lablafox 23.07.07, 09:30 Zapalam świeczki tym co zginęli tragicznie. Mam nadzieję,że to koniec ofiar śmiertelnych. Modlę sie za zdrowie tych co przezyli. Z ich Rodzinami jestem myslami. Wogóle to był strasznie koszmarny wekend dla Polski. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mammaja Re: [*][*][*] 09.08.07, 12:23 Zapewne wczorajszy wypadek autokaru we Francji mniej dramatyczny - ale czy rodziny ofiar tez dostana pomoc od rzadu ???? Odpowiedz Link
verbena1 Re: [*][*][*] 09.08.07, 16:46 Gdyby nie informacja na forum przeoczylabym te wiadomosc w prasie.Niewiele pisza o nastepnym wypadku polskiego autobusu, trzy ofiary to zadna sensacja na pierwsze strony. Tlumaczenie kierowcy ,ze bylo ciemno i padal deszcz jest porazajace swoja glupota. Szkoda ludzi.... Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: [*][*][*] 09.08.07, 16:47 Moze starczy, w koncu to bylo za granica i LECHUjarek oddal do dyspozycji osob ktore chcialy by wrocic swoj samolot. Niecierpie koktailu hipokryzji z glupota. Bliskim ofiar oczywiscie wspolczuje, tak samo jak wspolczuje wszystkim ktorzy stracili bliskich z jakiegokolwiek powodu. Odpowiedz Link
skynews Re: przyczyna - wyciagnac wnioski 23.07.07, 14:26 Jechałem tą trasa kaika razy. Jest bardzo malowniczo położona, przepiękne widoki, łagodne zakręty... ale jest to długi i stromy zjazd choć nie wygląda na taki (na odcinku 7 kilometrów różnica poziomów wynosi ca. 700 metrów) kończący się zakrętem pod kątem prostym i wjazdem na most w miejscowości Vizille. Właśnie te łagodne łuki i długi zjazd, moim zdaniem doprowadziły do tragedii. Po łagodnych zakrętach można jechać szybciej ale w końcu trzeba zahamować. Przy długim i intensywnym hamowaniu mamy do czynienia ze zjawiskiem zwanym fanding - dotyczy to wszystkich pojazdów mechanicznych. Fading (ang. to fade - zanikać) - w fachowym technicznym oznacza się tym terminem spadek skuteczności hamulców wraz ze wzrostem temperatury elementów układu hamulcowego co powoduje wydłużenie się drogi hamowania (a przy zjazdach niekontrolowany wzrost szybkości pojazdu). Dodatkowe hamowanie silnikiem na tak stromych i długich zjazdach jest dość ograniczone i mało skuteczne - silnik nabiera zbyt wysokich obrotów i istnieje niebezpieczeństwo przegrzania go. Jak kiedyś zatrzymałem auto po takim alpejskim zjeździe na parkingu to tarcze hamulcowe zażyły się jak papieros !!!. Ten problem rozwiązano jak do tej pory w wyścigach formuły 1 - stosuje się specjalne systemy hamulcowe z ceramicznymi tarczami hamulcowymi wytrzymującymi kilka tysięcy °C i chłodzone dodatkowo powietrzem przez odpowiednie ukształtowanie wlotów powietrza pojazdu. Tą trasą jak również innym stromymi i krętymi alpejskimi trasami nie maja prawa jeździć autobusy i ciężarówki i samochody z przyczepami campingowymi. Są odpowiednie oznakowania ale niestety niezbyt wyróżniające się. Dlaczego kierowca polskiego autobusu wybrał tą trasę ? Jestem sobie w stanie wyobrazić że korzystał z nawigacji satelitarnrj - dzisiaj prawie każdy używa GPS. Zaplanował trasę, najprawdopodobniej wybierając opcję "trasa najkrótsza" zamiast opcji "trasa najszybsza", która to opcja preferuje preferuje autostrady i drogi główne tym samym bezpieczniejsze. Kierowca autobusu, który uległ wypadkowi miał skończone 22 lata (w/g TVN 24) Odpowiedz Link
ewelina10 Re: przyczyna - wyciagnac wnioski 23.07.07, 20:59 Sky: /.../ dzisiaj prawie każdy używa GPS /.../ Sky ... Ale przy planowaniu trasy wprowadza się jeszcze do systemu nawigacji takie dane jak rodzaj pojazdu. A z tego co mi wiadomo, na trasie były zakazy wjazdu dla autokarów... Odpowiedz Link
skynews Re: przyczyna - wyciagnac wnioski 23.07.07, 22:24 Ew, zgadza się, przed planowaniem trasy należy w opcjach GPS wybrać również rodzaj pojazdu. GPS posiada również funkcję TMC (Traffic Message Channel) - jest to bezpłatny serwis (free TMC) odbierany również przez radio, informujący kierowców o aktualnych utrudnieniach w ruchu. Były zakazy wjazdu dla autokarów - dlatego jest to kluczowe pytanie, na które odpowiedz wyjaśni najprawdopodobniej przyczyny tragedii...może chcieli oszczędzić na opłatach za autostrady... - poczekajmy na oficjalny komunikat prowadzących dochodzenie. Odpowiedz Link
joujou Re: przyczyna - wyciagnac wnioski 24.07.07, 13:37 a kierowcy i tak wiedzą swoje: www.gazetawyborcza.pl/1,75248,4335856.html Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: [*][*][*] 24.07.07, 00:26 Zgineli przez czyjas glupote, nieprzestrzeganie przepisow, moze falszywie pojeta oszczednosc. Straszna smierc. Odpowiedz Link