Dodaj do ulubionych

Problem dla wybitnych znawców Excela

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 20:50
Jak rozwiązać następujący problem w Excelu (dla chętnych służę przykładowym
plikiem, mogę przesłać)?

Mam np. w sześciu wierszach jednej kolumny powstawiane 6 liczb, powiedzmy
kodów produktów. W wierszach nr 2 i nr 6 przed kodem wstawiona jest tylda
(apostrof obok entera), która powoduje, że format komórki zapisuje się jako
tekstowy. Taka kolumna jak w przykładzie nie daje się posortować, np.
rosnąco!!!
Jak to zrobić, jakiego użyć polecenia, aby w każdym wierszu automatycznie
przed kodem pojawiła się tylda? Można to oczywiście zrobić ręcznie, ale co w
przypadku paru tysięcy wierszy? Zwracam uwagę, że tylda musi być, bo w
przeciwnym wypadku kod 000111 zapisałby się jako 111 (zera na początku
znikają).
Wiem z wiarygodnego źródła, że można to zrobić automatycznie. Ale jak?
Obserwuj wątek
    • Gość: kia Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 23.01.05, 21:03
      Kpisz na wstępie i oczekujesz pomocy ? no chyba na coś się trzeba
      zdecydować.......
      • Gość: miszczakjacek Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 21:53
        Przepraszam, ale nie bardzo rozumiem. Oczekuję pomocy, ale za nic nie mogę się
        dopatrzyć co wziąłeś za kpinę. Ani mi to w głowie! Pytam poważnie.
    • p.smerf Re: Problem dla wybitnych znawców Excela 23.01.05, 21:25
      A nie możesz zaznaczyć całej kolumny i zdefiniować, że są to komórki tekstowe?

Wtedy dadzą się zapisać poprawnie bez tyldy i oczywiście dadzą sie sortować.
      • Gość: miszczakjacek Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 21:55
        Po proponowanej przez Ciebie operacji tylda nie znika, problem pozostaje.
        Spróbuj!
        • p.smerf Re: Problem dla wybitnych znawców Excela 23.01.05, 22:00
          A po co wstawiasz tyldę? Zaznacz kolumnę, kliknij lewym przyciskiem myszy
          wybierz formatuj komórki i zaznacz "tekst". Następnie wprowadzaj swoje kody z
          dowolnym układem zer i jedynek.
          Przed chwilą próbowałem (co prawda w OpenOffice) ale to wszystko jedno.
          Jeżli zostawisz tyldy to oczywiście wszystko się pochrzani.
        • p.smerf Re: Problem dla wybitnych znawców Excela 23.01.05, 22:10
          No i informacja dodatkowa. Jeżeli już masz te tyldy w iluśtam pozycjach, to
          oczywiście najpierw zmień charakter komórek na tekst a dopiero potem weź się za
          tyldy. W przeciwnym wypadku stracisz zera.
          A wszystkich tyld możesz się pozbyć automatycznie, wybierając z menu format
          "zamień" i jako znak zamieniany wybierz tyldę a jako znak "zamień na" nic. Wtedy
          wszystkie tyldy znikną i będziesz miał goły tekst złożony z O i 1.
          • Gość: irkm Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.toya.net.pl 23.01.05, 23:12
            a ja mam pytanie dodatkowe. W wierszach od 1 do 400 ma dane jak odwrocic kolejnosc tzn ostatni wiersz pierwszym, pierszy ostatnim.?? Dzieki
            • Gość: miszczakjacek Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 23:49
              To proste. Wstawiasz dodatkową kolumnę z przodu. Wstawiasz tam numerację od 1
              do 400. Sortujesz całą bazę wg tej kolumny malejąco. Usuwasz wstawioną kolumnę
              i już.
          • Gość: miszczakjacek Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 23:46
            Dzięki za info, ale nie udaje mi się tego wykonać. Wchodzę w "zamień" (jest
            w "edycji" a nie w "formacie"), w pierwszym okienku stawiam tyldę, drugie
            zostaje wolne. Klikam "zamień" i wyskakuje komunikat, że excel nie znalazł
            takiego znaku. Tyldy są dla niego niewidoczne. Co radzisz?
            • p.smerf Re: Problem dla wybitnych znawców Excela 24.01.05, 06:08
              Zaznacz tyldę i wtedy wchodź w "zamień" tylda powinna już być widoczna w okienku
              szukaj. Może się okazać, że to będzie zupełnie inny znak niż tylda, bo program
              wyświetla znaki "po swojemu".
              Przed chwilą spraawdzałem na swoim OpenOffice i rzeczywiście tylda nie chciała
              mi się pojawić automatycznie ale po wspisaniu do okienka "szukaj" i wciśnięciu
              "zamień" tyldy w arkuszu zniknęły.

Oczywiście "zamień" jest w edycji a nie w formacie. Widocznie już byłem śpiący :-)
              • Gość: miszczakjacek Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 09:01
                Nie mogę sobie z tym poradzić. Może w Open Office jest inaczej niż w Excelu.
                Jeśli nie sprawiłoby Ci to kłopotu, podaj mi proszę poszczególne kroki po
                kolei. Nie zrozumiałem co ma do tej całej akcji komenda "szukaj" i czy to jest
                to samo co "znajdź". Jeśli wciskam "zamień", to pojawiają mi się dwa okienka. W
                pierwszym stawiam tyldę, drugie zostawiam wolne i klikam "zamień". I Excel nie
                widzi tyld więc podaje mi komunikat, że nie odnalazł takich znaków. Mówimy
                oczywiście o tyldzie znajdującej się obok "enter", na klawiszu cudzysłowia.
                Dla Twojej wygody: kerga@gazeta.pl
                Z góry dziękuję.
    • Gość: Beny Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: .1.* / 195.127.197.* 24.01.05, 13:18
      Zamiast tyldy powinienes uzywac znaku apostrofu '
      do wymuszania formatu tekstowego.
      Wklep '0001 do jendej komorki
      i 0001 do drugije zobaczysz w czym rzecz.
      Przeformatowac mozesz uzywajac funkcji zamien, zamieniajac tylde na apostrof.

A kpisz uzywajac slowa "wybitnych" ekspertow, bowiem to nie ma nic wspolnego z
      wybitnocia i jest podstawa podstaw.
      • Gość: miszczakjacek Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 22:07
        Tego się nie da zrobić. Po pierwsze tylda jest niewidoczna w "gotowych"
        wierszach a apostrof widać. Po drugie jeśli dam komendę "zamień", i wpiszę w
        pierwsze okienko tyldę w drugie apostrof, to pojawi się komunikat, że excel nie
        odnalazł takich znaków. Spróbuj.
        • mika_p Re: Problem dla wybitnych znawców Excela 25.01.05, 00:51
          To ściągnij sobie Open Office - ten przynajmniej tyldę zamienia na nic, spację
          czy co tam chcesz. Co prawda, potem nie chce potraktować tego, co było tekstem
          z tyldą tak samo jak tego, co było gołą liczbą, ale jest to jakiś postęp w
          stosunku do tego, o czym piszesz. Może potem excel inaczej potraktuje takie
          komórki ?
        • Gość: Beny Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: .1.* / 195.127.197.* 25.01.05, 15:56
          Zamiana ~ na ' faktycznie w excelu nie dziala, no coz "reklamacje do Billa".
          Ale nic straconego oto workaround:
          Zazanaczyc kolumne w ktorej sa wartosci z tyldami i okreslic ja jako komorki
          typu tekst. Potem wstawic nowa kolumne tuz za wzmiankowana (takze komorki w niej
          maja miec typ tekst) i w niej wpisac prosta funkcje:
          =WENN(LINKS(A1;1)="~";VERKETTEN ("";TEIL(A1;2;LÄNGE(A1)));A1)
          Musisz dopasowac polskie/angielskie odpowiedniki:
          wenn-> jezeli/if
          links-> lewo/left
          verketten -> polacz tekst/conacatenate
          teil -> czesc/srodek/mid
          länge -> dlugosctekstu/len

zamiast A1 wpisac odpowiednia wartosc z kolumny z tyldami.
          To ci przerobi kolumne z tyldami na kolumne bez tyld.
          -----------------------------
          • Gość: Beny Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: .1.* / 195.127.197.* 25.01.05, 16:08
            Oczywiscie pomylilem sie przy kopiowaniu, eksperymentowalem z apostrofem.
            Prawidlowe polecenie usuniecia tyldy to:
            =WENN(LINKS(A1;1)="~";TEIL(A1;2 ;LÄNGE(A1));A1)
            Co czyni je prostrzym.
            Polecam eksport pliku do pliku tekstowego csv i zamiana zewnetrzym edytorem
            tekstowym, jesli funkcje excela cie przerastaja :)
    • doomboy Re: Problem dla wybitnych znawców Excela 24.01.05, 22:46
      Niepotrzebie kombinowałeś z tyldami. Rozwiązanie w rzeczywistości zdaje się być
      banalne. Zaznacz cały wiersz (najedź na numer wiersza i kliknij). Kliknij prawy
      przycisk myszy na numerze wiersza, i wybierz z menu kontekstowego Formatuj
      Komórki. Przejdź na zakładkę Liczby i wybierz z listy Kategoria: tekstowe. PS
      Tyldy pousuwaj.
      • Gość: miszczakjacek Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 00:32
        Łatwo powiedzieć. Mam bazę z kilkunastoma tysiącami wierszy i w kilku tysiącach
        z nich (porozrzucanych) ktoś powstawiał tyldy (baza była tworzona przez parę
        lat przez różne osoby). No i jak to posortować?
        • Gość: Obcy Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 04:22
          Kolego przed chwilą sprawdziłem - zaznacz jedną komórkę z tyldą - w oknie
          edycji na górze skopiuj tyldę (Ctrl + C)- następnie zaznacz całą kolumnę i w
          format zmień na niestandartowe wpisując w oknie 0001 - potem w edycji zmień
          wklejając tyldę (Ctrl + V)na górze a na dole zostaw puste wybierz zmień
          wszystko. U mnie w Excelu zniknęły tyldy a pozostały 000001, 000004, 000005.
          Napisz czy Ci się udało to zrozumieć co napisałem.
          • Gość: miszczakjacek Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 09:02
            Ja to zrozumiałem i powtórzyłem dokładnie na moim przykładzie składającym się
            tylko z 6 wierszy. I nie wyszło. Jeśli pozwolisz, prześlę Ci ten przykład i
            spróbujesz sam.
            Dla Twojej wygody: kerga@gazeta.pl
            • hiolka Re: Problem dla wybitnych znawców Excela 25.01.05, 14:34
              Problem jest nadal aktualny? Jezeli mozesz to podrzuc mi ten plik na gazetowego
              maila - postaram sie z cos z nim zrobic i odeslac.

Pozdrv
    • doomboy Re: Problem dla wybitnych znawców Excela 25.01.05, 15:00

Stare przysłowie mówi czego nie możesz zamienić w Exelu zamień w Wordzie :).
      Skopiuj całą tabelę do worda (najpierw zaznacz wszystko ctrl+a). W wordzie po
      wklejeniu (ctrl+v) kliknij na Zamień: w znajdź wpisz ~, a w zamień na zrób
      jeden odstęp spacją, kliknij zamień wszystko. Tak zmodyfikowane dane skopiuj
      (ctrl+a i ctrl+c) i wklej do nowego arkusza w Exelu (wcześniej zanim wkleisz
      dane zmodyfikuj wiersze w Exelu tak jak napisałem powyżej - czyli ustaw format
      na tekstowy).
      • Gość: Obcy Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 15:31
        Doomboy - Twoja recepta jest najlepsza i działa. To dobrze że możemy się od
        siebie uczyć. Pozdrawiam.
      • Gość: miszczakjacek Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 20:26
        Panowie, dzięki za pomoc, ale być może źle to nazwałem i dlatego nie umiem
        powtórzyć Waszych rozwiązań. Dla jasności: mówię o znaku na klawiszu z lewej
        strony entera (pod cudzysłowem). To jest znak '
        Mam Offica 2000.
        • Gość: student22 Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.icpnet.pl 25.01.05, 21:13
          Witam,
          mysle ze jest juz jasne, ze tylda to: "~", natomiast tu chodzi o znak "'"

Natomiast jesli chodzi o sortowanie, to nie wiem czy jest Pan swiadomy, iz
          sortowanie tekstu daje inne efekty niz sortowanie liczb (tzw. porzadek
          leksykograficzny: np. 1<21<3)
          • Gość: miszczakjacek Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 21:25
            Jestem świadomy i właśnie sobie z tym nie potrafię poradzić. Pisałem już - parę
            tysięcy wierszy na kilkanaście tysięcy w bazie danych ma powstawiane przez
            kogoś apostrofy z przodu i excel czyta to jako text. Jeśli chcę
            posortować "tyldowe" i "nietyldowe" razem to wychodzą bzdury. Samo formatowanie
            kolumny nic nie daje. Trzeba pousuwać wszystkie apostrofy.
            • Gość: student22 Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.icpnet.pl 25.01.05, 21:33
              jesli pousuwamy apostrofy to wszystko zostanie zamienione na liczby
              stracimy wtedy czesc informacji (00022 -> 22)
              ale da sie to posortowac jak liczby

Taka operacje da sie b. latwo przeprowadzic - prosze o potwierdzenie ze o to
              chodzi, to napisze jak to zrobic.
              • Gość: miszczakjacek Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 22:11
                Właśnie o to chodzi, ale ja nie usuwam apostrofów tylko wstawiam je tam, gdzie
                ich brak. Wtedy wszystko jest w porządku. Wstawiam ręcznie, ale jak to zrobić
                automatycznie? Chodzi o apostrof z klawisza po lewej stronie entera.
                • Gość: student22 Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.icpnet.pl 25.01.05, 22:22
                  Dobra,
                  moze przysle mi Pan te dane z excela i ja zobacze co da sie zrobic?
                  (konto gazetowe)
                • Gość: john_doe Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 22:37
                  Hmm wytłumacz co ty włsciwie chcesz zrobic? Zamienic format czesci komórek na
                  tekstowy?
    • doomboy Re: Problem dla wybitnych znawców Excela 26.01.05, 01:19
      Cała trudnośc polega na tym, iż niejasno sprecyzowałeś swój problem . Posłuchaj
      po co chcesz wstawiać apostrof (apostrof przed danymi w komórce świadczy o tym
      że te dane będą typu tekst), jak można ustawić właściwość danej komórki (w tym
      wypadku GRUPY KOMÓREK) jako typ tekstowy (wówczas apostrof niepotrzebny i
      bezsensowny!) - chyba wszyscy napisali jak to zrobić - zaznacz całość ctrl+a
      (lub konkretne wiersze czy kolumny) i z menu kontekstowego wybierz Formatuj
      komórki, kategorie wybierz tekstowe. Co w tym niezrozumiałego. W ten sposób
      wszystkie dane będziesz miał tekstowe. Teraz czeka ciebie drugi krok - skopiuj
      wszystko do Worda (napisałem wyżej) i najpiękniejsze jest to, że po wklejeniu
      nic nie musisz już zmieniać (w przeciwieństwie do tyldy!) - widzisz gdzieś
      wklejone apostrofy w wordzie? Skopiuj całośc z worda (ctrl+a i ctrl+c) i wklej
      (Edycja\wklej specjalnie, [a nie samo wklej] z listy wybierz TEKST to bardzo
      ważne) do arkusza Exela (zanim coś wkleisz to komórki arkusza oczywiście muszą
      mieć musowo ustawiony format na tekstowe). Nieporozumienie polega na tym, że ty
      chciałeś rozwiązać to w ten sposób: powstawiać wszędzie apostrofy, a ja
      przedstawiłem rozwiązanie - zmienić format na tekstowy i pousuwać wszędzie
      apostrofy. (cel został osiągnięty wszystkie dane są zapisane w ten sam sposób w
      tym samym formacie) TO NAPRAWDĘ DZIAŁA. Jakieś pytania ;)?
      --
      See More: informatyka.blox.pl
      • Gość: miszczakjacek Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 14:29
        Doomboy - przyznaję, że to genialne rozwiązanie. Nie mam żadnych dodatkowych
        pytań do tego tematu. Sprawdziłem przed chwilą - rzeczywiście wszystko w
        porządku.

Nie chciałbym zanadto nadwerężać Twojej cierpliwości, ale widzę że znasz się
        na excelu więc chciałbym Ci zadać jeszcze jedno pytanie. Być może
        rozwiązanie jest banalnie proste ale ja jakoś nie mogę wpaść na nie. A być
        może nie ma rozwiązania w ogóle i wszystko trzeba zrobić ręcznie. Ciekawe co
        o tym sądzisz. Otóż mam 2 kolumny A i B. W kolumnie A mam kod np. 1232 a w
        kolumnie B kod 126. W jaki sposób uzyskać w kolumnie C kod 1232.126
        (połączenie obu z kropką pośrodku między nimi)?
        Kody A są cztero- lub pięciocyfrowe a kody B zawsze trzycyfrowe. Zera na
        początku w obu przypadkach mogą wystąpić.
        Masz jakiś pomysł?
        • Gość: John_Doe Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.com.pl 26.01.05, 15:09
          W pierwszą komórkę kolumny C wpisujesz formułkę =A1&"."&Bb, gdzie A i B to
          kolumny które chcesz łączyć, przeciągasz ile trzeba i po sprawie.
          • doomboy Re: Problem dla wybitnych znawców Excela 26.01.05, 16:13
            Drobna poprawka w komórce C1 wpisz =A1&"."&B1 (a nie &Bb). Przy czym format
            takiej komórki (C1) może być zarówno tekstowy jak i ogólny.
            • Gość: student22 Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.icpnet.pl 26.01.05, 16:18
              Albo:

c1=złącz.teksty(a1;".";b1)

pozdrawiam
              • Gość: miszczakjacek Re: Problem dla wybitnych znawców Excela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 18:35
                Bardzo dziękuję wszystkim uczestnikom tego wątku - przyjemnie mi było się
                czegoś nauczyć. Pozdrawiam. JM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka