Gość: adam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 16:38 Cały dysk mam wyczyszczony, wkładam CD i komputer odczytuje mi NIEPRAWIDŁOWY DYSK, WŁÓŻ DYSK I NACIŚNIJ KLAWISZ , a oczywiście zapomniałem o zrobieniu dyskietki startowej, co mam zrobić. HELP. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: mim Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 17:24 Ustaw w Bios odpalanie kompa z CD Link Zgłoś
sygnalista Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ 30.08.05, 18:07 Gość portalu: adam napisał(a): > Cały dysk mam wyczyszczony, wkładam CD i komputer odczytuje mi NIEPRAWIDŁOWY > DYSK, WŁÓŻ DYSK I NACIŚNIJ KLAWISZ , a oczywiście zapomniałem o zrobieniu > dyskietki startowej, co mam zrobić. HELP. To DUPA BLADA z instalacji systemu Windows 98 :( Bez "dyskietki startowej" dane z płyty CD nie będą w żaden sposób dostępne na czystym dysku :) Teraz zostaje tylko zrobienie "dyskietki startowej" od kogoś kto ma nadal wgrany system Windows 98. Link Zgłoś
Gość: Grzes Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 21:20 > Bez "dyskietki startowej" dane z płyty CD nie będą w żaden sposób dostępne na > czystym dysku :) Bzdury wypisujesz, oryginalna plyta z Win98 jest bootowalna i nie potrzeba zadnej dyskietki startowej. O czym zreszta juz wiele osob ci pisalo kiedy jeszcze uzywales innego nicka .... Link Zgłoś
prawe.oczko.misia.rysia Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ 31.08.05, 08:32 Gość portalu: Grzes napisał(a): > Bzdury wypisujesz, oryginalna plyta z Win98 jest bootowalna i nie potrzeba > zadnej dyskietki startowej... A to dopiero ciekawostka !!! Szkoda,że MICORSOFT na to nie wpadł ! Oni piszą zupełnie coś odmiennego o instalacji Windows 98 :) Ale oni to są zwykłe cymbały bez pojęcia o systemach Windows a Ty jesteś genialny i wpadłeś na to ot tak - w przerwie pomiędzy żuciem mamby a siorbaniem jogusia - jak to geniusz :))) Link Zgłoś
atrapa_kierownika Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ 01.09.05, 10:04 Nie wiem, co pisze Microsoft, ale wszystkie płyty z Windows 98, krótych używałem, były bootowalne, z wyjątkiem jednego źle zrobionego pirata. Link Zgłoś
Gość: Antek Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 13:20 Nie trolluj czlowieku. Sprawdz sam na oryginalnej plycie z Win98 zamiast sie osmieszac i robic z siebie ignoranta. A przy okazji zrob w koncu ta pierwsza instalacje Win98 zebys wiedzial o czym piszesz. Link Zgłoś
sygnalista Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ 01.09.05, 14:37 Gość portalu: Antek napisał(a): > Nie trolluj czlowieku. Sprawdz sam na oryginalnej plycie z Win98 zamiast sie > osmieszac i robic z siebie ignoranta. A przy okazji zrob w koncu ta pierwsza > instalacje Win98 zebys wiedzial o czym piszesz. Ja się i trochę nawet nie dziwię :) Chłopcy mają od niedawna komputerki i to od razu z Windows XP a Windows 98 nigdy nie używali więc skąd mają wiedzieć jak on się instaluje :( Myślą,że jak CD z XP jest bootowalna to wszystkie poprzednie Windowsy były też bootowalne. A ŹLE myślą ! Link Zgłoś
m.gregor Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ 01.09.05, 16:39 Oj cos mi sie tu zdaje bzyka... A tak na powaznie: plyty byly bootowalne. I 98/98SE, Me, 2000, XP wszystkie z nich byly bootowalne. Jesli plyta umozliwiala bootowanie z CD to nie jest konieczna zadna dyskietka startowa (oczywiscie jesli ma sie oryginalny nosnik a nie badziewna kopie). Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.08.05, 19:23 Tu jest dyskietka: piecyk.gazowy.w.interia.pl/w98se.exe Link Zgłoś
prawniczka7 Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ 31.08.05, 11:29 ta dyskietka nie pasuje, włożyłam ją do kompa a tam USUŃ DYSK LUB INNY NOŚNIK ZRESTARTUJ NACISKAJAC KLAWISZ ???????? POMOCY Link Zgłoś
sygnalista Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ 31.08.05, 18:54 Ten ściągnięty pliczek należało wpierw ROZPAKOWAĆ i na dyskietce umieścić TYLKO te rozpakowane pliczki :) Link Zgłoś
rawe Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ 01.09.05, 09:53 a u mnie nie zapisało sie nic spakowanego... mam nadzieje ze bedzie dobre Link Zgłoś
sygnalista Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ 01.09.05, 10:29 rawe napisała: > a u mnie nie zapisało sie nic spakowanego... Ten plik "win98.exe" NIE JEST "dyskiem startowym" zrobionym przez żaden system "Windows98" . To prywatna kompilacja plików autora tego zestawu. Nie wiem doprawdy PO CO komu w tym zestawie np.: "czytnik partycji NTFS" skoro Windows 98 nie obsługuje NTFS :) Link Zgłoś
Gość: jap Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ IP: 195.136.36.* 01.09.05, 13:02 stanislaw-g.republika.pl/win_98.htm Windows 98 jest z reguły na CD bootowalnym! Ale jak chcecie się bawić w dyskietki startowe, to są tu: www.bootdisk.com/bootdisk.htm Ściągnąć plik .exe, odpalić, zrobić dyskietkę. Proste jak cep. Link Zgłoś
Gość: adam Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 13:14 dobra dobra, ale co tam mam konkretnie ściągnąć, co nacisnąć? Link Zgłoś
Gość: jap Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ IP: 195.136.36.* 01.09.05, 13:27 Gość portalu: adam napisał(a): > dobra dobra, ale co tam mam konkretnie ściągnąć, co nacisnąć? Jak dobra, to dobra. Kilkasz na link Windows 98 i wybierasz "uruchom". OK, jeszcze prościej. Wejdź tu (to samo źrródło, tylko krok dalej): www.troyedwards.com/downloads/BootDisks/boot98.exe Otworzy ci się okienko "uruchom, zapisz ...". Wybierz "uruchom", potem masz okienko "Insert floppy", potwierdzasz do skutku i zrobi ci dyskietkę startową do W 98. Link Zgłoś
sygnalista Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ 01.09.05, 14:29 Gość portalu: jap napisał(a): > Windows 98 jest z reguły na CD bootowalnym! CD z Windows 98 (lub ME !) NIE JEST bootowalny i NIGDY nie był !!! Myślisz,że jak XP jest bootowalny to już wszystkie Windowsy też są - a to NIEPRAWDA !!! Link Zgłoś
Gość: emplo Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 01.09.05, 15:26 Moze pogodze krzyczacych na siebie i powiem tak: Ja mialem w swoich rekach dwie "wersje" Win98 - jedna bootowalna a druga nie. Wiec nie jest tak, ze Win98 ZAWSZE byl albo nie byl bootowalny. Tyle. Link Zgłoś
sygnalista Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ 01.09.05, 16:20 Orginalne płyty CD z systemem Windows 98 NIGDY nie były bootowalne :) Link Zgłoś
Gość: jap Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ IP: 195.136.36.* 01.09.05, 16:41 sygnalista napisał: > Orginalne płyty CD z systemem Windows 98 NIGDY nie były bootowalne :) Tak? To skąd mam ORYGINALNY CD (OEM), który JEST bootowalny? Kupiony z komputerem kilka lat temu. Zaręczam ci, że jest z licencją, hologramem i co tam jeszcze potrzebne, kupiony w porządnej firmie. Może już mam sklerozę po tylu latach pracy z komputerami, ale ten CD używałem z miesiąc temu i się bootował. Link Zgłoś
sygnalista Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ 01.09.05, 17:08 Gość portalu: jap napisał(a): > Tak? To skąd mam ORYGINALNY CD (OEM), który JEST bootowalny? Nie rób sobie JAJ :) CD z Windows 98 nie są bootowlane z prostej przyczyny - nie było takiej potrzeby :) Link Zgłoś
Gość: jap Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ IP: 195.136.36.* 02.09.05, 10:09 sygnalista napisał: > Gość portalu: jap napisał(a): > > > Tak? To skąd mam ORYGINALNY CD (OEM), który JEST bootowalny? > > Nie rób sobie JAJ :) > > CD z Windows 98 nie są bootowlane z prostej przyczyny - nie było takiej > potrzeby :) > Ja sobie jaj nie robię, jestem zbyt poważny facet, a pracę w tej branży zaczynałem, gdy jeszcze pecetów nie było. Nie wiem, czy nie było potrzeby. Wiem, że wtedy nie wszystkie komputery mogły zrobić boot z CD - nie było takiej możliwości w BIOSie, stąd dyskietka była standardem. Nie wiem, jak to było to "statystycznie", czy od pewnego momentu wypuszczono CD bootowalne, ale taki mam. W pracy używaliśmy głównie NT, 98 jako "nieprofesjonalne" nie były w użyciu. Pewien weterynarz spierał się ze mną, że białe sznaucery nie istnieją, a ja takiego mam i nie jest to albinos: przedworski.waw.pl/sapiPozdrawiam! Link Zgłoś
prawe.oczko.misia.rysia Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ 01.09.05, 19:41 Gość portalu: jap napisał(a): > dyskietki startowe, to są tu: www.bootdisk.com/bootdisk.htm > Ściągnąć plik .exe, odpalić, zrobić dyskietkę. Proste jak cep. I będą te programiki PO POLSKU ??? Jak nie po polsku to już nie będzie > Proste jak cep :( Link Zgłoś
Gość: jap Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ IP: 195.136.36.* 02.09.05, 09:59 > Gość portalu: jap napisał(a): > > > > dyskietki startowe, to są tu: www.bootdisk.com/bootdisk.htm > > Ściągnąć plik .exe, odpalić, zrobić dyskietkę. Proste jak cep. > > I będą te programiki PO POLSKU ??? > > Jak nie po polsku to już nie będzie > > > Proste jak cep > A co tu ma nie być proste, nawet po angielsku? Najpierw ci napisze: "insert diskette", no to ją insertniesz do tego slota, potem dajesz tylko OK, albo YES. Ło matko! Link Zgłoś
prawe.oczko.misia.rysia Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ 02.09.05, 15:03 Gość portalu: jap napisał(a): > A co tu ma nie być proste, nawet po angielsku? > Najpierw ci napisze: "insert diskette", no to ją insertniesz do tego slota, > potem dajesz tylko OK, albo YES. Ło matko! A ja nie pytam się jak zrobić z tego dyskietkę startową :) Pytam się czy te programy na tej dyskietce startowej będą PO POLSKU ??? Czy programik do formatowania, skanowania i podziału dysku z tej dyskietki będzie PO POLSKU ??? O to chodzi ! :) Link Zgłoś
Gość: jap Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ IP: 195.136.36.* 02.09.05, 15:25 prawe.oczko.misia.rysia napisał: > Pytam się czy te programy na tej dyskietce startowej będą PO POLSKU ??? > > Czy programik do formatowania, skanowania i podziału dysku z tej dyskietki > będzie PO POLSKU ??? > > O to chodzi ! :) > Rozumiem teraz. Z tym będzie kłopot, bo to będzie wersja angielska. Ale gdzie ja ci w necie znajdę wersję polską? Może bym ci zrobił i wysłał, ale dwa tygodnie temu pozbyłem się tego kompa skutecznie (Pentium 90MHz --->>> śmietnik). CD mam, ale to za mało. Spróbuj po angielsku. Nic nie dasz rady? Link Zgłoś
prawe.oczko.misia.rysia Re: problem z instalacją windows 98 HELP_________ 02.09.05, 15:15 Panowie "fachowcy" ! Jak CD z Windows 98 są bootowalne to dlaczego KAŻDY pytający na tym forum ma problem z instalacją tego systemu ??? Gość portalu: adam napisał(a): > Cały dysk mam wyczyszczony, wkładam CD i komputer odczytuje mi NIEPRAWIDŁOWY > DYSK, WŁÓŻ DYSK I NACIŚNIJ KLAWISZ , a oczywiście zapomniałem o zrobieniu > dyskietki startowej, co mam zrobić. HELP. ADAMIE !!! Czy Twoja orginalna płyta CD z systemem Windows 98 jest bootowalna ??? Czy zainstalowałeś już ten system Windows 98 ??? Napisz nam koniecznie !!! Link Zgłoś