Dodaj do ulubionych

Projekt bazy danych (Access)

IP: *.zaw.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 22:38
Witam! miałbym prośbę o pomoc w tworzeniu bazy danych na zaliczenie. Otóż
baza ta ma się składać z 3 tabel i ma służyć jedynie temu żeby pokazac że
umie się to robić. Ma to byc najbanalniejsza baza jaka można stworzyć z
kiloma pozycjami. Od zawsze miałem z tym problemy... Wymyśliłem 2 takie i
jeśli by ktoś mógł to bardzo bym prosił o informację czy powiązania między
tymi tabelami są logiczne, a jeśli jest jakiś bład to prosiłbym o wskazanie
go. Kiedyś już zadawałem tutaj podobne pytanie na tym forum i dzięki
odpowiedzi 1 z interneutów (user001), zdązyłem troszke pojąć o co chodzi,
niemniej nadal nie wiem czy w ten sposob ta baza mogłaby wygladać.

Baza 1 Filoteka
---------------
Tab. 1 (Film)
1. Nr. ID
2. Tytuł
3. Gatunek
4. Opis

Tab. 2 (Dane filmu)
1. Tytuł (powiązane z "tytuł" z tab. 1)
2. Produkcja
3. Czas trwania
4. rok produkcji
5. cena brutto

Tab. 3 (cena)
1. cena brutto (powiązane z cena brutto z tab. 2)
2. cena netto
3. VAT

Nie wiem czy w ten sposób można to powiązać, tak żeby to miało jakąs
logike :/ Jeśli byłyby jakieś błedy to prosiłbym o skorygowanie ich,
oczywiście można dodać jeszcze jakies pozycje jesli to konieczne, lub wogole
zlikwidować np. tą Tab. 3 i zastąpić ją inną (ta trzecia mi się nie podoba
ale nic innego nie potrafiłem wymyślić)

Baza Studentów

Tab. 1 Student
1. Nr. ID
2. Imię
3. Nazwisko

Tab. 2 Dane Studenta
1. Nr. ID (powiązane z "nr. ID" z tab. 1)
2. Rok urodzenia
3. Adres
4. KOd pocztowy
5. Wydział

Tab. 3 Wydział
1. Wydział (powiązane z "wydział" z tab. 2)
2. Kierunek
3. Tryb nauki

Z gory serdecznie dziękuje za pomoc!
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: Projekt bazy danych (Access) 03.05.05, 23:25
      Prosiłem, abyś przeczytał (ze zrozumieniem) rozdział dotyczący normalizacji, w
      jakiejkolwiek książce dotyczącej projektowania relacyjnych baz danych.

Baza 1:
      - Co jest kluczem głownym w każdej z tabel?
      Jeśli (Tabela 1: Nr ID; Tabela 2: Tytuł, Tabela 3: cena brutto), to klucze i
      powiązania są źle wybrane.
      Pierwsza postać normalna wymaga aby atrybuty nie były dzielone, oraz aby nie
      było powtarzających się grup atrybutów.
      Druga postać narzuca ograniczenie: każdy atrybut musi zależeć od całego klucza.
      Trzeci postać normalna narzuca ograniczenie: każdy atrybut musi zależeć tylko od
      klucza.

Tab 1 i Tab 2 są niepotrzebnie rozdzielone, Kluczem powinien być Tytuł i Rok
      Produkcji (zdarza się, że dwa filmy o tym samym tytule są wyprodukowane w
      różnych latach, mogą one mieć różną tematykę.)
      Tab 3 jest zupełnie źle skonstruowane. Vat nie zależy od Ceny Brutto,

Tab 1 (Film):
      1. # Tytuł
      2. # Rok produkcji
      3. Reżyser ID (powiązanie do tab 3)
      4. Gatunek
      5. Produkcja (lub kraj)
      6. Czas trwania
      7. Opis

Tab 2 (Kopia):
      1. # Nr ID
      2. Tytuł (powiązanie z tab 1)
      3. Rok produkcji (powiązanie z tab 1)
      4. Wydawca
      5. Nośnik
      6. Cena netto
      7. VAT
      (nie ma ceny brutto, to wartość wyliczana z ceny netto i VATu, nie ma sensu
      przechowywać jej w bazie danych).

Tab 3 (Reżyserzy):
      1. # Reżyser ID
      2. Tytuł
      3. Imię
      4. Nazwisko

W Bazie 2, też niepotrzebnie rozdzielasz dany które mogą być umieszczone w
      jednej tabeli (Imie, Nazwisko, Rok Urodzenia, Adres, Kod pocztowy). Używasz
      nazewnictwa wprowadzającego w błąd
      - czy kierunek zależy tylko od wydziału, innymi słowy czy na danym wydziale jest
      tylko jeden kierunek; NIE na jednym wydziale może być kilka(dziesiąt) kierunków
      - czy tryb nauki zależy od wydziału czy od konkretnego studenta; NIE na jednym
      wydziale mogą odbywać się jednocześnie studia dzienne, wieczorowe i zaoczne.
      • Gość: dino22 Do user0001 IP: *.zaw.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 00:12
        Dzięki serdeczne. To samo pytanie zadałem również na innym forum i na grupach
        dyskusyjnych związanych z bazami danych. Jesteś jedyną osobą, która
        odpowiedziała na moje pytanie. Na innych forach dostałem min takie
        odpowiedzi: "ile płacisz $ za informację" ,wszystkie pozostałe odpowiedzi też
        koncentrowały się na $ Jestem na kierunku informatki w szkole policealne i
        nigdy nie miałem jeszcze takich problemów z żadnym przedmiotem... Jestem na
        drugim, ostatnim roku i mam już większość przedmiotow zaliczonych, niestety z
        tym nie moge sobie dać radu :-( Na zajęciach, jak wykładowca to tłumaczył to
        wszystko się wydawało takie proste... niestety tak nie jest o czym sie mialem
        okazje przekonac. Czytałem troszke o tym o czym mi mówiłeś, ale nie wiem, albo
        ja jestem taki tępy albo to jest poprostu nieprzystępnie napisane. Mój kierunek
        na którym się uczę dotyczy tworzenia stron www, ale niestety nawet na takim
        kierunku Bazy Danych trzeba zaliczyć. Teraz jak to napisałeś to wydaje się to
        takie proste, a jak znowu chcę coś innego zrobić, żeby sobie poćwiczyć to
        najpierw siedze i myśle nad tym godzinę a potem okazuje się że jest wszystko
        źle :*( Płakać mi się chce na myśl o tym że wszystko udało mi się zdać a teraz
        na sam koniec szkoły staje przedemną widmo niezaliczenia i w konsekwencji 2
        lata na nic... Wbrew pozorom nie tylko ja z tym mam problemy, ale większość
        moich kolegow rownież. Po programowaniu jest to jak by nie było jedna z
        trudniejszych dziedzin informatyki. Jeszcze raz dziekuje ci za poswiecenie mi
        czasu, tym bardziej jestem ci wdzięczyny za pomoc, zważajac na to że tylko ty
        na moją prośbe odpowiedziałeś nie pisząc o $. Pozdrawiam!
        • Gość: kokosz Re: Do user0001 IP: 5.5.* / 80.58.35.* 04.05.05, 00:32
          Osobiście nic do Ciebie nie mam i ciesze sie, ze otrzymałes pomoc, ale jest to
          smutna refleksja ze szkoly w Polsce wypuszczaja takich informatykow, ktorzy
          musza zdobywac zaliczenia z pomoca for dyskusyjnych i chce im sie plakac, bo nie
          potrafia sobie poradzic z Accessem.
          • Gość: dino22 Re IP: *.zaw.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 00:38
            Ja jestem na kierunku związanym z tworzeniem serwisów internetowych a nie z
            bazami danych i raczej nigdy w życiu z nimi nie będe mieć nic do czynienia.
            Oczywiście nie bronie siebie ale wydaje mi się że raczej chyba nikomu nie
            zaszkodzę przez nieumiejetnośc tworzenia tych baz, gdyż i tak nigdy nie będe
            pracował z tym. Cóż dziękuje rownież za twoj post, również wziołem go sobie do
            serca, pozdrawiam
            • zsa-zsa Re: Re 07.05.05, 19:44
              > Ja jestem na kierunku związanym z tworzeniem serwisów internetowych a nie z
              > bazami danych i raczej nigdy w życiu z nimi nie będe mieć nic do czynienia.

serwisy internetowe niezwiazane z bazami danych? no, no.
              • Gość: Marks Re: Re IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.05.05, 00:00
                wiesz, na tej zasadzie to wszystko jest zwiazane z bazami danych, ale jakis tam
                webmaster nie musi umiec tworzyc w accessie albo oracle
                • zsa-zsa Re: Re 08.05.05, 01:40
                  jakis tam webmaster??? zalozyciel watku wyraznie napisal, ze jest "na kierunku
                  związanym z tworzeniem serwisów internetowych". zaskakuje mnie wiec, ze uznaje
                  wiedze o bazach danych za zupelnie nieprzydatna.
                  inaczej chyba rozumiemy pojecie "serwis internetowy". moze sie przejezyczyl?
                  • dino22 Re: Re 08.05.05, 01:51
                    Uzyskałem już pomoc wiec uznaje temat za zakończony. Dziekuje za odpowiedzi,
                    rownież za te krytycznie pod kątem mojej osoby. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka