Dodaj do ulubionych

Pytanie o licencje+ Ignorancja Microsoftu

IP: *.toya.net.pl 18.02.05, 17:42
Moje pytanie jest nastepujace.
Kupilem komputer za granica wraz z zainstalowanym na nim juz systemen Windows XP. Mam oryginalny klucz produktu, licencje,itp. jednakze system ten jest w wersji angielskiej. Chcialbym zainstalowac wersje PL, ale nie jestem pewien czy zaakceptuje ona moj angielski nr licencji. Problemem jest tez nosnik,
tzn z komputerem nie mam nosnika(EN) a do tego nie wiem czy wystarczy dla zainstalowania systemu wziasc jakikolwiek oryginalny nosnik PL.
Zalezy mi na tym by byl on juz w wersji z SP2. czy jest mozliwe rozwiazanie mojego problemu.Czy jest np. mozliwe zainstalowanie orygianlnej wersji PL a nastepnie zmienienie klucza na moj w celu rejestracji?

Chce uzywac oryginalnego Windows ale wolalbym w wersji PL(choc oczywiscie wersja English posluguje sie bez klopotu). I przy przeinstalowaniu systemu skad brac nosnik? Niestety w sklepie ,nie dali z nowym komputrem plyt Windows.Jak sie zachowac by byc fair, ale jednoczesnie nie kupowac nowego systemu XP?

Wyslalem tresc powyzsza do pomocy Microsoftu, po tygodniu zadnej reakcji z ich strony. Syf, juz sie nie dziwie ze wiekszosc ludzi nie ma skrupulow uzywajac pirata. Moze wiec ktos na forum mi pomoze? dzieki
Obserwuj wątek
    • cnjry Re: Pytanie o licencje+ Ignorancja Microsoftu 18.02.05, 17:53
      Masz wersje Home czy prof, rozumiem ze numerek masz z hologramem ?
      • Gość: irkm Re: Pytanie o licencje+ Ignorancja Microsoftu IP: *.toya.net.pl 18.02.05, 18:13
        Prof i home, bo w sumie to sa dwa komputery(jeden juz nie moj). Tak wiec w jednym prof w drugim Home. Na obydwu hologramy. Z tym ze do Home jakies plyty ale tylko z softem firmowym, m.in Power DVD, sterowniki, funcje easy access(dodatkowe pzryciski) i takie tam. A zatem to nie zadne lewe komputery ale z sieci sprzedazy, tylko ze bez plyty Windows.ale to chyba w Polsce tez sie zdaza?
        • Gość: Obcy Re: Pytanie o licencje+ Ignorancja Microsoftu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 18:38
          Ja kupiłem laptopa w Londynie też bez płyty, ale ze wszystkimi papierami i
          nalepką na obudowie (taka wer. OEM). Na dysku twardym był folder a w nim cała
          zawartość płyty do samodzielnego wypalenia. Przeczytaj dokładnie umowę.
          • cnjry Re: Pytanie o licencje+ Ignorancja Microsoftu 18.02.05, 18:50
            Jesli masz papiery i numer to mozesz sobie zrobic po cichu kopie bezpiczenstwa
            niby z wlasnej oryginalnej plyty tylko ze od znajomego ja skopiujesz.
            Kazda z wersji home, pro, corp, ma inne numery (jako wersja) niepasujace podczas
            instalacji do innej rodziny produktu
    • gray Re: Pytanie o licencje+ Ignorancja Microsoftu 18.02.05, 18:59

twój klucz do angielskiej wersji windowsa nie będzie pasował do wersji
      polskojęzycznej zatem można się domyślać, że aby pozostać legalnym należy
      zakupić ten sam system jeszcze raz ale w innej wersji językowej. smutne, prawda?
      • cnjry Re: Pytanie o licencje+ Ignorancja Microsoftu 18.02.05, 19:33
        Nie pasuje do wersji home ale do pozostalych nie mialem problemu aby prof pl nie
        dzilal na prof en i odwrotnie
        • Gość: irkm Re: Pytanie o licencje+ Ignorancja Microsoftu IP: *.toya.net.pl 18.02.05, 19:40
          Dzieki.
          A czy kazda plyta Prof pasuje do kazdego klucza czy tylko do tego z ktorym byla zakupiona, bo w sklepach opinie sa podzielone? Z home oryginalnym nie bedzie klopotu(w kwestii pozyczenia od znajomego plyty) ale z prof juz tak bo jesli juz ktos ma prof ,a nie home to pirata.
          No i czy jesli pozycze nosnik z SP2 to zaakceptuje to moj klucz?

Fakt troche smutna jest postawa Microsoftu w tej sprawie, szczegolnie w kwestii nieodpowiadania klientom, ktorzy kupili ich produkt!
          • Gość: irkm Re: Pytanie o licencje+ Ignorancja Microsoftu IP: *.toya.net.pl 18.02.05, 19:46
            Aha, a czy mozliwa jest zmiana klucza na moj jesli ewentualnie do innego nosnika(pozyczonego orginalnego) pasowal tylko klucz od tej konkretnie plyty? Tzn instluje Windows z plyty kolegi z jego kluczem a potem zmieniam na swoj?
            Plus, czy taka operacja sie uda gdy plyta bedzie pirat?
            • cnjry Re: Pytanie o licencje+ Ignorancja Microsoftu 18.02.05, 19:53
              Wszystkie plyty prof sa jednakowe nie sa specjalnie tloczone pod konkretny klucz
              • cnjry Re: Pytanie o licencje+ Ignorancja Microsoftu 18.02.05, 19:54
                Czy to jest pirat czy oryginal swiadczy tylko klucz uzyty do instalacji no i
                dokumenty zakupu sytemu
        • gray Re: Pytanie o licencje+ Ignorancja Microsoftu 19.02.05, 08:36

z moich doświadczeń wynika, że niekoniecznie ale w sumie najprościej i
          najskuteczniej jest sprawdzić samemu.
    • tswiercz Re: Pytanie o licencje+ Ignorancja Microsoftu 18.02.05, 21:40
      Są pakiety spolszczające, to się chyba nazywa MUI, ale nie wiem czy to nie jest płatne i nie bardzo się w tym orientuje.
      • Gość: irkm Re: Pytanie o licencje+ Ignorancja Microsoftu IP: *.toya.net.pl 20.02.05, 12:18
        Cytuje odpowiedz Microsoftu na moje pytanie, wlasnie otzrymalem(ponad tydzien czekania):
        "
        Szanowny Panie,
        Dziękujemy za skontaktowanie się z Centrum Obsługi Klienta Microsoft.

Bezpłatna zamiana wersji językowych oprogramowania jest możliwa tylko jeśli licencje były kupione w
        Otwartej Licencji Micorosoft (dawniej MOLP - min. zamówienie 5 licencji). Fragment umowy licencyjnej
        mówiący o tym: "Zamiast kopii licencjonowanej wersji językowej, Licencjobiorca (ale nie osoba, której
        przekazano prawa do używania tej kopii) może używać kopii dowolnej innej wersji językowej znajdującej
        się na Liście Produktów, pod warunkiem, że ta wersja językowa jest dostępna w tej samej lub niższej
        szacunkowej cenie sprzedaży, co licencjonowana wersja językowa produktu."

W pozostałych przypadkach (wersje OEM, paczki) nie ma możliwości bezpłatnej zamiany wersji językowej,
        należy zakupić oprogramowanie we właściwym języku.

Z poważaniem

Edyta Tudek
        Centrum Obsługi Klienta Microsoft
        "
        Bez komentarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka