Dodaj do ulubionych

linux wolniejszy niż XP

28.12.04, 22:00
na tym samym kompie ta sama przeglądarka, w tej samej sieci - w Mandrake 10.1
Firefox jest wprost ślamazarny w porównaniu z tym samym Firefoxem (1.0)
uruchamianym w XP.

tak ma być? czy może coś mam nie tak w Mandrake (konfigurowany standardowo -
tzn niczego od siebie nie paprałem w systemie).

nie ukrywam, że jestem rozczarowany, bo zainstalowałem tego Linuxa dawszy sie
uprzednio przekonać, że "to jest dopiero system, nie to badziewie winshitowe!!".
jak na razie "to badziewie" jest szybsze i bardziej "obrotne"...
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: linux wolniejszy niż XP 28.12.04, 22:47
      .. bo pewnie pod windows korzystasz z 'quick launch' czy jak sie to nazywa,
      ktore wczytuje wiekszosc ffoxa przy starcie systemu, a pod linuksem nie. zrob
      tak, wlacz ffoxa, za chwile wylacz i wlacz raz jeszcze. wystartuje od razu.

ps. co to za wersja ffoxa, gtk2 + freetype2, z dystrybucji? z mozilla.org? z
      firefox.pl?
      • Gość: Darek007 Re: linux wolniejszy niż XP IP: *.feedback.pl / *.crowley.pl 28.12.04, 23:23
        Mam pytanie kell99 skąd mam ściągnąć instalkę linuxa , podaj stronę z góry
        dzięki.
        PS. Nigdy nie instalowałem linuxa zainstaluję zobaczę jak działa.
        • kell99 Re: linux wolniejszy niż XP 28.12.04, 23:36
          Jezeli nie wiesz jaka dystrybucje, to ja tobie polecilbym fedora core 3 albo mandrake10. mozesz ze strony producenta, ale najwygodniej sciagnac przez bit torrent np fedora.redhat.com/download/ czy tez www.tlm-project.org/
          jezeli to dla ciebie zbyt duzo, przejdz sie do empiku i tam mozna kupic gotowca na plytach za ok 20-30zl
      • poldek13 Re: linux wolniejszy niż XP 28.12.04, 23:24
        "bo pewnie pod windows korzystasz z 'quick launch' czy jak sie to nazywa"

nie wiem - XP zainstalowany po prostu, jak leci, ja sie nie znam aż tak, żeby móc ci kompetentnie odpowiedzieć w tej sprawie;
        Firefox jest ze strony www.firefox.pl (ten na linuxa i ten na XP)

niestety stwierdzam, że także inne przeglądarki w linuksie pracują duużoo wolniej (Konqueror, Galeon - dżizus! cały różaniec odmówię, zanim tam się strona otworzy!)

trochę chyba przereklamowany ten linux, co nie?
        • Gość: ja Re: linux wolniejszy niż XP IP: *.daminet.pl 28.12.04, 23:27
          To go moze czas skonfigurowac.
          • poldek13 Re: linux wolniejszy niż XP 28.12.04, 23:36
            "To go moze czas skonfigurowac."

co przez to rozumiesz?
            polecono mi Mandrake, koles zainstalował "standardowo" (tyle co zaobserwowałem, wgrałem sobie tylko dodatkowe przeglądarki, reszta - co system oferował, to zostało wgrane, tak jak to jest w Mandrake przy normalnej instalacji, bez indywidualnego wyboru aplikacji);
            wszystko jakoś tam mniej lub bardziej normalnie pracuje, tylko te przeglądarki sa bardzo wolne (w porównaniu z Firefoxem pod XP!)
            • kell99 Re: linux wolniejszy niż XP 28.12.04, 23:39
              ty sie ciesz. bo jak ja zainstalowalem windows xp, to nie dzialala mi ani siec, ani grafika. a ty masz pretensje, ze ci mdk wolno dziala.
              wejdz do ustawien, zacznij wylaczac zbedne uslugi (zostaw te ktore uzywasz), sprawdz koniecznie czy dla twojego dysku twardego dziala dma i czy dziala on w odpowiednim trybie (udma2 lub 5 najczesciej dla nowych dyskow).
              poza tym zakladam, ze masz minimum 256MB ram i zostawiles sobie przynajmniej tyle miejsca na swap.
              • Gość: Darek007 Re: linux wolniejszy niż XP IP: *.feedback.pl / *.crowley.pl 28.12.04, 23:45
                Kell99 jeszcze raz proszę skąd ściągnąć linuxa. Dzięki
                • kell99 Re: linux wolniejszy niż XP 28.12.04, 23:46
                  darek, dostales odpowiedz pod swoim pytaniem;) cos jest z nia nie tak?
                  • Gość: Darek007 Re: linux wolniejszy niż XP IP: *.feedback.pl / *.crowley.pl 28.12.04, 23:48
                    Sorry dzięki.
                    • kell99 Re: linux wolniejszy niż XP 28.12.04, 23:50
                      jak jakies pytania, to zapraszam na forum 'linux i open source'.

• Gość: boss Re: linux wolniejszy niż XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 23:50
                  www.linuxiso.org/
                  pod tym adresem są obrazy iso ważniejszych dystrybucji
              • poldek13 Re: linux wolniejszy niż XP 28.12.04, 23:47
                "zakladam, ze masz minimum 256MB ram i zostawiles sobie przynajmniej tyle
                miejsca na swap"

dokładnie: mam 256MB ram, swap ma 520MB (ma być ponoć dwa razy tyle co ram, tak?)

mnie XP bez żadnych wyszukanych ustawień chodzi jak żyleta (obym nie zapeszył!),
                Mandrake ot tak, przeciętnie jako całość, tylko przeglądarki się ślimaczą.
                sprawdzę te ustawienia, o których mówisz.
                ale - gdzie to znajdę? podpowiedziałbyś może? w Centrum Sterowania?
                • kell99 Re: linux wolniejszy niż XP 28.12.04, 23:56
                  i tu jest problem, bo moja wiedza nt mdk jest ograniczona;)
                  jezeli nie boisz sie konsoli, to otworz ja, zaloguj sie jako root i wpisz:
                  hdparm -i /dev/hda

UDMA modes: udma0 udma1 *udma2
                  AdvancedPM=no WriteCache=enabled
                  Drive conforms to: ATA/ATAPI-6 T13 1410D revision 2:

* to tryb ktory masz aktywny.

by ustawic tryb na udma2 wpisujesz hdparm -X66 /dev/hda1

by zobaczyc czy dma jest aktywne wpisujesz

hdparm -d /dev/hda

/dev/hda:
                  using_dma = 1 (on)

by wlaczyc wpisujesz hdparm -d1 /dev/hda1

jezeli chcesz sprawdzic wydajnosc systemu to uzywasz parametrow -t albo -T

deathstar:/kelof# hdparm -t /dev/hda

/dev/hda:
                  Timing buffered disk reads: 154 MB in 3.04 seconds = 50.62 MB/sec

takie male, albo bardzo potezne i pozyteczne narzedzie
                  • kell99 Re: linux wolniejszy niż XP 28.12.04, 23:58
                    argh.. wszedzie powinno byc /dev/hda bez 1 na koncu;) najlewniejsza metoda to copy&paste. jak bedziesz dostawal bledy to znaczy, ze masz problemy z kontrolerem ide
                    • poldek13 Re: linux wolniejszy niż XP 29.12.04, 00:36
                      dzięki kell99!
                      sprawdzanie będzie jutro, bo dziś - rozumiesz - łoże czeka, a rano pracusia...
                      • kell99 Re: linux wolniejszy niż XP 29.12.04, 00:37
                        jak dobrze, ze ja mam wolne w tym tygodniu;)
                        btw. polecam tez forum 'linux i open source' wieksza szansa, ze dostaniesz konkretna odpowiedz niz tutaj
    • Gość: linux-bobas Re: linux wolniejszy niż XP IP: *.crowley.pl 29.12.04, 15:17
      ja mogę tylko powiedzieć jak jest między MDK 9.2 i przeglądarkami(Konqueroor i
      Mozilla pl-starsza wersją-1.4)a windows 98 i IE 6.0 a więc najnowszym
      przeglądarka i system uruchamiają się szybciej w windows 98(ale komputer jest
      stary,64+128 SDRAM,procek 400MHz),ale za to wczytywanie stron już po
      uruchomieniu przeglądarek jest szybsze w MDK,zwłaszcza jesli np.nowe strony
      otwiera się w zakładkach(jestem też niemal pewna,że gdybym zainteresowała się
      jakimś mniej popularnym środowiskiem graficznym niż wielkie KDE,np.jakimś
      Fluxbox'em i wyłączyła jeszcze kilka procesów z Uruchamiania systemu to byłoby
      trochę szybciej(ale gdzie tu porównywać windows 98 z prawie nówką;)
      Mandrakelinux )

jeśli MDK 10 nie różni się zbytnio od 9.2 to w menu KDE,prawdopodobnie w Biuro
      jest Monitorowanie systemu i tam kilka przydatnych graficznych narzędzi do
      sprawdzania systemu,m.in "zajętości procesora" i partycji wymiany(oraz wypisane
      uruchomione procesy tak jak w windows to co włącza się przez Alt+Ctrl+Del,można
      też w ten sposób w trybie graficznym zabić procesy w linuksie),do sprawdzania
      partycji,jakiś KDE strażnik systemu,takie małe cudo które można sobie uruchomić
      jako panel,pokazujące temperaturę procesora szybkosć wymiany danych przez sieć
      internetowa-przychodzące i wychodzące,jak pracuje twardy dysk i takie tam

jedno co zauważyłam,to że drukarki jednak chodzą wolniej pod moim linux,niż pod
      win98,nie wiem z czym ma to związek-sterownikami do USB dla linux i zwolniony
      przesył danych do drukarki?

tak czy inaczej każdy system ma jakieś wady i zalety,fachowiec sobie poradzi z
      optymalizacją systemu i "wydusi z każdego ostatnie poty",a lajkonik po prstu
      zadowala się tym co ma
      a jakie masz korzystne wrażenia z używania linuksa-są już jakieś:D:D:D
      • poldek13 Re: linux wolniejszy niż XP 29.12.04, 19:02
        "a jakie masz korzystne wrażenia z używania linuksa-są już jakieś:D:D:D"

jak na razie bez zachwytu. owszem jest to alternatywa dla ludzi, którzy nie chcą
        piracić, najbardziej mi się podoba bezproblemowe odtwarzanie filmów (ale już z
        divx'ami jest problem - za cholere nie moge otworzyć); openoffice ten sam co dla
        windows, z programami dla fotografii raczej cienkawo...
        największy walor - cena. ale jak słysze, że pakiet wyposażony w większą ilość
        programów kosztuje 180 zł, to mysle, że lepiej kupić XP Home
        bo np. Acrobat Reader jest w wersji starej, uniemożliwiającej proste zaznaczanie
        tekstu, pozwalające kopiować i przenosic do Office'a

ergo: jesli ktos potrzebuje komputera w funkcji zaawansowanej maszyny do pisania
        i odtwarzacza dvd - to ten system spełnia swoje zadanie.

ciekawe, że program k3b nie nagrywa plików wav...
        • kell99 Re: linux wolniejszy niż XP 29.12.04, 19:17
          ciekawe jest, ze nie skonfigurujesz porzadnie systemu, a juz wyglaszasz opinie.
          pozwol, ze odniose sie do twojego komentarza i przyrownam do winxp home ktory
          polecasz:

> najbardziej mi się podoba bezproblemowe odtwarzanie filmów (ale już z
          > divx'ami jest problem - za cholere nie moge otworzyć);

najbardziej podoba mi sie, ze windows rowniez divx nie odtwarza, wiec problem
          jest zaden. a tobie problem rozwiaze zainstalowanie mplayera + wrzucenie
          kodekow, albo jak chcesz byc calkiem legalny doinstalowanie totema +
          gstreamer-ffmpeg. calosc smiga niesamowicie, a totem jest bardzo przyjazny w
          obsludze, ze znakomicie stonowanym interfacem.

> windows, z programami dla fotografii raczej cienkawo...

znowu sie zacznie o gimpie;) ale tez gthumb czy gqview dolaczane do systemu
          potrafia przeprowadzic wiele podstawowych operacji automatycznie. nie
          zauwazyles?;) poza tym, jak chcesz to wine znakomicie pociagnie adobe photoshop,
          wiec jak ciebie stac to nic nie stoi na przeszkodzie bys nie mogl uzywac. a nie
          zauwazyles, ze mozesz prosto skonfigurowac by aparat po podlaczeniu wysylal
          zdjecia (np tylko nowe) do okreslonego katalogu, a 1 komenda wiecej mozesz
          wyslac je np do gimpa, gdzie automatyczny skrypt je ladnie obrobi? no cienko
          panie z ta fotografia, w win xp dostajesz zalosnego painta

> bo np. Acrobat Reader jest w wersji starej, uniemożliwiającej proste
          > zaznaczanie

kolejny raz istnienie znakomitego xpdf (omija wszelkie 'zabezpieczone' pdfy),
          ggv czy gpdf tobie umknelo;) w win xp nie ma zadnego programu do pdf

> ergo: jesli ktos potrzebuje komputera w funkcji zaawansowanej maszyny do pisani

ergo zanim zaczniesz wypisywac glupoty, to sprobuj uruchomic kilka podstawowych
          programow..

> ciekawe, że program k3b nie nagrywa plików wav...

ciekawe, ze tak ciezko bylo go skonfigurowac, albo zastanowic sie, dlaczego jest
          cos co konfiguruje system i instaluje brakujace rzeczy, ktore mogles pominac
          przy instalacji... oczywiscie winxp nie daje tobie zadnego 'ludzkiego' programu
          do nagrywania cd/dvd
          • poldek13 Re: linux wolniejszy niż XP 29.12.04, 19:36
            doskonale kell99!
            wypisuję głupoty (twoim zdaniem) - ale cos z tego mam: kolejnepodpowiedzi. ja
            mam ten system 3 dni na kompie.
            fakt, że siedzę nad nim cały wolny czas i powoli oswajam. dzis ma przyjść kumpel
            i wgrac Corela dla linuxa - więc może bedzie lepiej z programami foto (Gimp jest
            istotnie kombajnem, a gthumb? - nie ma tekiego w mandrake 10.1...) - brakuje mi
            czegos pośredniego między bardzo zaawansowanym a bardzo prostym programem (np.
            TurboPhoto dla windows - akurat dla amatorów ale nie b. uproszczony)

divx?
            " tobie problem rozwiaze zainstalowanie mplayera + wrzucenie kodekow, albo jak
            chcesz byc calkiem legalny doinstalowanie totema + gstreamer-ffmpeg."
            ok. szkoda tylko że trzeba stale szukac takich wiadomości w sieci.

niewykluczone, że system Mandrake10.1 jest doskonały - ale dla normalnecgo,
            przeciętnego zjadacza chleba brakuje jakiegos ludzkiego podręcznika - wtedy bym
            nikomu nie zawracał głowy w sieci...

wielkie dzięki kell!
            • gray Re: linux wolniejszy niż XP 29.12.04, 19:40

większość informacji i podpowiedzi jest już w internecie więc powiedz dlaczego
              uparcie dążysz do powielenia ich jeszcze jeden raz i dodatkowo zabierasz czas
              innym? po to ludzie wymyślili książki żeby nie trzeba było każdemu powtarzać
              tego samego - korzystaj z tego wspaniałego wynalazku.
              • poldek13 Re: linux wolniejszy niż XP 29.12.04, 19:46
                wyluzuj koleś. zobacz od czego zacząłem ten wątek - jak znajdziesz odpowiedź na
                pierwsze pytanie w necie - będziesz usprawiedliwiony w swoim profesorowaniu. ok?
                potem to się rozwinęło w parę dygresji, które nie ja zainicjowałem - po prostu
                podzieliłem się wrażeniami o które ktoś prosił...

więc daj sobie siana, bo irytujący sa tacy pouczacze, ktorzy nie czytają, co
                napisane, ale gorliwie wpychają się na ambonę i głoszą swoje mądrości.
                • gray Re: linux wolniejszy niż XP 29.12.04, 20:02

jakbym się odnosił do tego jak zacząłeś wątek to odpowiedziałbym na post, którym
                  go zacząłeś.
                  rozumiem, że irytuje cię fakt, iż mówię ci co robisz źle ale informowanie mnie o
                  tym nie sprawi, że staniesz się mądrzejszy, ani że ja zacznę się tym przejmować
                  zabierz się zatem za google i za poznawanie swojego linuksa_od_3_dni.
                  • poldek13 Re: linux wolniejszy niż XP 29.12.04, 20:16
                    ok. forum to nie miejsce na pyskówki, poniosło mnie, bo trochę ripostujesz bez sensu i jak prokurator.
                    "...jakbym się odnosił do tego jak zacząłeś wątek to odpowiedziałbym na post, którym go zacząłeś."
                    to po prostu zrób to - może nie tylko mnie pomożesz...
                    (a resztę zostaw dobrym aniołom)
            • kell99 Re: linux wolniejszy niż XP 29.12.04, 20:33
              > wypisuję głupoty (twoim zdaniem) - ale cos z tego mam: kolejnepodpowiedzi. ja
              > mam ten system 3 dni na kompie.

tak wypisujesz, bo 3 dni (spedziles ile h? 5 czy wiecej uzywajac) to stanowczo
              za malo by wyrobic sobie o programach, skoro od razu wychodzi, ze skupiles sie
              na programach ktore znasz z windows.

> i wgrac Corela dla linuxa - więc może bedzie lepiej z programami foto

a czemu nie? probowales? to napisz jak dziala

> TurboPhoto dla windows - akurat dla amatorów ale nie b. uproszczony

oczywiscie nie zauwazyles, ze turbo print jest tez w wersji dla linuksa;) cups
              znakomicie sie jednak sprawdza w tej roli.

> niewykluczone, że system Mandrake10.1 jest doskonały - ale dla normalnecgo,
              > przeciętnego zjadacza chleba brakuje jakiegos ludzkiego podręcznika - wtedy bym
              > nikomu nie zawracał głowy w sieci...

och przestan juz z tymi pompatycznymi wypowiedziami. jak to sie stalo, ze u mnie
              dzialalo i divx, i drukarka, i mialem gthumba. to sie przejdz do wlasciwosci
              systemu doinstaluj programy ktorych w swojej madrosci nie wybrales przy
              instalacji i doinstaluj je..

> wielkie dzięki kell!

jak bedziesz chcial uzywac linuksa, a nie szukac argumentow dlaczego linuks to
              nie jest windows, to z checia pomoge w konkretnych rzeczach.
              • poldek13 Re: linux wolniejszy niż XP 29.12.04, 20:54
                Regulamin Forum Gazeta.pl
                1.
                Agora SA udostępnia swoim użytkownikom możliwość bezpłatnego uczestniczenia w Forum Gazeta.pl w celu wymiany informacji, komentarzy i opinii na różne tematy.

ok. dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli na mój post - jak rozumiem czynili to z własnej woli i nieprzymuszeni przeze mnie.
                więc niech każdy zachowa swoje złości dla siebie.
                jesli komukolwiek moje posty wydaja się naiwne, prostackie i głupie - może je spokojnie pominąć milczeniem.
                póki co w regulaminie Forum brak zastrzeżenia, że dopuszczalne sa tylko posty na tematy mądre i wcześniej nie analizowane.
                dlatego nie widze uzasadnień dla odpowiedzi nieuprzejmych.
                nikt nie ma obowiązku znac się na linuksie od pierwszego dnia. każdy ma prawo pytac.
                nikt nie ma obowiązku odpowiadać.

p.s. kiedy np. szukam w necie pewnych informacji n.t. problemów z CorelPhoto-Paint dla linuxa - wyświetla mi się kilkaset odpowiedzi, większość w obcych językach. dlatego mimo wszystko będę pytał na forum, bo to oszczędnośc czasu (może ktoś wie już coś, czego ja się dowiem po 2 dniach studiowania kolejnych stron internetowych... - wcześniej usiłowałem w ten sposób rozwiązac zagadkę Firefoxa)
                • kell99 Re: linux wolniejszy niż XP 29.12.04, 20:57
                  spoko, mozesz cytowac regulamin. trolluj dalej, z mojej strony eot i ignorowanie
                  twoich watkow.
    • Gość: Dexter Re: linux wolniejszy niż XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 11:38
      Witam.
      Tryb graficzny tzw X'y rzeczywiście działają wolniej w Linuxie w stosunku do
      trybu graf. Windowsa. Wynika to z konstrukcji tych systemów. Najprościej
      mówiąc, system graficzny w Windows jest kontrolowany bezpośrednio przez jądro
      systemu i pracuje na bardzo niskim poziomie, natomias w Linuxach i innych
      Unixach pracuje on w trybie użytkownika i musi konkurować o dostęp do sprzętu i
      procesora wraz z innymi programami.
      Wiem, że zaraz zostanę okrzyczany przez różnej maści domorosłych informatyków,
      że nieprawda. Ale spróbujcie sobie zainstalowac jakiegoś nowego Linuxa z
      rozbudowanym managerem okien np. "Gnome" na jakiejś słabszej maszynie, a
      później na tej samej maszynie WinXP. Różnica będzie powalająca (ja sprawdzałem
      na AMD-K6 II 300 MHz).

Dexter - RHCE, MCSE, CNE, CCNA
      • gray Re: linux wolniejszy niż XP 30.12.04, 11:45

pomaga kompilacja xfree/xorg oraz wybranego managera, każdy program działa
        lepiej jeżeli jest dokładnie dopasowany do komputera.
        • poldek13 Re: linux wolniejszy niż XP 30.12.04, 19:36
          Dexter - dziękuję za wyjasniającą mi wiele odpowiedź!
      • Gość: ja Re: linux wolniejszy niż XP IP: *.daminet.pl 30.12.04, 19:44
        Prawda, ale wystarczy troche mocniejszy komputer by nie byla widac roznicy.
        Ja ma Athlona 600 i Linuks startuje szybciej od Windowsa 2000, a w trybie
        graficzny pracuja z podobna szybkoscia.
        Duzo zalezy od konfiguracji systemu(wylaczone zbedne uslugi itp).

Mozna tez sie bawic w podniesione priorytetu X-om.
      • kell99 Re: linux wolniejszy niż XP 30.12.04, 21:11
        przy tak wolnym sprzecie jak k6-2 to prawda, ale tez wspomnij tutaj,ze win xp
        bedzie sie na takim sprzecie wloklo rownie mocno jak np gnome2 czy kde3. na
        takim sprzecie icewm czy xfce smiga jak szalone. a ja mam athlonaxp 2800+ i
        gnome2 z bajerami smiga mi jak szalone, roznica 0, a dzieki konfigurowalnosci
        gnome (i rekompilacji o ktorej wspominal grey) mam wrazenie, ze gnome2 dziala
        duzo szybciej niz windows xp (system szybciej reaguje)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka