Dodaj do ulubionych

Jak poprawic ciemne zdjecia w programie graficznym

IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 12.08.05, 09:57
Mam do Was pytanie i jednoczesnie prosbe o pomoc. Mam w komputerze zdjecia
budynkow ktore robilam wczesnie rano. Niby bylo jasno na dworze ale po wbiciu
do komputera sa szare, szarawe lub prawie ciemne. Mam pytanie czy w programie
graficznym moge jakos poprawic ich jakosc, tzn moze nie tyle jakosc co kolor,
tak aby byly bardziej widoczne obiekty? Wiem ze to kwestia pokombinowania z
jasnoscia lub kontrastem, tak? Ale pytam sie bo moze jest jakis inny sposob?
Jak zrobic to w miare najbardziej profesjonalnie?

Chce potem te zdjecia wywolac ale nie chce z nich zrobic pocztowek ani
ladnych fotek. Potrzebne mi sa one do dalszej pracy, a niektore z nich w
chwili obecnej sa bardzo ciemne niestety. Widac kontury i detale ale
wszystkie kolory sa szarawe. Chcialabym je chociaz rozjasnic. Wiem ze nie
uzyskam juz kolorow rzeczywistych ale chociaz zblizone. Moga byc ciemnawe ale
nie chce ciemnych. Macie jakies sugestie?

Dziekuje z gory wszystkim ktorzy poswieca swoj czas na odpisanie na moj watek

Patrycja
Obserwuj wątek
    • Gość: akodo Re: Jak poprawic ciemne zdjecia w programie grafi IP: *.crowley.pl 12.08.05, 10:21
      No dobrze ze masz swiadomość żę nie uzyskasz idealnego zdjęcią. Każde zdjęcie
      zapisuje tylko pewną ilość danych które wynikły z paramertów ekspozycji, jeśłi
      teraz jakimś programem poprostu rozjaśnisz zdjęcie to ciemne miejsca zyskają
      jaśniejszą barwę ale te jasne staną się maksymalnie jasne czyli białe. To jak
      przykrótka kołdra, naciągniesz na głowę to będą wystawać nogi :) Spróbuj
      opcji "poziomy" , albo zwykłego rozjaśniania a na końcu wyreguluj kontrast.
      Wszystko to można zrobić programem PhotoShop - ja go używam ale to drogi
      program. Jeśli nie masz użyj Paint Shop Pro a w najgorszym wypadku ACDsee. Na
      samym początku możesz szukać opcji autolevels (autopoziomy) autocontrast i
      autocolor - może to znacząco wyrównać barwy na zdjęciu. Acha, obrabiaj na
      plikach źródłowych (oryginalnych) a dopiero na samym koncu zmniejszaj
      rozdzielczość. Pamiętaj że każde zapisanie zdjęcia w jpg pogarsza jego jakość
    • Gość: gość Re: To nieprawda,że się nie da. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 12:36
      Jelśi chcesz pójść na łatwiznę to ściągnij ze strony www.mediachance.com bardzo
      dobre programy do kamer cyfrowych ColorCastFX
      www.mediachance.com/digicam/ccastfx.zip ,który włściwie poprawia balans
      koloru i trochę gamma,lub lepszy w tym przypadku DCE enhancer,który ma duży
      zakres zmiany jasności(gamma) usuwania szumu,poprawiania ostrości i regulacji
      nasycenia kolorów,czy kup właściwy w tym przypadku Exposure Compensation,DCE
      AutoEnhance.Ja ze zdjęcia wykonanego aparatem cyfrowym(to była kopia jpeg)
      całkowicie ciemnego,wykonanego w nocy,na którym nie było całkiem nic widać
      (czarne) uzyskałem dobrą kolorystykę i czytelność obrazu i małe szumy.
      Niestety trzeba metodą prób i błędów sprawdzić efekty w kilku programach i z
      różnymi ustawieniami.Te najbardziej popularne,najdroższe dają mierne efekty.
      Jak dotąd sprawdza się u mnie reguła,że aby uzyskać dobre rezultaty musimy
      ograniczyć liczbę operacji na oryginale(skopiowanym) do najmniejszej,najlepiej
      jednej,ostatecznie dwie trzy.Osobna regulacja
      czerni,gamma,kontrastu,jasności,czy autopoprawa daje różne efekty i czasem
      niemiłosierne zakłócenia w postaci dużych prostokątnych pół,szczególnie jeśli
      chcemy "przedobrzyć"
    • fugazzi Re: Jak poprawic ciemne zdjecia w programie grafi 12.08.05, 12:39
      Podeślij z jedno takie zdjęcie. Zobaczę co da się zrobić.

Pozdrawiam, Fugazzi...
      • Gość: Patrycja Re: Jak poprawic ciemne zdjecia w programie grafi IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 12.08.05, 13:41
        BARDZO, BARDZO BARDZO wszystkim dziekuje za zainteresowanie sie moim problemem,
        rady i sugestie !

Jestescie WIELCY :-)

Milego dnia !

Patrycja
    • Gość: jaszczomp Re: Jak poprawic ciemne zdjecia w programie grafi IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 13.08.05, 01:23
      Do korekcji wystarczy program Irfan View.
      Stąd go pobierzesz :
      www.tucows.com/preview/194967
    • artur737 Re: Jak poprawic ciemne zdjecia w programie grafi 13.08.05, 01:33
      W Photoshopie albo Photoshop Elements do tego celu sluza Levels.

Tak ustawiasz strzalki pod krzywa w kazdym z trzech kolorow by zewnetrzne strzalki wskazywaly na poczatek i koniec krzywej.
      Troche ciezko to wytlumaczyc bez obrazka, kurcze.
      Jakby to jeszcze bylo malo to mozna uzyc funkcje Shadows/highlights i juz wtedy powinno byc super.
    • Gość: wojt Re: Jak poprawic ciemne zdjecia w programie grafi IP: *.dyn.optonline.net 13.08.05, 01:59
      Ja po prostu zrobilbym te zdjecia jeszcze raz w dobrych warunkach, chyba ze
      chodzi Ci o cos innego( np.jak poslugiwac sie programem do obrobki foto).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka