Gość: Pomorzanin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 17:44 Gratulacje! Bravo! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: K Re: Nagroda dla TBS-u Prawobrzeże IP: *.pl / *.atrax.pl 02.06.05, 07:32 Bardzo ladne, mi sie podobaja... Tylko ciekaw jestem, dlaczego w centrum, gdzie w miejsce plomb zostaly wstawione domy, nie nawiazuja one do ciekawego przeciez stylu ... Fakt, byly inne czasy i inne realia i patrzylo sie innymi kategoriami, ale teraz, mozna by podczas generalych remontow "nowe" domy jakos "upiekrzyc" :)) Przeciez tak duzo osob, patrzac na zdjecia przedwojennego Szczecina, ciezko wzdycha... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Nagroda dla TBS-u Prawobrzeże IP: *.nll.se 02.06.05, 09:47 Wyglada to naprawde swietnie! Az nie chcialo mi sie wierzyc, ze to w moim zapyzialym Szczecinie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urbanista Re:?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 10:20 tak naprawde pokazuje to jak slaba jest swiadomosc architektoniczna w polsce Oprocz bardzo kiepskich materialow zastosowanych w calej realizacji mamy jeszcze kilka nieszczesnych garazy z blachy powlekanej wbudowanych w partery ktore tak naprawde swiadcza o atrakcyjnsci ulicy.Zasadniczym bledem jest powierzenie realizacji dla tworu jakim jest TBS poniewarz ma on niedoksztalcona kadre oraz swoje standardy ktore sa w stanie objac jedynie typowe budynki mieszkalne na przedmiesciach a nie renowacje kwartalow z wytycznymi konserwatora. Odpowiedz Link Zgłoś
korfi Re:?? 15.06.05, 17:05 A ja uważam, że jeżeli ogólna wartość techniczna (szczególnie pod względem standartu technologicznego) tych budynków jest za niska, to jest to głównie wina sposobu stosowania przez urzędników ustawy o zamówieniach publicznych oraz zepsutego do szczętu rynku budowlanego w Szczecinie. W skrócie urzędnik zaaprobuje każde g...o jeżeli jest ono pokryte odpowiednimi papierami i dokumentami. Ma świadomość, że każde wychylenie się czy ze zbyt wysokim planem inwestycji, czy z dążeniem do podwyższenia standartu może spowodować jego zgubę. Nie patrząc daleko, wystarczy na to forum, a znajdziemy mnóstwo poszykiwaczy afer i przekrętów bardziej lub mniej urojonych. A skoro można gorzej ale bezproblemowo to po co nadstawiać karku? Ślepe wybieranie najniższych cen (bo tak jest najbezpieczniej z punktu widzenia ustawy) spowodowało już wiele nieodwracalnych konsekwencji. Nie tylko w samych budynkach czy innych zadaniach. Również ten wyścig szczurów na beznadziejnie płytkim rynku inwestycji dopomógł w bankructwach kilku firm np Budus, SPBO2, PEBEKAER, Molo a nie wspomnę o innych mniejszych. Pomijam oczywiście inne, niezależne przyczyny ich złej kondycji. Można jeszcze zapytać innych wykonawców ile dołożyli do niektórych zamówień publicznych aby jakoś jednak zapewnić sobie przetrwanie łudząc się, że nadejdą lepsze czasy. Co do kadry, to wcale ona nie jest taka niedokształcona. Zdaje sobie sprawę z wielu spraw. Ale nadzór jest również wyłaniany w drodze przetargu. Oczywiście wygrywa najtańsza oferta. A potem inspektor za takie pieniądze pojawia sie raz na tydzień na budowie. Bo ma jeszcze dziesięć innych, bo żyć jakoś musi. Kończę, choć aż się prosi napisać jeszcze pięć razy więcej, to czasu nie mam. Stąd trochę bałaganu w treści. Reasumując - chory jest przede wszystkim system. Reszta to konsekwencja. ------------------------------------------------------- Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okradziony Re: Nagroda dla TBS-u Prawobrzeże IP: *.reda.net.pl 04.06.05, 00:20 Tylko dlaczego firma Budus nie zapłaciła niektórym firmom za dostarczone materiały budowlane na tę inwestycję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okradziony2 Re: Nagroda dla TBS-u Prawobrzeże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 21:54 niektorym niezapłacono za materiały i wykonawstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Nagroda dla TBS-u Prawobrzeże IP: *.fnet.pl 05.06.05, 22:01 czy to kolejne nowe stare miasto? (to kiedy do generalnego remontu, za rok, może dwa? (i co do tej oszczędności, to czytając wczesniejsze posty, wszystko rozumiem) i szkoda tych starych bud, które tam stały i stały i by jeszcze postały Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Nagroda dla TBS-u Prawobrzeże 15.06.05, 16:05 Gość portalu: pieszy napisał(a): >> i szkoda tych starych bud, które tam stały i stały * Pieszy, zgryzliwosc i cynizm zaczynaja w Twoim przypadku dominowac nad poczuciem przyzwoitosci zeby nie rzecz zdrowego rozsadku...ale licze ze powyzszy wpis byl przejawem kryzsu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Nagroda dla TBS-u Prawobrzeże IP: *.fnet.pl 15.06.05, 21:31 jednak źle odczytałeś moje intencje, zdrowy rozsądek zachowuję, kryzys za horyzontem, ala bywam na nowej starówce i oglądam budynki, które po czterech latach są w gorszym stanie jak te które stały w dąbiu, poza tym nie jestem zwolennikiem jednakowych, pozbawianych różnorodności, gładkich, jałowych form (i nic tego nie tłumaczy ani nic mnie do tego nie przekonuje) (taka ironia w moim głosie pobrzmiewała) Odpowiedz Link Zgłoś