claneoir 12.08.06, 07:33 W którym miejscu sa zakałdy zbozowe na Białołece? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chaladia Re: Młyn białołeka 12.08.06, 07:52 Za Giełdą samochodową, jadąc od Modlińśkiej. Łatwo znajdziesz, bo młyn wyposażony został kiedyś w estakadę nad Płochocińską i patent do nasypywania zboża na barki. Nic z tego nie wyszło, ale estakada pozostała. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Młyn białołeka 12.08.06, 12:51 Jadąc 104 lub 705 jest przystanek o nazwie Zakłady Zbożowe. Kiedyś produkowano tam mąkę Białołęcką, dziś jest to oddział młynów w Szymanowie, robią głównie mąkę tortową. Odpowiedz Link Zgłoś
claneoir Re: Młyn białołeka 15.08.06, 11:32 Sloggi jestes niekompetentny, mąka tortowa typ 450 jest mąka wyciagowa niskoglutenowa zaliczana razem z kaszą manna i mąka krupczatka do galanteri mącznej. Uzyskiwana jest podczas połwysokiego pzremiału pszenicy z pasazy 1 i 2 rozczynu lub poczatkowych pasazy wymiałowych; wyciag tej mąki wacha się w okolicach 2-4% masy przemiałowej. Tomasz. PS, Młyn Białołeka jest zamknietyi nie prowadzi juz przemiału, cala produkcja gupy "Polskie Młyny" odbywa sie w Szymanowie.(gdzie kiedys proponowano mi pracę:P) Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Młyn białołeka 15.08.06, 16:50 No widzisz jaki jesteś mądry, wiedziałem, że złapiesz się na przynętę. ps. szkoda zakłado - ciekawe co się z nimi stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: claneoir Re: Młyn białołeka IP: *.nat.student.pw.edu.pl 15.08.06, 19:10 szkoda to jest jak krowa w zboze wejdzie..... TA Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Młyn białołeka 15.08.06, 20:23 sloggi napisał: > ps. szkoda zakłado - ciekawe co się z nimi stanie. Są tam silosy - zapewne jeszcze pełne ziarna (pamiętam, ile ciężko przeładowanych samochodów stało w ub. roku przed młynem - przejechać się nie dało). Przyda się ten zapas na obecnu "chudy" rok... Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Młyn białołeka 16.08.06, 01:32 A myszy tego zapasu jeszcze nie zeżarły ???? Że o innych sposobach wyparowania nie wspomnę... Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Rozbiórka estakady 02.12.06, 15:15 Od kilkunastu dni trwa niespiesznie (i dobrze, bo to trudna i niebezpieczna operacja) rozbiórka estakady łączącej teren Młynów z Kanałem Żerańskim (nad Płochocińską). Ta estakada nie wiem czy pięć rqaz w ciągu kilku dekad swego istnienia była użyta (nie licząc tego, że służyła za nośnik reklam) - i skończy na składowisku złomu... podobnie jak cała idea transportu wodnego w Polsce. A przecież to najtańszy i najbardziej energooszczędny środek transportu. Szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś