Dodaj do ulubionych

Zużycie prądu przez komputer

IP: 158.75.212.* 26.12.04, 19:12
Czy orientujecie sie jakie jest zuzycie prozadu przez działajacy 24 h
komputer?Mam go włączony cały czas i nie wiem jak bardzo to wpłynie na moje
rachunki za energie.
Obserwuj wątek
    • Gość: abc2004 Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.petrus.com.pl 26.12.04, 21:17
      "Problem" poruszany kilka razy na miesiąc. Nie zawracaj (...y) i głowy też!
      Czy tak trudno wpisać hasło do wyszukiwarki.
      Z okazji Świąt okażę miłosierdzie:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=18492007&a=18492671
      • katee1 Re: Zużycie prądu przez komputer 26.12.04, 23:29
        dzieki, juz nie zawracam d...y. Pierwszy raz jestem na tym forum.Zamieszkałam z
        Facetem a on non stop siedzi na kompie.Szału dostaje i boje sie
        rachunku.Dziekuje za miłosierdzie.Jezeli znasz ostateczna odpowiedz abc2004 ile
        kasy to moze byc mniej wiecej okaz mi prosze miłosierdzie raz jeszcze i odpisz.
        Bede wdzieczna!
        PZDR Swiatecznie !
        • Gość: chopinnn Re: Zużycie prądu przez komputer IP: 80.244.140.* 27.12.04, 00:47
          przeglądnij 5 pierwszych
          www.google.com/search?q=ile+komputer+pobiera+pr%C4%85du&sourceid=mozilla-search&start=0&start=0&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl-PL:official
          takie tragiczne to nie jest:)
        • Gość: galilleo Zużycie prądu przez komputer przy swiecach ... IP: *.west.biz.rr.com 27.12.04, 03:12
          katee1 napisała:

> dzieki, juz nie zawracam d...y. Pierwszy raz jestem na tym forum.

> Zamieszkałam z Facetem a on non stop siedzi na kompie. Szału dostaje i boje
          > sie rachunku.

Pomysl ze komputer to jak zarowka 125 W a monitor to dodatkowa zarowka
          75 W.

Nawet jak jest właczony 24 godziny na dobe a monitor sie wyłacza jak
          sie go nie uzywa to to sie w ogole NIE liczy!

Załoz ładne koronki przy swiecach to on nie bedzie musiał siedziec na
          komputerze, szału nie bedziesz dostawała .... chyba ze nawet przy swiecach
          go przestraszysz .... chyba ze za wysokie progi na twoje piekne nogi ....

Jak włozysz koronki i przy swiecach to ponizej 21.00 zł miesiecznie.

> Dziekuje za miłosierdzie. Jezeli znasz ostateczna odpowiedz abc2004 ile
          > kasy to moze byc mniej wiecej okaz mi prosze miłosierdzie raz jeszcze i
          > odpisz.

Raz na tydzien .... i sie z nim rozliczysz za uzywanie komputera ....

> Bede wdzieczna!
          > PZDR Swiatecznie !

W taryfie G11 cena 1 kWh = 0,3775 zł, czyli 0,3775 zł x 400 = 151,00 zł

Koszt zużywanej energii można zmniejszyć poprzez wybór (zmianę) taryfy energii
          z G11 na G12 - gdzie można pobierać energię elektryczną po niższej stawce w
          dwóch strefach czasowych (między 13:30 - 15:30, a także 22:00 - 6:00).

Polega to na zastosowaniu dwóch progów zużycia energii elektrycznej w strefie
          droższej ("dzień") i w strefie tańszej ("noc").

Przekroczenie progu w strefie tańszej powoduje obniżenie ceny energii
          elektrycznej w tej strefie.

Jeśli odbiorca energii elektrycznej posiada w swoim mieszkaniu oprócz
          standardowego wyposażenia bojler elektryczny, ogrzewanie elektryczne (piece
          akumulacyjne) czy kuchnię elektryczną opłacalne staje się wtedy wybranie taryfy
          G12.

czyli gdyby komputer z monitorem byl by wlaczony 24 godziny na dobe to
          maksymalnie rachunek by wynosil:

w strefie G11:

0.2 KW x 24h x 30= ~ 144 Kwh przy 1 kWh = 0,3775 zł wyjdzie 54,36 zł za
          miesiac

W strefie G12:
          między 13:30 - 15:30, i także 22:00 - 6:00 1 KWh 0,2038 zł, drozszej 1KWh
          0,4098 zł.

0.2 KW x 10 x 30 @ 0,4098 zł + 0.2 KW x 14 x 30 @ 0,2038 zł = 41.7072 zł
          miesiecznie.

Poniewaz monitor jest wylaczony kiedy komputer nie chodzi to mozesz
          wyliczyc ze tak naprawde rachunek bedzie polowa tego czyli 21 zł - 28
          zł miesiecznie.!!!

www.zelt.lodz.pl/energia_porady1.htm

cena 1 kWh w strefie droższej wynosi 0,4098 zł, czyli 0,4098 zł x 200 = 81,96

cena 1 kWh w strefie tańszej wynosi 0,2038 zł, czyli 0,2038 zł x 200 = 40,76

• katee1 Re: Zużycie prądu przez komputer przy swiecach 28.12.04, 09:07
            Galilleo... jestes boski! Bardzo dziekuję za szczegółowe informacje !
            Buziaki ślę !

K.
    • Gość: abc2004 Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.petrus.com.pl 27.12.04, 00:53
      Odpowiedz na tak precyzyjne pytanie moze być tylko jedna. Powiedz ile paliwa
      zużywa samochód na 100 km?
      Komputery są różne. Maja różne konfiguracje sprzętowe. Są wśród nich
      takie "maluchy" i egzemplarze "wypasione". A nawet takie same konsumują różną
      ilość energii .. w zależności co robią. Zuzycie energii np przaz monitor zależy
      jaki to jest monitor - taki starszego typu z kineskopem (CTR) czy nowoczesny
      LCD.
      Jak chcesz dokładnie poznać zużycie energii to je zmierz. W linku podałem jak
      to sie robi.
      A na "oko" to możesz przyjąć, że pobór mocy jest w granicach 250-300 Wat, czyli
      0,25-0,30 kW. Jeżeli pomnożysz to przez 24 godziny/dobę oraz stawkę lokalna za
      1 kWh i 30 dni w miesiącu otrzymasz przybliżony koszt miesięczny komputera
      pracującego "na okrągło". Czy jego wlasciciel rzeczywiście eksploatuje go przez
      okragłą dobę? Koszt można obniżyć np przez wyłączenie monitora gdy jest
      niepotrzebny (czytaj własciciel śpi).
      Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka