Dodaj do ulubionych

Młyn białołeka

12.08.06, 07:33
W którym miejscu sa zakałdy zbozowe na Białołece?
Obserwuj wątek
    • chaladia Re: Młyn białołeka 12.08.06, 07:52
      Za Giełdą samochodową, jadąc od Modlińśkiej. Łatwo znajdziesz, bo młyn
      wyposażony został kiedyś w estakadę nad Płochocińską i patent do nasypywania
      zboża na barki. Nic z tego nie wyszło, ale estakada pozostała.
      • claneoir Re: Młyn białołeka 12.08.06, 07:58
        dzięki:)
        • sloggi Re: Młyn białołeka 12.08.06, 12:51
          Jadąc 104 lub 705 jest przystanek o nazwie Zakłady Zbożowe. Kiedyś produkowano
          tam mąkę Białołęcką, dziś jest to oddział młynów w Szymanowie, robią głównie
          mąkę tortową.
          • claneoir Re: Młyn białołeka 15.08.06, 11:32
            Sloggi jestes niekompetentny, mąka tortowa typ 450 jest mąka wyciagowa
            niskoglutenowa zaliczana razem z kaszą manna i mąka krupczatka do galanteri
            mącznej. Uzyskiwana jest podczas połwysokiego pzremiału pszenicy z pasazy 1 i 2
            rozczynu lub poczatkowych pasazy wymiałowych; wyciag tej mąki wacha się w
            okolicach 2-4% masy przemiałowej.

Tomasz.

PS, Młyn Białołeka jest zamknietyi nie prowadzi juz przemiału, cala produkcja
            gupy "Polskie Młyny" odbywa sie w Szymanowie.(gdzie kiedys proponowano mi pracę:P)
            • sloggi Re: Młyn białołeka 15.08.06, 16:50
              No widzisz jaki jesteś mądry, wiedziałem, że złapiesz się na przynętę.
              ps. szkoda zakłado - ciekawe co się z nimi stanie.
              • Gość: claneoir Re: Młyn białołeka IP: *.nat.student.pw.edu.pl 15.08.06, 19:10
                szkoda to jest jak krowa w zboze wejdzie.....

TA

• chaladia Re: Młyn białołeka 15.08.06, 20:23
                sloggi napisał:

> ps. szkoda zakłado - ciekawe co się z nimi stanie.

Są tam silosy - zapewne jeszcze pełne ziarna (pamiętam, ile ciężko
                przeładowanych samochodów stało w ub. roku przed młynem - przejechać się nie
                dało). Przyda się ten zapas na obecnu "chudy" rok...
                • beata_ Re: Młyn białołeka 16.08.06, 01:32
                  A myszy tego zapasu jeszcze nie zeżarły ????
                  Że o innych sposobach wyparowania nie wspomnę...
    • chaladia Rozbiórka estakady 02.12.06, 15:15
      Od kilkunastu dni trwa niespiesznie (i dobrze, bo to trudna i niebezpieczna
      operacja) rozbiórka estakady łączącej teren Młynów z Kanałem Żerańskim (nad
      Płochocińską).
      Ta estakada nie wiem czy pięć rqaz w ciągu kilku dekad swego istnienia była
      użyta (nie licząc tego, że służyła za nośnik reklam) - i skończy na składowisku
      złomu... podobnie jak cała idea transportu wodnego w Polsce. A przecież to
      najtańszy i najbardziej energooszczędny środek transportu. Szkoda!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka