Dodaj do ulubionych

adobe photoshop 7.0 mam problem

IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 18.01.05, 21:33
mam problem z adobe photoshop 7.0 wersja angielska. jak zaznaczyc tylko tlo i
na nim pracowac?? ktos mi pomoze? ale zeby nie bylo widocznych linii kontur,
co pojawia sie przy obramowaniu tla tzw magioczna rozdzka jest na to jakis
inny sposob?
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: adobe photoshop 7.0 mam problem 18.01.05, 21:40
      no wiesz co. taki drogi program i nie dali tobie instrukcji do niego?!
      to niedopuszczalne
      • Gość: psychodela Re: adobe photoshop 7.0 mam problem IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 18.01.05, 21:46
        po co mam sie wglebiac skoro mam forum :p, poza tym ciezko sie rozczytac
      • Gość: bywalec Re: adobe photoshop 7.0 mam problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 21:59
        Kell i tak jest pewna poprawa, bo nie wyskoczyles z gimpem od razu, tylko sie
        uprzejmie zdziwiles. Tak trzymac.
        • Gość: psychodela Re: adobe photoshop 7.0 mam problem IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 18.01.05, 22:07
          jakim gimpem? no tak, fanatykiem programow komputerowych nie jestem, a to robie
          tylko z potrzeby duchowej...
          • Gość: yasiu Re: adobe photoshop 7.0 mam problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 23:45

> jakim gimpem? no tak, fanatykiem programow komputerowych nie jestem, a to robie
            >
            > tylko z potrzeby duchowej...

Hmmm...A jaka to potrzeba duchowa??
        • Gość: on Re: adobe photoshop 7.0 mam problem IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.01.05, 22:26
          Przecież GIMP jest świetny.
          • Gość: bywalec Re: adobe photoshop 7.0 mam problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 22:33
            Nic nie mowie :)))
            • kell99 Re: adobe photoshop 7.0 mam problem 18.01.05, 23:06
              ... i tez nie ma instrukcji;)
              • Gość: bywalec Re: adobe photoshop 7.0 mam problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 23:39
                Ile to, cholera, problemu z tymi komputerami... :)
              • Gość: b00g13 Re: adobe photoshop 7.0 mam problem IP: 217.153.198.* 19.01.05, 21:59
                kell99 napisał:

> ... i tez nie ma instrukcji;)

gimp.org/tutorials/
                gimp.org/docs/

sesese
          • nyterk_70 Re: adobe photoshop 7.0 mam problem 19.01.05, 10:29
            Jedyna wada - dyskwalifikująca - bram CMYK
            • kell99 Re: adobe photoshop 7.0 mam problem 19.01.05, 14:13
              nie ma to jak znac sie na rzeczy i przytaczac prawdziwe informacje.
              FYI gimp jest juz w wersji 2.2.2, zerknil na changelog zanim zaczniesz wypisywac
              dyskwalifikujaca ciebie nieprawde.
              • nyterk_70 Re: adobe photoshop 7.0 mam problem 19.01.05, 21:32
                Na developer.gimp.org/ChangeLog nie ma nic o zaimplementowaniu rozbarwienia CMYK. O ile wiem producenci Gimpa nie wykupili praw i nie mogą tego włączyć do programu. Wybacz jeśli się mylę, lub wskaż mi fragment gdzie jest mowa o CMYKu.
                • kell99 Re: adobe photoshop 7.0 mam problem 19.01.05, 22:10
                  uruchom gimpa i sam sie przekonaj. o ile dobrze kojarze, to nie cmyk, ale
                  16bitowe warstwy sa teraz glownym kierunkiem rozwoju gimpa (pewnie do wersji 3
                  bazujacej na gtk3.x)
                  • nyterk_70 Re: adobe photoshop 7.0 mam problem 20.01.05, 09:13
                    Najnowszej wersji GIMPA nie instalowałem, więc nie mogłem się sam przekonać,
                    jednak testowałem kilka z serii 2.x.x i niestety rozbarwienie było tylko RGB. Do
                    profesjonalnych zastosowań DTP CMYK jest niezbędny - nigdzie w drukarni nie
                    przyjmą do druku pliku rozbarwionego w RGB. Chyba, że dodatkowo skasują za
                    zmianę rozbarwienia, ale wtedy kolory nie będą już tymi, które sobie wybrał
                    Autor. Dodatkowo, nie można w nim włączyć kolorów PANTONE. Oczywiście nie
                    umniejszam innych zalet i jakości samego programu. W zastosowaniach, gdzie
                    potrzebny jest RGB - program jest super (internet, video).
    • kramicha Re: adobe photoshop 7.0 mam problem 18.01.05, 21:54
      w menu "window" masz toolbar "layers". w nim mozesz zaznaczyc tlo.
      pzdr
      • nyterk_70 Re: adobe photoshop 7.0 mam problem 19.01.05, 10:31
        Tylko przed edycją trzeba odblokować tło - ta warstwa jest zawsze zablokowana.
        Najlepiej zamiast tła zrobić z niej warstwę "0".
    • Gość: ppp Re: adobe photoshop 7.0 mam problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 21:56
      Nie wiem czy dobrze rozumiem ale zeby ukryc zaznaczenie (maszerujace mrowki)
      trzeba wcisnac Ctrl + H. Kolejne nacisniecie odkrywa selekcje. Inaczej:
      widok/pokaz/granice zaznaczenia.
      • Gość: Listek Re: adobe photoshop 7.0 mam problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 12:26
        Chyba zle zrozumieliscie pytanie. Tu nie chodzi o warstwe z tlem, a tlo na danym
        obrazku (np. jakis przedmiot na danym tle). Chyba ze ja zle zrozumialem.
        • Gość: ppp Re: adobe photoshop 7.0 mam problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 13:03
          No wlasnie. Tez nie mam pewnosci. Psychodela, wytlumacz dokladniej o co chodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka