Dodaj do ulubionych

zworki w nagrywarce cd-r/w

IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 24.01.05, 23:49
jakoś przez przypadek to dojrzałem. mianowicie, z tyłu nagrywarki oprócz wtyku
do zasilania, wtyku, w którym ustawiam czy urządzenie będzie pracowało jako
master bądź slave, eide, wtyku do połączenia z kartą muzyczną, cyfrowemu
wyjściu elektrycznemu spdif mam dodatkowo kolejną wtyczkę. trzy rzędy styków,
na trzy możliwe ustawienia zworek. do czego to służy? gniazdo nie jest opisane.
Obserwuj wątek
    • Gość: galilleo Re: zworki w nagrywarce cd-r/w IP: *.west.biz.rr.com 25.01.05, 04:47
      przemek napisał(a):

> jakoś przez przypadek to dojrzałem. mianowicie, z tyłu nagrywarki oprócz wtyku
      > do zasilania, wtyku, w którym ustawiam czy urządzenie będzie pracowało jako
      > master bądź slave, eide, wtyku do połączenia z kartą muzyczną, cyfrowemu
      > wyjściu elektrycznemu spdif mam dodatkowo kolejną wtyczkę. trzy rzędy styków,
      > na trzy możliwe ustawienia zworek. do czego to służy? gniazdo nie jest
      > opisane.

Typowa CD ma 5 "wtyczek", 4 pin MOLEX konektor - zasilanie, 40 pin EIDE
      (SCSI ma 50 albo 68) flat ribbon, 8 pin (2 rzedy x 4 pin) ustawienie na
      jumpers Master (M), Slave (SL), Cable select (CSEL), DMA (DMA), analog audio
      (4 pin) i 2 pin SPDIF.
      tak ze cos mylisz, podejrzewam ze mylisz ustawienie flat ribbon EIDE
      (master bądź slave) z jumper setting ( 2 x 4 pin albo 2 x 3 pin w
      zaleznosci od marki).

• Gość: przemek Re: zworki w nagrywarce cd-r/w IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 25.01.05, 19:12
        chodzi mi o coś takiego. tutaj jest zdjęcie.
        forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=26006&highlight=zworki
        • Gość: przemek Re: zworki w nagrywarce cd-r/w IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 25.01.05, 20:10
          hop, do góry
          • m.gregor Re: zworki w nagrywarce cd-r/w 25.01.05, 20:15
            Mozliwe ze jest tak jak napisali na tamtym forum: to miejsce na zworki
            serwisowe. Albo jakowas wtyczke serwisowa (programowanie BIOS'u napedu albo cos
            w ten desen). Najlepiej zadzwonic/napisac do serwisu danego napedu. Powinni
            udzielic takiej informacji.
            • Gość: przemek Re: zworki w nagrywarce cd-r/w IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 25.01.05, 20:23
              bawię się i próbuję. spiąłem skrajnie lewe styki zworką, system widzi urządzenie
              jako RICOH firmware uploader. z tym, że moja nagrywarka to nie ricoh. nie mogę
              też wówczas wysunąć tacki. teraz nadeszła pora na zworkę w pozycji środkowej.
              widzę, że wszystko działa niby sprawnie.
              • m.gregor Re: zworki w nagrywarce cd-r/w 25.01.05, 20:54
                Nagrywarka moze nie RICOH ale moze RICOH robil elektronike do niej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka