Dodaj do ulubionych

Problem z kartami sieciowymi

IP: *.dialup.telenergo.pl 19.07.05, 10:18
Mam kartę sięciową bezprzewodową (łącze radiowe) w kompie i necik chodzi
super. Ostatnio chciałem podłączyć laptpa do tego kompa i włożyłem do niego
kartę sieciową. I co się okazało ? karta ta którą włożyłem rozłącza mi net po
prostu wyłącza się ta karta radiowa i netu nie ma. Co może bvyć przyczyną.
Proszę o pomoc. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Obserwuj wątek
    • Gość: dominik666 Re: Problem z kartami sieciowymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 20:42
      wytłumacz mi jakim cudem wsadziłeś karte! (PCI) WIFI do laptopa ?
      • k_michu Re: Problem z kartami sieciowymi 20.07.05, 05:28
        Dominik666 jesteś idiotą...:P
    • k_michu Re: Problem z kartami sieciowymi 20.07.05, 05:29
      A z ta kartą to możliwe, że tworzy sie konflikt urządzeń...
      Zadam pytanie jaki masz Win?
      Bo jak starszy to masz problem..:P
      • Gość: BOMBEL Re: Problem z kartami sieciowymi IP: *.dialup.telenergo.pl 20.07.05, 07:15
        Na obydwóch kompach jest WI XP
      • Gość: dominik666 Re: Problem z kartami sieciowymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 19:07
        k_michu napisał:

> A z ta kartą to możliwe, że tworzy sie konflikt urządzeń...

taa :)

> Zadam pytanie jaki masz Win?
        > Bo jak starszy to masz problem..:P

ma nowszy i co teraz powiesz kretynie ?

BTW - w dwóch komputerach są 2 karty sieciowe bezprzewodowe - tak ? czy
        podpiąłeś laptopa do komputera skrętką i wtedy przestał działać internet na
        dwóch ?
        • Gość: bombel Re: Problem z kartami sieciowymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 22:52
          Nie w jednym kompie tym stacjonarnym jest karta do sieci bezprzewodowej a w
          laptopie jest normalna karta sieciowa. Chciałem podłączyć laptopa do PC
          wsadziłem do PC drugą kartę tak abym mógł podłączyć do niego laptopa skrętką.
          Po włożeniu tej karty radiówka przestaje działać i neciku brak. Chyba jasno to
          opisałem co?
          • Gość: dominik666 Re: Problem z kartami sieciowymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 00:39
            nie za jasno to opisałeś - nie ważne.

czy po instalacji 2 kart jednocześnie karta wifi dostaje właściwy adres IP ?
            (wpisz start->uruchom->cmd->teraz ipconfig - właściwy adres będzie np.
            192.168.xx.xx albo 10.10.xx.xx niewłasciwy to 169.254.178.xx)

komputer w menedzeze urzadzen widzi karte wifi ?

sprawdź jedno i drugie

"nie działa" to zbyt ogólnikowe określenie...
            • Gość: niktabc@vp.pl Re: Problem z kartami sieciowymi IP: *.toya.net.pl 21.07.05, 00:46
              a jaki MASZ KABEL??? łaczący OBIE SIECIÓWKI??

bo na 1 - 1 nie będzie to działało

musisz CROSS używać
              • k_michu Re: Problem z kartami sieciowymi 25.07.05, 00:27
                Gość portalu: niktabc@vp.pl napisał(a):

> a jaki MASZ KABEL??? łaczący OBIE SIECIÓWKI??
                > bo na 1 - 1 nie będzie to działało
                > musisz CROSS używać

Na skrętce nie da się skrosować... :[ A przecież mówił, że ma skrętke...
                --------------------------------------------------------------------------------
                Nic nie jest idealne...
            • Gość: BOMBEL Re: Problem z kartami sieciowymi IP: *.dialup.telenergo.pl 21.07.05, 10:28
              Wydaje mi się że wszystko jasno opisałem. W menadżerze urządzeń na PC widać
              obydwie karty. Po prostu jak włoże kartę sieciową to druga ta bezprzewodowa się
              wyłącza i nie ma połączenia z netem a komputer stacjonarny ma połączenie z
              laptopem. Jeśli wyjmę to karta bezprzewodowa działe dobrze. Nadmieniam że
              obydwie karty są dobre.
        • k_michu Re: Problem z kartami sieciowymi 25.07.05, 00:14
          Gość portalu: dominik666 napisał(a):

> BTW - w dwóch komputerach są 2 karty sieciowe bezprzewodowe - tak ? czy
          > podpiąłeś laptopa do komputera skrętką i wtedy przestał działać internet na
          > dwóch ?

Ty naprawde jesteś idiotą...!!!! Czego Ty nie rozumiesz w tym co on pisze...
          -----------------------------------------------------------------------------
          Nic nie jest idealne...
    • k_michu Re: Problem z kartami sieciowymi 25.07.05, 00:24
      Reasumując:
      - masz WIn XP - czyli wykluczamy konflikt urządzeń...
      - po podłączeniu drugiej karty neta nie ma... (ale jest pytanko w połączeniach
      masz pokazane to połączenie z krzyżykiem na połączeniu czy jest szara ikonka
      czy też wogóle nie ma tego połączenia...?)
      - połączenie z drugim kompem działa..

A chciałem napisać, że mam podobne połączenie z tą różnicą, że ja mam sieciówkę
      zintegrowaną.. i u mnie nie ma problemu..
      Moge tylko coś zaproponować na początek: Jak będziesz miał włączoną (działającą)
      karte radiową odinstaluj stery od niej i wyłącz kompa.. Podłącz zwykłą
      sieciówkę zainstaluj, póżnej włóż radiówkę i wtedy dopiero instalka sterów do
      radiówki. Nie obiecuje ale moze podziała..:P
      --------------------------------------------------------------------------------
      Nic nie jest idealne...
      • Gość: dominik666 Re: Problem z kartami sieciowymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 00:53
        k_michu napisał:

> Reasumując:
        > - masz WIn XP - czyli wykluczamy konflikt urządzeń...

co ma piernik do wiatraka - jesli to konflikt sprzętowy to OS tego nie rozwiąże

Moge tylko coś zaproponować na początek: Jak będziesz miał włączoną (działającą
        > )
        > karte radiową odinstaluj stery od niej i wyłącz kompa.. Podłącz zwykłą
        > sieciówkę zainstaluj, póżnej włóż radiówkę i wtedy dopiero instalka sterów do
        > radiówki. Nie obiecuje ale moze podziała..:P

porady początkującego flash programisty od siedmiu bolesci :D
        włącz wyłącz - może zadziała :D

-

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka