Dodaj do ulubionych

AthlonXP czy Pentium4 ?

IP: *.net.autocom.pl 09.09.02, 13:42
Cy ktoś wie jakie są różnice oprócz ceny AthlonaXP i Pentium4?. Słyszałem że
kompy na Athlonach nie są w 100% kompatybilne z niektórymi programami (czy
ktoś wie z jakimi i na czym polega problem). Zależy mi na stabilności
systemu. Proszę o rady
Obserwuj wątek
    • Gość: frodo Re: AthlonXP czy Pentium4 ? IP: 217.153.26.* 09.09.02, 18:40
      Athlon grzeje się jak cholera, potrzebuje dobrej wentylacji. Tyle obserwacji
      organoleptycznych.
      • Gość: misio Re: AthlonXP czy Pentium4 ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.02, 19:39
        Grzeje jak piecyk!
        Ale różnica jest też w cenie, procesory i płyty są o 30-40% tańsze w przypadku
        Athlona:
        -Athlon 1700XP-320zł płyta MSI pod ten procek- 315zł
        -Pentium 4 1700- 580zł płyta MSI pod ten procek-460zł.
        Wydajność podobna ze wskazaniem na Athlona, ale można założyć chłodnicę wodną
        to 100-150zł i problem rozwiązany Athlon przy takiej chłodnicy ma na max 40
        stopni.

• stratoos Re: AthlonXP czy Pentium4 ? 10.09.02, 08:26
        > Athlon grzeje się jak cholera, potrzebuje dobrej wentylacji. Tyle obserwacji

AthlonXP 1.7 - 50-55 stopni; zupelnie jak piecyk ;)
    • Gość: ja Re: AthlonXP czy Pentium4 ? IP: 195.116.220.* 10.09.02, 09:15
      jesli chcesz oszczedzic kasy to athlon oczywiscie. Mam 1,7xp (plyta epox kh8+)
      od pol roku, chodzi jak rakieta i zero problemow (a sprzet jest uzywany zarowno
      do pracy jak o do grania po 16 godz. dziennie). Ale kupujac zwroc uwage na
      dobor takich rzeczy jak wiatrak i zasilacz. To dwa newralgiczne punkty. Proc
      grzeje sie do ok. 50 stopni ale w najwieksze upały u mnie dzialal calymi dniami
      bez problemow czego nie moge powiedziec o innym zupelnie podobnym sprzecie w
      firmie. Zasilacz koniecznie 300W - i niech nikt nie mowi ze nie potrzeba bo
      rezerwa mocy musi byc (ja w swoim starym 386 optimusa mialem juz 300w).
      A jakies niekompatybilnosci softu to chyba zupelna bzdura - nie ma nic takiego
      coby nie chcialo chodzic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka