Dodaj do ulubionych

mandrake 9.2

30.12.04, 21:37
zainstalowałem mandrake 9.2. poszło jak maśle. system startuje, otwieram
przegladarkę, net nie działa. odtawarzam film dvd, pojawia się jakiś błąd. od
czego zacząć, jak rozpocząć przygodę z linuxem? a chcę. dziękuję za porady.
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: mandrake 9.2 30.12.04, 22:46
      jest kreator polaczenia internetowego, w zaleznosci czy korzystasz z modemu, czy
      np neostrady (klient pppoe) czy kablowki.
      napisz cos wiecej z czego korzystasz.

jezeli chodzi o dvd, to mozesz nie miec zainstalowanej biblioteki lamiacej
      zabezpiecznia. jezeli nie masz, to zainstaluj mplayera wraz z libdvdread
      • przemekkorta Re: mandrake 9.2 30.12.04, 23:11
        korzystam z usług lokalnego dostawcy internetu. ot, karta sieciowa, skrętka, pod
        windows działa automatycznie. na stronie internetowej isp brak jakiejkolwiek
        informacji na temat konfiguracji połączenia pod linuxem. z mplayerem sprawa
        wygląda tak, że nie potrafię sie jeszcze poruszać po dyskach, ściągnę a dysk z
        windows, a potem nie odnajdę tego programu. cóż, początki nie zawsze są łatwe.
        nie zrażam się.
        • mrowkolew Re: mandrake 9.2 31.12.04, 11:04
          jak masz środowisko graficzne KDE to w Kstart>Konfiguracja>Konfiguracja
          komputera po wpisaniu hasła roota(lepiej nie używać konta roota tylko zwykłago
          usera do pracy zwłaszcza w internecie)masz dostęp do zakładki Sieć i internet(ja
          nie musiałam nić ustawiać bo tak mamy ustawioną sieć,że ładuje automatyczne
          ustawienia,a u Ciebie może trzeba wpisać te dane "ręcznie",bo np.masz stałe
          IP),może też masz kartę sieciową do której linux nie ma sterowników(choć to
          rzadkość w porównaniu z modemami tzw.winmodemami)
          np.Realtek ma wszystko świetnie chodzące pod linuksem

a co do odtwarzania DVD-to jaki masz player-xine z nakładką gui totem?
          na płytkach z MDK 9.2 jest Xine z totemem ale xine jest bez dodatkowej
          biblioteki do kodowanych DVD(bo to jest ponoc trochę nielegalne więc nie mogą
          dać z dystrybucją,czy też o prawa autorskie chodzi na tą bibliotekę?),jest też
          mplayer ale na wolnym kompie i słabej karcie grafiki trzeba sobie samemu ze
          źródeł skompilować mplayera-u mnie szybciej chodzi xine,a mplayer się krzaczył
          nawet po kompilacji ze źródeł
          do xine i mplayera zwykle wystarcza biblioteka z kodekami libavifile(inną z
          kodekami windowsowymi o nazwie win32 dla mplayera,z których potrafi korzystać
          też xine,trzeba ściągnąć z internetu)-jest na płytkach z instalacją(w K
          Start>Konfiguracja>Pakiety masz też graficzny instalator pakietów-możesz sobie
          zaktualizować niektore składniki oraz dodać bazy danych paczek rpm z internetu
          które potem sobie wybierasz i instalujesz) zapodam Ci stronkę do powiększenia
          bazy danych rpm z internetu(czyli oprócz tego co masz na płytkach do instalacji MDK)
          easyurpmi.zarb.org/
          część tych pakietów to są bazy z tzw.Penguin Liberation Front
          rpm.pbone.net/index.php3/stat/11/limit/22/dl/40/vendor/1556
          i to będziesz mógł przeglądać właśnie w tym programie do instalacji pakietów gdy
          zrobisz sobie bazy dla urpmi(dane o tych paczkach rpm będziesz mieć w kompie,jak
          sobie któryś chcesz doinstalować to rpmdrake łączy sie ze stroną,np.ta Penguin
          Liber...front jeśli pakiet jest z tej stronki,i go ściąga sam i instaluje)

a inne formaty filmów możesz odtwarzać-tylko DVD jest problem?jeśli masz już
          xine i inne formaty poza DVD dobrze odtwarza to chyba wystarczy sciągnac to o
          czym tu piszą www.xinehq.de/index.php/about i tu w dziale "DVD playback
          with xine" www.xinehq.de/index.php/faq ,tzn. libdvdcss
          na płytkach od MDK 10.0 jest też nowszy odtwarzacz mediów o nazwie vlc(jeszcze
          go nie instalowałam,więc nie mogę powiedziec czy dobry)-jest też rpm dla MDK 9.2
          rpm.pbone.net/index.php3
          na płytkach z MDK są też Xmovie(moim zdaniem do bani),a do Xine zamiast nakładki
          Totem jest na płycie podobna do MPlayera(lub All Playera dla windows) nakładka o
          nazwie Xine-ui(można zmieniać skórki :D,ale też jest większy dostęp do ustawień
          xine)
          • przemekkorta Re: mandrake 9.2 31.12.04, 15:35
            naprawdę dziękuję za wskazówki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka