Dodaj do ulubionych

Komputer nie widzi CD ROOMU !!!

IP: 217.153.99.* 25.03.05, 14:07
O matko! mój komp "zgubił" CD room!jak i gdzie mozna to samemu naprawić?!
Obserwuj wątek
    • Gość: mdk Re: Komputer nie widzi CD ROOMU !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 14:35
      Start-Panel Sterowania-System-Sprzęt-Menadżer Urządzeń-Stacje Dysków Cd-rom
      jeżeli jest widoczny
      kliknąć dwa razy w nowym oknie-sterownik-odinstaluj -ponownie uruchom komputer
      powinien wykryć nowy sprzęt i zainstalować
      ewentualnie:
      panel sterowania -dodaj sprzęt -uruchomi się kreator
      zaznaczyć "Tak urządzenie zostało już podłączone"
      wskazać cd-rom
      • randybvain Re: Komputer nie widzi CD ROOMU !!! 25.03.05, 15:41
        A jak zupelnie nie widzi, nawet w Menedzerze Urzadzen? Mi pomoglo zbootowanie
        systemu przez BIOSa.
        • Gość: Cablee Re: Komputer nie widzi CD ROOMU !!! IP: 217.153.99.* 25.03.05, 15:52
          Nie widzi zupełnie! Mogłes chociaż napisac na czym to polega! please!
        • m.gregor Re: Komputer nie widzi CD ROOMU !!! 25.03.05, 15:53
          > Mi pomoglo zbootowanie systemu przez BIOSa
          A teraz wyjasnij wszem i wobec coż oznacza taki piękny zwrot?
          • Gość: niktabc@vp.pl Re: Komputer nie widzi CD ROOMU !!! IP: *.toya.net.pl 25.03.05, 19:57
            > Mi pomoglo zbootowanie systemu przez BIOSa?????

a cóż to za operacja???
            • Gość: Cablee Re: Komputer nie widzi CD ROOMU !!! IP: 217.153.99.* 25.03.05, 21:48
              We "Właściwościach systemu" w zakładce "Wydajność" mam nastepujące
              informacje:"Dysk X używa systemu plików w trybie zgodności z systemem MS-DOS" i "
              Stronicowanie w trybie zgodności obniża ogólną wydajność systemu" -Może tutaj
              jest tzw. pies pogrzebany?-czy naprawdę nikt nie umie mi pomóc????
              • randybvain Re: Komputer nie widzi CD ROOMU !!! 26.03.05, 14:51
                Eee, ja mam w moim cos takiego, ze przy starcie pojawia sie napis, informujacy,
                ze przy nacisnieciu F2 wchodze do Menu BIOS, oprocz tego jest jeszcze wejscie
                do Multiboota. Podejrzewam, ze jest to to samo, co przy naciskaniu Delete od
                razu jak komputer startuje. Wiec jak tylko komputer zacznie startowac, naciskaj
                Delete. Powinna sie wtedy ukazac plansza, po ktorej mozesz poruszac sie tylko
                strzalkami i Enterem (mysz nie dziala wtedy). Tam sa rozne opcje, miedzy innymi
                powinno byc bootowanie CD-ROMU. Jezeli nawet cos pokrecisz, to mozesz pozniej
                ustawic Default(Domyslne), czyli przywrocic do poprzedniego stanu.

Mi w kazdym razie to pomoglo.

Jeszcze warto sprawdzic, co wyskakuje w Panel Sterowania/Narzedzia
                Administracyjne - tam gdzies sa wykazy wszystkich zdarzen na komputerze, u mnie
                po angielsku jest to Events.
                • Gość: niktabc@vp.pl Re: Komputer nie widzi CD ROOMU !!! IP: *.toya.net.pl 26.03.05, 15:16
                  to jest WŁĄCZANIE KOMPA Z CD-ROMU w ten sposób możesz za POMOCA płyty
                  instalacyjnej WINDOWS (lub LINUX) sprawdzic czy BIOS widzi o obsługuje CD-ROM

jeśli nie to padł sprzęt
                  jeśli obsługuje to windowsa wina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka