na ikonke b i zaznacz c. to wyjatkowo
        glupie. z wielu watkow mozna wyniesc mase interesujacych informacji i gotowych
        rozwiazan, a osoby ktore potrzebuja "POMOCYYY!!!!" nie sa w stanie sprawdzic 10
        ostatnich linkow czy ktos nie poruszal juz tego problemu (komu na dluzsza mete
        bedzie chcialo tlumaczyc sie po raz 10ty to samo - jaki lcd, czy laptop a jest
        lepszy od laptopa b i podobne bzdury)
        ale coz, widac gazeta zamiast promowac odpowiedni standard rzuca sie na tepe
        masy tak jak to jest np na onetcie, to ja sie zastanowie na jakie inne forum sie
        przeniesc, bo taka forma mi za nic nie odpowiada
      • eressea Re: Fora komputerowe - zmiany. 25.11.04, 12:59
        mika_p napisała:

> Rozumiem, że panie moga pisać gdzie chcą ? ;-))

Oczywiście miało być - panie i panowie ;-)))

> A jak dyskusja technologiczno-filozoficzna rozwinie się w wątku helpdeskowym,
        > to kryterium będzie początek czy koniec wątku ?

Liczy się początek wątku.
    • Gość: Reader Dla mnie ok. IP: *.ericsson.net 24.11.04, 16:34
      Podoba mi sie idea oddzielenia helpdesku od
      dywagacji: Komputery - Helpdesk, Komputery - Dywagacje.

Tylko nie robcie zbyt duzo "sub-forow"...bo nie bedzie sie chcialo klikac :-)

• tebe Re: Dla mnie ok. 24.11.04, 16:38
        Założyliśmy jedno na opinie, bo mamy tu pewien kłopot techniczny.
        Kolejne to mogą być dyskusje, następnych nie zamierzamy...
        pzdr.
        • Gość: ass Re: Dla mnie ok. IP: *.dip.t-dialin.net 24.11.04, 16:57
          Nie robcie zmian bo zwykly "potrzebujacy" zagubi sie ,
          bedzie tylko balagan.
          Ludzie szukajacy porady zagubia sie w tym gaszczu.
          Moze to poprawi wam "Gazeta" prace ale nie czytelnikom
          a to wlasnie do nich jest adresowane.
          Zmiencie grafike ale nie styl.
          Ci co czesto korzystaja to zaakceptuja ale co ta zmiana to utrudnienie.
          Zmiany sa dobre jesli ulatwiaja a nie utrudniaja.
          Mowie to w imieniu zwyklego czytelnika.
        • user0001 Schowajcie to forum z opiniami, głęboko!!! 24.11.04, 17:44
          Forum z komentarzami do artykułów możecie sobie wsadzić głęboko w ....

Gdy nie można przeczytać komentowanego artykułu, próba napisania czegokolwiek w
          wątku jest zwykłym trolowaniem.

Jeśli się upieracie przy formule komentarzy, gdzie nie ma dostępu do artykułu,
          to konieczne będzie wklejanie pełnej treści artykuł do wątku (tak jak się to
          robi w slashdocie gdy istnieje grożba DoS źródła).
          • tebe Re: Schowajcie to forum z opiniami, głęboko!!! 24.11.04, 18:28
            Nie widzisz tam linku do artykułu?
            Jeśli to takie złe, to chyba zrobiliśmy dobrze, bo wcześniej te komentarze
            wpadały m.in. tu.
            • user0001 Re: Schowajcie to forum z opiniami, głęboko!!! 24.11.04, 19:16
              Klikam link i wcale artykułu nie widzę.
      • kell99 Re: Dla mnie ok. 24.11.04, 16:49
        "helpdesk"? to bedzie super forum, po raz 3ci kazdego dnia bedzie "skad
        sciagnac" i "POMOZCIEEE" ;) zeby mozna bylo jeszcze samemu dopasowac strone
        (wywalic je z pola widzenia) to byloby super;)
        btw. co do logowania, to nie daloby sie zrobic ciacha ktore zyloby przez dluzszy
        czas (kilka tygodni), tak by za kazdym razem nie bylo potrzeby logowania. skoro
        na forum nie ma ssl to nie ma chyba problemu by tak zrobic (a wiele osob by tak
        sie nie przeciwstawialo przymusowemu logowaniu)
    • Gość: Grzegorz Re: Fora komputerowe - zmiany. IP: *.phil.east.verizon.net 24.11.04, 18:01
      Moim skromnym zdaniem podstawowa sprawa powinno byc logowania sie na to forum.
      Tak jak to jest stosowane na innych tego typu forach. Mozna sobie poczytac wpisy
      ale chcac przylaczyc sie do dyskusji musisz sie zalogowac.
      Unikniemy wtedy roznego rodzaju "dziwakow" a i kultura sie zwiekszy .
      Sam podzial mysle ze jest dobrym pomyslem .
      Tylko dziwi mnie reakcja pewnych uczestnikow tego forum na temat pomocy innym .
      Przeciez jezeli ktos nie chce to nie pomaga ,a tych co maja mniejsza wiedze na
      temat komputerow nie powinno nazywac sie luzerami czy sierotami bo byc moze te
      "sieroty"moga byc dobre w innych tematach.
      Pozdrawiam Grzegorz
      • Gość: Cornolio Re: Fora komputerowe - zmiany. IP: *.provider.pl / *.provider.pl 24.11.04, 18:23
        "Moim skromnym zdaniem podstawowa sprawa powinno byc logowania sie na to forum.
        Tak jak to jest stosowane na innych tego typu forach. Mozna sobie poczytac wpis
        ale chcac przylaczyc sie do dyskusji musisz sie zalogowac."

Kiedyś podobny system funkcjonował na forum "Polityki" i spowodował powstanie
        swoistego kółka wzajemnej adoracji. Z tego co się orientuję (dawno nie
        śledziłem tego forum) to zrezygnowali z konieczności logowania.

"Unikniemy wtedy roznego rodzaju "dziwakow" a i kultura sie zwiekszy."

Może i faktycznie kulura się zwiększy. Chociaż też nie jestem do końca
        przekonany, bo zanim zalogulesz się na forum, to cię prędziej szlag jasny
        trafi, a jak cię nie trafi to będziesz tak wnerwiony, że na wejściu zaczniesz
        od epitetów.
    • Gość: Cornolio I jeszcze coś ! IP: *.provider.pl / *.provider.pl 24.11.04, 18:07
      Najciekawsze dyskusje z reguły mają miejsce przy okazji jakiegoś konkretnego
      tematu (np. "p2p czyli jak sie nie dac zlapac?:))"). Jeśli ktoś sobie wyobraża
      że stworzy podforum "Dyskusje" i te dyskusje się same "rozkręcą" to chyba jest
      w błędzie.
      • tebe Re: I jeszcze coś ! 24.11.04, 18:25
        :-)
        Zastanów się. Gdzieś w 2000 roku, tu nie było nic. Gdybyśmy takie podejście
        przyjęli, nie byłoby dziś 17 mln postów.

p2p czyli jak się nie dać umrze gdy spadnie na 2 strone
        na forum, gdzie nie ma pytań o instalację/deinstalację trudniej się dostać na
        drugą stronę, że się powtórzę

Czy macie jakieś popozycje nazwy? (dziękuje za wszystkie, które już są).

Pozdrawiam
        • kell99 Re: I jeszcze coś ! 24.11.04, 18:32
          to zrobcie forum dla poczatkujacych, bez logowania i niech tam ludzie wypisuja
          problemy z komputerami. bo w taki sposob krzydzicie osoby, ktore na forum
          przychodza od dluzszego czasu i jezeli zepchniecie nasze watki na 2gi plan, to
          nie bedzie sensu tutaj przychodzic (i pomagac przy okazji)...
          • tebe Re: I jeszcze coś ! 24.11.04, 18:38
            Jeśli zrobimy nowe forum dla nich to trzeba będzie tam przenieść wszystkie
            odpowiedzi i przerobić cały wątek faq, bo zawiera linki.

Chcemy zrobić forum na dyskusje, ale tak, żeby wam było wygodnie. To propozycja.

Mam wrażenie, że już cała moja argumentacja tu jest więc milknę i ew. potem
            dam znać co zrobimy (oczywiście uwzględniając wynik dyskusji).

Pozdrawiam
            • kell99 Re: I jeszcze coś ! 24.11.04, 18:42
              tylko po co? docelowa grupa i tak nie bedzie czytac ani faq ani poprzednich
              watkow. oni beda oczekiwac odpowiedzi poswiecajac na to minimum wysilku;)
              • m.gregor Re: I jeszcze coś ! 24.11.04, 20:14
                Czyli nic nowego...
            • mika_p Re: I jeszcze coś ! 24.11.04, 21:04
              tebe napisał:

> Jeśli zrobimy nowe forum dla nich to trzeba będzie tam przenieść wszystkie
              > odpowiedzi i przerobić cały wątek faq, bo zawiera linki.
              >
              Wcale że nie, Tebe. Przecież forum na jakimś tam głebokim poziomie to numerki,
              a nie nazwy. Wystarczy obecne przemianować z wierzchu, a potem przy pomocy
              moderatorów i pospolitego ruszenia wydłubac co ciekawsze wątki i przenieść na
              te dla zaawansowanych. Czy ja źle rozumuję ?
          • Gość: ass Re: I jeszcze coś ! IP: *.dip.t-dialin.net 24.11.04, 18:40
            To jest pomysl.
            • Gość: ass Re: I jeszcze coś ! IP: *.dip.t-dialin.net 24.11.04, 18:52
              A tak ogolnie, to ktos chce sobie utrudnic prace.
              I prosze tu nie mowic ze to bedzie ulatwienie dla odbiorcow.
              • Gość: leniwy propozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 20:37
                Adminie Tebe moze na poczatek naprawcie to co jest zwalone (np.znikajace posty),
                jak nie potraficie to dajcie ogloszenie w Gazecie :) - szukamy fachowca. Pozniej
                robcie zmaiany.
    • Gość: Artur Jak cos dobrze dziala to nie ruszac IP: *.ss.shawcable.net 25.11.04, 06:27
      Ktos chce sie wykazac?
      A moze zostawic jak jest. Czy to za proste dla niektoryc
    • Gość: Jerry Re: Fora komputerowe - zmiany. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 10:40
      Boje sie, ze jak dojdzie do tego logowanie, to bedzie masakra...
      • eressea Re: Fora komputerowe - zmiany. 25.11.04, 13:21
        >Moim skromnym zdaniem podstawowa sprawa powinno byc logowania sie na to forum.
        Tak jak to jest stosowane na innych tego typu forach. Mozna sobie poczytac wpisy
        ale chcac przylaczyc sie do dyskusji musisz sie zalogowac.
        Unikniemy wtedy roznego rodzaju "dziwakow" a i kultura sie zwiekszy

Obowiązkowe logowanie na forum najprawdopodobniej zostanie w przyszłości
        wprowadzone.

>eh, pomysl jest durny, by zamieniac forum o komputerach na forum pomocy
        komputerowym sierotom (forum luserow;). to juz nie mozna rozmawiac o komputerach
        i informatyce, tylko TRZEBA pomagac

Załozenie jest by z obecnego forum powstały dwa. Na tym drugim bez zadnych
        problemów będzie mozna rozmawiać o informatyce.
        Wreszcie nie będziesz musiał patrzeć na wątki typu - POMOCYYYYY ;)

> Nie robcie zmian bo zwykly "potrzebujacy" zagubi sie

Zwykły potrzebujacy skorzysta z tego forum, natomiast Ci którzy już nieco
        lepiej orientują się na forum mogą prowadzić dyskusje na osobnym - specjalnie
        do tego celu przeznaczonym.

> to zrobcie forum dla poczatkujacych, bez logowania i niech tam ludzie wypisuja
        problemy z komputerami. bo w taki sposob krzydzicie osoby, ktore na forum
        przychodza od dluzszego czasu i jezeli zepchniecie nasze watki na 2gi plan, to
        nie bedzie sensu tutaj przychodzic (i pomagac przy okazji)...

Przecież własnie chcemy przerobić to forum na takie dla początkujących. Wątki
        dyskusyjne nie zostana wcale zepchnięte na drugi plan - będzie wygodniej:
        osobne forum, mniej bałaganu. To ułatwi nam dostęp do ciekawych wątków, zostaną
        one zebrane w jednym miejscu i nie będą się walać między postami typu - nie
        działa myszka, komputer się resetuje itp.

Tez mam wątpliwości co do tych zmian, szczególnie obawiam się, że wątki
        zakładane przez Was (osoby będące stałymi uczestnikami forum) moga zostać
        przytłoczone przez te będące komentarzami do aktykułów...
        • tatianeczka Re: Fora komputerowe - zmiany. 25.11.04, 15:27
          Wielu 'dziwakow' tego forum sie juz loguje.
        • tebe Re: Fora komputerowe - zmiany. 25.11.04, 16:43
          Komentarze do artykułów nie są problemem - niech są tam gdzie są.
          Możemy zrobić ekstra "czyste" forum na dyskusje.
          • kell99 Re: Fora komputerowe - zmiany. 25.11.04, 16:50
            dlaczego chcecie uszczesliwiac wszystkich na sile, skoro wiekszosc osob uwaza,
            ze tak jak jest ok. nowe PODforum dla poczatkujacych i ok, jakos ludzie sobie
            radza z dotychczasowym podzialem.
            chyba, ze probujesz usprawiedliwic jakis odgorny nakaz, splycenie tresci i
            zachecenie ludzi, ktorzy reklam nie beda potrafili poblokowac/beda na nie klikac;)
    • prawdziwy.tebe Re: Fora komputerowe - zmiany. 30.11.04, 20:15

jesli chodzi o zmiany, to przede wszystkim, trzeba wywalic z tego forum szarego
      kapo.

reszta zmian jest mniej istotna. ale jesli trzeba forum rozbic na helpdesk i
      opinie (ja bym je nazwal 'swietlista katedra prawdziwego tebe wsrod mrocznych
      nor linuksoszamanow'), to niech to rozbicie bedzie dynamiczne (podobnie teraz
      mozna wyrzucic watki bedace komentarzami do artukulow).
    • prawdziwy.tebe ja proponuje: 01.12.04, 13:23

zeby link "helpdesk" prowadzil do google, wtedy down99 i reszta bedzie z
      pewnoscia zadowolona i nie bedzie musiala wysilac swoich zmutowanych kopytek
      do wstukiwania tego linku recznie do kazdego postu, ktoremu odpowiadaja.
      • Gość: Reader Podawanie IP: 212.247.232.* 01.12.04, 14:12
        googla nie jest wynikiem lenistwa lecz checi zmuszenia niektorych do pracy.

Wbrew obiegowym opiniom spotkanie z informacjami, proba ich przetrawienia nie
        wywoluje nudnosci oraz nie szkodzi szarym komorkom. Wrecz przeciwnie, pobudza
        krazenie i zwieksza aktywnosc elektryczna i biochemiczna masy wypelniajacej
        czaszke :-)

Samodzielne rozwiazanie problemu daje nie tylko wielka satysfakcje ale rowniez
        wzbogaca wiedze i daje nowe umiejetnosci. Nie do wszystkiego mozna stworzyc
        kreatory prowadzace za reke nieswiadomego uzytkownika wspolczesnych cudow
        techniki...choby nie wiem jak sie starali ludzie z Redmond ;-)

• prawdziwy.tebe Re: Podawanie 01.12.04, 22:20

> googla nie jest wynikiem lenistwa lecz checi zmuszenia niektorych do pracy.

jak sie tak martwisz o pracowitosc innych ludzi, to nie powinienes w zaden
          sposob im pracy ulatwiac. innymi slowy, podajac im google sam sobie przeczysz.

po drugie, jest li tylko techniczna roznica, czy osobka sie wysili pytajac na
          forum, czy tez szukajac odpowiedzi przez google.
          • Gość: Reader A korzystasz IP: 212.247.232.* 02.12.04, 03:54
            Ty czasem z google'a? Nie szyscy wiedza co wpisac nad Search'em by znalezc
            wlasciwa odpowiedz. Poza tym majac po przyczytaniu 10 linkow cos niecos zostaje
            w lepetynie, w kazdym razie o ludzi wyposazonych z podstawowy zestaw szarych
            komorek.

Nie wiem w czym tkwi Twoj problem oraz wniosek o "przeczeniu"?

Martwi Cie moja chec pomocy innym wyrazona m.in. zacheta do przeszukania zasobow
            internetu przy pomocy googla?

Poza tym pytanie na forum i na google to nie techniczna roznica. Oczekiwania na
            forum sa wieksze, glownie na gotowce dzialan, prowadzenie za raczke itd. W
            googlu trzeba aktywnie szukac odpowiedzi samemu odsiewajac ziarno od plew (w tym
            akturat forum jest podobne - trzeba odfiltrowac bzdurne posty od wartosciowych -
            wiesz cos o tym, prawda?) i rozwiazywac problem skladajac czasmi kilka zrodel
            "do kupy"...
            ;-)
            • prawdziwy.tebe Re: A korzystasz 02.12.04, 20:38
              Gość portalu: Reader napisał(a):

> Ty czasem z google'a? Nie szyscy wiedza co wpisac nad Search'em by znalezc
              > wlasciwa odpowiedz.

bingo. nie wystarczy wiec warknac "kliknij na google", trezba tez czasem pomoc
              bardziej. wam zapalu wystarcza zazwyczaj na to pierwsze warkniecie. nie mowiac
              o tonie wypowiedzi sugerujacym ze robicie wielka laske.

> Poza tym majac po przyczytaniu 10 linkow cos niecos zostaje w lepetynie, w
              > kazdym razie o ludzi wyposazonych z podstawowy zestaw szarych komorek.

nie wierze, ze jak w pierwszym linku znajdziesz odpowiedz na pytanie, to zawsze
              czytasz 9 kolejnych. no chyba, ze problem byl teoretyczny i rozwiazywales go
              dla sportu. albo dla kogos. zreszta 10 linkow, czy 10 postow - nie ma roznicy
              jakosciowej.

> Nie wiem w czym tkwi Twoj problem oraz wniosek o "przeczeniu"?

ty nie rozumiesz mojego w miare prostego toku rozumowania, wiec ty masz
              problem, a nie ja. chyba oczywiste, ze dajac link do google odwaliles czesc
              pracy za kogos. jednoczesnie jednak mowisz, ze nie powinno sie ludziom
              ulatwiasz prace. sprzecznosc oczywista.

> Martwi Cie moja chec pomocy innym wyrazona m.in. zacheta do przeszukania
              > zasobow internetu przy pomocy googla?

skad ten pomysl ze mnie cos wzrusza? ja tylko skromnie zwracam uwage na
              fakt, ze niektorzy nie potrafia czytac pytan ze zrozumieniem i lecza tu swoje
              kompleksy. down99 jest doskonalym przykladem. ale nie jedynym.

> Poza tym pytanie na forum i na google to nie techniczna roznica. Oczekiwania
              > na forum sa wieksze, glownie na gotowce dzialan, prowadzenie za raczke itd. W
              > googlu trzeba aktywnie szukac odpowiedzi samemu odsiewajac ziarno od plew (w
              > tym akturat forum jest podobne - trzeba odfiltrowac bzdurne posty od
              > wartosciowych - wiesz cos o tym, prawda?) i rozwiazywac problem skladajac
              > czasmi kilka zrodel "do kupy"...
              > ;-)

ok, tyle ze odpowiedzi na niekrore pytania latwiej uzyskac poprzez forum, a nie
              google (np pytanie o laptop, dvd i kodeki), natomiast googlowcy bez mrugniecia
              okiem kopiuja tem sam tekst: ...google...
              • Gość: Reader Raz, dwa IP: 212.247.232.* 03.12.04, 04:35
                > o tonie wypowiedzi sugerujacym ze robicie wielka laske.

ja nikomu lasek nie robie ;-)

>
                > ty nie rozumiesz mojego w miare prostego toku rozumowania, wiec ty masz
                > problem, a nie ja. chyba oczywiste, ze dajac link do google odwaliles czesc
                > pracy za kogos. jednoczesnie jednak mowisz, ze nie powinno sie ludziom
                > ulatwiasz prace. sprzecznosc oczywista.

mowie, ze powinno sie ich zmusic do samodzielnej pracy. Google to wedka, rybe
                niech zlowia sami, a jak zglodnieja po kilku godzinna bezowocnych lowow, to
                wtedy moga/powinni pytac, wzbogacajac swe pierwotne pytanie w to co zostalo ew.
                wyszukane w sieci. proste.

> ok, tyle ze odpowiedzi na niekrore pytania latwiej uzyskac poprzez forum, a nie
                > google (np pytanie o laptop, dvd i kodeki), natomiast googlowcy bez mrugniecia
                > okiem kopiuja tem sam tekst: ...google...

Nie no. Stary. Pytanie o dvd i kodeki? Nawet po polsku mozna wpisac w google:
                "jakie kodeki do dvd" i ma sie wynik po kilku sekundach, nie czekajac na
                odpowiedzi z forum. Co innego gdy wyjasnienie bledu przy odtwarzaniu (np.
                general protection fault) jest utrudnione niewiedza, wtedy mozna pytac smialo....

• kell99 Re: Raz, dwa 03.12.04, 05:13
                  ale zesmy sobie trolla wychodowali. podobno taki okaz to skarb na ciezkie czasy;)
              • gray Re: A korzystasz 03.12.04, 08:58

ale o czym ty w ogóle mówisz? przecież twoje próby pomocy innym można policzyć
                na palcach. to ogólnie u ciebie normalne, że piszesz o czymś czego nigdy nie
                robiłeś a teraz tylko rozszerzyłeś działalność :D
      • gray Re: ja proponuje: 01.12.04, 14:17

a nie będzie ci wtedy nudno? przecież obecnie jedynym twoim zajęciem jest
        odpowiadanie na pytania i rozwiązywanie problemów innych użytkowników... :P
    • da.killa Re: Fora komputerowe - zmiany. 01.12.04, 18:00
      Nie wiem czyn takie podziały coś dadzą, skoro wystarczy popratrzeć na forum
      "Internet", żeby zobaczyć, że sporo ludzi nie radzi sobie z wyborem
      odpowiedniego forum dla swojego pytania.

da.killa
      • eressea Re: Fora komputerowe - zmiany. 01.12.04, 21:20
        da.killa napisał:

> Nie wiem czyn takie podziały coś dadzą, skoro wystarczy popratrzeć na forum
        > "Internet", żeby zobaczyć, że sporo ludzi nie radzi sobie z wyborem
        > odpowiedniego forum dla swojego pytania.

W naszym przypadku mozliwe jest przerzucanie watkow z jednego forum na drugie.
        • Gość: kiki Re: Fora komputerowe - zmiany. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 22:23
          hccecie zmian - dobrze ale na bardziej logiczne wtedy i problemow bedzie mniej -
          jestem za ...ale czy forum pomocowe musi sie tak nazywac ? czy nie lepiej po
          prostu POMOC- KOMPUTERY np. nie zrobcie tak jak gazeta ze swoim "duzym
          formatem " magazyn to byl magazyn i kazdy wiedzial a co to jest duzy format ? a
          co to jest ten HELPDESKA ?
    • Gość: Beny Zrobcie z FAQ nowe forum oraz IP: .1.* / 195.127.197.* 03.12.04, 09:30
      Ja tu glownie cwicze jezyk polski, ale imho forum komputery powinno byc wezlem
      laczacym fora tematyki komuterowej. Jesli ktos szuka specjalistycznej wiedzy sam
      ja sobie znajdzie na wyspecjalizowanych forach gdzies w sieci lub dotrze do news'ow.

Przerzucanie watkow nic nie da po autorzy ich nie beda znajdowac. Poza tym nie
      zapominajcie o najwaznieszym, osoby ktore cos wiedza i pomagaja innym dysponuja
      ograniczonym czasem. Jesli "kazecie" im sledzic iles dodatkowych forumow to byc
      moze sobie odpuszcza, pozostawiajac sobie tylko "mile" dyskusje. Teraz pomagaja
      bo im watki wymagajace pomocy same wpadaja w oczy.

Prowadzilem kiedys portal i pozostawilem go jego wlasnemu zyciu, bowiem sponsor
      wymagal zakladania co raz nowego pod-forum dla kazdej idiotycznej psedonowej
      idei. Wiem takze ze zrazilo to paru wartosciowych ludzi, a nowi uczesnicy gubia
      sie w gaszczu wyboru.

Moglibyscie zrobic to tak:
      Niech forum komputery bedzie wciaz dalej, dodajcie na gorze forum
      komputery-pomoc i zobaczymy co sie stanie. Napewno dobrym pomyslem byloby
      przerobienie istniejacego watku FAQ na supermoderowane osobne forum koniecznie z
      mozliwoscia umieszczania obrazkow i byc moze z kilkoma tagami html'a oraz
      mozliwoscia reedycji umiesczonego postu. Na takim forum mogliby chetni
      umieszczac swoje "artykuly" - a zainteresowani szukac pomocy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka