Dodaj do ulubionych

monitor- jaki powinnam kupić?

09.07.05, 14:22
Potrzebuję zakupić monitot płaski /lcd zdaje sie to sie nazywa/, taki ze 17", żeby móc oglądać , ew. lekko poprawiać zdjęcia. miałby służyc jako dodatkowy monitor do laptopa na którym dość kiepsko wypada fotografia. Poprostu zależnie od kąta patrzenia widzi się inaczej.
Poradźcie co zrobić by nie wydać za wiele /nie potrzebny mi monitor z wodotryskami/, ale żby móc cieszyć sie widokiem pięknych zdjęć.

Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: niktabc@vp.pl Re: monitor- jaki powinnam kupić? IP: *.toya.net.pl 09.07.05, 16:10
      czyli potrzebujesz JAKOŚĆIOWY MONITOR bo w KAŻDYM TANIM LCD będzie inny widok
      pod innym kontem

Szanse na prawie stały dają

MAG - mało znane lecz naprawde chyba najlepsze na rynku!!!!
      SAMSUNG - wysokie modele
      • zoraz Re: monitor- jaki powinnam kupić? 11.07.05, 14:43
        Krótko, ale rozjaśniłeś mi sprawę :, dzięki, już się biore za gogielka.
        • Gość: Oleg Re: monitor- jaki powinnam kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 14:46
          polecam LG...kupiłem ostatnio 17 calowy...sprawdz sobie www.ceneo.pl...tam
          szybko okreslisz sie w cenie
          • Gość: mar Re: monitor- jaki powinnam kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 16:23
            LG flatron L1720B warto kupić.
            • Gość: bpos Re: monitor- jaki powinnam kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.05, 20:02
              trochę mylne informacje powyżej, bo moim zdaniem:
              1. nie tyle marka monitora, co użyta w nim matryca są ważne,
              2. jeśli chcesz np. obrabiać zdjęcia, a nie grać w strzelanki, to zdecydowanie wybieraj monitory zmatrycami typu MVA, PVA lub podobne.
              3. unikaj matryc TN

Odpuśc takie marki jak LG
              • Gość: niktabc@vp.pl Re: monitor- jaki powinnam kupić? IP: *.toya.net.pl 12.07.05, 01:36
                fakt odpuśc sobie LG czy NEOVO

ale co do według jakości
                EIZO
                iyama, MAG
                NEC
                SAMSUNG

(mag ma lepsze paramtery i trwałość od NEC)
                • zoraz Re: monitor- jaki powinnam kupić? 12.07.05, 11:56
                  No dobrze, już wiem, że nie zaoszczędzę, nie kupie też LG, bo mam flatrona F700B i nie wiem, czemu sprzedawcy polecają go do dziś, moim zdaniem żenada.
                  Może podpowiecie pare parametrów, których sie trzymać, bo ceny to jak wiadomo są z komina i można się narżnąć. Już wiem że ważna jest matryca, cokolwiek to oznacza ;).
                  • mbucz Re: monitor- jaki powinnam kupić? 12.07.05, 12:04
                    Przed zakupem warto się zapoznać (także z innymi artykułami na ten temat LCD tej
                    strony):
                    www.tomshardware.pl/display/20041123/index.html
                    Ceny warto posprawdzać tu:
                    www.znak.pl/
                    Uczciwe ceny i częsta aktualizacja.
                  • darekkr1 Re: monitor- jaki powinnam kupić? 12.07.05, 15:50
                    Jezeli ni emusisz miec miec LCD (plaskiego) to ja bym polecil jaki naprawde
                    porzadny monitor kineskopowy. Firmy jak podano wyzej czyli MAG Iyama Eizo.
                    Moze NEC czy Samsung, ale te pierwsze trzy firmy robia chyba najlepsze monitory.
                    Taki monitor bedzie tanszy a jakosc obrazu moze byc nawet lepsza.
                    No i z monitorami kineskopowymi nie ma problemu z patrzeniem pod katem.
                    kiedys trafilem na dosc ciekawe ceny monitorow Iyama na stronie
                    www.gvc.pl/?m=91&id=213
                    nic tam nie kupowalem wiec nie polecam.
                    Chociaz ceny maja bardzo niskie.
                    • Gość: bpos Re: monitor- jaki powinnam kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 18:36
                      Warto trochę dłużej pooszczędzać i kupić lepszy monitor niż gorszy (różnicę w cenie wydasz potem na okulistę :-)
                      Poza tym niektóre mają 5 lat gwarancji, nie promieniują, pobierają 40W energii i mają znakomitą geometrię obrazu. Jeśli nie jestes profesjonalnym grafikiem (tu potrzebny dobry, duży kineskop), to kup LCD i wtedy na CRT nawet spojrzeć nie będziesz chciała. Mam monitor Video7 na 17,4" matrycy Fujitsu (MVA) i oprócz ewentualnych dodatkowych 2" nie chce niczego więcej.
                      Jak padnie, bo ma 4 lata, to będę szukał takiego samego typu.
                      Kąt widzenia po 170 stopni poziomo i pionowo.
                      pzdrw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka