IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.05, 17:31
W jaki sposób przywrócić rejestr w WindowsXP? W win 98 wchodziłem w DOS i
pisałem w wierszu poleceń scanreg/restore. Jak tozrobić w win XP? Dziękuję za
podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • amon-ra Re: rejestr 29.03.05, 17:49
      Gość portalu: bartek napisał(a):

> W jaki sposób przywrócić rejestr w WindowsXP? W win 98 wchodziłem w DOS i
      > pisałem w wierszu poleceń scanreg/restore. Jak tozrobić w win XP? Dziękuję za
      > podpowiedź.

Przywracanie rejestru w Windows NT nie jest takie proste (czyt. nie polega na wydaniu jednej komendy) ze względu na inną budowę samego rejestru i jądra systemu operacyjnego. Brakujące pliki rejestru powinny być dostępne w katalogu System Volume Information (jeżeli masz włączone Przywracanie Systemu i wcześniej nadałeś sobie prawa do tego katalogu), ale wziąwszy pod uwagę minimalne możliwości Konsoli Odzyskiwania, zabawa taka nie ma większego sensu.
      Możesz przywrócić kopię pliku rejestru poleceniem
      copy c:\windows\repair\plik c:\windows\system32\config\plik
      Musisz jednak pogodzić się z faktem, iż najprawdopodobniej po przywróceniu pliku system będzie "starszy" o kilka(naście) dni/miesięcy (wróci bowiem do stanu z czasu sporządzenia kopii pliku) i wymagać będzie odświeżenia - doinstalowania programów, sprzętu itp. Mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia takiej sytuacji, jeżeli uszkodzeniu uległ plik SYSTEM.
      Poczytaj sobie ten artykuł; ja tylko mogę Ci poradzić napisanie skryptu (*.bat) mającego na celu wykonanie kopii zapasowej wszystkich plików rejestru i uruchamianie go spod Konsoli Odzyskiwania co jakiś czas (np. co miesiąc) poleceniem batch.
      Przeczytaj także, w jaki sposób można zainstalować Konsolę Odzyskiwania na dysku twardym:
      JAK: Instalowanie i korzystanie z Konsoli odzyskiwania w systemie Windows XP
      • Gość: bartek Re: rejestr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.05, 18:06
        dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka