Dodaj do ulubionych

program do nagrywania dźwięku

11.09.05, 14:36
Proszę o wskazanie programu, którym w sposób prosty mozna nagrać dźwięk dobrej
jakości. Mam znajomych z niewidomym dzieckiem i obiecałam jej, że stworzę jej
kilka płyt czytając bajki lub inne utwory. Do pracy tej zaprzęgnę tez przed
komputer innych znajomych z dziećmi, ale technicznie jestem trochę słaba.
Ściągnęłam program Audacity, ale nie bardzo potrafię się w nim poruszać,
głównym mankamentem jest to, że nagrany dźwięk jest bardzo cichy i można go
odtworzyć mając głośniki tylko na full. Jeśli ktoś da mi linka lub poradzi
jakim programem (polskojęzycznym) się posłużyć, to wdzięczność moja i
niewidomych będzie ogromna. Pozdrawiam wszystkich.
Obserwuj wątek
    • Gość: niktabc@vp.pl Re: program do nagrywania dźwięku IP: *.toya.net.pl 11.09.05, 15:22
      Aucity a problem to to że mikrofon powinien miec właczona w zawanoswycnych
      nagrywania dzwięku opcję MICBOOST lub MIC+20

• precz.z.preczem Re: program do nagrywania dźwięku 11.09.05, 15:29
      roma25 napisała:

> Proszę o wskazanie programu, którym w sposób prosty mozna nagrać dźwięk dobrej
      > jakości. Mam znajomych z niewidomym dzieckiem i obiecałam jej, że stworzę jej
      > kilka płyt czytając bajki lub inne utwory. Do pracy tej zaprzęgnę tez przed
      > komputer innych znajomych z dziećmi, ale technicznie jestem trochę słaba.
      > Ściągnęłam program Audacity, ale nie bardzo potrafię się w nim poruszać,
      > głównym mankamentem jest to, że nagrany dźwięk jest bardzo cichy i można go
      > odtworzyć mając głośniki tylko na full. Jeśli ktoś da mi linka lub poradzi
      > jakim programem (polskojęzycznym) się posłużyć, to wdzięczność moja i
      > niewidomych będzie ogromna. Pozdrawiam wszystkich.

Audacity jest dobrym programem. Nagrywa z różnych źródeł, także z mikrofonu. Sam go używam.Trzeba poprostu we właściwościach dźwięku "Nagrywanie" [Windows] podnieść poziom sygnału i musi działać.
      :)
      • Gość: Listek Re: program do nagrywania dźwięku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.05, 19:20
        Karta dzwiekowa nie koniecznie musi miec mozliwosc wzmacniania sygnalu z
        mikrofonu wiec bedziesz musiala uzyc jakiegos wzmacniacza do mikrofonu i
        wzmacniacz ten podlaczyc do wejscia liniowego (line in) karty muzycznej.
        • Gość: niktabc@vp.pl Re: program do nagrywania dźwięku IP: *.toya.net.pl 11.09.05, 19:27
          95% kart ma taką opcję wiec może najpierw jej poszukać i spróbować włączyć?
          • roma25 Re: program do nagrywania dźwięku 11.09.05, 21:58
            Dzięki za dotychczasową życzliwość, ale; w Audacity nie mam zaawansowanych
            nagrywania dźwięku, więc nie bardzo wiem, co mam włączyć. Mam Windows XP 2000 i
            w właściwościach dźwięku i urządzenia audio, w zakładce "audio-nagrywanie
            dźwięku" mam suwaki w"głośności": mikrofon, audio, wejście liniowe i wave
            ustawione na maX głośność. I nic nie pomaga. Wiem, że jestem łamaga, ale może
            ktoś mi coś jeszcze podpowie....
            • bwv1004 Re: program do nagrywania dźwięku 12.09.05, 02:08
              >Mam Windows XP 2000
              Nie ma czegoś takiego (to tak na marginesie)

Musisz wybrać w mikserze NAGRYWANIA źródło mikrofon, ustawic jego suwak
              odpowiednio wysoko, oraz wejść w jego ustawienia zaawansowane i właczyc
              podbicie o 20dB - wiekszość kart to ma.

Jak dostać się do miksera nagrywania i poprawnie ustawić poziom jest opisane tu:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=12789138&a=12791748
              (tam jest napisane dla przegrywania z kaset i wejścia line-in, ale zasada jest
              ta sama - z wyjątkiem podbicia o 20dB które jest tylko dla mikrofonu)

Jeszcze parę uwag:
              > Proszę o wskazanie programu, którym w sposób prosty mozna nagrać dźwięk dobrej
              > jakości.

Jakość nagranego dźwięku nie zależy od programu. Zalezy od 1. poprawnego
              ustawienia programu i miksera windows, 2. od mikrofonu, 3. ewentualnego
              przedwzmacniacza, 4. karty dźwiękowej, 5. warunków akustycznych w pomieszczeniu
              i 6. umiejętności mówienia do mikrofonu.

1. głownie chodzi o ustawienie poziomu, wytłumaczone w linku który podałem.
              Ponadto nalezy nagrywać z odpowiednią czestotliwością próbkowania - do mowy
              wystarczy 32 kHz, ale jeśli materiał jest przeznaczony na płytę CD, nalezy
              nagrywac w 44.1 kHz. Rozdzielczość powinna wynosić 16-bit. W wypadku
              wymagającego metraiłu nagrywa sie w 24 bitach, ale nie sadze by Twoja karta
              dxwiekowa na to pozwalała. Obróbke zwykle prowadzi się w 24 lub 32 bitach, ale
              prawdopodobnie nie bedziesz robiła dużo obróbki, więc zostań w 16 bitach.
              Nagrywa się głos z reguły mono (zwykłe karty komputerowe zresztą mają wejscia
              mikrofonowe wyłącznie mono), do CD trzeba będzie skonwertować na stereo.

2. mikrofony typu komputerowego nie nadają się do nagrań wysokiej jakości. Mają
              kiepskie pasmo, niską czułość, wysokie szumy. Dobre mikrofony są jednak zwykle
              drogie lub bardzo drogie i nie można ich wetknąć wprodt w zwykłą kartę...

3... bo wymagją przedwzmacniacza, w niektórych wypadkach dodatkowo zasilającego
              mikrofon (mikrofony pojemnościowe)

4. postaraj się przynajmniej robic to NIE na karcie onboard - mają zwykle
              kiepską jakość - słabe przetworniki, b. duzy poziom szumów. Zrób to
              przynajmniej na jakimś Soundblasterze, jesli nie na jakiejś niedrogiej
              półprofesjonalenj karcie.

5. to jest niesłychanie wazna sprawa - o której najczęściej się zapomina.
              pomieszczenie musi byc ciche (bez hałasów zewnetrznych) i wygłuszone (bez odbić
              dźwieku od ścian). Jeśli do głosu dogra się pogłos pomieszczenia, będzie to
              brzmiało bardzo nienaturalnie, a poglosu nie da się usunąć w późniejszej
              obróbce. Względny poziom pogłosu mozna zmniejszyć trzymając mikrofon blisko
              ust - wtedy głos jest znacznie głosniejszy od pogłosu. le z tym wiązą się inne
              problemy.

6. Trzeba utrzymywać stałą odległość ust od mikrofonu i stały poziom głosu (to
              mozna do pewnego stopnia poprawic w obróbce, ale lepiej miec dobrze od razu).
              Nalezy mówic z dobrą dykcja, unikac połykania i przyciszania końcówek. Uważać
              na spółgłoski wybuchowe (np "p") - jeśli związany z nimi podmuch powietrza
              uderzy w mikrofon, nagrywa się pyknięcie, które trudno jest usunąć w obróbce.
              Dlatego m,in, niebezpieczne jest trzymanie mikrofonu zbyt blisko. najlepiej
              ustawic go blisko ust ale nie dokładnie na przeciwko. Troszkę z boku, wyżej,
              lub tp. Mozna zamontować ekranik (z "pończochy") blokujący "p".

>Audacity jest dobrym programem.

Nie jest dobrym, ale jest nie najgorszym. Do samego nagrania i bardzo
              podstawowego monatżu może starczyć.
              • Gość: krzys Re: program do nagrywania dźwięku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 12:00
                A gdyby tak kupić niedrogi odtwarzacz MP3 z funkcją dyktafonu z USB. Nagrywa
                się wtedy mowę, dalej do komputera i bezpośrednoo odtwarzać, lub zapisać na
                dysk twardy i odtwarzać!. Nie ma wtedy kłopotu z tymi wszystkimi ustawieniami w
                programach!
                • bwv1004 Re: program do nagrywania dźwięku 12.09.05, 13:22
                  > Nie ma wtedy kłopotu z tymi wszystkimi ustawieniami w
                  > programach!

Tak, i jakość jest na poziomie dyktafonu... Ale oczywiscie można :-0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka