Dodaj do ulubionych

PII czy celeron?

11.08.02, 13:39
wpadła mi w ręce nie najnowsza płyta główna. technicznie jestem beton, ale
będę się starał na niej zmontować jakiś (oby) działający zestaw. nie wiem
jednak na jaki procesor się zdecydować (nie wiem jeszcze masy innych rzeczy,
ale o to będę pytał później ;)). według instrukcji, może mieć do 450, co
radzicie, PII czy celerona?
Obserwuj wątek
    • Gość: bano Re: PII czy celeron? IP: 80.48.114.* 11.08.02, 21:39
      tu sie nie ma nad czym zastnawiac, oczywsicie ze pII. to nie jest wybor miedzy
      celeronem, a pII, tylko cel a PII. PII wychodzi lepiej na testach, no i zegar
      taktowania ma wiekszy (100 mhz) przy 66 cel, co tez wplywa na szybkosc pracy
    • Gość: Jarko Re: PII czy celeron? IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 12.08.02, 00:48
      Polecam ci pentiuma bo w testach wypada lepiej i moim zdaniem jest lepszy.
    • Gość: salvador Re: PII czy celeron? IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.02, 17:25
      Celeron to okrojona wersja PII(głownie chodzi o ilość pamięci cache) więc chyba nie ma się nad czym zastanawiać.
      • Gość: kostas Re: PII czy celeron? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 12.08.02, 18:16
        dzięki wszystkim. w kwestii procesora już nie mam wątpliwości :)
    • marekggg Re: PII czy celeron? 12.08.02, 19:53
      moze PIII, mozna kupic w miare tanio na gieldach bo to chyba na Slot I. bedzie
      szybszy i lepszy niz PII lub celeron
      • Gość: kostas Re: PII czy celeron? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 12.08.02, 20:10
        marekggg napisał:

> moze PIII, mozna kupic w miare tanio na gieldach bo to chyba na Slot I.
        bedzie
        > szybszy i lepszy niz PII lub celeron

wiesz... ja tak po prawdzie, to nawet nie wiem co to jest slot :(, a że w
        instrukcji od płyty głównej napisali, że pII to się tego trzymam.
        (najpoważniejsze operacje jakich do tej pory dokonałem na otwartym kompie to
        włożenie kości ramu i karty dżwiękowej ;))
        pozdr.
        • marekggg Re: PII czy celeron? 12.08.02, 21:15
          jaka plyta, jaki producent, jaki "revision (wersja...itp). jezeli mozesz
          zalozyc do Pentium II 450 (to juz jest na 100 MHz) to chyba tez mozesz zalozyc
          Pentium III na 100 MHz. Slot 1 - to taki jakby slot PCI czy ISA do ktorego
          wklada sie procesor pionowo na takiej plycie. gniazdo procesora nie jest
          kwadratowe. zasilanie jest u PII i PIII 450 MHz 2,0V, wiec tutaj tez niepowinno
          byc problemow, cache tez jest 512 kB. No i clero na Slot I 400 MHz tez ma 2,0V
          zasilanie. PIII to najlepszy wybor z tych wszystkich.
        • Gość: Tobi Re: PII czy celeron? IP: *.punkt.pl 17.08.02, 02:14
          Raczej nie kieruj się tym co napisali w instrukcji starej płyty. Jak ją
          produkowali to lepszych od PII 450 nie było to też tak napisali. Ja mam dość
          starą płytę na slot1 - w instrukcji jest napisane, że obsługuje procki do
          PII450. A w rzeczywistości z nowym BIOSem to jest to PIII667 Katmai (sam
          pytałem producenta)
    • Gość: Tobi Re: PII czy celeron? IP: *.punkt.pl 17.08.02, 02:17
      A co do wyboru między C a PII to oczywiście pII - jeśli nie masz zamiaru
      podkręcać. Jeżeli chcesz - to celeron 300 - świetny do podkręcania (nawet na
      500 a już na pweno na 450 - czyli wydajność jest prównywalna a nawet lepsza jak
      PII 450)
    • kostas Re: PII czy celeron? 18.08.02, 19:00
      nabyłem PII 400. dziękuję wszystkim za porady :)
      pozdrawiam i zapraszam na:

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=34&w=2724483
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka