Dodaj do ulubionych

obraz dysku

10.01.05, 23:01
W tej chwili oba systemy działają mi pięknie, bezproblemowoale boje się, że któregosz pięknego dnia może wszystko szlak trafić, np jakiś wirus, padmnie dysk, jest tyle możliwości. I moje pytanie jest najstępujące. Czy moge zrobić jakiś obraz dysku - zwłaszcza Linuxa (bo instalacja w przypadku gentoo trwa baaardzo długo), tak aby w pyzypadku zawału móc przywrócić system, tak jakby nic się nie działo? W przypadku Windows'a będzie większy problem, bo nie znajde DVD mającego 12 GB, więc czy moge zrobiś obraz przypuszczmy samego katalogu Windows, tak aby potem po formacie dysku (być może innego) wystarczyło przekopiować ten katalog i by wszystko działało - tzn ominąć proces instalacji i aktywacji konta - (zwłaszcza, że mam z MSDNAA i tam mogą być problemy po paru reinstalacjach)? I czy potem jakbym muisał formatować i skopiować obrazy na nowe partycje, czy te partycje muszą mieć taki sam rozmiar czy mogą być też większe?? Bo system plików chyba powinen być ten sam.

Pozdrówki
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: obraz dysku 10.01.05, 23:16
      Linux'a to ztar'owac partycje z systemem, potem zrobic z tego archiwum,
      podzielic na czesci po 700 MB, nagrac na plyty i po klopocie. Jak padnie
      startujesz z jakiejs dystrybucji LIVE, podmontowujesz dysk, wrzucasz archiwum na
      dysk, rozpakowujesz, roztarowujesz, zastepujesz stare pliki (albo wczesniej np.
      formatujesz dysk), konfigurujesz LiLo i masz czysty system :-)

A co do Windows: ja uzywalem Norton Ghost. Robi plik z obrazem dysku/partycji,
      dzieli go na czesci, pierwsza plyte robi bootowalna. Jak padnie: wkladasz
      pierwsza plyte, startujesz z niej komputer, i wybierasz Image to disk/partition.
      Potem bedzie prosil tylko o wkladanie kolejnych plyt. I juz.
      • tswiercz Re: obraz dysku 10.01.05, 23:48
        Mówisz o tym?? www.downseek.com/download/21086.asp
        I to jest pełna wersja??
        • m.gregor Re: obraz dysku 11.01.05, 10:09
          Nie wiem czy to jest pelna wersja. Ja mialem w pakiecie Norton Ghost.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka