Dodaj do ulubionych

monitory LCD

IP: *.ists.pl / *.ists.pl 29.01.05, 16:31
Poradźcie proszę, na co zwracać uwagę przy kupnie monitora. Jakie paramtry są
rzeczywiście ważne, jakich firm unikać, itp,. aby tekst na ekranie był dobrej
jakości. Innymi słowy, aby kupując okazyjnie, po niskiej cenie, nie żałować
potem zaoszczędzonych paru groszy.
Obserwuj wątek
    • Gość: mariusz Re: monitory LCD IP: 212.122.214.* 29.01.05, 16:35
      Witaj powiem tyle uwazaj na czas w jakim jest odswiezany obraz minimum to 16ms
      jesli bedzie np 24ms to podczas grania monitor bedzie smuzyl a z firm to
      polecam LG(sam go uzywam) i samsunga
    • tswiercz Re: monitory LCD 29.01.05, 16:39
      Ważna jest też firma, dużo modeli lekko nagina wartości.
      Najlepiej podaj model jaki Cię interesuje albo cene jaką możesz zapłacić.
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: monitory LCD IP: *.toya.net.pl 29.01.05, 16:44
        Samsung OK,
        LG nikomu nie polecem

osobiście polecam MAG lub SAMSUNG
        • Gość: lamerka Re: monitory LCD IP: *.ists.pl / *.ists.pl 29.01.05, 17:10
          Dzięki za wszystkie uwagi. Chcę kupić oczywiście jak najtaniej, ale maksymalnej
          kwoty nie podam. Wolę trochę dołożyc (albo poczekać) i miec lepszą jakość;
          chociaż nie ma prostej zależnośći, że to co droższe to z pewnością lepsze. Nie
          wiem po prostu, jakie parametry mają bezposrednie przełożenie na dobry obraz
          TEKSTU. No i rzeczywiście, nie kazdej firmie mozna wierzyć, że to, co podają w
          opisie to prawda. Ostatnio patrzyłam na włączone LCD w marketach i lierki były
          rozmyte mimo dobrze ustawionej rozdzielczości.
          • Gość: Zacho Re: monitory LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 17:17
            Najważniejszy jest czas reakcji matrycy-16ms to tragedia do gier, choć do pracy
            może starczyć. Wyrazistość zobaczysz na oczy, ale pewnie ma tu znaczenie
            kontrast, jasność no i jak u kumpla na LCD podbiłem odświeżanie z 60Hz na
            normalne 85Hz to obraz stał się rozmyty
            • Gość: LCD Re: monitory LCD IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 29.01.05, 18:07
              Przestan mieszac w głowach ludziom. Jesteś kołkiem i nie wypowiadaj sie jak nie
              znasz tematu.
              • Gość: Zacho Re: monitory LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 19:40
                Już cI odpisałem w drugim temacie, że chciałem kupić TV LCD za 6299 (jak
                najlepszy do 7000), a warto za to dać 299. Jak ktoś myśli o graniu to musi
                zobaczyć tą nędzę na własne oczy, najprościej to zauważyć jak lecą napisy u
                dołu ekranu, np. w Agrobiznesie lub na TVP3. Póki czas reakcji nie spadnie
                znacznie nie kupuję, a jak smugi znikną biorę natychmiast.
        • Gość: gościu Re: monitory LCD IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.05, 19:29
          A możesz to jakoś uzasadnić ?
          Zastanawiam się nad LG, więc za parę szczegółów będę wdzięczny.

Pozdrawiam
          • kell99 Re: monitory LCD 30.01.05, 04:54
            monitor jak monitor;) mam lg1720b od roku i jestem z niego bardzo zadowolony.
            16ms ktore podane jest w specyfikacjach wystarcza bez problemu do grania (ani w
            hl2, ani w doom3 nie widzialem smuzenia). po roku uzywania brak martwych
            pikseli, a monitor wyswietla obraz tak jak w dniu zakupu. udany zakup. nowszy
            model to 1720p, z roznic ma dodatkowe dvi, jak nie masz dobrej karty graficznej,
            to dvi zapewni doskonaly obraz. jezeli jednak bedziesz kupowal samsunga, to
            rownie dobry wybor. samsung robi swietne monitory, ich crt w pewnym okresie byly
            rewelacyjne, a lcd zawsze doskonale wypadaja w testach.
    • neolxlo Re: monitory LCD 29.01.05, 17:04
      iiyama prezentuje bardzo dobry stosunek jakości do ceny a jej produkty
      zdobywaja wiele nagród czasopism komputerowych,. Przy zakupie zwróć uwage na
      wielkość piksela ( żeby nie był większy niż 0.25mm) i rozdzielczośc.
      • Gość: lamerka Re: monitory LCD IP: *.ists.pl / *.ists.pl 29.01.05, 19:00
        A co sądzicie o firmie Belinea?
        • Gość: eldżik Re: monitory LCD IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.05, 20:43
          Najlepsze monitor produkuje LG
          Jestem użytkownikiem LG1730P
          tu opis:
          sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13929
          Monitorek śmiga i nie mogę narzekać.
          • kell99 Re: monitory LCD 30.01.05, 04:57
            sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12023 ;)

duzy plus, ze to chyba jeden z najladniejszych monitorow jakie widzialem.
            aczkolwiek troche przydrograwy, konkurencyjne firmy za monitory o podobnych
            parametrach chca ~200-300zl mniej.
        • tswiercz Re: monitory LCD 29.01.05, 20:43
          Ja też o niej myślełem, ale ma małe kąty widzenia. Ja w połowie lutego jade po Samsunga 710N. Kosztuje 1250 zł (pcprojekt) i ma świetne parametry jak i opinie.
    • cade Re: monitory LCD 30.01.05, 01:04
      Ja takze zamierzam w najblizszym czasie zakupic monitor lcd. Przejrzalem troche
      stron internetowych na ten temat i stwierdzilem ze najlepsze monitory sa firm:
      Samsung, Iiyama oraz Belinea. Ale mam problem z wyborem modelu, moze ktos by
      pomogl? Dodam ze interesuja mmnie monitory 17'' i 19'', tak do 1800 zl.
      Pozdrawiam
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: monitory LCD IP: *.toya.net.pl 30.01.05, 01:27
        MAG to jest klasa - 3 lata gwarancji door-to-door
        SAMSUNG naprawde dobre monitory i panele ale za te same parametry co MAG-a
        trzeba zapłacić więcej!!! wiec polecam jednak MAG!!!

LG = tani awaryjny szajs ( ich DVD reklamowalem 7 razy w ciągu roku potem
        sprzedałem, znajomemu monitor padł totalnie tydzień po gwarancji, sorry nie
        lubie ich sprzętu, kiedys byli klasą dzis poszli na tanioche a nie dbają o jakosc)

Iyjama, belinea -niezłe, tanie ale nigdy nie dorównają MAG-owi, na MAG mozna
        naprawde pracować!!!
        Sorryu
    • Gość: Grzegorz Re: monitory LCD IP: *.phil.east.verizon.net 30.01.05, 04:24
      www.pcworld.com/reviews/article/0,aid,117419,00.asp
      www.pcmag.com/category2/0,1738,1409036,00.asp
      Decyzja nalezy do Ciebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka