Dodaj do ulubionych

systemy operacyjne - wspólny standard plików

22.01.05, 12:38
Mamy 3 widące systemy na rynku Linux, Mac Os i Windows. Wiadomo większość
korzysta z windows. Ja chętnie przeszedłbym na inny system ale zniechęca mnie
to, że każdy z tych systemów korzysta z innego standardu plików, windows z
exe, macówka z dmg a linux z... nawet nie mam pojęcia. Nie wszystkie programy
są od razu robione pod te 3 platformy. Większość tych dużych programów zapewne
tak ale istnieją zawsze i te mniejsze programy, tworzone dla wybranej grupy
osób, które są głównie tworzone pod jeden system. Nie możnaby korzystać z
jednego standardu plików? Pewnie powiecie, że to niemożliwe ale myślę, że
większość użytkowników windows zniechęca się do maca czy linuxa właśnie z tego
powodu, że nie może plików exe odpalić pod tymi systemami.
Obserwuj wątek
    • user0001 To temat na dłuższą opowieść... 22.01.05, 17:13
      Format plików wykonywalnych to dopiero wierzchołek góry lodowej.

Najpierw sprawa Mac'a i OSX, ten system chodzi na procesorach Power
      produkowanych przez IBM, zupełnie inna architektura niż Inteloweskie x86. To
      wyklucza wykonywanie tych samych binarek co Windows lub GNU/Linux na i386.

Teraz o różnicy między Windowsem a GNU/Linuksem. GNU/Linux jest systemem
      wzorowanym na Uniksie i AFAIK zgodnym ze specyfikacją POSIX. Windows to już
      inna bajka, wywołania systemowe w Windowsie są zgodne tylko z Windowsem.

Emulacja innego systemu POSIX'owego na systemie POSIX'owym, przy tej samej
      architekturze sprzętowej nie jest problemem. Na *BSD jest moduł emulujący
      Linuksa, tak więc można bez problemów odpalać binarki skompilowane na przykład
      dla RedHata.

Istnieje także inna możliwość, komputery stają się coraz szybsze i coraz
      powszechniej wykorzystywane są "wirtualne maszyny", to już nie tylko Java, ale
      także .NET. Trwają prace (prowadzone przez okolice Novella), nad maszyną
      wirtualną obsługującą identyczny "byte code" jak .NET. Projekt Mono jest już
      bardzo zaawansowany, i wersję obsługującę Windows.Forms możemy otrzymać jeszcze
      w tym roku.

Na pewno nie poprawi to sytuacji na rynku gier, te wymagają ogromnej mocy
      obliczeniowej i narzut maszyny wirtualnej jest nie do przyjęcia. Ale kto wie,
      może już niedługo gdzieś w katalogu /opt będzie "Program Files" do którego
      będziemy instalować programy użytkowe działające w oparciu o .NET
      • kell99 Re: To temat na dłuższą opowieść... 22.01.05, 19:12
        odnosze sie tylko do net, bo to co napisal user to szczera prawda;)

szczerze watpie w powodzenie mono w formie .net na linuksie. szczegolnie biorac
        pod uwage opor sporej czesci spolecznosci (i spory w gnome).

pytanie, czy linuks potrzebuje mono ... nie sadze. znaczna czesc .net
        przeznaczona jest dla e-commerce, a tutaj jest tez j2ee i nie trzeba na sile
        wrzucac zamkniete technologie, ktore nie daja zadnych wielkich zyskow dla
        spolecznosci.

poza tym, znajac microsoft, w przypadku powodzenia mono, zmienia specyfikacje
        .net3.0 i projekt pojdzie do piachu...
        • baluk Re: To temat na dłuższą opowieść... 23.01.05, 18:52
          Dziękuje za odpowiedzi. Mój poziom wiedzy na temat linuxa i mac os jest
          powierzchowny ale powoli staram się to uzupełniać. Byłem po prostu ciekaw opini.
          Pozostaje mi tylko zadać pytanie: jak w takim razie to wszystko się potoczy?
          Użytkowników Linuxa jest coraz więcej, microsoft szykuje się ze swoim
          Longhornem. Wszyscy programiści zaczną więc programować pod wszystkie systemy?
          Wiem, że to jak z wyborem samochodu. Ktoś wybiera fiacika, a kto inny mercedesa.
          Cała ta sytuacja po prostu mnie ciekawi a zarazem irytuje bo co mam zrobić kiedy
          pójdę do kolegi z fajnym softem a on nagle mi na miejscu powie, że ma linuxa i
          nic z tego. Wiadomo formaty graficzne, muzyczne to nie ma tu problemu. Tylko o
          te wykonywalne pliki exe chodzi. Bawię się trochę tym linuxem, staram się
          przynajmniej i nie powiem ciekawy to system. Za linuxem przemawia to, że bardzo
          dużo softu jest za darmo tak jak on sam. Trudny jest jednak w obsłudze choć
          powoli to się zmienia. Mam nadzieje, że tak jak PDF stał się standardem wśród
          elektronicznego przekazu danych, tak ktoś opracuje w przyszłości sprytny,
          odrębny format plików uruchamialny we wszystkich systemach. A może doczekamy się
          systemu 3 w 1 czyli połączenie maca os, linux i windows?
          • user0001 Re: To temat na dłuższą opowieść... 23.01.05, 19:24
            baluk napisał:

> Użytkowników Linuxa jest coraz więcej, microsoft szykuje się ze swoim
            > Longhornem. Wszyscy programiści zaczną więc programować pod wszystkie systemy?

Może nie wszyscy, i nie od razu pod wszystkie systemy, ale nic nie stoi na
            przeszkodzie aby pisać programy tak by chodziły pod kilkoma systemami operacyjnymi.

Po pierwsze to logika programu (model) może być niezależna od systemu
            operacyjnego, zostaje wtedy napisanie GUI zależnego od systemu (widok).

Po drugie isnieją biblioteki pozwalające wykorzystać jeden kod źródłowy na kilku
            systemach operacyjnych (wxWidgets, QT, teraz także GTK+).

Jeżeli więc w fazie analizy i projektowania powstanie dobry projekt, to
            programista będzie mógł bez trudu przełożyć go na kod współpracujący z różnymi
            systemami.

Nie liczyłbym na jeden "exek" uruchamialny na wielu systemach, ale raz napisany
            program który można skompilować i uruchomić na kilku systemach jest już zupełnie
            realny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka