Dodaj do ulubionych

router i podzial transferu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 22:10
Zastanawia mnie jak to jest z podzialem transferu jesli chodzi o router ktory
nie ma opcji dzielenia transferu. router ma 4 wyjscia rj45. i jak to jest?
jesli ja jestem pod pierwszym wyjsciem i ogladam stronki a sasiad pod 2 i
zapuscil kaze i sasiad pod 3 i uzywa emule to co wtedy? jak ten transfer
zostanie rozdzielony?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kamil Re: router i podzial transferu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 22:25
      wtedy jest mniejwięcej tak (jeżeli kazza nie ma ograniczeń na upload to zabieraz
      z 20 kb), do tego emule ustawione 16 na download i 4 na upload to mniej więcej
      juz masz 40kb/24kb a z neo zostaje Ci ok 30 kb na sek, a przy routerze 25 więc
      nie ma problemu, gorzej jak ktoś coś ściąga większego to lipa, bo router dzieli
      według zapotrzebowania a nie po równo ;/
      • Gość: konrad Re: router i podzial transferu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 23:12
        a czy ma jakies znaczenie kolejnosc? tzn chodzi mi o to czy jak bede we wtyczce
        1 to bede dostawial wiecej niz jakbym byl w 4?
        • gray Re: router i podzial transferu 27.03.05, 12:21

nie. jeżeli router nie ma funkcji kolejkowania i/lub nie obsługuje usług Quality
          of Services to każdy dostaje tyle ile chce bez względu na to czy ściąga pocztę
          czy gołe baby z emule.
        • Gość: Kamil Re: router i podzial transferu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 13:00
          wane sest tylko jak z routera robisz modem z 1 wyjściem i podłączasz swich wtedy
          musisz w 1 wyjście, a inaczej bez różnicy ;/
          • Gość: konrad Re: router i podzial transferu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 00:58
            no to wytlumaczcie mi jeszcze jedno - moje laczze ma przepustowosc 80kB/s jesli
            sasiad sciaga z predkościa 80kB/s to co sie dzieje jesli ja wlasnie wtedy
            zaczynam kozystac z netu tzn chodze po stronkach lub probuje cos sciagnac?

i jeszczze jedno czy moglbym jakos ustawic hierarchie przydzielania transferu
            robiac cos takiego ze do routera podlaczyl bym switcha a do tego switcha
            wpialbym wszystkich uzytkownikow oprocz mnie bo siebie wpialbym do routera?
            • gray Re: router i podzial transferu 28.03.05, 08:51
              Gość portalu: konrad napisał(a):

> no to wytlumaczcie mi jeszcze jedno - moje laczze ma przepustowosc 80kB/s
              > jesli sasiad sciaga z predkościa 80kB/s to co sie dzieje jesli ja wlasnie
              > wtedy zaczynam kozystac z netu tzn chodze po stronkach lub probuje cos
              > sciagnac?

dostajesz minimalne pasmo.

> i jeszczze jedno czy moglbym jakos ustawic hierarchie przydzielania transferu
              > robiac cos takiego ze do routera podlaczyl bym switcha a do tego switcha
              > wpialbym wszystkich uzytkownikow oprocz mnie bo siebie wpialbym do routera?

nie ma to żadnego znaczenia. tak jak pisałem - potrzebowałbyś urządzenia, które
              sprzętowo wspiera kolejkowanie pakietów. ewentualnie musiałbyś stworzyć router
              programowy na jakimś komputerze i użyć odpowiednich narzędzi (np. pod linuksem -
              HTB, CBQ).
              • Gość: konrad Re: router i podzial transferu IP: *.core.lanet.net.pl 29.03.05, 12:15
                no to jeszcze jedno pytanko:
                "potrzebowałbyś urządzenia, które sprzętowo wspiera kolejkowanie pakietów"
                czy moge cos takiego dokupic? bo bardzo mi zalezy na ograniczeniu transferu dla
                sasiadow ale nie chcem wymianiac routera ani stawiac serwera na linuksie.
                • Gość: Greg Re: router i podzial transferu IP: *.acn.waw.pl 29.03.05, 12:26
                  Ale właśnie o to chodzi, że dla czegoś takiego będziesz musiał wymienić
                  router!, ew. pobawić się z serwerem na starym kompie (Linux, Windows Server -
                  Linux lepszy, bo darmowy i ma mniejsze wymagania sprzętowe)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka