neoarti 28.12.04, 17:40 Witam mam pytanko jaki wszym zdaniem kupiś monitor 17" typowo do gier komputerowych Dzięki za pomoc Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: XSW Re: JAKI MONITOR DO GIER DORADZCIE !!!!!!! IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 28.12.04, 18:01 NAJTAŃSZY N A J T A Ń S Z Y Link Zgłoś
kell99 Re: JAKI MONITOR DO GIER DORADZCIE !!!!!!! 28.12.04, 18:09 zaleznie od finansow: jezeli masz mocny komputer z wydajna karta graficzna to lcd, jezeli nie to crt. tylko jedna uwaga, od czasu gdy na rynku monitorow rzadza lcd, to wydaje mi sie, ze jakosc produkowanych crt bardzo spadla. pojawiaja sie podobne modele (np 1 literka dodana w nazwie), ktore sa cieniem znakomitych kiedys modeli. tak robi np viewsonic i ich swietne niegdys crt sa beznadziejne w "nowych modelach". np pf95 jest nowym modelem bardzo udanego (imho pf795), a po wlaczeniu zobaczysz, ze w menu brakuje 1/2 funkcji regulacji, a jakosc obrazu pozostawia wiele do zyczenia. no skads sie musialo wziasc, ze monitory kosztujace kiedys 1000+zl teraz mozna kupic za 600... Link Zgłoś
Gość: dominik666 Re: JAKI MONITOR DO GIER DORADZCIE !!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.04, 19:06 nie polecam LCD ! co do jakości obrazu - a szczególnie w grach,17" to bardzo mało,teraz CRT są dosyć tanie więc można sobie pozwolić na 19-21" osobiście polecam sony ! www.sony-cp.com/en/products/crt/g_performance/g520/ nie ma i dłuuugo nie będzie LCD o takich parametrach (Optimal ergonomic resolution of 1800 x 1440 at 87 Hz !!!) a maksymalne to 2048x1536@75Hz ewentualnie coś na kineskopach trinitron`a www.fairplay.be/productdetails.asp?code=529260 - belinea (cena jest chyba z innej epoki więc nie zwracaj na nią uwagi) heheh nie mogłem się powstrzymać www.sony-cp.com/en/products/crt/f_professional/f520/index.html Optimal ergonomic resolution of 2048 x 1536 at 86 Hz !!!! na tym można pograć :) sam mam 20" trinitron,juz lekko stary :) ale nie zamienie go na żaden LCD głębia kolorów i kontrast jest po prostu doskonały ! zarówno do gier jak i TV satelitarnej :> Link Zgłoś
kell99 Re: JAKI MONITOR DO GIER DORADZCIE !!!!!!! 28.12.04, 19:30 do grania moze i tak, ale jezeli grasz i pracujesz, to juz gorzej. najwieksza zaleta lcd jest doskonale ostry i pozbawiony znieksztalcen obraz. najwieksza bolaczka crt sa odwieczne problemy z geometria, trinitrony/diamontrony maja przeciez taka "miluchna" ceche, ze w rogach obraz jest lekko niewyrazny i traci geometrie. poza tym, kineskop sie wypala i z czasem traci wlasciwosci, coraz dluzej sie bedzie rozgrzewal, bedzie sie kaszanic geometria etc.. oczywiscie graczowi to nie bedzie az tak bardzo przeszkadzac, ale gdy biala ramka edytora tekstu bedzie miec ksztalt "jaja" zamiast prostokata, to juz gorzej;) i nie mow, ze crt takich problemow nie maja;) tez podobaly mi sie crt w wysokich rozdzielczosciach, do czasu az nie zobaczylem duzych lcd.. np 24" widescreen samsung 243T (1900x1200), czy benq fp231w (23" 1900x1200, 16ms) - eh, jakosc wyswietlanego obrazu, ostrosc jest po prostu niesamowita Link Zgłoś
Gość: zefir'ek Re: JAKI MONITOR DO GIER DORADZCIE !!!!!!! IP: *.pictage.com / *.pictage.com 29.12.04, 05:14 Absolutnie nie kupuj "lampy", chyba za roznice w cenie natychmiast zakupisz wizyte u okulisty(promieniowanie lampy pomijam).Uwierz mi,mase czasu spedzilem grajac przy "lampie" ,i nigdy wiecej CRT!. Posluz sie doswiadczeniem innych,omin komentarze paranoikow(jak wszedzie znajdzie sie kilku),miej na uwadze zdrowie. :| Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: JAKI MONITOR DO GIER DORADZCIE !!!!!!! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 29.12.04, 07:56 Jeśli masz ustawione odświeżanie 60 Hz na monitorze CRT (np. Windows XP standardowo tak ustawia; nie wnikając dlaczego), to rzeczywiście wizyta u okulisty jest nieunikniona i jest to tylko kwestia czasu. Jednak często lepszy dla wzroku może się okazać dobry i ustawiony poprawnie monitor CRT niż badziewiaste LCD. Z CRT polecam monitory Samsunga. Link Zgłoś
Gość: zefir'ek Re: JAKI MONITOR DO GIER DORADZCIE !!!!!!! IP: *.cidr.lightship.net 30.12.04, 01:34 Prawda,szczera prawda. :) Link Zgłoś