Dodaj do ulubionych

Dlaczego upadł Secret Service?

20.07.02, 00:23
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić z jakiego powodu od ponad pół roku nie ukazuje
się Secret Service? Było to moje jedyne ( i chyba najlepsze)źródło informacji
o grach komputerowych.

Tym bardziej mnie to irytuje, że mam wszystkie 96 numerów
Liczyłem na to że dojdę co najmniej do setki.
Obserwuj wątek
    • Gość: ad Re: Dlaczego upadł Secret Service? IP: *.katowice.msk.pl 25.07.02, 00:11
      nie wiem
      • Gość: Arr Oczywiste IP: *.Ninth.biz 26.07.02, 18:47
        Bo ludzie nie kupowali, nie kupowali bo wszystko mają za friko w necie.
    • intruder Re: Dlaczego upadł Secret Service? 26.07.02, 18:51
      Bo przegral konkurenje z CD-Action. Podobnie jak Gambler i inne wczesniej.
      Mozna tylko zalodze New SEcret Service pogratulowac, ze tak dlugo sie trzymali
      • jurek7 Re: Dlaczego upadł Secret Service? 26.07.02, 21:47
        intruder napisał:

> Bo przegral konkurenje z CD-Action. Podobnie jak Gambler i inne wczesniej.
        > Mozna tylko zalodze New SEcret Service pogratulowac, ze tak dlugo sie trzymali
        Tylko nie rozumiem jak tak świetny i popularny jednak magazyn mógł przegrać z
        taką beznadzieją i innymi pismami, które po minucie lektury w Empik-u lub innym
        sklepie odkładam z zażenowaniem na półkę.
        Podobnie jak silent_bob nie kupuję już żadnego magazynu o tej tematyce
    • silent_bob Re: Dlaczego upadł Secret Service? 26.07.02, 21:13
      Wydaje się że błędem SSa było podporządkowanie sie panującym na rynku trendom,
      czyli wydawanie gazety z płytką, wydali "hirosów2" a później walili same demka
      które mozna bez problemu znaleźć w necie.
      Poza tym wydawali dwie gazety:
      -jedna z płytą
      -druga taka sama bez płyty
      Obie z różnymi okładkami, więc może czytelnicy czuli się zdezorientowani, poza
      tym jeśli jest do wyboru gazeta za 6,50zł z pełną czasami zajebistą gierką ale
      z zawartośćia przeznaczoną dla osób upośledzonych umysłowo a kultowy juz
      miesiecznk gierkowy za 7,90 to łatwo pomyśleć co wolało wytbrać młodsze
      pokolenie graczy...
      Szkoda Secreta teraz już nie kupuje żadnej gazety komputerowej
      • silent_bob Re: Dlaczego upadł Secret Service? 27.07.02, 03:54
        silent_bob napisał:

> Szkoda Secreta teraz już nie kupuje żadnej gazety komputerowej

Zapomniałem dodać że sie zeszmaciłem i kupiłem Klika, gdy przeglądałem raz w
        sklepie ta gazete na początku jej istnienia, gdy zobaczyłem że wydaje ją
        wydawca gazet typu BravoBoy itp. i że recencja gry numery zajmuje 2 kolumny
        tylko się zaśmiałem.
        A kupiłem klika tylko dla gry(DevilInside-wypasiona giera i o 14 zet taniej niż
        oryginał), ale widze że Klik ewoluuje i że texty są ciekawe(niektóre) i
        pojawiła się spora część ekipy SSa...ale mimo wszystko to gazeta bez klimatu....
        • jurek7 Re: Dlaczego upadł Secret Service? 31.07.02, 10:54
          silent_bob napisał:

.
          > oryginał), ale widze że Klik ewoluuje i że texty są ciekawe(niektóre) i
          > pojawiła się spora część ekipy SSa...ale mimo wszystko to gazeta bez
          klimatu...

A kto z SS tam teraz pisze?
          • silent_bob Re: Dlaczego upadł Secret Service? 01.08.02, 02:55
            jurek7 napisał:

> A kto z SS tam teraz pisze?

W numerze Clicka który kupiłem było 3 byłych SSmanów:
            Jacek Piekara vel Ciapciak(w Sikrecie był chyba Randallem...)
            Maciej Ogiński vel Anzelmo(w SSie miał dużo przydomków)
            Grzegorz Młodawski vel Murmur

To wszyscy, może w innych numerach Cklicka pisywali inni ale tego nie wiem.
            pozdrawiam
    • Gość: ssman Re: Dlaczego upadł Secret Service? IP: *.devtest.net / 212.80.166.* 30.07.02, 21:23
      Sekret upadł już dawno temu... Gdzieś tak około 20-30 numeru jak wprowadzili
      mangę, Gul-asha i inne odmóżdżone gówna robiąc z tego gazetę dla
      niedorozwiniętych 10 latków. Ja osobiście dotrwałem do 40 numeru i sam się
      dziwię, że tak długo.

Pozdrawiam
      • intruder Re: Dlaczego upadł Secret Service? 30.07.02, 21:47
        Tak, magna mi osobiscie nie odpowiada. Gulash jaki byl kazdy wie. Ale dzial
        cyberpunk byl pierwszorzedny. Pojawil sie dosc pozno, mniej wiecej w czasie gdy
        zastanawialem sie czy jest sens kupowac SS-a, i przewazyl na TAK.
    • Gość: Heming Re: Dlaczego ze... IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.02, 21:56
      Dlatego ze podobnie jak reset i gambler, ss nie wytrzymalo z nieuczciwa
      konkurencja ze strony CD-Action i roznych innymi periodykow dodajacymi pelne
      wersje pelne wersje gier. Byly tez pewne spory personalne i inne wewnatrz
      redakcji, ktore rozgorzaly z nowa sila. Po za tym jak nie wiadomo o co chodzi
      to chodzi o pieniadze...
      • jacek_l_1965 Re: Dlaczego ze... 30.07.02, 23:24
        Panowie! Upada wszystko, co sobie nie daje rady. Po prostu byli za cieńcy. A
        poza tym, to chyba trochę chore,żeby czytać o grach. Gry służą chyba do grania,
        a nie do pisania/czytania o nich. A z netu moża teraz ściągnąć praktycznie
        wszystko to, co jest dołączane do gazetek. No to po kiego czorta takie gazetki?
        • silent_bob Re: Dlaczego ze... 30.07.02, 23:29
          jacek_l_1965 napisał:

> Panowie! Upada wszystko, co sobie nie daje rady. Po prostu byli za cieńcy. A
          > poza tym, to chyba trochę chore,żeby czytać o grach. Gry służą chyba do
          grania,
          >
          > a nie do pisania/czytania o nich. A z netu moża teraz ściągnąć praktycznie
          > wszystko to, co jest dołączane do gazetek. No to po kiego czorta takie
          gazetki?

Chłopie!!! Przeciez gdy SS startował to nikt w naszym kraju nawet nie wiedział
          co to jest Internet!!! Poza tym nie chodzi o same opisy gier, ale i o tych
          którzy te recenzje pisali, w pewnym sensie kupowało sie te gazetę dla
          redaktorów.
        • Gość: Heming Re: Dlaczego ze... IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.02, 20:28
          jacek_l_1965 napisał:

> Panowie! Upada wszystko, co sobie nie daje rady. Po prostu byli za cieńcy. A
          > poza tym, to chyba trochę chore,żeby czytać o grach. Gry służą chyba do
          grania,
          >
          > a nie do pisania/czytania o nich. A z netu moża teraz ściągnąć praktycznie
          > wszystko to, co jest dołączane do gazetek. No to po kiego czorta takie
          gazetki?

To nie do konca tak. Jak slusznie zauwazyl silent_bob w tamtych czasach w
          Polsce
          nikt o internecie nie wiedzial. Oprocz gazet praktycznie nie bylo zadnego
          innego zrodla informacji o tym co akurat w danej chwili na rynku wydawniczym
          gier sie dzialo. Co wiecej, gry byly wtedy duzo drozsze niz teraz, wiec kupujac
          jakas gre, to chcialo sie miec 100% pewnosc, ze nie wyrzuca sie pieniedzy w
          bloto.
          • jacek_l_1965 Re: Dlaczego ze... 01.08.02, 09:14
            No dobra. Wtedy formuła gazety się sprawdzała. Ale teraz stała się
            anachronizmem i niewielu było chętnych do płacenia za nią. Osobiście jeśli chcę
            się czegoś dowiedzieć o jakiejkolwiek grze to dłubię do skutku w sieci.
            Rozumiem, że przykro się rozstawać z ulubionym tytułem, ale ktoś w Polsce
            chciał przecież kapitalizmu, a upadające firmy to jeden z jego objawów...
            • Gość: Heming Re: Dlaczego ze... IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.02, 21:35
              Anachronizm moze i owszem, ale ja wciaz wole papier od ekrenu monitora.
              • jacek_l_1965 Re: Dlaczego ze... 01.08.02, 21:55
                Gość portalu: Heming napisał(a):

> Anachronizm moze i owszem, ale ja wciaz wole papier od ekrenu monitora.

Trochę to dziwnie brzmi, biorąc pod uwagę, że pisemko dotyczyło gier
                KOMPUTEROWYCH, a nie karcianych, planszowych czy innych...
              • jurek7 Re: Dlaczego ze... 01.08.02, 23:58
                Gość portalu: Heming napisał(a):

> Anachronizm moze i owszem, ale ja wciaz wole papier od ekrenu monitora.

I bardzo słusznie. W końcu zamiast gapić się cały czas w monitor lepiej (i
                zdrowiej dla oczu) przeczytać coś na papierze. Poza tym czytanie dłuższego
                tekstu na ekranie to wątpliwa przyjemność. Nigdy nie chciałoby mi się
                przeczytać całego SS,nawet gdyby podano mi całą treść za darmo na monitorze.
                Informacje w Internecie, chociaż można znaleźć tu wszystko są ulotne. Stronę
                www można zlikwidować, archiwum nie zawsze jest kompletne, ale zebrana kolekcja
                czasopism nie niszczeje i zawsze można do niej sięgnąć. No chyba, że spłonie w
                pożarze albo znajomi nie oddadzą :)
                • silent_bob Re: Dlaczego ze... 02.08.02, 17:03
                  jurek7 napisał:

Nigdy nie chciałoby mi się
                  > przeczytać całego SS,nawet gdyby podano mi całą treść za darmo na monitorze.
                  > Informacje w Internecie, chociaż można znaleźć tu wszystko są ulotne. Stronę
                  > www można zlikwidować, archiwum nie zawsze jest kompletne, ale zebrana
                  kolekcja czasopism nie niszczeje i zawsze można do niej sięgnąć.

jurek ma racje, niejednokrotnie czytałema po kilka razy recenzje jednej, gry
                  bądź różne artykuły, poza tym Sikret fajnie wygląda na półce i ma(miał??) fajne
                  okładki... :)
                  • reggie Re: Dlaczego ze... 02.08.02, 17:32
                    Bardzo tego załuję. Niezapomniany Jacek Piekara i cała stara ekipa.
                    Nie kupuję juz nic z branży. Do dziś jest mi przykro, ze moje pismo już nie
                    istnieje:-(((
                    • jurek7 Re: Dlaczego ze... 02.08.02, 17:48
                      reggie napisał:

> Bardzo tego załuję. Niezapomniany Jacek Piekara i cała stara ekipa.
                      > Nie kupuję juz nic z branży. Do dziś jest mi przykro, ze moje pismo już nie
                      > istnieje:-(((
                      >
                      • silent_bob Re: Dlaczego ze... 02.08.02, 21:09
                        jurek7 napisał:
                        > Jacek Piekara to chyba miał więcej wspólnego z Gamblerem niż z SS

jurek7 ma racje Jacek Piekara w SS pojawił sie w kilku(może 7-8???) numerach,
                        nie wiem nie chce mi sie sprawdzac... ;)
    • Gość: Piotrek Re: Dlaczego upadł Secret Service? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 22:02
      Jeeezu kochałem te pismo :(
      Mam z 100 numerów ! Mój pierwszy to z kwietnia 1994 roku z ciosami do Mortal
      Kombat 1 ! ;)
      Nie mam pojęcia dlaczego upadło !
      Jeśli goście z SS czytają to pozdrowienia dla Gulasha , Mamuta Martineza i całą
      ekipę SS. Szkoda że was już nie ma :(((

Piotrek
      piotrek182@poczta.onet.pl
      • silent_bob Re: Dlaczego upadł Secret Service? 03.08.02, 02:04
        Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> Jeeezu kochałem te pismo :(
        > Mam z 100 numerów ! Mój pierwszy to z kwietnia 1994 roku z ciosami do Mortal
        > Kombat 1 ! ;)

Piotrek chyba nie możesz mieć 100 numerów bo przeciez Sikret, skończyłw
        listopadzie ubiegłego roku na 95 numerze...
        • Gość: Piotrek Re: Dlaczego upadł Secret Service? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.02, 16:52

>
          > Piotrek chyba nie możesz mieć 100 numerów bo przeciez Sikret, skończyłw
          > listopadzie ubiegłego roku na 95 numerze...

Masz rację ale napewno z 80 ! :)
    • the_foe to samo co z Gamblerem 03.08.02, 02:24
      Kiedys kupowalem, tylko i prawie wylacznie Gamblera. To byla jedyna gazeta z
      klimatem. Pamietam, ze wtedy SS kupowalem tylko dla wkladki ogrzebaniu w
      save'ach. Opisy w G byly o wiele lepsze (W SS byly trcohce zbyt
      instruktarzowe), ponadto mialy odjazdowe klimaty (vide: stronghold, sim farm).
      A potem ukazal sie dodatek do grzebania w sejvach, kacik civilizacyjny
      itp...po prostu najlepsi i nagle (gdzies kolo 40 numeru, upodobnili sie do
      masowki). Kolo 50 nr przestalem kupowac bo zrobila sie tandetna kila (nawet
      Randall odszedl). Niedlugo potem przestali sie ukazywac i nie dziwie sie, ,a
      jestem pewien ze gdyby zachowali konwencje (pamietacie Variatkowo!?) to
      istnieli by do dzisiaj.
      • jurek7 Re: to samo co z Gamblerem 03.08.02, 14:52
        the_foe napisał:

> Kiedys kupowalem, tylko i prawie wylacznie Gamblera. To byla jedyna gazeta z
        > klimatem. Pamietam, ze wtedy SS kupowalem tylko dla wkladki ogrzebaniu w
        > save'ach. Opisy w G byly o wiele lepsze (W SS byly trcohce zbyt
        > instruktarzowe), ponadto mialy odjazdowe klimaty (vide: stronghold, sim
        farm).
        > A potem ukazal sie dodatek do grzebania w sejvach, kacik civilizacyjny
        > itp...po prostu najlepsi i nagle (gdzies kolo 40 numeru, upodobnili sie do
        > masowki). Kolo 50 nr przestalem kupowac bo zrobila sie tandetna kila (nawet
        > Randall odszedl). Niedlugo potem przestali sie ukazywac i nie dziwie sie, ,a
        > jestem pewien ze gdyby zachowali konwencje (pamietacie Variatkowo!?) to
        > istnieli by do dzisiaj.
        Miałem szacunek dla Gamblera ale szczerze mówiąc nie lubiłem części redaktorów
        a i klimat nie wydawał mi się taki fajny. Cóź, kwestia gustu. W tej chwili
        jednak, przy braku SS, gdyby pojawił się w reanimowany Gambler czy Reset
        rzuciłbym się natychmiast po niego do kiosku.
    • silent_bob Kto następny? 07.08.02, 00:48
      Dobra skoro wiemy już dlaczego upadł SS,to mam pytanie: Kto będzie następny???
      Kogo czeka plajta i opuszczenie rynku??? CD-Action, Clicka, Swiat gier
      komputerowych i inne(nie jestem na bieżąco z tytułami...)
      Jak myślicie?
      • Gość: ainaval Re: Kto następny? IP: 194.204.129.* 07.08.02, 02:33
        coz, z tego co ja wiem, to koniec "sikreta" wygladal nieciekawie, a w swietle
        tego co sie dowiedzialem, upadl przez (jesli mozna mowic o winie) PegazAss'a...
        Nie wiem jaka byla prawda, jednak sporo mozna sie dowiedziec ze strony:
        sikretia.w.interia.pl/
        Powstaje tam tez e-zin nawiazujacy do tradycji SS'a, wiem ze wpada tam paru
        redaktorow SS'owych...

Sam e-zin dopiero startuje (niedlugo powinien wyjsc drugi numer) i jest robiony
        przez fanow SS r.i.p.

PS. ja z ta strona oprocz sympatii nie mam nic wspolnego :)
      • Gość: muka Re: Kto następny? IP: *.centertel.pl 07.08.02, 17:13
        silent_bob napisał:

> Dobra skoro wiemy już dlaczego upadł SS,to mam pytanie: Kto będzie następny???
        > Kogo czeka plajta i opuszczenie rynku??? CD-Action, Clicka, Swiat gier
        > komputerowych i inne(nie jestem na bieżąco z tytułami...)
        > Jak myślicie?
        Mam nadzieję, że CD-Action
        • Gość: luc Re: Kto następny? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 08.08.02, 15:19
          Moze, skoro mowa o upadających gazetach, warto przeczytac artykul
          zatytulowany 'POCZĄTEK PRASY KOMPUTEROWEJ W POLSCE'? Znajduje się na stronie
          c64.nostalgia.pl w dziale PUBLICYSTYKA. Zaprosilem takich redaktorow jak
          Sir Haszak (Dariusz Michalski/Top Secret), Bartek Dramczyk (Commodore & Amiga i
          inne), Wojciech Setlak (Gambler) czy Piotr Pienkowski (ŚGK) oraz Łukasz
          Czekajewski (Bajtek) - opisali obszernie przyczyny upadku większości. Zapraszam
          serdecznie.
          • Gość: MiC_12 Re: Kto następny? IP: *.centertel.pl 08.08.02, 15:57
            Gość portalu: luc napisał(a):

> Moze, skoro mowa o upadających gazetach, warto przeczytac artykul
            > zatytulowany 'POCZĄTEK PRASY KOMPUTEROWEJ W POLSCE'? Znajduje się na stronie
            > <a href="http://c64.nostalgia.pl"target="_blank">c64.nostalgia.pl</a> w
            dziale
            > PUBLICYSTYKA. Zaprosilem takich redaktorow jak
            > Sir Haszak (Dariusz Michalski/Top Secret), Bartek Dramczyk (Commodore & Amiga
            i
            >
            > inne), Wojciech Setlak (Gambler) czy Piotr Pienkowski (ŚGK) oraz Łukasz
            > Czekajewski (Bajtek) - opisali obszernie przyczyny upadku większości.
            Zapraszam
            >
            > serdecznie.
            Ciekawe informacje.
            Artykuł o pismach o grach jest jednak stronniczy, SS czy Reset zasługują na
            dużo obszerniejszy tekst. Rozumiem, że ta stronniczość wynika z tematyki strony
            czyli C64.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka