Dodaj do ulubionych

Jak skutecznie i niedrogo wyciszyłem komputer

12.01.05, 13:59
Ponieważ wielu z Was narzeka na hałas dochodzący z wnętrza PC, postanowiłem
opisać jak ja sobie poradziłem z tym problemem. Wyciszenie kompa kosztowało
mnie 40 zł. Zauważyłem, że wentylatory w komputerze pracujące na znamionowych
(maksymalnych) obrotach powodują dużo większy hałas niż w przypadku zasilania
ich napięciem 7V, dostępnym z zasilacza. Postąpiłem zgodnie z tym
spostrzeżeniem, podłączyłem wentylator procesora na 7V (on hałasował
najbardziej).Ponieważ wydajność spadła z powodu ograniczenia obrotów, to
dołożyłem do obudowy jeszcze dwa wentylatory 80x80 , jeden wdmuchuje zimne
powietrze do obudowy, drugi wydmuchuje z niej ciepłe. Obydwa są zasilane
napięciem 7V.Wentylatora zasilacza nie ruszałem, ponieważ jest wyposażony w
czujnik termiczny i tak pracuje na niskich obrotach Teraz mam naprawdę cichy
komputer, szmerek wentylatorów jest prawie niesłyszalny. Jeszcze jedna
sprawa: dla wyciszenia wentylatora, szczególnie w sprzęcie długo używanym,
warto do łożyska wentylatora wpuścić małą kropelkę oleju, spadek hałasu jest
zdecydowany.
Obserwuj wątek
    • mini999 Re: Jak skutecznie i niedrogo wyciszyłem komputer 12.01.05, 14:04
      Kupujess po prostu wentylatory 80x80 z czujnikiem termicznym -
      - są zwykle o 5żł droższe, chodza cicho, a mają zapas mocy
      bo w dalszym ciągu zasilane są z 12V
      • mini999 Re: Jak skutecznie i niedrogo wyciszyłem komputer 12.01.05, 14:12
        PS
        U mnie obydwa wentylatory wdmuchują zimne,
        ciepłe wyciąga dwuwentylatorowy zasilacz Chieftec,
        przepłw powietrza jest bardziej uporządkowany.
        Sugeruję Ci tak zrobić !
        Powietrze samo wyjdzie z obudowy, nadmiar
        zimnego wewnątz nie zaszkodzi !
        W dodatku przez zasilacz zacznie Ci przepływać
        większa ilośc powietrza - co przy stałej ilości
        ciepła do odprowdzenia - obniży jego średnia
        temperaturę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Porównaj temperatury przed i po
        SpeedFan-em
        www.almico.com/speedfan.php
        plik instal
        www.almico.com/speedfan419.exe
    • kell99 Re: Jak skutecznie i niedrogo wyciszyłem komputer 12.01.05, 17:53
      no wlasnie. to nie sztuka wyciszyc komputer majac odpowiedni zasilacz,
      odpowiednie chlodzenie cpu, ciche dyski;) gdyby wziasc pierwszy lepszy komputer
      jaki mozesz kupic, to bylby spory problem;)
      • mini999 Re: Jak skutecznie i niedrogo wyciszyłem komputer 12.01.05, 18:08
        Ta sztuka to kosztuje 2x25zł(max) za dwa wentylatory z czujnikami
        "dmuchające do środka !" bo zasilacz z wyciągnięciem powietrza
        sobie poradzi a całość ku zdziwieniu ogółu pracuje znacznie ciszej.

Zalecam aby jeden z wetylatorów dmuchał dokładnie na czoło wentylatora
        procka - poprzez chociażby prymitywny kanał "wentylacyjny" - choćby
        i z grubego kartonu (ja mam zrobiony z tzw tektury falistej).

Rezultat jest taki że temperatura w pudle mi spadła z typowych 42
        na 31 stopni, procesora z 45 na 34 stopnie, a dawna max temp procka
        z 56 stopni na 44 stopnie przy pracy na maxa powyżej 24 godzin

Trzeba też uważać żeby ciepłe powietrze wyrzucane przez zasilacz
        nie wpadalo (skręcało) i było zassane przez wentylator wdmuchujący
        do środka (na tylnej scianie) ale do tego wystarczy przykleić tekturową
        przysłone kierującą ciepłe powietrze do góry - dało to mi przy próbach
        kolejne 4 stopnie w dół !

• kell99 Re: Jak skutecznie i niedrogo wyciszyłem komputer 12.01.05, 18:54
          > bo zasilacz z wyciągnięciem powietrza
          > sobie poradzi a całość ku zdziwieniu ogółu pracuje znacznie ciszej.

taki z czujnikiem termicznym i regulacja obrotow, a nie pierwszy z brzegu za 20zl..

poza tym nic tak nie halasuje jak chlodzenie na cpu, a takie bezglosne to
          inwestycja min 70zl (jakis pentagram). takie wentylatory to fajna sprawa, ale
          gdy masz dobry zasilacz i obudowe, to nie az taka potrzebna, bezglosne nie sa,
          jeden halas naklada sie na 2gi, na zasilacz, procesor i dyski i komputer az taki
          bezglosny nie jest;)

jestem na drodze do cichego komputera, mam juz ciche chlodzenie (tt
          silentboost), 2 ciche dyski (seagate barracuda) i tylko brakuje dobrego
          zasilacza, chociaz o bezglosnym komputerze to chyba i tak moge zapomniec ;(
          zreszta, zima wlacza sie nawiew ogrzewania, latem klimatyzacja, wazne by
          komputer nie "zagluszal" tego.

• mini999 Re: Jak skutecznie i niedrogo wyciszyłem komputer 12.01.05, 18:58
            Sztuka kompromisu - cięzka sprawa - nawalczysz się
            a z efekt ?
            Miemniej powodzenia !!!
            • mini999 Re: Jak skutecznie i niedrogo wyciszyłem komputer 12.01.05, 19:03
              PS
              Ale jak umiesz - jak sądzę - trzymać lutownicę w ręku
              to standartowy fan 80x80 z zasilacza wymienisz
              na taki z regulacją- czujnikem temp(25zł max) -
              i nie musisz wydawać na taki zasilacz 100... zł
              • kell99 Re: Jak skutecznie i niedrogo wyciszyłem komputer 12.01.05, 19:12
                u mnie jest taka checa, ze chcialem kupic zasilacz nowy, ale mial sluzyc na
                'dlugo'. a tu wyszedl nowy standard atx, a ten zasilacz co planowalem nie
                wspiera tego za bardzo. wiec czekam na nowy model i zbieram opinie na temat
                innych cichych rzeczy (ocz modstream wypada interesujaco .. tylko 1 wiatrak z
                regulacja, zreszta podbno bardzo cichy)
          • kosmos_b Re: Jak skutecznie i niedrogo wyciszyłem komputer 12.01.05, 19:56
            > poza tym nic tak nie halasuje jak chlodzenie na cpu, a takie bezglosne to
            > inwestycja min 70zl (jakis pentagram). takie wentylatory to fajna sprawa, ale
            > gdy masz dobry zasilacz i obudowe, to nie az taka potrzebna, bezglosne nie sa,
            > jeden halas naklada sie na 2gi, na zasilacz, procesor i dyski i komputer az tak

a tam zaraz 70 zł. Ja chłodze cpu wiatrakiem 80x80 ale takim starym z zasilacza
            jeszcze z czasów 386. Na 12V chodzi dość cicho (nie lubię podłączać na 7V tak
            jak to opisuje autor wątku). Ale podstawowa sprawa - wiatrak jest podwieszony a
            nie przytwierdzony do radiatora, a to od razu zmienia postać rzeczy.

A co do reszty - to jak juz tu wielokrotnie pisałem - tektura, gąbka, nożyczki
            taśma klejąca i robimy bezgłośnego kompa w obuowie Codegen, cha cha. No ale ja
            rozumiem że większość ludzi jednak woli wydać kasę na coolery, maty, specjalnej
            obudowy itd, niż się bawić w ten sposób. :)
        • kosmos_b Re: Jak skutecznie i niedrogo wyciszyłem komputer 12.01.05, 20:03
          > Zalecam aby jeden z wetylatorów dmuchał dokładnie na czoło wentylatora
          > procka - poprzez chociażby prymitywny kanał "wentylacyjny" - choćby
          > i z grubego kartonu (ja mam zrobiony z tzw tektury falistej).
          >
          > Rezultat jest taki że temperatura w pudle mi spadła z typowych 42
          > na 31 stopni, procesora z 45 na 34 stopnie, a dawna max temp procka
          > z 56 stopni na 44 stopnie przy pracy na maxa powyżej 24 godzin
          >

ja jednak zalecam typowy przeciąg w kompie na zasadzie przód - zaciąg, tył -
          wydmuch. To jest wg mnie najwłaściwszy obieg powietrza jeśli wziąc pod uwagę
          dyski i karty. I najlepiej żeby były dziury średnicy tych wiatraków a nie jakieś
          dziurki czy kratki.

I nie wiem w jakiej obudowie "typowa" temperatura to 42 stopnie. Ja nigdy tyle
          nie miałem A w tej chwili przy dwóch wiatrakach 80 przód-tył połączonych
          szeregowo do 12V (czyli ledwo sie kręcących) mam 32 st, a dodam że komp od
          środka wyłożony gąbką.
    • Gość: Bart A teraz wycisz mi dysk, Wujku Dobra Rado IP: 217.153.156.* 12.01.05, 20:35
      który piszczy niemożebnie.
      • Gość: Lukasz Re: A teraz wycisz mi dysk, Wujku Dobra Rado IP: *.stanet.pl 20.01.05, 23:01
        pcprojekt.pl/forum/viewtopic.php?t=4234
      • Gość: morpheus Re: A teraz wycisz mi dysk, Wujku Dobra Rado IP: 217.153.62.* 21.01.05, 01:31
        yapewne ten dzsk masy w obudowie pryenosnej ktora ma swoj wentzlator.to nie
        dzsk pisycyz ale wlasnie wentzlatorek +rada__ ja do poprostu odlacyzlem!
    • Gość: wujek dobra rada "walnij" sobie water-cooling, będziesz miał cicho. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.01.05, 20:12
      inczaczej miedziany blok wodny- będzie Cię to kosztowało 150-200zł, a nie
      będziesz nic słyszał i będziesz mógł podkręcać procka o np. 0,5 GHz, bez ryzyka
      przegrzania;
      (np. www.bloki.pl)

-dyski twarde też można wyciszać, podobno przy pomocy uszczelek do okien, ale
      to trzeba jeszcze sprawdzić;

wystarczy zobaczyć forum www.tweak.pl i tam jest masa o tego typu rzeczach

Pozdrawiam
      • Gość: Bart Re: "walnij" sobie water-cooling, będziesz miał c IP: 217.153.156.* 20.01.05, 21:06
        zwłaszcza wysokie częstotliwości. Może go do skrzynki z gumy włożyć. Albo
        trzymamać w innym pokoju
        • Gość: matrix Re: "walnij" sobie water-cooling, będziesz miał c IP: 217.153.63.* 20.01.05, 21:24
          A ja mam komputer bez zadnego wiatraka
          Procesor chlodzony pasywnie VIA EDEN
          Zasilacz zewnętrzny (taki jak do laptopów)
          grafika - wbudowana na płycie glównej
          zamiast dysku twardego - 4GB Compact Flash
          Jest bezszelestny.

Komputera uzywam do internetu, ogladania filmow DVD i sluchania muzyki.
          MP3 strumieniuje za pomoca linuksowego odpowiedniego serwera iTunes (mt-daapd)
          skonfigurowanego na urzadzeniu typu NAS (Linksys NSLU2) - jest tam podpiety po
          USB dysk 80GB od laptopa, na którym przechowuje MP3. Calosc polaczona za pomoca
          sieci radiowej.
          A poniewaz w komputerze zainstalowana jest dobrej klasy karta muzyczna Audiotrak
          Prodigy 7.1 LT, to przyjemnosc z odsluchu muzyki i ogladania filmow jest
          naprawde ogromna.
          Komputerek podlaczony jest wyjsciem video do TV.
          Caloscia zarzadzam za pomoca palmtopa z karta wireless za pomoca VNC.
          • Gość: Kubersiu Re: "walnij" sobie water-cooling, będziesz miał c IP: *.retsat1.com.pl 20.01.05, 21:32
            i zapomniałeś dodać, że to mnie kosztowało wszystko około 6 tys. zł :). Ładna
            cena za wyciszenie :)
    • Gość: csd Re: Jak skutecznie i niedrogo wyciszyłem komp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 22:30
      A może by tak zdjąć obudowę?? nie trzeba by wtedy wiatraczków żeby wysysały
      gorące powietrze na zewnątrz
      • srull Obudowa 21.01.05, 00:35
        Podejrzewam, ze chodzic Wam moze o szybsze procki? Moj watly - 1,3 nie
        przysparza mi wcale klopotu. I to od trzech lat, wiem, ze mizerota to teraz jak
        diabli, ale z poprzednikiem 266Mhz i tak dla mnie rewolucja. O Amidze nie
        wspomne. Kwekacie jak stare babcie, kawal gabki, otwarta scianka i tyle:)
        • Gość: Vortex I dzieci z zaciekawieniem ... IP: *.proxy.astra-net.com 21.01.05, 11:51
          ... wtykające alce do środka. Nie dla każdego takie rozwiązanie. Pzdr.
    • Gość: block Re: Jak skutecznie i niedrogo wyciszyłem komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 06:22
      ricardo72 napisał:
      > Jeszcze jedna
      > sprawa: dla wyciszenia wentylatora, szczególnie w sprzęcie długo używanym,
      > warto do łożyska wentylatora wpuścić małą kropelkę oleju, spadek hałasu jest
      > zdecydowany.
      Jeśli ktoś nie ma odpowiedniego oleju i nie zna się na tym zdecydowanie nie
      powinien tego robić.Jest możliwość uszkodzenia,skrócenia żywotności czy
      zatarcia.
    • Gość: Vortex Mnie to kosztowało około 100 zł IP: *.proxy.astra-net.com 21.01.05, 11:26
      Komputer złożyłem sam, lecz po włączeniu, okazało się że oryginalny Intelowski wentylator chodzi jak kosiarka. Nie można było długo wytrzymać, chałas wgryzał się w uszy, słychać go było w sąsiednim pokoju. Zaznaczam że komputer ma obudowę mikro ATX i jest w nim dosc gorąco (wszystkie porty są zajęte). Kupiłem więc wentylator Penagramu za 80 zł. Dwa łożyska kulkowe i płynna regulacja obrotów potencjometrem. Obroty zmniejszyłem do minimum. Jeden wentylator obnudowy Gaia (są dwa plus zasilacz) jest sterowany elektronicznie, nie chodzi więc na full, lecz drugi jest podłączony na 12 V. Kupiłem przejściówkę, umożliwiającą podłączenia go na 6 V. Teraz jedyne co słyszę to karta grafiki. jeżeli ktoś wie jak ją wyciszyć, chętnie posłucham. Teraz można już spać przy włączonym komputerze. Chciałbym jednak aby wyciszyć go maksymalnie. Pzdr.
    • Gość: kobieta Można to zrobić za 1 zł... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 12:50
      wystarczy kupić w aptece zatyczki do uszu, bo tyle własnie kosztują.
      Pozdrowienia
      • user0001 Mnie to rozwiązanie się nie podoba. 21.01.05, 13:00
        Komputer wycisza sie, aby nie przeszkadzał w wykonywaniu innych czynności. Do
        tych czynności należy oglądanie filmów lub słuchanie muzyki.

Jak mam przyjemność ze słuchania muzyki gdy w uszach siedzą zatyczki?
        • Gość: Vortex No właśnie... może coś bardziej praktycznego IP: *.proxy.astra-net.com 21.01.05, 13:17
    • Gość: bunny123 Re: Jak skutecznie i niedrogo wyciszyłem komputer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 12:54
      Ja także skutecznie wyciszyłem komputer - kupiłem sobie Macintosha iMac G5. Chodzi 24/7/30,
      mieszka w sypialni i spać nie przeszkadza, ponieważ go nie słychać. Może nie jest to najtańsze
      rozwiazanie, ale niemniej polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka