Dodaj do ulubionych

Chlodzenie CPU - cicho, chlodno i bez jarmarku

IP: *.devs.futuro.pl 24.06.05, 15:24
Czesc, wymienilam zasilacz po tym jak stary spłonął:-)
Po zalozeniu nowego (Chieftec 360W DF), ktory jest b.cichy, dokuczliwie
slyszalny stal sie wentylator procesora. Zanim go wymienie chce zasiegnac
porad fachowcow. Jaki wentylator polecacie? Warunek jak w temacie: ma byc
cichy, dobrze chlodzic procesor (PIII667) i bez odpustu w postaci kolorowych
diodek. Nie obciazam go grami.

Dzieki, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Cornolio Re: Chlodzenie CPU - cicho, chlodno i bez jarmark IP: *.provider.pl / *.provider.pl 24.06.05, 15:56
      Jak mniemam Socket 370? Nie poszalejesz zbytnio, bo wielkiego wyboru już nie ma.
      Na szczęście nie trzeba daleko szukać :)

www.4speed.pl/sklep.php?stan=opis&id_towaru=93
      Tylko taka wersja bez podświetlenia. W zupełności wystarczy taki zestawik
      (radiator + cooler). I ceny też nie wyuzdane, chociaż zdarza się, że można
      przepłacić. 35 zeta to max.

Pozdrawiam. Hejas.
    • diabel.tasmanski kilka pytań 24.06.05, 16:23
      chciałbym wiedzieć
      1. jaki zasilacz ci spłonoł. ( moc z jakiego modelu obudowy)
      2. jaka jest konfiguracja kompa. P3 667 , ile dysków , jaka grafika, ile kości
      pamięci jakie napedy optyczne.
      3. czy awaria zasilacza spowodowala dodatkowe zniszczenia w kompie. Czy jeszcze
      cos padło z zasilaczem

zastanawia mnie co było przyzcyna awarii. Kiepski zasilacz , czy moze po prostu
      został przeciążony mocą wiekszą niż nominalna i dlatgo pozar.
      • Gość: Nikki Re: kilka pytań IP: *.devs.futuro.pl 24.06.05, 16:58
        Spalił sie Codegen 250X1 (nie wiem czy dobrze spisalam) w takze ich obudowie.

Konfiguracja nie wysilona: Asus CUSL2, P3667, 512RAM 92x256 Kingston), VGA
        Matrox 450, CDR-W Asus, HDD Caviar.

Zasilacz dzialal przez 4 lata, chociaz wsuniecie wtyczki sieciowej zawsze
        powodowalo jakies przepiecie. Sprzet nie wieszal sie chociaz 1x10 wlaczen
        odpalal panelem boisu. Az ostatnio poczulam smrod elektryki. Z zasilacza
        poszedl jasny smierdzacy dymek i sprzet juz nie ruszyl. Przestal dymic po
        wyjeciu wtyczki z kontaktu. Na szczescie obylo sie bez strat dla pozostalych
        podzespolow. Beznadziejny egzemplarz.
        • Gość: Cornolio Re: kilka pytań IP: *.provider.pl / *.provider.pl 24.06.05, 17:09
          "...wsuniecie wtyczki sieciowej zawsze powodowalo jakies przepiecie..."

Czy przy obecnym zasilaczu ten efekt nie występuje?
          • Gość: Nikki Re: kilka pytań IP: *.devs.futuro.pl 27.06.05, 11:23
            Teraz jest ok. Ten zasilacz ma wlasny wlacznik, wiec wtyczke wyjmuje zawsze
            przy OFF.
    • aamp Re: Chlodzenie CPU - cicho, chlodno i bez jarmark 25.06.05, 18:38
      whisper rock 4-ok 30pln
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: Chlodzenie CPU - cicho, chlodno i bez jarmark IP: *.toya.net.pl 27.06.05, 19:48
        ja polecam ejdnak Pentagram Freezone
        • Gość: Greg Re: Chlodzenie CPU - cicho, chlodno i bez jarmark IP: *.acn.waw.pl 30.06.05, 14:40
          Albo coś Glacialtech'a - seria Igloo jest cicha (w okolicach 20dB), a chłodzi
          całkiem nieźle.
    • Gość: rspychaj@wp.pl A może troszkę inaczej? IP: 195.116.34.* 30.06.05, 12:22
      Haj,
      Ja mam P3 733. A do chłodzenia używam aluminiowego gęsto żebrowanego radiatora,
      zaś wentylator jest szybkoobrotowy (4000 rpm). A żeby nie było jazgotu
      wiatraka - dałem mu zasilanie 5V - wiatrak kręci się ok 1200 rpm. Cisza i
      spokój. A gdy komputer się mocno stresuje, radiator procka jest co najwyżej
      ciepły. A płytę mam ASUS CUV-NT (montowana seryjnie w HP Pavilion). A
      przepięcie, które występuje, gdy wkładasz kabel zasilający do zasilacza ATX
      jest normalne, nie przejmuj się. A moja cała konfig. to P3 733, 512 SDRAM, HDD
      120GB, CD-RW, DVD-R. A zasilacz mam 175W i potrafi uciągnąć nawet 4 dyski
      twarde lub dysk i 3 napędy CD!
    • Gość: spec Tylko ciekły azot IP: *.chello.pl 30.06.05, 16:09
      Myślem, że najlepsze bendziem hłodzenie ciekłym azotem, inaczej computer może
      wybuhnąć!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka