Dodaj do ulubionych

mój hipotroficzek:)))

30.05.07, 16:23
Pytałam pare dni temu o radę w watku do rodziców dzieci hipotroficznych, gdy
dowiedziałam się, że mój maluszek jest za malutki. Po kolejnych badaniach, po
3 dniach okazało się, że waży 2100 (początek 37 tygodnia). Wiem, że usg się
myli, ale dla własnego zdrowia psychicznego wolę wierzyć w to drugie badanie.
To wciąż za mało ale dużo lepiej niż 1600. Jesli uda mi się jeszcze trochę
potrzymac go w brzuchu to jeszcze troszkę mam nadzieje podrosnie.
Obserwuj wątek
    • zapalka151206 Re: mój hipotroficzek:))) 30.05.07, 16:46
      Ewiak, czemu zakładasz że pomiar usg jest błędny? u mnie wyszło na usg 1100 i w
      rzeczywistości też tyle było. Dobry lekarz jest we stanie dokładnie określić
      wagę, więc ciesz się kobito ze swego 2,1 kg brzdąca smile))
      Jak na hipotrofika to już duży berbeć, pewnie obejdzie się bez inkubatora i
      szybko wyjdziecie do domu ( obok mnie leżała kobieta, która urodziła 1900
      gramową córeczkę i wyszły do domu po 4 dniach)
      Życzę powodzenia i daj znać jak poszło-mama 1,1kg hipotroficzki Julii smile
      • bzet Re: mój hipotroficzek:))) 30.05.07, 17:00
        mam uwagę do pomiarów Usg w zakresie wagi dziecka - z ich dokładnoscią bywa
        różnie, to jest obliczenie matematczyne na podstawie wybranych wymiarów i w
        moim przypadku się nie sprawdziło: pomimo, że robiło je 3 lekarzy (w tym 2 z
        doktroamtami) i na różnym sprzęcie (w tym klinice) i wszystkim wychodziło 1200
        co mnie cieszyło (bo bałam się wagi poniżej 1000). I co się okazało 940 g!!! Bo
        syn miał duża główkę i długie kończyny (a w tych obliczeniach te dane bierze
        się pod uwagę), a niestety był bardzo wychudzony i niedożywione przez
        patologiczne przepływy.
        Tak, że co do wagi to chyba ządan myślący i douczony leakarz nie powie, że jest
        ich pewny. Co innego długośc kości długich, obwód główki czy przezierność - tu
        dobry sprzęt i doswiadczny leakrz wystarczą. Ale wyniki USg są tak w okolicy
        wagi rzeczywistej, a twój maluszke ma już ją naprawdę nie najgorszą.
        Powodzenia i tak minimum 2600 życzę
        beazet
        • moni_flis Re: mój hipotroficzek:))) 30.05.07, 17:06
          U mnie usg dzien przed porodem wskazywało: 1400,1500 i 1700. Urodzili sie z
          wagą: 1490,1500 i 1580! tak wiec pomyłka +9dag,0 i -12dag
          Zycze duzego i zdrowego dzidziusia!
    • bejman2 Re: mój hipotroficzek:))) 30.05.07, 22:07
      To wcale nie jest taka zła waga. Moja dzidzia urodzona w 35 tygodniu ważyła 1670 i mierzyła 41 cm obyło się bez inkubatora dostała 10 punktów. Najważniejsze żeby dzidziuś był zdrowy i silny. Mysl pozytywnie i tak nic nie możesz zrobić, jedyne co to się nie martwić i nie denerwować swojego maleństwa.
      Głowa do góry.
      • sadaga Re: mój hipotroficzek:))) 31.05.07, 08:54
        Mój kochany hipotrofik na usg miał wagę 2180g a po urodzeniu ważył 2200g i
        mierzył 51cm. Synek urodził się miesiąc wcześniej. Ginekolożka która mi robiła
        badanie praktycznie nie miała większych wachnięć wagowych. Leżałam 3 m-ce w
        szpitalu i wiem, ze u wszystkich dziewczyn którym robiła usg waga maluszków się
        zgadzała. Także głowa do góry! Będzie dobrze! Życzę zdrowia maleństwu. Odezwij
        się i daj znać co u Was. Trzymam kciuki smile
    • anulas100 Re: mój hipotroficzek:))) 04.06.07, 12:07
      czasami faktycznie waga z USG może się nie zgadzać.Mój mały ważony wg USG 2 dni
      przed cięciem miał 2500gram , dzień przed cięciem wg USg na bardzo dobrym
      szpitalnym sprzęcie ważył 2400g a urodził się w 33 tygodniu z wagą 2080-
      hypotrofik.
      Wynika to z tego,że główka i kości miały odpowiednie wymiary-jednakże tkanek
      było mało-stąd zafałszowany wynik.
      Ale ewiak nie martw się bo twój maluszek waży juz bardzo ładnie. Wszystko
      będzie OK.
      Dodam,że mój po 2 miesiącach waży już 4100g !
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka