Dodaj do ulubionych

linux+formatowanie

08.09.05, 20:05
kupiłem kompa i niespodzianka, nie ma windowsa a jest linux, jak sformatowac
dysk bym mógł wgrać win-a? może mi ktoś to krok po kroku wytłumaczyc??
Obserwuj wątek
    • eressea Re: linux+formatowanie 08.09.05, 20:26
      civi1 napisała:

> kupiłem kompa i niespodzianka, nie ma windowsa a jest linux,

Jak się nie zapłaciło za system to tak bywa ;).

> jak sformatowac
      > dysk bym mógł wgrać win-a? może mi ktoś to krok po kroku wytłumaczyc??

Wkładasz płytę z Windowsem i postępujesz tak jak przy normalnej instalacji.
      • Gość: dzizys Re: linux+formatowanie IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 08.09.05, 22:08
        Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie... tak czy siak tez korzystam z linuxa i z
        windowsa jednoczesnie tylko ze windows nagrany byl przed linuxem :D ale to tak
        dal wyjasnienia...sprawa nie jest taka prosta jak poprzednik napisal - w koncu
        te oba systemy pracuja na dwoch roznych systemach plikow. jak na moje skromne
        oczko :D to musisz isc do kogos kto juz ma wina - podlaczyc dysk i zalaczyc
        program Partition Magic ( dziala w winie tylko ). JEzeli dysk bedzie wykrywalny
        itd to nalezy go sformatowac i utworzyc standardowy system plikow dla wina -
        FAT32. PO formacie u kumpla zabierasz dysk, ustawiasz u siebie w biosie
        bootowanie z CD i instalujesz wina. Nie wiem czy dokladnie o to
        chodzilo...Napisz czy to ci jakos pomoglo. Pozdrawiam
        • Gość: ja Re: linux+formatowanie IP: *.boleslawiecka.k.pl / *.NAT.WRO.Korbank.PL 08.09.05, 22:11
          Instalator Windows`a chyba umie usunac partycje linuksowe.
          • Gość: tomek_ca Re: linux+formatowanie IP: *.gtcust.grouptelecom.net 08.09.05, 23:02
            instalator windows napewno usunie partycje linuxa. jezeli to nie jest jakis
            dziwolag, ktorego BIOS nie wykrywa to sprawa jest do bolu prosta - CD-ROM w
            biose jako drugi po HDD i winda buczy, BTW a moze ten linux to nie takie zle
            rozwiazanie???

rgrds tomek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka